Ψηφιακός δέκτης σε monitor με DVI (HDCP)

tolias

Supreme Member
5 March 2011
3,745
Ξεθάβω το thread γιατί πριν μερικές μέρες έκανα μία δοκιμή στο συγκεκριμένο θέμα.
Είχα μία παλιά μικρή crt τηλεόραση που την είχα καβάτζα για την περίπτωση που θα χάλαγε μία από τις 2 κύριες τηλεοράσεις του σπιτιού. Αλλά για να μην κάθεται την έβαλα και αυτή σε λειτουργία με έναν εξωτερικό δέκτη για να βλέπει η μητέρα μου όταν διαφωνεί με τον πατέρα μου για το τι θα δουν.
Αλλά δυστυχώς, παλιά και ταλαιπωρημένη η μικρή αυτή τηλεόραση, χάλασε. Και τώρα δεν υπάρχει καβάτζα για το ενδεχόμενο που θα χαλάσει μία από τις κύριες τηλεοράσεις.
Ποιος τον ακούει τον πατέρα μου αν μείνει έστω και μία μέρα χωρίς τηλεόραση. Αλλά σκέφτηκα και μήπως πάρω ένα μόνιτορ για να βάλω να βλέπει η μητέρα μου, για να μην μείνει αυτή χωρίς τηλεόραση. Είναι σαφώς φθηνότερα από καινούρια τηλεόραση. Και είχα και την περιέργεια αν θα καταφέρω να πετύχω τον συνδυασμό.
Δοκίμασα λοιπόν αν μπορώ να συνδέσω ψηφιακό δέκτη στην οθόνη του υπολογιστή μου. Μία παλιά Samsung Β2240, 22", 16:9. Με εισόδους DVI και VGA.
Η VGA απορρίπτεται ως αναλογική είσοδος. Από την ψηφιακή HDMI του δέκτη λοιπόν πάμε στην ψηφιακή DVI του μόνιτορ.
Χρησιμοποιήθηκε ένα ανταπτοράκι HDMI σε DVI. Και κράτησα το καλώδιο HDMI του δέκτη, που είναι καλό.
Ο αντάπτορας που χρησιμοποίησα είναι αυτός:
http://www.plaisio.gr/desktop-laptop/periferiaka/cables-kalodia/Turbo-X-Adapter-DVI-Male-to-HDMI-Female-GC-CV105.htm
Περίεργο για Turbo-X, αλλά δουλεύει μία χαρά.
Δοκίμασα σε δύο παλιότερους δέκτες μου που είχα βάλει στην άκρη, με τον παλιό επεξεργαστή ALI 3601. Μου έβγαλαν κανονικά εικόνα σε αναλύσεις 1080p/50, 1080p/60 και 720p50. Δεν δοκίμασα σε i αναλύσεις. Αλλά δυστυχώς έχουν αδύναμο tuner και δεν έπιαναν κανάλια με την μικρή εσωτερική κεραία που δοκίμασα. Δοκίμασα τότε με έναν δέκτη με ALI 3801 που χρησιμοποιώ τώρα στην δική μου τηλεόραση. Αναγκάστηκα και τον έβγαλα από εκεί για να κάνω την δοκιμή. Μου έδωσε κανονικά εικόνα σε 1080p και 720p. Αν και αυτός δεν έχει επιλογές για 50 ή 60 Hz. Πάλι δεν δοκίμασα i αναλύσεις. Και έπιασε και κανάλια.
Αφού ξεκίνησα δοκιμές με διάφορους δέκτες, είπα να το ολοκληρώσω. Με τους υπόλοιπους επεξεργαστές που έχω.
Δοκίμασα με τον F&U 2205 με επεξεργαστή NEC που είχα τοποθετημένο ήδη στην μικρή τηλεόραση. Δυνατό tuner και σίγουρα δεν θα είχα πρόβλημα με λήψη. Αλλά δυστυχώς αυτός δεν έδωσε καν εικόνα στο μόνιτορ. Σε 720p και 1080i. Μέχρι εκεί φτάνει αυτός. Δεν έχει 1080p, και δεν έχει επιλογή για Hz. Δυστυχώς δεν δοκίμασα σε μικρή ανάλυση 576, αλλά η αλήθεια είναι ότι βαρέθηκα! Κάθε αλλαγή έπρεπε να γίνει στην τηλεόραση αφού δεν δίνει εικόνα στον μόνιτορ. Βαρέθηκα τα βάλε βγάλε σε τηλεόραση και μόνιτορ. Στους άλλους δέκτες οι αλλαγές ανάλυσης γίνονταν πάνω στο μόνιτορ.
Και για να ολοκληρωθεί η δοκιμή ξέθαψα από το ντουλάπι και τον πρώτο μου, αρχαίο Xoro με M-Star 7828. Και αυτός έδωσε κανονικά εικόνα και σε 720p και σε 1080i. Ούτε αυτός έχει 1080p, ούτε επιλογή Hz. Αλλά έδωσε κανονικά εικόνα, αν και ούτε εδώ δεν σκέφτηκα να δοκιμάσω μικρή ανάλυση. 576 δηλαδή.
Άρα μάλλον το μόνιτορ μου είναι γενικά καλόβολο, αν και έβγαζε παράθυρο ότι η ανάλυση δεν είναι κατάλληλη, αλλά έδινε εικόνα παρόλα αυτά. Αλλά όπως είδα και με τον F&U 2205 με επεξεργαστή NEC, μάλλον είναι θέμα και του δέκτη αν θα δώσει τελικά εικόνα.
Αφού πέτυχε το κόλπο με την εικόνα, πήγα και στο δεύτερο στάδιο. Στον ήχο. Η σύνδεση DVI είναι μόνο για εικόνα, και να μην ξοδεύω χρήματα για αντάπτορες αν δεν μπορούσα αρχικά να πάρω εικόνα.
Για ήχο είδα ότι περιέργως είναι πιο δύσκολο. Υπάρχουν δέκτες που έχουν έξοδο ήχου minijack 3,5 mm. Όπως το φισάκι ήχου στα κινητά μας δηλαδή. Ο παλιός Lifeview A2 και ο καινούριος Crypto 216 για παράδειγμα. Και οι δύο με ALI 3801. Αλλά μάλλον υπάρχουν και άλλοι.
Αν ο δέκτης δεν έχει δική του έξοδο, υπάρχουν δύο λύσεις. Ή να πάρει κάποιος ήχο από την έξοδο coaxial που έχουν συνήθως οι δέκτες, αλλά χρειάζεται ενισχυτής ηχοσυστήματος για να παραλάβει τον ήχο. Ή από την έξοδο scart του δέκτη. Αρκεί ο δέκτης να μπορεί να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα και την έξοδο HDMI και την έξοδο scart. Στις πρώτες σελίδες του thread κάποιος λέει για έναν παλιό M-Star 7828 που δεν χρησιμοποιεί ταυτόχρονα και τις δύο εξόδους.
Επίσης δεν είδα να υπάρχει στην ελληνική αγορά καλώδιο scart σε minijack 3,5. Σύμφωνα με το σκρούτζ που έψαξα. Η λύση είναι δύο αντάπτορες. Scart σε RCA, και RCA σε minijack 3,5.
http://www.e-shop.gr/cablexpert-ccv-4415-adapter-scart-plug-to-3-rca-jacks-and-1-s-video-jack-with-switch-p-PER.583638
http://www.e-shop.gr/hama-43254-audio-adapter-2-rca-male-plugs-35mm-female-jack-stereo-p-PER.752615
RCA σημαίνει τρία φισάκια. Δύο για στερεοφωνικό ήχο, και ένα για την εικόνα. Αγνοούμε αυτό για την εικόνα, και με τα δύο για τον ήχο χρησιμοποιούμε τα δύο φισάκια του δεύτερου καλωδίου. Έχουμε ήχο στο minijack 3,5 όπου σύνδεσα κάτι παλιά ηχεία υπολογιστή που είχα. Με τροφοδοσία με ρεύμα όμως, γιατί τώρα πια υπάρχουν και ηχεία που παίρνουν ρεύμα από USB. Δεν κάνουν στην περίπτωση μας.
Χρησιμοποίησα έναν από τους ALI 3801 δέκτη μου. Έδωσε κανονικά ήχο σε scart, και εικόνα σε HDMI.
Πείραμα πέτυχε λοιπόν. Και εικόνα και ήχο κανονικά. Νομίζω ότι η καλύτερη επιλογή για να δοκιμάσει κάποιος είναι δέκτης με ALI. Δοκίμασα 4 δέκτες με ALI και έδωσαν κανονικά εικόνα, αν και σίγουρα πρέπει να βοηθήσει και το μόνιτορ για αυτό, και ο ένας ALI που δοκίμασα έδινε παράλληλα και ήχο από την scart. Δεν δοκίμασα με τους υπόλοιπους ALI από την αρχή για τον ήχο. Ήδη με τον πρώτο είχε πετύχει το πείραμα.
 

