Από τα αρχεία.

17 June 2006
14,350
muskcr00.jpg


King Crimson – B’Boom (Official Bootleg – Live In Argentina 1994) / Discipline Global Mobile DGM 9503 CD

Ηχογραφήθηκε ζωντανό κατευθείαν από τον μίκτη σε DAT και δεν έχει κατοπινές ‘επεμβάσεις’ από τους μηχανικούς στο στούντιο. Βγήκε για να φρενάρει την πλημμύρα από πειρατικές κυκλοφορίες καθώς αυτή ήταν η πρώτη ζωντανή εμφάνιση των King Crimson για παραπάνω από μία δεκαετία. Ανήκει στην περίοδο του ‘Thrak’ που συμπεριλαμβάνεται εδώ μαζί με το ‘Vrooom’ και με διαμάντια από την ακμή του γκρουπ όπως τα ‘Red’ και ‘Lark’s Tongues In Aspic Part II’.
Το γκρούπ είναι σεξτέτο ή μάλλον, όπως διευκρίνισε τότε ο Fripp δύο τρίος, καθένα τους με μπάσο, κιθάρα, κρουστά. Οι δυό μπασίστες ακούγονται σαν ένας και τα θυελλώδη κρουστά που απογείωναν το Thrak έχουν υποχωρήσει εδώ στο βάθος του mix. Αλλά οι κιθάρες του Fripp και του Adrian Belew είναι όλα τα λεφτά: το άλμπουμ έχει τον πιό τεράστιο και μονολιθικό κιθαριστικό ήχο που έχω ακούσει εδώ και χρόνια. Riff-ολογία ατέλειωτη, ούτε ένα (!) σόλο, μόνο πολυεδρικές ηχητικές κατασκευές, σκληρές σαν διαμάντια, κακόφωνες, γεμάτες γωνίες, αλλά πάντα εξαίσια λογικές.
Ο αδύναμος κρίκος είναι τα φωνητικά του Adrian Belew. Μικρό το κακό: όποιος έχει ζήσει τους Crimson στο αποκορύφωμά τους θυμάται κάτι ...περίεργους (Boz Burrell, Gordon Haskell κ.α) που τραγουδούσαν τους στίχους αυτού του χονδρέμπορα του ροκοκό, του Pete Sinfield. Ο Belew Δεν είναι χειρότερος από αυτούς τους περίεργους.


can.jpg


Can – Anthology / Spoon-Mute 30/31 2CD

Τι ακριβώς εννοούν όταν λένε ‘ανθολογία των Can’; Δεν Υπάρχει ανθολογία των Can: Χρειάζεσθε τα αυθεντικά άλμπουμ. Ναί, Ολα τους! Τέλος πάντων...
‘Με τους Can -όπως και με τον Miles Davis- ισχύει το παράδοξο ότι δεν έχει απομείνει Τίποτα να ειπωθεί και, ταυτόχρονα, τα Πάντα για να ειπωθούν. Είναι σαν απλά να έχουμε ξύσει την επιφάνεια αυτής της μουσικής, σαν να μη μπορούμε να κάνουμε κτήμα μας αυτή την πανούργα, φευγαλέα μαγεία της’ έγραφε παληότερα κάποιος. Οι πρώιμοι Can (παραδείγματα εδώ τα ’Father Cannot Yell’ και ‘Mother Sky’) είναι Κοσμικό garage-punk, μια μινιμαλιστική mantra που της έκαναν βουντού, αταβιστική, χρωματισμένη με acid και καταχρεωμένη στους Velvets. Αλλά πέρα από τα χρέη της είναι επίσης γεμάτη από εσμούς θορύβων, σκέτη ηχητική κατακόμβη (‘Soup’, ‘Augmn’). Mετά έρχεται η ethno-funkadelia: κι από κοντά, η Συμπαντική libido, η ακουστική ενσάρκωση ενός καινούργιου Σύμβολου Πίστεως, η απόλυτη μουσική-Ψυχή και Σώμα, γεμάτη πανθεϊστικό δέος, τρυφερή, αβρή, χειροπιαστή, ευμετάβλητη και φευγαλέα – Μαγική.
Ο Irmin Schmidt -ο οργανίστας τους- δηλώνει σήμερα: ‘στο μέλλον οι άνθρωποι θα βλέπουν τη μουσική των Can όπως ακριβώς βλέπουν σήμερα τα απομεινάρια Αρχαίων Πολιτισμών: των Ινκας, των Μάγια’. Δεν ξέρω Πόσες Κλασσικές μουσικές παρακαταθήκες για το μέλλον παρήγαγαν τα τελευταία 40 χρόνια του Πολιτισμού μας, αλλά ξέρω ότι οι Can είναι σίγουρα μέσα στις 4-5 καλύτερες.
Αυτή η Ανθολογία είναι μιά καλή εισαγωγή για εκείνους που Δεν Ξέρουν. Αλλά χρειάζεσθε τους αυθεντικούς δίσκους τους. Ναί: Ολους!
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Δόξα σοι ο Θεός ...ο Λύμπε ακούει και Μουσική ...και κυρίως γράφει και γι αυτήν :grinning-smiley-043 :grinning-smiley-043

( τώρα πιά μπορώ να πάω να αγοράσω το Sandinistas και να το παρουσιάσω - ή έστω να αποπειραθώ )
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
και βέβαια έχει απόλυτο δίκαιο . Τι να σου κάνει μιά ανθολογία των Can ; Σαν μικρό σοκολατάκι είναι , αντί ολόκληρης της τούρτας που είναι το σύνολο - σχεδόν - της δισκογραφίας τους ( αν και εγώ δεν θα έπαιρνα το Flowmotion ) .

