Άνθρωπος Δαγκώνει Σκύλο: πιο cult δε γίνεται!

karavan

Supreme Member
14 June 2010
4,435
Άνθρωπος Δαγκώνει Σκύλο (C' est arrive pres de chez vous)-1992

Cult: Θαυμασμός, λατρεία, φανατική προσήλωση, μόδα, τρέλα της εποχής.

Και ξαφνικά τη δεκαετία του 90 ο όρος cult εισήχθη με πάταγο στην ελληνική κινηματογραφική πραγματικότητα. Ήταν η εποχή που οι ορκισμένοι σινεφίλ έτρεχαν από κινηματογράφο σε κινηματογράφο για να δουν το cult film του κάθε πικραμένου. Η εποχή που δεν μπορούσες να σταθείς αξιοπρεπώς σε μια κινηματογραφική παρέα αν δεν είχες παρακολουθήσει όσο πιο πολλές cult ταινίες μπορούσες. Τέλος, η εποχή που το πολύ cult-ιλίκι και η εναγώνια αναζήτησή του, σηματοδότησε την έλευση της επιτήδευσης τόσο στους θεατές όσο (δυστυχώς) και στους κινηματογραφιστές.

Όταν όμως ο θόρυβος κόπασε και η σκόνη κατακάθισε, μπορούσαμε πλέον με ψύχραιμο μάτι να διακρίνουμε την ήρα από το στάρι. Το αυθεντικό cult προσπερνιέται, ενίοτε ξεχνιέται, αλλά ποτέ δε χάνεται λάμποντας σαν μαύρο διαμάντι.

Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγω το ʽταινιάκιʼ του τίτλου που έσκασε δειλά μύτη το Μάιο του 1993 στις αίθουσες. Μαυρόασπρο, προερχόμενο από την ασήμαντη τότε κινηματογραφία του Βελγίου (μετά ήρθαν οι αδερφοί Dardenne), γαλλόφωνο, με παγκοσμίως άγνωστους συντελεστές, είχε όλα τα φόντα να πάει ʽάπατοʼ. Πράγμα που έγινε!

Ένας σειριακός δολοφόνος ακολουθείται από ένα κινηματογραφικό συνεργείο που έχουν στήσει κάποιοι φίλοι του καταγράφοντας τα κατορθώματά του. Στόχοι του ως επί το πλείστον τα εύκολα θύματα: μοναχικοί συνταξιούχοι, μετανάστες, άνθρωποι που δεν τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους. Η φιλοσοφία του ανατριχιαστική, αν και δυστυχώς αληθινή: ʽσκότωσε μία φάλαιναʼ, λέει κάπου ο πρωταγωνιστής, ʽκαι θα πέσουν όλοι πάνω σου, οικολογικές οργανώσεις και ΜΜΕ. Σκότωσε 100.000 σαρδέλες και κανείς δε θα αντιδράσειʼ. Ταυτόχρονα φλυαρεί μπροστά στην κάμερα επί παντός επιστητού: ποίηση, αρχιτεκτονική, μουσική, μην ξεχνώντας να δίνει συμβουλές, με κάθε ευκαιρία, για τη διάπραξη ενός επιτυχημένου φόνου (στην ταινία συναντάμε πληρέστατες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει κάποιος για να βουλιάξει ένα πτώμα σε ποτάμι στα σίγουρα). Το κινηματογραφικό συνεργείο στην αρχή τον ακολουθεί απλώς καταγράφοντας τις πράξεις του. Σταδιακά, εμπλέκεται όλο και περισσότερο. Μέχρι που ο πρωταγωνιστής θα σκοτώσει το λάθος άνθρωπο…

