Φακοί για m4/3

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
10,457
Πολύ πόνο βγάζεις Κώστα όχι άδικα βέβαια!! Κοίτα με την την τιμή του φακού στα 1.000+ ευρώ, το μέγεθός του άλλα και το σχετικά σκοτεινό f4 για m43 προφανώς ο φακός δεν θα γίνει Best seller και είναι για περιορισμένο κοινό. Καταλαβαίνω και το σκεπτικό σου, είναι και βαρύς και πιο σκοτεινός ΑΛΛΑ έχει μεγαλύτερο εύρος....άμα το σκεφτείς αυτή την λογική δεν έχει πάνω κάτω και ο 12-100??? Πιο ακριβός, πιο βαρύς, πιο μεγάλος, πιο σκοτεινός και ίσως και χειρότερος οπτικά από τον 12-40, ΑΛΛΑ έχει μεγαλύτερο εύρος και αυτό είναι που τα αλλάζει όλα....έτσι και εδώ αυτά τα 25mm του φακού είναι που κάνουν την διαφορά, όχι για όλους άλλα για κάποιους. Ναι θα μπορούσε να γίνει μικρότερος άλλα πιθανότατα θα ήταν ακόμα πιο σκοτεινός, χειρότερος οπτικά και χειρότερος σε ποιότητα κατασκευής.

Τα πράματα για μένα είναι απλά στο Ultrawide,
Θες το μεγαλύτερο εύρος?? 8-25
Θες τον πιο φωτεινό φακό?? 7-14
Θες και μαζεμένο και σχετικά φωτεινό??? 8-18

Λύσεις για όλους, υπάρχει και ο 9-18 για κάποιους που θέλουν το μικρότερο δυνατό βάρος χωρίς να ξοδευτούν τρελά, και φυσικά και ο Panasonic 7-14f4.......5 ultra wide φακοί που λίγο πολύ καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Ξέρεις τι λείπει?? Θα έλεγα μια αναθεώρηση του απλού 9-18 με προστασία σε καιρικές συνθήκες και πολύ μαζεμένο, θα ήταν κουτί για π.χ. em5II-em5III.

Και κάτι άσχετο αν τον έχεις δουλέψει Κώστα, βρήκα τον Panasonic fisheye 8mmf3,5 σε πολύ καλή τιμή (200 ευρώ), έχω εδώ και 2 χρόνια τον 7artisan 7,5mm και είμαι πολύ ευχαριστημένος, άλλα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο!! Αξίζει λες να τον πάρω, πέρα από την αυτόματη εστίαση θα κερδίσω κάτι σε ποιότητα εικόνας? ή απλά θα είμαι μια από τα ίδια με τον 7artisans? Βέβαια και μόνο η αυτόματη εστίαση είναι ένα ατού αν και όχι τόσο μεγάλο σε fisheye φακούς που εστιάζουν σχετικά εύκολα με Manual focus.
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
21,947
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δυστυχως δεν εχω δουλέψει ποτέ Νικο ουτε τον ενα , ουτε τον αλλο φακό για να εκφέρω γνώμη.

εχω τον mzuiko 8mm/1.8 που ειναι το πιο φωτεινο fisheye που κυκλοφορεί , ακριβό μεν αλλά ξυράφι και με τις ΕΜ1.2/3/Χ διορθωνεται αυτοματα γεωμετρικά σε αρχειο jpeg υπερευρυγωνιου και κατω απο 7 mm.

Αλλος ενας λόγος που ηθελα (οπως και πολλοι αλλοι) ενα καθημερινο στεγανό ελαφρυ και ποιοτικο ευρυγωνιο ζουμ μεγαλου ευρους εστω και με f4, πιστευα οτι ο 8-25/4 θα ηταν ο ιδανικός.

Ειδα σημερα μερικά απο τα δειγματα του 150-400/4.5 pro σε συγκεκριμένα θεματα πόλης (μακρινές πινακίδες σημανσης με μικρολεπτομέρεια) που εχω ξαναχτυπησει κατα περιόδους με σχεδόν ολους τους τηλεφακους και ανταπτορες/ πολλαπλασιαστες που εχουν περάσει απο τα χέρια μου : Ζuικο 50-200mm/2.8-3.5 με τους δυο πολλαπλασιαστες 1.4Χ,2.0Χ, Lumix 100-300mm (II), Leica 200mm/2.8 με και χωρις 1.4Χ, mzuiko 100-400mm/5-6.3.

