Aλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

17 June 2006
62,722
Χολαργός
Μιά και σε λίγο θά χρειάζεται μετάφραση και ο ´Μυστικός τής Σκιάθου´παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα απο το διήγημα´Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης´.

´Ο ξένος Μουσουλμάνος είχε παγώσει εκεί όπου εκάθητο και ενύσταζε.
Διά να ζεσταθεί ,έβγαλε το νάϊ του και άρχιζε να παίζη τον τυχόντα ήχον,όστις τού ήλθε κατ´επιφοράν εις τήν μνημην.
Νάϊ,νάϊ γλυκύ.
Νάζι-κατά έν ζήτα ελαττούται.
Αύρα,ουρανός,άσμα γλυκερόν,μελιχρόν αβρόν ,μεθυστικόν.
Νάϊ,νάϊ.
Κατά δύο κοκκίδας διαφέρει δια να είναι το Ναί,όπου είπεν ο Χριστός.
Το Ναί,το ήμερον ,το ταπεινόν,το πράον,το Ναί το φιλάνθρωπον.
....Τα βαρέα τειχη και οι ογκώδεις κίονες τού Θησείου,η στέγη η μεγαλοβριθής,δεν εξεπλάγησαν πρός την φωνήν,πρός το μέλος εκεινο.
Την ενθυμούντο, τήν ανεγνώριζαν.Και άλλοτε τήν είχαν ακούσει.
Και εις τούς αιώνας τής δουλείας και είς τούς χρόνους τής ακμής.
Η μουσική εκείνη δεν ήταν τόσο βάρβαρος,οσο υποτίθεται ότι είναι τα ασιατικά φύλα.
Ειχε στενήν συγγένειαν με τάς αρχαίας αρμονίας,τάς φρυγιστί και λυγιστί.´
Ο Παπαδιαμάντης ,που τα σημερινά παιδιά ,μπορεί και να τον θεωρούν συνάδελφο τού Ρέμου ήταν φτωχός και πένης,αλλά και Χριστιανός Ορθόδοξος με την βαθειά έννοια τού όρου.
Είναι εντυπωσιακό ότι μέσα σε λίγες σειρές αναλύει με όρους ουσιαστικούς και αισθητικούς το φιλάνθρωπον τής Ορθοδοξίας.Εκφράζει χωρίς φληναφήματα περί πολυπολιτισμικότητας,χωρίς καμιά τάση εθνοκαπηλείας και θρησκειοκαπηλείας την Ορθόδοξη αντίληψη περί πολιτισμού.
Ο ήχος τού νάϊ απέχει κατά ένα ζήτα απο το φιλάρεσκο και ερωτικό νάζι,αλλά και δυό κουκίδες μονον με ταυτόχρονη μετατόπιση τού τόνου και σβήσιμο τών διαλυτικών στο Ναί που είπε ο Χριστός,το Ναί το φιλάνθρωπο,την αποδοχή τής αδυναμίας,τήν συγχώρηση τής αποτυχίας,το χάδι για τον πεπτωκότα άνθρωπο.
Δεν βλέπει κάν εχθρική την μουσουλμανική μουσική τού Δερβίση,αλλά την θεωρεί μιά συνιστώσα τής αρχαίας φρυγικής και λυδικής μουσικής.
Μια μουσική συνέχεια εμπλουτισμένη απο περσικά,αραβικά,αρχαιοελληνικά,βυζαντινά,νεοελληνικά μπαχάρια.Μιά συνεχής μουσική παράδοση.
Ο Χριστός τού Παπαδιαμάντη σκύβει με γλυκυτητα στον εξορισμένο,στον ανέστιο,στον αλλόθρησκο.Δεν χάνει ο Κυρ-Αλέξανδρος ποτέ τήν πίστη του αλλά είναι μιά ανοικτή αγκαλιά για τον κόσμο.
Καλεί τούς παντες για κρασί και ψωμί,κουβαλώντας μνήμες απο τίς Βάκχες τού Ευριπίδη,τον Ρωμανό τον Μελωδό,τον Ιωάννη Δαμασκηνό,τον τεράστιο και ισάξιο τού Μπάχ,Κουκουζέλη και στην ουσία προλέγει τον καθολικό το θρήσκευμα Ελληνα Μαρκο Βαμβακάρη,τον Θεοδωράκη τού Επιταφίου ,τον Χατζιδάκι τού Κύκλου C.N.S και τού Μεγάλου Ερωτικού,τον Ελύτη τής Ελεγείας τής Οξώπετρας ,τον Σεφέρη τού Μυθιστορήματος.
Τα Χριστούγεννα δεν είναι μιά ρόζ in γιορτή.Ουτε χαζοχαρούμενο happy hour.Ειναι κάτι αλλοιώτικο.Ειναι το κοινό οικογενειακό τραπέζι,η παρουσία ζώντων και τεθνεώτων γύρο απ´αυτό,οι μυρωδιές τής κουζίνας, και οι μνήμες απο τούς παππούδες και τίς γιαγιάδες μας.Ειναι γιορτή ταπεινή και όχι τού τάμπλ ντ´ότ.
´Μιά λάμψη ο άνθρωπος και ότι είδες είδες´Οδ.Ελύτης.

