Το τσατ το Πολιτισμικό

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Μια 1η Δεκεμβριου, σαν σημερα, ο Δοκτωρ Γκιγιοτεν, βουλευτης του ρεπουμπλικανικου κοινοβουλιου, το 1789, προτεινει στην βουλη ν αποδεχτει την αποδοχη ενος μηχανισμου, που για λογους ανθρωπιστικους. να κοβει το κεφαλι ενος καταδικασμενου με τροπο αμεσο γρηγορο και αποτελεσματικο και χωρις αλγος, για ανθρωπιστικους λογους. Η προταση υιοθετηθηε και χειροκροτειθηκε με ζηλο απο την ολομελεια.
390px-Anonymous_-_Portrait_de_Joseph-Ignace_Guillotin_%281738-1814%29%2C_m%C3%A9decin_et_homme_politique._-_P1052_-_Mus%C3%A9e_Carnavalet_%28cropped%29.jpg

Ομως ο δρομος για την υλοποιηση ηταν μακρυς...(κα ακριβος)... μολις το 1792 υλοποιηθηκε και χρησιμοποιηθξκε για πρωτη φορα,
Γιατι οσο περιεργο κι αν φαινεται χρειαστηκε χρονος για να σχεδιαστει, να δοκιμαστει, να κατασκευαστει και να βρεθει κατασκευαστης... γιατι αλλο ηταν να ζητουν σε ενα μαραγκο η ενα σιδηρουργο, να κατασκευασει ενα τσεκουρι που πιθανως να σκοτωνε ενα ανθρωπο και αλλο να κατασκευασει ενα αντικειμενο αποκλειστικα γα να σκοτωνει ανθρωπους.
Οι περισσοτεροι νομιζουν οτι ο Ζοζεφ Ινιας Γκιγιοτεν ηταν ο κονσεπτερ της γκιγιοτινας οντας γιατρς, εν τουτοις αυτο δεν ειναι ακριβες.
Γιατι ο Γκιγιοτεν απευθυνθηκε στον συναδελγο του, χειρουργο και σπεσιαλιστα ανατομιας Αντουαν Λουις, για να επινοησει το αντικειμενο. Μετα πο πολλες ερευνες και πειραματα το σχεδιο παρουσιαστηκε, και επρεπε να βρεθει κατασκευαστης... Οι πρωτες προτσεις ηταν απογοητευτικες. Σχεδον ολοι οι τεχνιτες δεν θελησαν να το κατασκευασουν ο μονος τεχνιτης μαιτρ που δηλωσε ικανος για την κατασκευη ηταν τοσο ακριβος που η Ρεπουμπλκα θα επεφτε σε πτωχευση.
Τελικα αυτος που ειδε λπ τ προτζεκτ και θελησε να το υλοποιησει σε "λογικη τιμη" ηταν ενας Γερμανος κατασκευαστης πιανων και κλειδοκυμβαλων, ο Τομπιας Σμιτ που διεμενε στο Παρισι.
Η πρωτη εκτελεση ατο Παρισι το 1792, ενος καταδικασμενου για αποπειρα φονου, ηταν μια μεγαλη απογοητευση.... Ενα τερστει πληθος ηρθε να δει την εκτελεση... αλλα μπαμ μπουμ... ολα τελειωσαν σχεδων πριν ν'αρχισουν. Ολα ηταν πολυ γρηγορα και το "κοινο" γυρισε απογοητευμενο" σπιτι του.
Guillotine_Best.jpg


Λιγο αργτερα η γκιγιοτινα στηθηκε. αλλα πλεον δεν ηταν ενα συντομο "θεαμα"... σηκονοταν επεφτε σηκονωνταν επεφτε... μπαμ μπουμ ολη μερα.
Πλεον το πληθος δεν ηταν απογοητευμενο... ειχε για ολη του τη μερα...
Η τρομοκρατεια ειχε γινει πλεον το επικρατων πολιτικο συστημα, μεσω της γκιγιοντινας.

Αξιζει να ειπωθει οτι ο Δρ Γκιγιοτεν ειναι ο ιδρυτης της Société Académique de Médecine που εω σημερα ειναι ο θεσμος της ιατρικης κοινωνιας (με λιγο διαφορετικο ονομα)

Επισης αξιζει να διαβασει καποιος τα απμνημονευματα του Μακρυγιαννη, σε αυτο το κομματι που αφηγειται οτι εστειλε δωρο δεκαδες κεφαμια τουρκων "στον ντορβα" στον ναβαρχο Δεριγνυ και ο τελευταιος εκανε "στραβα μουτρα" για το τι βαραρα ηθη ειναι αυτα, και η απαντηση του Μακρυγιαννη πανω στην "πολιτισμενη" Γκιγιοτινα...

Πανω σε αυτο σας αφηνω στις αναγνωσεις σας, και στους στοχασμους σας πανω σε καποιους μεγαλους ανδρες σε ενα μεγαλο κομματι της ιστοριας.