Παρότι δεν ηταν το τεστ την ιδια μερα - ουτε ειχα τους αλλους φακους διπλα διπλα που θα ήταν το ιδανικό - τα δειγματα εδωσαν εξαιρετικη διαυγεια,, οξυτητα, contrast παροτι η μερα ηταν συνεφιασμένη και χωρις πολυ φως. Βεβαια ο φακος θέλει πολύ προσοχή και εξοικίωση για να αποδώσει τα μεγιστα ειδικά σε κινούμενα θέματα, ειχα πολύ καιρό να κρατήσω φακό με βάρος γυρω στο 1.5 κιλό και ζορίστηκα. Το γκριπ της ΕΜ1.3 ηταν οριακό, υποχρεωτικά χρειάζεσαι την Χ ή το εξτρα γκριπ για να ξυγιζει και να ισσοροπεί ο φακός σωστά και να μην ζορίζεται το αριστερό χερι με ολο το βάρος του φακού.

Το peak του φακου στο κεντρο ερχεται συντομα λιγο μετά το f=4.5 και ειναι στο f=5. Mε τον ενσωματωμένο ΤC 1.25Χ παλι ξεκινώντας στα 500mm με f=5.6 εχεις peak στο f6.3. Αυτο δεν σημαινει ότι ο φακός ανοιχτός δεν ειναι οξυς . Ισα ισα καταπιε ευκολα τα δειγματα των αλλων φακών αλλά μιλάμε για φακό που στοιχίζει πολλαπλάσια χρήματα.

ΥΣ
το fisheye της Lumix εχει πολυ καλές κριτικές. Αυτο που ξέρω επίσης ειναι ότι παιρνει και ζελατινες Wratten σε οπισθια θηκη / φορέα . Ειχα πληρωσει εξτρα τον φορεα 40 ευρω για να τον βαλω στον Lumix 7-14/4.
Τα 200 ευρω νομίζω ειναι εξαιρετική τιμη
 
Last edited:

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
90,499
Εκεί ψηλά.....
8-25mm-4.jpg



H διαμορφωση στοιχειων του νεου 8-25mm pro f4

και εδω αυτη του 12-100mm pro f4


Olympus_Lens_MZUIKO_12-100mm_F4_0_LensCut_900x500.jpg
 

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,264
Αθήνα
Μια πρώτη προσέγγιση από το imaging resource με αρκετά δείγματα κέντρο-γωνίες σε διάφορες εστιακές - διαφράγματα, καθώς και παρατηρήσεις σε σχέση με άλλους φακούς pro.
 

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
10,457
Πολύ καλός οπτικά, βέβαια δεν περίμενα και τίποτα λιγότερο, το site όμως γκρινιάζει για την τιμή που θα τον ήθελε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 ευρώ, με την τιμή που έχει τώρα θα πουλήσει μεν αλλά σε πολύ ψαγμένο και σχετικό κοινό. Οι περισσότεροι απλά θα προσπεράσουμε.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
90,499
Εκεί ψηλά.....
Πολύ καλός οπτικά, βέβαια δεν περίμενα και τίποτα λιγότερο, το site όμως γκρινιάζει για την τιμή που θα τον ήθελε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 ευρώ, με την τιμή που έχει τώρα θα πουλήσει μεν αλλά σε πολύ ψαγμένο και σχετικό κοινό. Οι περισσότεροι απλά θα προσπεράσουμε.


O φακος βγηκε και για αντιπαλο δεος του 10-25 f1,7

ειναι φτηνοτερος προσφερει μικροτερο ογκο και μεγαλυτερο ευρος στο ευρυγωνιο με μειονεκτημα μονον το f4
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
21,947
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
καμια σχέση δεν εχει ο φακός κατα τη γνώμη μου με τον 10-25/1.7 παρότι έχουν κοινές εστιακές. Ο αντιπαλός του ειναι ο Leica 8-18mm/2.8-4.

Oι συγκεκριμένοι φακοι θα επιλεγουν για την ευρυγωνια ικανότητα τους ως αρχικό κριτήριο σε συνδιασμο με την ευχρηστια εστιακων.

