τι να τον κάνεις τον Καντ , αμα υπάρχει ο James Brown ;

by proxy

AVClub Addicted Member
29 April 2011
2,574
( επ’ ευκαιρία ενός ποστ μου στο νήμα «Που πάει η χώρα;» και επειδή όλα άνήκουν στην σφαίρα του πολιτικού σήμερα )

1. Το φιλελεύθερο πρόταγμα κατ’ ουσίαν είναι η ασφάλεια και η ιδιωτική απόλαυση . Η νεωτερικότητα προκρίνει , μόνη αυτή στην Ιστορία από οποιονδήποτε άλλο πολιτισμό , την αυτοδιατήρηση και την αυτοσυντήρηση πρώτη και μοναδική φροντίδα του έλλογου ατόμου και ιδρυτικό ιδεώδες της υπό διαμόρφωση φιλελεύθερης κοινωνίας . Ο Benjamin Constant , εξέχων φιλελεύθερος και υπέρμαχος των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων το θέτει με τον πιο εύγλωττο τρόπο : «Σκοπός των μοντέρνων είναι η ασφάλεια μέσα στις ιδιωτικές απολαύσεις. Και ονομάζουν ελευθερία τις εγγυήσεις που παρέχουν οι θεσμοί στις απολαύσεις αυτές» . Εκκινώντας από την υπέρτατη ανάγκη να εξαφανισθεί μια και καλή η φρίκη του πολέμου και ιδίως η προκαλούμενη από την ιδεολογική , εμφύλια σύρραξη, ο φιλελευθερισμός επέμεινε κυρίως στην απάλειψη της επικίνδυνης διαμάχης που επιφέρει η πίστη ότι οι προτιμήσεις μας επί του Καλού , του ωραίου και του Αληθούς δεν είναι οικουμενικά κοινωνήσιμες αλλά αποτελούν μάλλον υπόθεση συνήθειας ή απλού γούστου.

Στο «Σχεδίασμα για την αιώνια ειρήνη» ο Ι. Κάντ σημειώνει μάλιστα – μέσα στην άτεγκτη υπερβατική λογική του -ότι η μηχανική του Δικαίου , εάν και εφ’όσον υφίσταται ένα τέλειο νομοθετικό έργο , είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη ακόμη και σε μια κοινωνία δαιμόνων. Συνεπώς ο μηχανισμός εξισορρόπησης , παροχής ασφάλειας και σταθεροποίησης των κανονιστικών προσδοκιών είναι το Δίκαιο – πάντοτε αξιολογικά ουδέτερο , όμως . Το ζητούμενο είναι όμως η ασφάλεια κι η απόλαυση , ως ήδη επεσημάνθη .

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ο καπιταλισμός , ο οποίος αποτελεί την ιστορική μορφή τελείωσης του φιλελευθερισμού του 17ου και 18ου αιώνα , για να μπορεί να διατηρηθεί και να διατηρήσει την ασφάλεια χρειάζεται το Δίκαιο . Χρειάζεται όμως , όσον αφορά την απόλαυση , και την οικονομική μεγέθυνση , ώστε να μπορεί να μπορεί να διανέμει ένα μικρό μέρος των κερδών του και στους πολίτες , μέσω της διανεμητικής ιδιότητας του Δικαίου ώστε να διατηρείται άθικτη η δομή του συστήματος . Απαιτείται συνεπώς και μία ηγεμονική δύναμη κατά την γκραμσιανή έννοια του όρου για να επιβάλλει στοχοθεσίες και πρότυπα πολιτισμού και πολιτικής . Αυτή η δύναμη προς το παρόν είναι οι ΗΠΑ και το «αμερικάνικο όραμα» η πολιτική- πολιτισμική πρόταση της .

2. Η λαϊκή σοφία έχει ερμηνεύσει αυτήν την επιβολή με όρους πραγματολογικούς. Οσο έχουμε κάποια λεφτά κι εμείς , τότε κι εσείς δεν πρόκειται να κινδυνεύσετε με επαναστάσεις κλπ, φαίνεται να λένε οι εξουσιαζόμενοι στους κατέχοντες – εξουσιαστές . Η συγκρότηση του επαναστατικού υποκειμένου σκοντάφτει στο ιδεολόγημα της ευμάρειας για όλους .