Η ταινία σοκάρει, όχι μόνο με την ωμή βία της που αποτυπώνεται ακόμα πιο ενοχλητικά σε αστίλβωτο μαυρόασπρο, αλλά κυρίως με το μισανθρωπικό κυνισμό της, αν και διακρίνονται κάποιες πινελιές σαρκασμού και μαύρου χιούμορ που καταπραΰνουν λίγο (λέμε τώρα!) την ενίοτε αφόρητη ατμόσφαιρά της (ορισμένοι την περιγράφουν και ως μαύρη κωμωδία, όρο που δεν αποδέχομαι εξολοκλήρου). Το film, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, παρακολουθείται μέσα από την κάμερα του συνεργείου που ακολουθεί κατά πόδας το δολοφόνο, με όλο το ʽκούνημαʼ που συνεπάγεται αυτό, γεγονός που θα μπορούσε να του προσδώσει το χαρακτηρισμό του ψευδοντοκιμαντέρ. Μπορεί να ιδωθεί ως ένα σχόλιο πάνω στην ακατανόητη (;) βία της εποχής μας όπου οι τετριμμένες εξηγήσεις περισσεύουν, αλλά και ως αναφορά στη δύναμη της τηλεόρασης που λειτουργεί όλο και περισσότερο σαν κλειδαρότρυπα (το συνεργείο είναι πανταχού παρόν και καταγράφει τα πάντα).

Ο Αυθεντικός τίτλος της ταινίας είναι C' est arrive pres de chez vous που σε ελεύθερη μετάφραση μπορεί να αποδοθεί ως ʽσυμβαίνει στη γειτονιά σουʼ, ʽέρχεται κατά πάνω σουʼ. Άγνωστο για εμέ πώς ο προέκυψε το Άνθρωπος Δαγκώνει Σκύλο. Γυρίστηκε από τρεις (τότε) πιτσιρικάδες τους Remy Belvaux, Andre Bonzel και Benoit Poelvoorde οι οποίοι και πρωταγωνιστούν στην ταινία. Έκτοτε στην Ελλάδα δεν ξανακούστηκαν και δε φαίνεται να έκαναν κάτι αξιόλογο. Μοναδική εξαίρεση ο Benoit Poelvoorde ο οποίος εμφανίστηκε στο περσινό CocobeforeChanel. Ο βασικός σκηνοθέτης της ταινίας Remy Belvaux εγκατέλειψε πρόωρα το μάταιο τούτο κόσμο το 2006 σε ηλικία μόλις 39 ετών. Για την ιστορία, η ταινία βραβεύτηκε στις Κάννες το 1992 με τη Χρυσή Κάμερα (βραβείο καλύτερου νέου σκηνοθέτη).

Με την πάροδο του χρόνου, το film απέκτησε cult status με αποτέλεσμα να γίνει ευρύτερα γνωστό στους συνειδητοποιημένους σινεφίλ και όχι μόνο. Έχει προβληθεί τρεις φορές, αν δε με απατά η μνήμη μου, από τη ΝΕΤ και την ΕΤ 3. Το ότι η Criterion το κυκλοφόρησε σε dvd μάλλον κάτι δείχνει.

Δείτε αυτή την ταινία γιατί είστε εραστές των αυθεντικών cultmovies και για να ανακαλύψετε το χαμένο κρίκο που συνδέει το Κουρδιστό Πορτοκάλι του Kubrick με το FunnyGames του Haneke (τηρουμένων των αναλογιών).

Μη δείτε αυτή την ταινία είτε γιατί διαθέτετε ευαίσθητο στομάχι είτε γιατί θεωρείτε ότι κάποιοι τύποι κάνουν (ή θεωρούν ότι κάνουν) τη νοσηρότητα τέχνη (αλλά και πάλι δείτε τη για να καταλήξετε εκ του ασφαλούς σε αυτό το συμπέρασμα).

Τα στοιχεία της ταινίας :

http://www.imdb.com/title/tt0103905/

Δύο trailerτης ταινίας :

http://www.youtube.com/watch?v=N2ZZaNQKn4w&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=bcPhaieTg4o&feature=player_embedded


Ορισμένες φώτο στο τέλος:


Υ.Γ. Cinemaaaaaa, cinemaaaaaa !!!
 