Αν το κριτήριο ειναι η φωτεινότητα κανεις τους δεν πληρει τις προδιαγραφες και ο 10-25/1.7 ειναι μονοδρομος με τα συν και πλην του. Θα ελεγα οτι λίγο πολύ o 10-25/1.7 μπορει με την φωτεινοτητα του, την ευχρηστια και το IQ του συνολικά να αντικαταστησει τρεις pro φακους : τους Leica 12mmf1.4 /17mmf1.2 /25mmf1.2 που συνολικα στοιχιζουν 3000ευρω και ζυγιζουν 1.5 κιλο περίπου

Στο θεμα της τιμής τωρα. Στα 1099$ ειχε ανακοινωθεί και ο Leica πριν 4 χρόνια αλλά σημερα η τιμή του ειναι σημαντικά χαμηλότερη. Αν ο 8-25/4 είχε βγει πριν 4 χρόνια αντι του 7-14/2.8 θα ειχε λογική και θα γινόταν αναρπαστος. Σημερα θα δυσκολευτεί να βρεί τον δρόμο του με τον ανατγωνισμό που υπάρχει μιας και εχουν βγει και αρκετοι πολυ καλοι ευρυγωνιοι απο την Laowa που καλυπτουν το ευρυγωνιο 8-12mm με καλό IQ,, περνουν φιλτρα, ειναι φθηνότεροι, ελαφρυτεροι και φωτεινότεροι.

Εμενα τα δειγματα του IR δεν με ενθουσίασαν. Αναμένω να δώ συγκριτικά με τους αλλους ευρυγώνιους του συστηματος και ειδικα με τον Leica 8-18. Οταν και αν τον βρω σε demo θα κανω τις δικες μου μετρησεις με την κοπια του Leica 8-18 που εχω. Τα δειγματα του IR ειναι επίσης πολυ περιορισμένα γιατι εχουν μεγάλο κενο στο ευρυγώνιο απο τα 8-14mm. Eπισης το θεμα (οι κυβολιθοι / τουβλα) ειναι πολυ κοντά και ο φακος μπορεί να εχει αλλη απόδοση στα μακρυτερα αρχιτεκτονικά θεματα αναλογα πως καθονται τα κρυσταλλα σε τετοιες πολύπλοκες σχεδιάσεις πολλών οπτικων στοιχείων.

Τελος θα αναφερθώ σε ενα ακομη αρνητικό για εμενα του φακου που πολλοι δεν εχουν ισως καταλάβει. Και το κουφό ειναι ότι βλέπω και διαβαζω τους reviwers που εκθειαζουν την συγκεκριμένη επιλογή σχεδίασης.

Ο φακος με το που μπαινει στην μηχανη δεν μπορει να χρησιμοποιηθεί αμεσα. Θα ειναι λογικά μαζεμένος στην ελάχιστη διασταση μηκους για να μπορει να μεταφερθει ευκολα. Ουτε ειναι τοσο συνετο να τον ανοιξεις πριν τον κουμπωσεις (αν και δεν ειναι αδυνατο). Αν λοιπον θελήσεις να βγαλεις φωτό θα πρεπει να τον ανοιξεις κανοντας περιστροφή μεχρι να πάει στα 8mm τουλάχιστον. Και εκει ο φακός θα επιμηκυνθεί αρκετά και θα ειναι στο μεγιστο μηκος του με το βαρέλι εξω περίπου κατα 3εκ. Και καθολη τη διάρκεια που θα φωτογραφιζεις θα ειναι τουλάχιστον 2-3 εκ εξω αναλογα την εστιακή.

Και ο Leica επιμηκύνεται στα 8 mm αλλά στα 18mm ειναι σε τελειως κλειστη θέση στην τσαντα και αμεσα τον χρησιμοποιεις. Ακομα και στα 8mm να τον αφησεις ειναι πολυ μικρη η επιμηκυνση. Και αυτο με το βαρέλι ειναι επίσης σημαντικό και στην εκθεση στις καιρικες συνθήκες οταν φωτογραφιζεις.

Το close focus επίσης και των δυο φακών ειναι 23 εκ. απο τον αισθητηρα , εδώ o Ζuiko 8-25 εχει μικρη υπεροχή μονο στα 25mm αφου θα δώσει μεγαλύτερη μεγενθυνση σε σχεση με τα 18mm του 8-18.

Το μονο που θα μου λειψει πραγματικά (εκτος του προφανες να εχω επιπλέον απο 18-25mm εστιακή) αν κρατήσω τον Leica ειναι το αυτοματo Focus stacking στην EM1.3 που δεν ειναι συμβατό με το Leica. Το procapture L ειναι λιγότερο χρησιμο με ευρυγώνιο (οχι πάντα) απο ενα νορμαλ/τελέ φωτεινο φακό.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: evanfotis

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
90,499
Εκεί ψηλά.....


