μεγάλος χρόνος έκθεσης(bulb) = dead pixels???

shutter

New member
3 September 2009
79
Καλημέρα! Καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε εορτάζοντες και μη..

Διάβαζα την Online έκδοση του περιοδικού του Τάσου Σχίζα (www.photoeidolo.gr), όπου αναφέρει με υπογραμμισμένα γράμματα:
Προσοχη: Στις ψηφιακες μηχανές αντενδείκνυται ο μεγάλος χρόνος έκθεσης. Η υπερθέρμανση του αισθητήρα μπορεί να κάψει κάποια pixels (dead pixels).
Στο forum έχω πέσει αρκετές φορές όπου ο Βλάσσης μας προειδοποιεί να αποφεύγουμε την υπερθέρμανση αφού θα έχει ώς αποτέλεσμα θόρυβο στην εικόνα.
Πριν την αγορά της DSLR τα περισσότερα θέματά μου, έχοντας μια compact αρκετά ευέλικτη, ήταν νύχτα με χρόνους που ξεπέρναγαν τα 10 sec. Μάλιστα επειδή το αποτέλεσμα δεν με ικανοποιεί απο τις πρώτες λήψεις, μπορεί το ίδιο θέμα να το φωτογραφίζω για πολλές διαδοχικές λήψεις με μεγάλο χρόνο έκθεσης.
Μάλιστα με την DSLR σκεφτόμουν την αγορά μιας επιπλέον μπαταρίας για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε πολλές λήψεις δεδομένου οτι χρησιμοποιώ και το live view για καλύτερο έλεγχο στην εστίαση.

Με την DSLR λοιπόν θα πρέπει να αποφεύγω κάτι? Πραγματικά υπάρχει τέτοιος κίνδυνος για καταστροφή των pixels ή απλά μιλάμε για hot pixels οπου αυτά επενέρχονται?
 

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,350
Οχι δεν καταστρεφονται τα πιξελ μη φοβασαι.Απλα σε μεγαλες εκθεσεις μπορει να υπαρξει αυτο το φαινομενο,δηλαδη κατι σημαδακια σα σκονη λευκα τα οποια αναφερονται σα καμμενα πιξελ.

Το ειχα παρατηρησει στη fuji f30 που εχω σε εκθεσεις καποιων δευτερολεπτων.

Αλλα μη φοβασαι οτι θα παθει κατι ο αισθητηρας.
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Πολύ καλά κάνεις και το σκέφτεσαι. Οι αισθητηρήρες των DSLR δεν ανεβάζουν εύκολα θερμοκρασία όπως οι κόμπακτ, επειδή τα πίξελς είναι μεγαλύτερα, αλλά και διότι ο αισθητήρας λειτουργεί μόνο όσο πατιέται το κλείστρο (όταν αρχίζεις βέβαια να τραβάς βίντεο με DSLR όλα αλλάζουν).

Όταν τώρα πάμε για νυχτερινή φωτογράφηση, τότε έχουμε τη μηχανή σε τρίποδο για πολλά δευτ. και για πολλές λήψεις. Λογικό είναι κάποιες μηχανές να ζεσταίνονται (δηλ. ο αισθητήρας) και να χαλάει η ποιότητα της λήψης.

δεν έχει καμιά σχέση με τα hot pixels ή τα dead pixels.
 

antonbaris

New member
20 January 2010
4
stuck pixels = White
hot pixels = red or blue or green
dead pixels = Black

Θα επιχειρήσω να θέσω την προσωπική μου εμπειρία για το θέμα :

1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Άρχισα να ψάχνω με περισσότερη προσοχή τις φωτογραφίες μου, όταν το καλοκαίρι παρατήρησα μια αρκετά εμφανή μαύρη κηλίδα πάνω σε κάποιες φωτογραφίες και σε video. Ευτυχώς αυτό δεν ήταν κάποιο σοβαρό πρόβλημα και επιλύθηκε με τη χρήση ενός απλού φυσητήρα που καθάρισε το sensor.
Αυτά μέχρι προχτές που ταξινομώντας τις φωτογραφίες της πρωτοχρονιάς ύστερα από μια ωραία εκδρομή στα Ζαγοροχώρια, παρατήρησα ένα κόκκινο εμφανές pixel το οποίο εμφανιζόταν στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Σημειώνω ότι ολες μου οι λήψεις είναι σε RAW μορφή.