Attachments

  • man_bites_dog.jpg
    man_bites_dog.jpg
    38.9 KB · Views: 100
  • ManBitesDog.jpg
    ManBitesDog.jpg
    27.3 KB · Views: 103
  • user-5763226_1165358374.jpg
    user-5763226_1165358374.jpg
    24.7 KB · Views: 102
Last edited by a moderator:

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,838
Ελλαδα
ειχα μεινει κοκαλο οταν την ειδα !!
η την συχαινεσαι η την λατρευεις
ανηκω στους δευτερους
θελω να το ξαναδω, δεν ξερω πως θα μου φανει τωρα
ο απολυτος ορισμος του cult

αυτο ειναι ! Mπραβο Σωτηρη που την θυμηθηκες βρε ?
παντα τετοια ... σε εφιαξε η Καλυμνος
 

karavan

Supreme Member
14 June 2010
4,435
Βασικά δεν την ξέχασα ποτέ! Είναι από τις πιο ''δικές μου" ταινίες, αν και αρκετοί φίλοι και γνωστοί δεν ασπάζονται τον ενθουσιασμό μου. Χαίρομαι που σου άρεσε.

Υ.Γ. Ευχαριστώ το χέρι που απεκατέστησε τα κατεστραμμένα γαλλικά.
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,838
Ελλαδα
Βασικά δεν την ξέχασα ποτέ! Είναι από τις πιο ''δικές μου" ταινίες, αν και αρκετοί φίλοι και γνωστοί δεν ασπάζονται τον ενθουσιασμό μου. Χαίρομαι που σου άρεσε.

Υ.Γ. Ευχαριστώ το χέρι που απεκατέστησε τα κατεστραμμένα γαλλικά.

αυτο το '' δικια μου ταινια '' μ αρεσε το χρησιμοποιω και εγω
ταινιες οχι cult απαραιτητα ουτε αριστουργηματα αλλα εχουν κατι που ειναι μονο
για σενα .. να ανοιξουμε λοιπον ενα θεμα γι αυτα τα μοναχικα φιλμακια τι λες ?

.
 

karavan

Supreme Member
14 June 2010
4,435
Αν έχεις έτοιμο υλικό προχώρα. Έχω αφήσει το όποιο αρχείο μου στο σπίτι στην Αθήνα οπότε θα συνεισφέρω μόνο από μνήμης στο βαθμό που αυτή με βοηθά. Με μία προϋπόθεση μόνο: η σύντομη παρουσίαση ταινιών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο νήμα, να μην αποτελεί ανάχωμα για μελλοντική αναλυτική αυτόνομη παρουσίασή τους σε ξεχωριστό νήμα (όπου και θα βγάζουμε το άχτι μας). Οι συντονιστές τι λένε;
 

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,535
φοβερη ταινια, την εχω δει σε VHS ακομα, αλλα μου εχει μεινει στη μνημη...
 

karavan

Supreme Member
14 June 2010
4,435
Την είχα δει σε κινηματογράφο πίσω το καλοκαίρι του 1993, αλλά την αντέγραψα σε VHS από τα κρατικά κανάλια, και έκτοτε, την έχω μελετήσει πάμπολλες φορές.
 

victor

Established Member
7 December 2010
195
Ζάκυνθος
Καλησπέρα και από μένα.Σε μια παλιότερη περιπλάνησή μου στο site είχα προσέξει την ταινία.Εχω την αίσθηση ότι είχε και link με ελληνικούς υπότιτλους,το οποίο όμως δεν λειτουργεί(τα βγάζει αλαμπουρνέζικα).
Μήπως υπάρχει κάποιος να τους έχει; Ευχαριστώ
 

karavan

Supreme Member
14 June 2010
4,435
Δυστυχώς δεν έχω ιδέα περί υποτίτλων.
Αλλά μιας και ο φίλος ξαναζωντάνεψε το παρόν νήμα, να προσθέσω στην παρουσίαση κάτι που διάβασα σχετικά πρόσφατα: ο θάνατος του βασικού σκηνοθέτη Remy Belvaux το 2006 οφείλεται σε αυτοκτονία.