Απέρριψαν τον Μποτέρο ...

Μνήμη

Established Member
17 June 2006
285
Απέρριψαν τον Μποτέρο ...λόγω Άμπου Γκράιμπ


Οι πίνακες ζωγραφικής και τα γλυπτά του Κολομβιανού καλλιτέχνη Φερνάντο Μποτέρο κοσμούν μουσεία και δημόσιους εκθεσιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο.
Όμως ο πασίγνωστος καλλιτέχνης αντιμετώπισε σχεδόν καθολική απόρριψη όταν επιχείρησε να πραγματοποιήσει μια έκθεση στην Αμερική. Ο λόγος;

Το θέμα της έκθεσης ήταν η φυλακή του Άμπου Γκράιμπ. Η σειρά πινάκων ζωγραφικής που απεικονίζουν τα βασανιστήρια Ιρακινών στην φυλακή του Άμπου Γκράιμπ από στρατιώτες των ΗΠΑ απορρίφθηκαν από όλα τα αμερικανικά μουσεία στα οποία προτάθηκε να εκτεθούν, πριν συμφωνήσει να τα δεχθεί η Γκαλερί Μάρλμπορο στο κεντρικό Μανχάταν, όπου παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα και θα παραμείνουν έως την 18η Νοεμβρίου.

"Εδώ υπάρχει απόλυτη ελευθερία έκφρασης. Γι’ αυτό ήταν τόσο ανησυχητικό το ότι τα μουσεία δεν ήθελαν να εκθέσουν αυτά τα έργα", είπε ο Μποτέρο.
Οι πίνακες, σχολίασε ο 74χρονος ζωγράφος, είναι εμπνευσμένοι από κείμενα που περιέγραφαν τα γεγονότα και δεν αποτελούν απομίμηση των διαβόητων φωτογραφιών των βασανιστηρίων. "Δεν αποκάλυπτα τίποτε που δεν ήταν ήδη γνωστό.
πηγή ΑΠΕ.
 

Attachments

  • botero_abbu.jpg
    botero_abbu.jpg
    7.5 KB · Views: 35
16 July 2006
7,499
HAMBURG
σιγα μην τον αφηναν ..........



μα και αυτος θεμα που βρηκε !!!! και ηθελε να το εκθεσει στην Αμερικη .....
δεν μπορουσε να ζωγραφισει κανα ξεκωλο ;;;; αυτα πουλανε εκει πολυ !

ειπαμε χωρα της Ελευθεριας αλλα οοοοοοχι και τοσο ελευθερια .....
 
27 June 2006
7,771
Πριν λίγο καιρό είδα τα έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη.
Υπήρχε ειδικός χώρος με τα εκθέματα της σειράς Άμπου Γκράιμπ, πέραν των άλλων έργων του. Η βία που απεικόνιζαν, ήταν πιστεύω χάδι μπροστά στα όσα συμβαίνουν εκεί πραγματικά. Αυτό κάνει πιστευτό τη δήλωση του ζωγράφου πως έχει εμπνευστεί από περιγραφές και όχι από φωτογραφίες.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Ο Κύριος Βλασσίδης έχει δίκιο.Βρέθηκε γκαλερί πού δέχτηκε τα έργα του,αλλά η πολεμική και οι απειλές πού δέχεται ο ζωγράφος είναι πολύπλευρες.Και η γκαλερί φυσικά.!!!