Ωραια κουβεντουλα και πολυ ωραια δειγματα του νεου φακου.

Ο καθενας μπορει να τον κατατασσει οπου πιστευει , ειναι φακος που θα ειναι χρησιμος σε αρκετους αλλα οχι σε ολους.

Εγω παντως δυσκολα θα του δωσω ευκαιρια λογω διαφραγματος (ειπαμε ενας f4 ειναι αρκετος)

Και ακομα και για φωτογραφια ειναι πιο χρησιμο να εχεις ανοιχτο διαφραγμα στο οπλοστασιο σου παρα τοσο μεγαλο ευρος.

Σαφεστατα το κοστος και το βαρος/ογκος ειναι επισης κρισιμος παραγοντας.
 

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
10,457
Προσωπικά συνεχίζω να επιμένω ότι η τιμή είναι θέμα με αυτό τον φακό όπως αναφέρει και το review παραπάνω. Mε τα κουσούρια που έχει και τα αναφέρατε και τις ανταγωνιστικές προτάσεις που τις έχουμε εδώ και καιρό, έπρεπε να έχει μια πιο ανταγωνιστική τιμή, τουλάχιστον να ήταν στα 999 ευρώ ή ακόμα καλύτερα στα 899 αρχική τιμή, θα γινόταν πιο θελκτικός έτσι, με τα 1.100 που ζητάει απορρίπτεται σχεδόν από όλους τους χρήστες ειδικά την στιγμή που βρίσκεις αρκετά πιο φτηνά τον 8-18 που είναι και πιο μαζεμένος, και πιο ελαφρύς άλλα και πιο φωτεινός στο κάτω άκρο με την ίδια ίσως και καλύτερη ποιότητα εικόνας. Εχει διαφορά τα 36mm με τα 50mm άλλα οκ δεν είναι κάτι τόσο συγκλονιστικό για να θυσιάσεις όλα τα παραπάνω και να σκάσεις και επιπλέον χρήματα.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
90,499
Εκεί ψηλά.....
Κοιτα η ποιοτητα κατασκευης του - αρα και το κοστος του- οπως ξερεις απο τον αντιστοιχο 12-100 f4 ειναι στην στρατοσφαιρα.

Οπως ολοι οι φακοι στην pro σειρα.

Η τιμη του λογικη ειναι για πρωτη κυκλοφορια και θα διολισθησει ευκολα στο μελλον μην ξεχναμε ποσο πηραμε εμεις οι δυο τους 12-100 και ποσο πχ διολισθαινει ο αντιστοιχος lumix 10-25 (παιζει ανετα πλεον κατω απο το 1500€ με το φπα μεσα....)

Απλα ειναι νωρις ακομα . Για εμενα καλα κανουν και δεν εριξαν την ποιοτητα παρουσιαζοντας πχ κατι τυπου 9-18 (μπλιαχ)
 
  • Like
Reactions: isin

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
10,457
Δεν διαφωνώ μαζί σου, απλά νομίζω ότι άργησε να βγει και υπάρχει και σημαντικός ανταγωνισμός πλέον, ο 12-100 πέρα ότι έχει βγει εδώ και καιρό δεν έχει κάποιον ανταγωνισμό, όχι μόνο μέσα στο σύστημα άλλα γενικά. Προφανώς οι τιμές θα πέσουν, έχω βρει τον 8-18 στα 600 ευρώ και δεν τον πήρα, φακό που όταν κυκλοφόρησε χτύπαγε άνετα πάνω από 1.000 ευρώ.

Υ.Γ. Τον 9-18 τον έχω ακόμα μέχρι να πάρω κάποιον καλύτερο, μπλιάχ όπως λες, και ζητάνε 600+ ευρώ για αυτόν!!!, φακός που με τίποτα δεν αξίζει πάνω από 200-250 ευρώ, o Canon 11-22 στο σύστημα m έχει μισή τιμή και είναι καλύτερος σε όλα από τον Olympus 9-18.

Y.Γ. Με υπομονή και επιμονή κανείς δεν έχασε!! Οποιος βιάζεται τα σκάει χοντρά στα του φωτογραφικού εξοπλισμού!!
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
90,499
Εκεί ψηλά.....
Με επιασε η καρδια μου που τοπες......εχει 600 ευρω ο 9-18 ?