Έκανα τις εξής ενέργειες :
1. Φωτογράφισα με όλους τους φακούς (πάντα σε RAW μορφή) μια σχετικά ουδέτερη επιφάνεια (τον τοίχοτου σπιτιού μου) και διαπίστωσα ότι το stuck/hot pixel χρώματος red ήταν στο ίδιο ακριβώς σημείο.
2. Ήταν εμφανές μόνο στο software της Canon, το DPP και όχι όταν το RAW αρχείο άνοιγε με το ADOBE CAMERA RAW.
3. Ο έλεγχος σε όλες τις φωτογραφίες που έχω τραβήξει με την CANON 5D MKII από τότε που αγοράστηκε (Μάρτιος 2009) μου έδειξε ότι το συγκεκριμένο stuck/hot pixel χρώματος red ήταν στο ίδιο ακριβώς σημείο όπως επίσης και ένα λιγότερο εμφανές (αχνό) pixel χρώματος blue σε διαφορετικό σημείο.
Δεν είναι ορατό σε όλες τις φωτογραφίες, πρέπει να υπάρχει κάποιο σκούρο φόντο για να είναι ευκρινές.
4. Το pixel χρώματος red εμφανίζεται και σε video !! Κυρίως σε video που τραβήχτηκαν σε extreme low light conditions σε όλα τα διαθέσιμα format της μηχανής δηλ και σε 640χ480 και σε 1080p.
5. Τα παραπάνω stuck/hot pixels εμφανίζονται σε φωτογραφίες και video που έχουν τραβηχτεί με τους 2 φακούς μου (24-70L IS & 70-200 f4 IS) και με τα τρία software που έχει μέχρι σήμερα εκδώσει η CANON (οι τελευταίες φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί με το 1.2.4 τελευταίο επίσημο software).

2. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Για να σταθμισω τη σοβαρότητα του προβλήματος έκανα ένα αρκετό ψάξιμο στο internet για να δώ τι συμβαίνει.

Διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλη αναφορά σε παρόμοια θέματα, για να μην κουράζω τα έχω συγκεντρώσει ως εξής :

- stuck/hot/dead pixels που εμφανίζονται με red, blue, green, white χρώμα υποτίθεται ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο(!) για full frame μηχανές. Κάποιοι "ειδικοί" τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται.
Ακόμη ότι αυτό είναι πρόβλημα αξεπέραστο εφόσον χρησιμοποιούνται μεγάλα ISO και Long Exposures.
- Ειδικά για την CANON 5D MKII υπάρχει μια προτεινόμενη διαδικασία για προσπάθεια επισκευής από τον ίδιο το χρήστη χωρίς δηλαδή να επιστρέψεις τη μηχανή στην Canon για remapping (= software προσέγγιση για επανακαθορισμό του sensor). Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή σαν manual clean sensor και αναφέρεται και στο manual της μηχανής στη σελίδα 151. ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΜΩΣ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ.
- στο http://www.slashgear.com/how-to-remove-stuck-pixel-on-your-digital-slr-2227392/ υπάρχει μια σοβαρή προσέγγιση και μια παραλλαγή της εδώ http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=27957337 και εδώ
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=27967773 και εδώ
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=28112750
- Πολλοί ισχυρίζονται ότι έλυσαν το πρόβλημα με αυτή τη μεθοδολογία αλλά επίσης πολλοί άλλοι ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα είτε λύνεται μερικώς (μόνο στις φωτογραφίες όχι στο video) είτε δε λύνεται καθόλου.

3. Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
- Αρχικά ακολούθησα την μεθοδολογία που περιγράφεται παραπάνω στο http://www.slashgear.com/how-to-remove-stuck-pixel-on-your-digital-slr-2227392/.
Το test με τη φωτογράφηση στον τοίχο μου και με χρήση υψηλών τιμών ISO (2000 και 3200) έδειξε ότι το συγκεκριμένο stuck/hot pixel χρώματος red αλλά και το λιγότερο εμφανές (αχνό) pixel χρώματος blue σε διαφορετικό σημείο, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΛΕΟΝ.
Δεν έγινε αντίστοιχο test για video με υψηλά ISO.
- Στη συνέχεια ακολούθησα την προσέγγιση που αναφέρει το ίδιο site για Test for dead pixels
Δηλαδή : η μηχανή χωρίς φακό με το Lens-cap on, ταχύτητα Bulb και συγκεριμένα 30 seconds και φωτογράφιση RAW με όλες τις τιμές ISO (από 100-6400).
- Τα αρχεία ανοίχτηκαν με DPP και έζησα μια ανεπανάληπτη εμπειρία : Πλήθος stuck/hot/dead pixels κυρίως red, blue και White (dead pixels ?) που ήταν όλο και περισσότερα όσο υψηλότερη ήταν η τιμή ISO.
- Ξεκίνησα να επαναλαμβάνω τη διαδικασία του manual self cleaning όπως παραπάνω και να δοκιμάσω εν συνεχεία μετά από κάθε καθάρισμα μια φωτογράφηση σε 30 seconds black-out image. Για να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς επέλεξα τα test να γίνονται με ISO 800, γιατί είναι ίσως το πιο ιδανικό αφού σ' αυτή την τιμή δεν υπάρχει σοβαρό noise ενώ ταυτόχρονα τηρούνται και οι προϋποθέσεις του test δηλ. Long Exposure + υψηλό ISO.
- Πρέπει να έκανα περίπου 10-15 απανωτά καθαρίσματα, το τελευταίο μάλιστα κράτησε περίπου 2,5 λεπτά (και όχι 1 λεπτό που προτείνει η διαδικασία - αλήθεια η επίσημη canon πόσο χρόνο προτείνει Wink.
- Υπήρξε εμφανής βελτίωση - ΟΧΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ αφού δύο red pixels είναι ορατά στη θέση full screen της οθόνης μου (μια 24αρα EISO). Αν γίνει μεγένθυση 100% τα pixels είναι περισσότερα και συγκεκριμένα 6 red, 1 white, 4 αχνά blue.
- Κανένα από αυτά δεν εμφανίζεται στη φωτογράφιση του τοίχου ακόμα και σε μεγένθυση 200 %.

4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

- Τί γίνεται με τη συγκεκριμένη μηχανή CANON 5D MKII. Δεν φαίνεται να είναι δικό της πρόβλημα (εμένα προσωπικά με αφήνει παγερά αδιαφορο αν το παρουσιάζουν και άλλα μοντέλα ή πολύ περισσότερο άλλες μάρκες), εκείνο που με προβληματίζει είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα.

- Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα και απλά ο κάθε χρήστης δεν το έχει διαπιστώσει ακόμα ή φταίνε συγκεκριμένες μηχανές ;

- Το remapping από την Canon λύνει οριστικά το πρόβλημα ή αν επαναληφθούν οι συνθήκες λήψης (long exposure, και μεγάλα ISO) θα ξαναεμφανιστούν πάλι τα pixels ;
Το λύνει και για την περίπτωση του video ή όχι ; Είναι δηλαδή δομικό το πρόβλημα ή ξεπερνιέται ; Παρακαλώ να σημειώσετε ότι σε περίπτωση εκτός εγγύησης το remapping πιθανά να κοστίζει κάποιο σεβαστό ποσό (ξέρει κανείς πόσο Wink

- Γιατί η Canon περνάει το θέμα στα ψιλά ; Ακόμα και την παραπάνω προσέγγιση δεν τη διαφημίζει ότι την προσφέρει το συγκεκριμένο μοντέλο. Μήπως γιατί δεν συμφέρει μαρκετίστηκα να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι θα πρέπει να μάθει να ζει με τα διάφορα pixels και ότι προς το παρόν οριστική λύση δεν υπάρχει ;

- Είμαι ακόμα εντός εγγύησης. Γνωρίζει όμως κανείς αν αυτά τα θέματα αναφέρονται στην εγγύηση ως προβλήματα που αναγνωρίζει η Canon και με ποιό τρόπο ; Δηλαδή δέχεται ως προβληματικά ποιά και πόσα pixels ; Οφείλει να κάνει μόνο remapping ή να αντικαταστήσει τη μηχανή.

ΟΠΟΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Ή ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