Place_de_la_R%C3%A9volution_ex%C3%A9cution_capitale.jpg
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302

Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν​

licensed-image


Hταν μια απολυτη ευφυια. Παρ'ολα αυτα εξω απο τους Ακαδημαϊκους κυκλους στους οποιους ποτε δεν ηθελε να εισχωρησει.
Ενω οι δασκαλοι του βρισκουν οτι εχει υψηλη νοημοσυνη και τεραστεια ωθηση για μαθηση παρ'ολα αυτα δεν ειναι καλος μαθητης.
Εχει κακο χαρακτηρα, δεν θελει να του επιβαλουν τι θα κανει και εχει σοβαρες δυσκολιες με τα μαθηματικα και την ορθογραφια.
Παρ'ολα αυτα δειχνει να εξεχει στια Ελληνικα τα Λατινικα τα Εβραϊκα τα Συριακα ηδη απο την πιο τρυφερη ηλικια και αργοτερα τα Αραβικα τα Κοπτικα και τα Αμχαρικα. Γνωριζει τον Αυτοκρατορα και την εποπιοια του. Στα 18 του χρονια τοποθετηειται καθηγητης βοηθος στο πανεπιστημιο της Γκρενομπλ μεσω της επιροιας του μεγαλου διδασκαλου Λουι ντε Φονταν, του αυτοκρατορικου πανεπιστημιου υπο την αιγιδα του Ναπολεοντα, ταυτοχρονα με τον αδελφο του που τοποθετειται καθηγητης Ελληνικων, και πρωτη φορα συνδεεται με τον ακαδημαϊκο χωρο που παρ'ολα αυτα του μενει ξενος και αδιαφορος. Τον καλουν περισσοτερο τα ταξιδια οι αποστολες και οι ατερμονες ωρες βλεπε μερες περισυλογης, μπροστα στα ευρηματα.
Καταφερνει και καθιερωνει την χρονολογια των γραμμικων γραφων (ιερατικων και δημοτικων) και καταφερνει τελικα να αποκρυπτογραφησει τα ιερογλυφικα μεω της πετρας της Ροζετας μετα απο ατελειωτη σκεψη ερευνα αλλα και διαισθηση.
Η Αιγυπτιολογια ξεκινα, και ενας νεος κοσμος, αρχαιοτατος παρ'ολα αυτα, ανακαλυπτεται.

Γεννηθηκε μια μερα της 23ης Δεκεμβριου σαν σημερα.

9782344044421-001-T.jpeg
 
  • Like
Reactions: grio

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Ποια ειναι η Jeanne d'Arc γνωστη και σαν Ιωαννα της Λωραινης η οποια γεννηθηκε μια 6 Αυγυστου σαν σημερα το 1412 ;
11648209.jpg

Δυσκολη ερωτηση και οχι μονο λογω της διαφορετικης προσεγγισης ( πνευματικης για τους πιστους καθολικους για τους οποιους ειναι και μια Αγια, η διακαθοριστικης για τους σκεπτικιστες και υλιστες ) . Αλλα λογω της πολυσχιδιας της προσωπικοτητας αυτης της ιδιας με ολα τα αινιγματα που την περιβαλουν, απο την απολυτη αφοσιωση και υποταγη των οπλαρχηγων, και οχι των λιγοτερων εως και μαζικων δολοφωνων οπως ο Ζιλ Ντε Ραιε, μεχρι της πνευματικης της υποστασης οπως αποφαινεται απο τα πρακτικα της δικης που την οδηγησε στο ολοκαυτωμα, που δειχνουν μια τεραστεια διαυγεια και ακριβεια σκεψης και γνωσης που δεν... "ματσαρουν" τοσο με την εικονα της απλης χωρικης και βοσκοπουλας που περασε τη παιδικη και νεανικη της ζωη της αναμεσα στη φυλαξη κοπαδιων και στο να τρεχει σε ερανους φιλανρωπιας για τους φτωχους μεχρι που... αρχησε να ακουει φωνες... τις φωνες του Κυριου οπως ελεγε η ιδια.