Ο χριστος........τον ειχα για κανα 350-400 το πολυ ρε συ. Τον τσεκαρα και για drone αλλα δεν συνεργαζεται ηλεκτρικα το ζουμ του οποτε δεν ειχε νοημα.

Ο 8-18 χρησιμος φακος αλλα εχει μια πρασινη τιντα γενικα θελει παντα διορθωση. Εχει ομως πολυ καλη αναλυση στα ακρα του καδρου (εκει που πονουν οι δικοι μου ευρυγωνιοι λογω διορθωσης του barrel distortion)
 

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
10,457
χαχα...και όμως 625 ξεκινάει στην Ελλάδα!!!

Ακόμα και Amazon να ψάξεις κλπ. κάτω από 550 καινούριο δεν τον βρίσκεις!!

Παίζει να είναι ο πιο υπερκοστολογημένος φακός του συστήματος, μέτριος έως κακός ποιοτικά, άσχημος, σκοτεινός, όχι αρκετά ευρυγώνιος και οπτικά απλά οκ....όπως είπα φακός για 200-250 ευρώ. Παρόλο που τον έχω σκέψου ότι χρησιμοποιώ κυρίως για ευρυγώνια τον 7artisans 7,5mm fisheye!!
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
21,947
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εγώ παλι έχω πολύ αντίθετη άποψη για τον 9-18.

Στο ευρυγώνιο είναι πολύ καλός στο κέντρο και τα άκρα του με ένα κλικ είναι σούπερ. Δεν ξέρω τι κοπιες έχετε βρει. Και το feedback από πολλούς χρήστες είναι αυτό που γράφω. Εντάξει στο τελε δεν σκίζει αλλά άχρηστο και χάλια , μπλιαχ δεν του αξίζουν με τίποτε. Μιλαω πάντα για κόπια καινούργια και όχι κακομεταχειρισμενη ή αμφιβόλου προέλευσης. Όταν τον είχα στην κατοχή μου τον είχα τεστάρει σε VS με τον πολύ καλό παλιό Zuiko 9-18mm και τον SHG 7-14/4 pro από τα 4/3 και ήταν μια χαρά ισοδύναμος με τον πρώτο και πολύ κοντά με τον δεύτερο που στοίχζε 1500€.

Σκοτεινός ? F4 -5.6 είναι , έχει ατο τελε 1 στοπ διαφορα από τους ευρυγωνιους φακούς του χιλιάρικου από 9-14mm

ειναι φοβερο επίσης το μεγεθος του για αυτά που προσφερει ως εύρος/IQ , εκεί δεν έχει αντίπαλο. Αν δεν ήθελα σούπερ ευρυγωνιο φακό αυτόν θα κράταγα αντί του LEICA αφού πέρνει και φιλτρα μικρά και φθηνά 52mm.

Το κόστος του τώρα μπορεί να έχει παει ψηλά όπως ολα αλλά είναι παλιός φακός, τον έχουν πάρει σχεδόν όλοι όσοι τον ήθελαν σε τιμές 400-450€ καινούργιο.
 
Last edited:

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,440
Με επιασε η καρδια μου που τοπες......εχει 600 ευρω ο 9-18 ?

Ο χριστος........τον ειχα για κανα 350-400 το πολυ ρε συ. Τον τσεκαρα και για drone αλλα δεν συνεργαζεται ηλεκτρικα το ζουμ του οποτε δεν ειχε νοημα.

Ο 8-18 χρησιμος φακος αλλα εχει μια πρασινη τιντα γενικα θελει παντα διορθωση. Εχει ομως πολυ καλη αναλυση στα ακρα του καδρου (εκει που πονουν οι δικοι μου ευρυγωνιοι λογω διορθωσης του barrel distortion)
LOL, στα 650 ειχα βρει μτχ κατάσταση σχεδον καινόυργιο τον 7-14mm f/2.8 pro
 

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,264
Αθήνα
Είχε μείνει κάποια χρόνια μαζί μου ένα καλό κομμάτι m.zuiko 9-18, μάλιστα με τον Κώστα είχαμε τραβήξει 3-4 συγκριτικές λήψεις με τον 8-18, και αν εξαιρέσουμε μια αισθητή και αναμενόμενη - αλλά όχι τραγική - διαφορά στις γωνίες, μια χαρά στεκόταν. Τον έδωσα όταν πήρα τον lumix 7-14/f4 και το μετάνιωσα για τους γνωστούς λόγους, μέγεθος/βάρος, ευκολία χρήσης...