Ο James Brown , γνήσιος εκπρόσωπος μιας βαθιάς λαϊκότητας , έχει το χρέος που έχει κάθε λαϊκός καλλιτέχνης να μετατρέπει σε καλλιτέχνημα την λαϊκή σοφία , παράδοση , τα ήθη και τις αντιλήψεις της τάξης που τον γέννησε . Όλα τα παραπάνω μεταφράστηκαν λοιπόν στον James Brown με μια δωρική καθαρότητα στον πολλαπλά υπαινικτικό τίτλο του τραγουδιού και μοναδικό , ταυτόχρονα , στίχο του : You can have your Watergate , just gimme some bucks and I’ll be straight . Φράση που διαπερνά από την αρχή ως το τέλος διαχεόμενη σε όλο το εκπληκτικό και ως Doin’ it to the Death τιτλοφορούμενο άλμπουμ των J.B.’ s , της 12μελούς μπάντας του που ανέλαβε την εκτέλεση αυτής και μερικών άλλων συνθέσεων του , καλύπτοντας ένα φάσμα από το απόλυτο φρενιτιώδες κοφτό φανκ έως την τζαζ . “Κάντο μέχρι να πεθάνεις» κι η Λύτρωση έρχεται μέσα από την ηδονιστική επανάληψη ενός αρχέγονου tribe ρυθμού που υπάρχει στο συλλογικό ασυνείδητο. Είναι ο χτύπος της καρδιάς καθώς στέλνει το αίμα για να κυκλοφορήσει στις φλέβες σου . Είναι ο χτύπος που δίνει ζωή . Είναι η ίδια η Ζωή. Γι αυτό είσαι αναγκασμένος να το κάνεις μέχρι να πεθάνεις .

Συνεπής ως το μεδούλι με την αμερικάνικη λογική της θεοποίησης του χρήματος – καμιά εικοσαριά χρόνια αργότερα ο Bill Clinton είπε ξανά το ίδιο πράγμα με την περίφημη φράση του “It’s the economy , stupid”- ο Brown ταυτίζεται , διαισθητικά φυσικά , με τις αρχές του πολιτικού και οικονομικού φιλελευθερισμού επιβεβαιώνοντας από τα κάτω την αρραγή ενότητα του : Φέρε τα φράγκα φίλε και κάνε ότι θες . Επόμενο άλλωστε αφού ο φιλελευθερισμός είναι μια αξιολογικά ουδέτερη θεωρία .

Όποιος θέλει , αμφισβητεί ελεύθερα τα εισαγωγικά στο θέμα. Τον James Brown όμως και τους J.B.’s ούτε για πλάκα

Πηγές : Jean Claude Michea “Η αυτοκρατορία του μικρότερου κακού”

Doing It to Death
The J.B.'s ( 1973)

g06463er0ap.jpg
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,350
αυτό το συγκεκριμένο θα το πληρώσεις ακριβά...
Γιά τη Suzi Quatro....δεν θα επιμείνω !
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,350
τώρα στο επόμενο θα συσχετίσει τον DesCartes με την SuziQ :Banane0:

(δεν μπορείς να τα έχεις όλα.....:worshippy:)
 

by proxy

AVClub Addicted Member
29 April 2011
2,574
Απάντηση: Re: τι να τον κάνεις τον Καντ , αμα υπάρχει ο James Brown ;

τώρα στο επόμενο θα συσχετίσει τον DesCartes με την SuziQ :Banane0:

(δεν μπορείς να τα έχεις όλα.....:worshippy:)

μπορεί να το κάνω και πιό δύσκολο ......
 

McZab

Supreme Member
3 July 2006
4,843
Belleville
Πώς "τόλμησες" να συνδυάσεις τον Καθαρό (και λευκό) Λόγο του Καντ με την υπόγεια, όλο υπαινιγμούς και σεξουαλικά συμπλέγματα παρουσία του (έγχρωμου) Brown, μόνο εσύ ξέρεις.

Το εντυπωσιακό είναι ότι κατάφερες να με κάνεις να το συνδυάσω κι εγώ ως απόλυτα φυσιλογικό, με την απορία πώς δεν ασχολήθηκε κανείς μέχρι τώρα με την τόσο προφανή σύνδεση...Πλήρης υποταγή στον γραπτό σου λόγο.
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,723
πετρουπολη
Πολλες φορες η ουσια ενος δισκου δεν κρυβεται,μονο,στη μουσικη αλλα και αλλου.Και παρ’ολο το διονυσιακο στοιχειο του συγκεκριμενου η ουσια ειναι αλλου και,ρε μπαγασα,την απεδωσες οσο καλυτερα μπορουσε να γινει. Παρουσιαση απο τη στρατοσφαιρα κατευθειαν στο δοξα πατρι.

:worshippy::worshippy:
 
14 December 2006
4,265
Φοβερή η παρουσίαση
Φοβερός ο συσχετισμός
Φοβερός ο δίσκος
Και το κυριότερο
Συγκινητική επανεμφάνιση στις παρουσιάσεις από τον Φίλο μας τον Παύλο……..