Καλά Χριστούγεννα.Υγεία,προσωπική και οικογενειακή γαλήνη.
 

Dimosthenis

Supreme Member
17 June 2006
3,277
:grinning-smiley-043

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Σ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΙ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΥΓΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ Σ ΟΛΟΥΣ!!!
 
19 June 2006
35,671
Γιατρέ μου, πειράζει από τη ''ζωγραφιά'' σου να κρατήσω πιο πολύ αυτή την ''πινελιά'' ??

''Τα Χριστούγεννα δεν είναι μιά ρόζ in γιορτή.Ουτε χαζοχαρούμενο happy hour.Ειναι κάτι αλλοιώτικο.Ειναι το κοινό οικογενειακό τραπέζι,η παρουσία ζώντων και τεθνεώτων γύρο απ´αυτό,οι μυρωδιές τής κουζίνας, και οι μνήμες απο τούς παππούδες και τίς γιαγιάδες μας.Ειναι γιορτή ταπεινή και όχι τού τάμπλ ντ´ότ''

Εύχομαι καλές και αληθινές γιορτές σε όλους...
 

Δημήτρης Ιωάννου

Moderator
Staff member
18 June 2006
15,854
Αθήνα-Κέντρο
Πραγματικά προσυπογράφω και υποκλίνομαι στο αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων,όπως το μετέφερε ο Σπύρος.
Εχοντας ζήσει μικρός πέντε χρόνια στη Γερμανία θυμάμαι πολύ καλά ΤΙ σήμαινε η Παραμονή των Χριστουγέννων βράδυ,η Αγια Νύχτα την οποία τραγουδάμε όλοι μας αλλά πόση σημασία της δίνουμε στ αλήθεια.Εκεί ,όλοι ανεξαρτήτως φυλής και θρησκευτικής τοποθέτησης την ζούσαν πνευματικά και με κατάνυξη.Ηταν δε όλα κλειστά αυτό το βράδυ.Καφέ,σινεμά κλπ.

Ο Νεοέλληνας το έχει θεσμοθετήσει σε ρεβεγιόν.Θα πάει στα σκυλάδικα και οι ξέκ@λες θα ανέβουν στα τραπέζια όπως ακριβώς κάνουν και όλες τις υπόλοιπες νύχτες του χρόνου..Ελεος..
Και την άλλη μέρα στα δελτία θα μας βομβαρδίσουν για το πώς και πού διασκέδασαν οι Αθηναίοι (και μή) την Παραμονή των Χριστουγέννων..
Εγώ δεν πάω πουθενά πάντως.Ευτυχώς έτσι με έμαθαν οι δικοί μου και τους ευγνωμωνώ γι αυτό..

Καλά Χριστούγεννα σε Ολους !
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,516
Land of Dystopia
Βαγγέλη , εγώ στείλτα!!!!( τα Καλαντα της ΕΦΗΣ ΘΩΔΗ )
Xρόνια Πολλά!!!!!
Σπύρο με πήγες πάρα πολλά χρόνια πίσω με τον Παπαδιαμάντη.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
δυστυχώς αντί για το κλίμα αγάπης, φαίνεται, σύμφωνα με τα όσα δείχνει τουλάχιστον το χαζοκούτι (ή και ...χαζοκάδρο πλέον) να ζούμε στο κλίμα των διακυμάνσεων της τιμής της γαλοπούλας. Λες και το μόνο νόημα της γιορτής είναι η επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.
Τέλοσπάντων. Δεν είναι η μέρα για γκρίνιες.
Καλά Χριστούγεννα και συγχαρητήρια για το καταπληκτικό κείμενο. Αυτή η ιδιόμορφη καθαρεύουσα του Παπαδιαμάντη.... μέλι.
 

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
Ό,τι πιο όμορφο, αλλά και αναπάντεχο, διάβασα ποτέ για τα Χριστούγεννα. Σπύρο, σε ευχαριστώ.