Ψηφιοποίηση Slides και Αρνητικών film

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ.

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
7,115
ΑΘΗΝΑ
Μπας και ξέρει κανείς τι είναι αυτό ρε παιδιά;

Υπάρχει μέσα στα κουτιά που μου έδιναν τα φωτογραφεία με τις εμφανισμένες φωτογραφίες.
Yποθέτω ότι είναι το φιλμ των φωτογραφιών που έχω τραβήξει,αλλά μπορώ μέσα από αυτό να τις ψηφιοποιήσω με ένα film scanner?
 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ.

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
7,115
ΑΘΗΝΑ
Απάντηση: Re: Ψηφιοποίηση Slides και Αρνητικών film

Ρίξε μια ματιά εδώ. Δεν έχω ασχοληθεί. Με καμιά πατέντα θα γίνεται.
https://www.youtube.com/results?search_query=APS+film+scanning

https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Photo_System

Σ´ευχαριστώ πολύ.Το έψαξα μετά το ποστάρισμά μου και τελικά γίνεται ψηφιοποίηση αλλά μόνο μέσω ειδικών φωτογραφικών μηχανημάτων που-ευτυχώς-υπάρχουν στην Αθήνα.
 

makfil

Supreme Member
12 September 2010
4,095
Φιλοθέη/Γλυφάδα
Μ αφορμή το 1ο βίντεο που προώθησα στον κουνιάδο μου, ο οποίος ενδιαφέρεται για το σκανάρισμα και ψηφιοποίηση φωτο κυρίως και έχει ένα scanner, άρχισε να ενδιαφέρεται για τη μέθοδο αυτή και αρχίζει να συγκεντρώνει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη μηχανή Nikon που έχει.
Ένας από τα ζητούμενα εξαρτήματα είναι ο φακός micro nikkor 40mm 1:2.8G.
Εκτός από καινούριο υπάρχει περίπτωση να τον βρει κάποιος μεταχειρισμένο στην Ελλάδα;
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
21,942
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δεν ξέρω ποια μηχανή έχει ο φιλος σου αλλά αν δέχεται με ανταπτορα και χειροκίνητους φακούς macro άλλων εταιριών μπορεί να κάνει χρήση και αυτών και να προσαρμόσει εμπρός με κατάλληλο δαχτυλιδι τον slide adaptor της Nikon.

Εγώ έχω εξοπλισμό m43 , χρησιμοποιώ τον m43 φακό 60mm/2.8 macro (AF) και παλιότερα είχα κάνει χρήση των 50/2 macro και 35/3.5 macro από τα 4/3 και πιο παλιά του χειροκίνητου macro OM 50/3.5 , όπου είχα προσαρμόσει με ανάλογα δαχτυλίδια εμπρός τον ES-1.

Τώρα στο αρχικό σου ερώτημα για πιθανή αγορά μτχ. φακού όπως καταλαβαινεις είναι off topic, με λίγα λόγια ψάχνει eBay και site μτχ. φωτογραφικού εξοπλισμού.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
90,495
Εκεί ψηλά.....
img_3124.jpg







 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,336
μπορεί κάποιο καλό παιδί να μου κάνει ένα update για μια προσιτή και καλή λύση (<100€) για να ψηφιοποιήσω κάπου 500 slides που ξέμειναν?
Εννοώ εκτός από λύσεις με κονσέρβες, χαρτόκουτα και κινητά.
Μου δάνεισε πρόσφατα ο send το plustek 7200i, αλλά δεν τρέχει στα 10 και το κάνει μόνο με συνδρομή 100 ευρώ στο vuescan
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
21,942
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δημήτρη scanner συγχρονο και καλο σε ανάλυση με 100 ευρω καινούργιο δεν νομίζω πως βρίσκεις , αν καποιος τωρα θελει να ξεφορτωθει κάτι που δεν χρησιμοποιει ή στο δανείσει θα ειναι το ιδανικό

Και πάλι θα θελεις software για την χρήση του που συνηθως μαζι ενα καινούργιο εμπεριέχει καποια βερσιον του vuescan ή καποιου αλλου παρόμοιου προγραμματος. Θυρα εξοδου ομως και προγραμμα πρεπει να παιζουν σωστα στο πισι σου. Αυτο το ξερεις ηδη ομως.