Παντως στην ερωτηση ποια ηταν, αν και δεν μπορουμε να απανταμε παρα με θεωριες, το σιγουρο ειναι το τι ηταν.
Στην ιστορια καθε εθνους, και καθε ειδους μορφη που μπορει να χαρακτηρισθει σαν μια κρατικη οντοτητα, υπαρχουν καποιες ημερομηνιες δεμενες με καποια προσωπα που εγραψαν την ιστορια του εθνους αυτου.
Ετσι και για την Γαλλια, Αν η στιγμη ιδρυσης αυτης της "οντοτητας", του Γαλλικου Εθνους, θεωρειται η Βαπτιση του Κλοβις αλλο τοσο η στιγμη του περασματος της Ζαν απο αυτη την γη, θεωρειται αυτη που εκανε οτι η Γαλλια εγινε η Γαλλια και οχι η Αγγλια.
Γιατι θα μπορουσε να ηταν και ετσι καθως οι δυο αυτες χωρες (χρησιμοποιω οχι τυχαια τις εννοιες εθνη χωρες κρατη διοτι αντιπροσωπευουν διαφορετικες πραγματικοτητες εστω αι εαν καταληγουν συνειφασμενες απο τον ρου της ιστοριας), οι δυο αυτες χωρες - χωροι λοιπον, "διαπραγματευονταν" επι μακρον (και οχι επι Μακρον) απο διαφορες οικογενειες ευγενων που οι ιδιες κρατουσαν ριζες και απο τις δυο πλευρες της Μαγχης. Εξ ου και ο εκατονταετης πολεμος που λεγεται εκατονταετης αλλα κρατησε πανω απο 250 χρονια.
Τελικα καταληξαμε και εχουμε την Αγγλια και την Γαλλια.
"Τα παντα εν σοφια εποιησεν" και εχουμε δυο τοσο διαφορετικα ανθη, ποτισμενα απο το ιδιο νερο, του ιδιου πολιτισμου χωρισμενα απο μια λωριδα θαλασσας και ανταγωνιστικα...
11648180.jpg
 
Last edited:

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Οχι δεν ειναι ο Λουι Ντε Φυνες... ειναι ο ποιητης και ζωγραφος Μαξ Ζακομπ σε ενα πορτραιτο του Μοντιλιανι... Εξ αλλου αλλη μια συγκυρια "των πραγματων" ο Ντε Φυνες επαιξε σε ενα φιλμ του που ειναι και το πιο δημοφλες του, εναν Ζακομπ... Τον Ραβινο Ζακομπ.

YWNvYl8xLmpwZw


Ο Μαξ Ζακομπ προσυλητιστηκε στον Χριστιανισμο στην ηλικια των 40 ετων επειτα απο ενα οραματισμο που ειχε, και ο αναδοχος του (ο νονος του που λεμε κοινως) ηταν ο ιδιος ο Παμπλο Πικασσο. Βεβαια αυτο δεν τον προστατευσε χρονια αργοτερα οταν στην Γερμανικη κατοχη συνεληφθη και σταλθηκε στη φυλακη διοτι "απλα" Ιουδαιος με προγραμματισμενο προορισμο το Αουσβιτς. Αλλα δεν προλαβε να παει γιατι πεθανε απο πνευμονια στις φυλακες της Ορλεανης.

Ηταν σε αυτο το μοναδικο καλλιτεχνικο κυμμα της ανθρωποτητας, κολλητος ολων των μεγαλων της εποχης της αρχης του 20 αιωνα. Σε καποια στιγμη της ζωης του το 1936 αποφασισε να αποτραβηχθει απο το Παρισι και ολη την "εορταστικη" (για να το πουμε ετσι) ζωη του για να δωθει στην πνευματικη ζωη, που τα Παρισινα "παρτυ" τον εμποδιζαν... προκειται για τον δευτερο προσυλητισμο του οπως ο ιδιος λεει... σε μια μοναχικη ζωη σε αββαϊο στον Αγιο Βενεδικτο του Λιγηρα.... Αλλα ουτε αυτο τον γλυτωσε απο τον να ερθουν να τον βρουν και να του φορεσουν το κιτρινο αστερι ....

Και ενα ταμπλω του Max Jacob αφιερωμενο στον φιλο του τον ποιητη Apollinaire...
με τιτλο . Η Μουσα εμπνεουσα τον Ποιητη Απολλιναιρ
guillaume-apollinaire-et-sa-muse-max-jacob-1910-d3515343.jpg
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Yves Coppens _ 09/08/1934 - 22/06/2022

Ο "πατερας της Λουσυ" και βεβαια Ιστορικος Παλαιοντολογος Παλαιοανθρωπολογος

webp



Με βιβλιογραφια προσιτη παιδαγωγικη εως συναρπαστικη. Ηταν και καλος ανθρωπος λενε ολοι συνεργατες φοιτητες δημοσιογραφοι. Πραγμα πολυ σημαντικο.

Ενω εδωσε τα στοιχεια της εδραιωσης της Φυσικης Επιλογης ειχε κριτικο και αμφιβολο βλεμμα ως προς τον νεοδαρβινισμο και την ιδεα οτι ολα ειναι αποτελεσμα της "τυχης" μια εκβαση του εντελως τυχαιου...


« Au risque de faire hurler les biologistes, et sans revenir aux thèses de Lamarck, je crois qu'il faudrait s'interroger sur la façon dont les gènes pourraient enregistrer certaines transformations de l'environnement. En tout cas, le hasard fait trop bien les choses pour être crédible…29 »

Ηταν ενας απο αυτους τους θεωρητικους της Θεωριας της Εξελιξης που την Κυριακη πηγαινε στην λειτουργια.

Kαλο παραδεισο