gonzol

New member
6 November 2012
1
Re: LifeView LV6TBOXHD

Καλησπέρα και καλή χρονιά!
Ξεθάβω λίγο αυτό το thread, γιατί έχω μια απορία.. Πριν κάμποσες μέρες τα έφτυσε μια CRT TV που είχαμε κι αποφάσισα να την αντικαταστήσω με ένα LCD monitor 23" που δεν χρησιμοποιώ πια.
Το monitor έχει DVI input, οπότε χρησιμοποίησα ένα HDMI -> DVI καλώδιο από τον αποκωδικοποιητή, ενώ τον ήχο τον στέλνω σε ένα ζευγάρι ηχειάκια από το SCART καλώδιο.
Το setup (παραδόξως) παίζει καλά, αλλά έχει ένα πρόβλημα: όταν ξεκινάει (από sleep) ο αποκωδικοποιητής, δίνει ήχο κανονικά, αλλά δεν βλέπω εικόνα. Αν βγάλω και ξαναβάλω το καλώδιο HDMI, τότε έχω ήχο και εικόνα κανονικά.
Ακόμη κι αν αφήσω το μόνο το καλώδιο HDMI πάνω (χωρίς το SCART δλδ), πάλι ο αποκωδικοποιητής δεν δίνει εικόνα.
Έχετε καμιά ιδέα;