Απο εκει και πέρα πας στην λύση της χρήσης ψηφιακης μηχανής και οποιουδηποτε προγραμματος επεξεργασίας ξέρεις και χρησιμοποιείς για την τυχον επεξεργασια περαιτέρω.

Για να εχεις πολυ καλό αποτέλεσμα θέλεις μακρο φακό (για να μπορει να εστιασει κοντα και να μην εχεις απωλεια στα ακρα) και δευτερο και σημαντικό για να εχεις ευκολη επεξεργασία να εξασφαλίσεις έστω υποτυπωδη οπισθιο φωτισμό .

Τα υπολοιπα πρόσθετα (δαχτυλίδια προσαρμογης / ανταπτορας στηριξης slide/αρνητικων) ξεκινουν απο τον εξοπλισμο που διαθετεις ηδη και λιγο πολυ εχουν περιγραφτεί αναλυτικά στο νημα. Αφιερωνοντας λίγο χρονο θα βρεις ολες τις πληροφορίες

Ενας σχετικά φθηνός αντάπτορας στηριξης ειναι αυτος της JJC του βιντεο που μολις εβαλα, της Νικον ειναι πολυ ακριβότεροι. Yπαρχει σε 2-3 εκδόσεις, με led και χωρίς ... σου βαζω μερικα ετοιμα link με διαφορετικα set up

JJC Slide & Film Removal with 1 x 35mm Slide Mount, 1 Strip Film Holder and DSLR Barrael Lens Adapter for Negative Copying, Negative Film Scanner for Nikon D850 ES-2

JJC 35 mm Film Negative Scanner, Film Digitisation Adapter with LED Lighting Set, Diameter and Film Holder for Copying Negative Films, Accessories for Film and Slide Scanner

JJC Slide and Film Remake with 1 x 35mm Slide Mount, 1 Strip Film Holder and LED Light, 10 Levels 6500K LED Light Kit for Negative Copies, Camera Recovery from Film to Digital Photo

Μην πάς σε παλιες αναλογικες λυσεις στα προσθετα (θα παιδευτεις χωρις λόγο) εκτος αν εχεις ηδη αναλογο εξοπλισμο
 
Last edited:

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,336
Κώστα, μετά από εβδομάδες που αφιέρωσα παλιά για σκανάρισμα με coolscan 5000 δενεικό και πρόσφατα αφού έστειλα περίπου 1 κυβικό οικογενειακά slides στην ανακύκλωση δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις ποιότητας.
Αυτά τα τελευταία είμαι διατεθειμένος να τα σκανάρω πλέον και με κινητό και τζαμάκια αν χρειαστεί διότι έχω κουραστεί να αρχειοθετώ υλικό μιας οικογένειας που ήταν με μια μηχανή στο χέρι.
Γι αυτό είπα να βρώ κάτι βολικό.
Το plustek μάλλον δεν βλέπω να δουλεύει και τον δικό μου εξοπλισμό (αναλογικό) τον ξεφορτώνομαι και πλέον καλύπτομαι με το κινητό.
Θα δω τα λινκς και ευχαριστώ.
Σημειωτέον το μόνο ψηφιακό σώμα που διαθέτω είναι μια canon eos digital rebel. Συνεπώς λύσεις για nikon κλπ δεν κάνουν, εκτός αν υπάρχουν και για canon
Αν έχει άλλος να προτείνει κάτι, ευπρόσδεκτον
 
  • Like
Reactions: Sonus Naturalis

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
21,942
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δημήτρη με ανταπτορακι. Step up όλα τα παραπάνω κουμπωνουν σε οποιοδήποτε φακό σώμα , δεν χρειάζεται να είναι. Νικον
 

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,440
Θα μπορούσε να μπει σε νημα με τεχνικές αποκατάστασης φωτό στην επεξεργασία αλλά το παραθέτω εδώ και οι συντονιστές μπορείτε να αποφασίσετε.
Βγήκε open source AI εργαλείο που φτιάχνει παλιές φωτο, άμεσα, δωρεάν.