παλιές φωτογραφίες που κόλλησαν στο τζάμι

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Εχω 4-5 φωτογραφίες παλιές. Ετους 1960 ασπρόμαυρες. Αυτές ήταν τοποθετημένες κάτω από ένα τζάμι σε έπιπλο. Με τα χρόνια, ενώ οι φωτογραφίες δεν έχουν ξεθωριάσει καθόλου, έχουν πλέον κολλήσει εντελώς στο γιαλί. Όπως είναι, αν προσπαθήσεις να τις βγάλεις, η φωτοευαίσθητη επιφάνεια μένει στο γιαλί και σου μένει η βάση. Γνωρίζετε κάποιο τρόπο να βγούν χωρίς να καταστραφούν?
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,112
Εκεί ψηλά.....
Αν εχει γινει τετοια ζημια το μονο που θα προτεινα ειναι να σηκωσεις ολο το τζαμι αν ειναι εφικτο να το πας εξω αλλα σε σκιερο μερος με απλετο φως (οχι direct sunlight) και να προσπαθησεις να βγαλεις φωτογραφια ....την φωτογραφια αλλα με προσοχη σε αντανακλασεις. Αν βαλεις δεξια αριστερα μαυρο πανι νομιζω θα εχεις τυχη να βγει κατι αξιοπρεπες αρκει να εισαι καθετα στην φωτογραφια και φυσικα να προσεξεις να μην αντικατροπτιζεσαι και ο ιδιος μεσα.

Εννοειται με τριποδι .
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,215
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Το ίδιο θα σου πρότεινα και εγώ πριν προσπαθήσεις το οτιδήποτε για να τις αποκολλήσεις , ειδικά αν είναι σημαντικές οι φωτογραφίες.

Μπορείς να κανεις χρήση και ενός πολωτικου στην φωτογράφηση για να κόψεις τυχόν καθρεπτισμούς.

Τώρα από προτάσεις για δοκιμες αποκολλήσεις το μόνο που μπορώ να προτείνω με πολύ πολύ επιφύλαξη είναι το θερμοπιστολο που έχω δει να χρησιμοποιούν οι επιγραφάδες για να ξεκολλάνε αυτοκόλλητα γράμματα. Επειδή αυτό βγάζει μεγάλη θερμότητα ξεκινάς με ένα σεσουάρ

Δεν ξέρω όμως αν θα πετύχει γιατί αυτοί ζεσταίνουν ένα υλικό που αντέχει και καταστρέφουν/αλλοιώνουν την κόλλα που το συγκρατεί, εσυ δεν θες να αλλοιώσεις την κόλλα γιατί είναι στην πράξη η καλή μεριά της φωτογραφιας και πιθανόν θα χαλάσει

Ο χρηστος (chris73) που ασχολείται με πατέντες , φιλμ μπορεί να έχει να σου προτείνει κάτι που να βοηθήσει. Δες και το χαρτί εκτύπωσης αν γράφει κάτι από πίσω , τι ποιότητα ήταν για να δούμε τι αντοχή ειχε
 

chris73

AVClub Addicted Member
3 March 2014
2,913
Θεσσαλονίκη
Δεν μου έχει τύχει αλλά η πρώτη μου σκέψη ήταν, και αυτό θα έκανα τουλάχιστον σαν πρώτη προσπάθεια (αφού φυσικά πρώτα φωτογραφηθούν όσα καλύτερα γίνεται) να χρησιμοποιήσω υγρασία.

Δε σημαίνει φυσικά πως δεν μπορεί και να είναι επικίνδυνο στο τέλος, αλλά θα δοκίμαζα κάτι του στυλ αυτό που βλέπεις σε ταινίες να προσπαθούν με ατμό να ξεκολλήσουν φακέλους. 😂

Πριν από αυτό όμως, ίσως για πρώτη δοκιμή και με υπομονή από κάποια γωνία θα ξεκινούσα να προσπαθώ να κρατώ υγρή την περιοχή ανάμεσα στο τζάμι και τι φωτογραφία και να προχωρώ σιγά σιγά ρίχνοντας λίγο λίγο νερό σε σταγόνες και μετά αν ανοίξει κάπως, να συνεχίζω να προσθέτω υγρασία με μια μπατονέτα. Αν ξεκινήσει και φαίνεται να πάει καλά πιστεύω θα γίνει.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
έχω ήδη φωτογραφήσει με αρκετή επτιυχία (υπήρξαν αντανακλάσεις) .
Παλιά όταν εμφάνιζα χρησιμοποιούσα κάποια ελαφριά σαπούνια πχ photoFlo και σκέφτηκα ίσως μπορέσω σιγά σιγά από το πλάι να βρέξω και να ξεπλύνω.
Λέτε με ατμοκαθαριστή να γίνει (δεν έχω, αλλά ....ίσως πάρω. Μπορεί βέβαια να γίνει και πάνω από ένα κατσαρολάκι)
Το τζάμι είναι σχετικά μικρό 30Χ40 περίπου.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,112
Εκεί ψηλά.....
Αντανακλασεις αποφευγονται με συστημα μασκαρισματος με μαυρα πανια οπως ειπα..Διαφορετικα σε δωματιο σκοτεινο με ελεγχομενο φωτισμο ομως απο πανω και απο κατω γινεται πιο περιπλοκο.