Ελπίζω πάντως πως αυτή η ανθολογία δεν παρουσιάζει την κουτσουρεμένη εκδοχή του "Mother Sky" , όπως η βινυλιακή -το πάλαι ποτέ- αντίστοιχη με τίτλο "Cannibalism" όπου το εν λόγω κομμάτι από 14.30 διαρκούσε μόλις 6 λεπτά . Και φυσικά το καλύτερο τμήμα του είχε υποστεί το άδικο edit.

'Οσο για το εκπληκτικό B'Boom είναι ακριβώς αυτό : εκπληκτικό , πράγμα όχι περίεργο αλλά μάλλον σύνηθες για ένα από τα πλέον συνεπή , ενδιαφέροντα , αενάως αναπτυσσόμενα και ιδιαιτέρως ιδιοσυγκρασιακά σχήματα ( εγώ πάντως το έχω πάρει με την καρτούλα που φέρει τις υπογραφές των μελών - δίνεις κάτι παραπάνω που δεν έχει σχέση με την μουσική , αλλά τότε πως θα ξεχώριζαν οι βλαμμένοι ; ) .
 

Nikos F

Supreme Member
19 June 2006
6,149
Αλιμος
:violent-smiley-030:
αν και εγώ δεν θα έπαιρνα το Flowmotion


Ενώ εγώ ο mainstreamer από αυτό θα ξεκίναγα...:flipout:

Remember when Can went Disco και μπήκαν στα uk charts ?
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Can went disco with Vitamin C ( από τις Μπάμιες ) . Το Flow motion είναι μεταγενέστερο , δεν είναι ντίσκο και είναι θλιβερό για ένα τόσο μεγάλο γκρούπ.
 

Nikos F

Supreme Member
19 June 2006
6,149
Αλιμος
το γνωρίζω 6 χρόνια χωρίζουν τα 2 lp όμως η βιταμίνη πάντα μου άφηνε
μια φανκίζουσα υπέροχη γεύση.
Βεβαίως διαφωνώ στα περί θλιβερού, κατώτερου των προηγούμενων ναι.
 
Re: Απάντηση: Από τα αρχεία.

( τώρα πιά μπορώ να πάω να αγοράσω το Sandinistas και να το παρουσιάσω - ή έστω να αποπειραθώ )
Ποιο ειν'αυτο? Το Σαντινιστα των Clash? Ζηλεψες τον Πετριδη? Μεταξυ Volare (Nel Blu di Pinto di BLu) και Aqualang (...τραγουδατε στο μπανιο σας) πεφτει κι ενας Στραμμερ :flipout: :flipout:

To Flowmotion (1976) εχει ενα πιασαρικο κομματι, το I Want More (και το reprise του And More), οσο πιο κοντα πηγαν οι Καν στο κλαμπινγκ. Ειναι αυτο που λεει ο Νικος οτι θα μπορουσε ανετα να παιζεται στις ντισκο μονο που κατω απο την ασημενια μπαλα που λαμπιριζει αντι για Τραβολτα θαρρεις χορευουν οι Μπααντερ-Μαινχοφ. Το Anthology το περιλαμβανει. Εγω τουναντιον δε θα παιρνα το Saw Delight (1977), η αποπειρα συγχωνευσης τους με τους μισους Traffic παροτι φιλοδοξη ειναι πληρης αποτυχια, τα βροντηξε κι ο Czukay εξαλλου.

Can went disco with Vitamin C ( από τις Μπάμιες )
Η Μπαμια (Ege Bamyashi) ειναι απ'τους σημαντικοτερους δισκους, ξαναγυρνα στους Τζεθρο εισαι out of your league -bye-


Για τους Crimson, δεν εχω το B'Boom, εχω τα Vrooom και Thrak, πολυ δυναμικη επανενωση πραγματι, και μουσικαρες ενας προς εναν. Οι δε υπογραφες τους, gimmick, προκειται για φωτο του εξωφυλλου του δισκου σε αυτοκολλητη ενθετη καρτα που εχουν φαρδια πλατια υπογραψει, δε χανει κανεις και τιποτα.
 
Last edited:
17 June 2006
14,350
Εγώ θεωρώ χειρότερο το Rite Time.
Από το Ege Bamyasi και μετά, δεν έχω τίποτα παρα μόνο το Soon Over Babalooma, ένα φωτεινό διάλειμα που υπέρ-αγαπώ. Εχω και το Delay '68 βέβαια που βγήκε το 1981 αλλά στην πραγματικότητα έρχεται απο το 1968.
Γενικά, δυσκολεύομαι να δεχθώ τους Can χωρίς φωνητικά: θεωρώ τους Malcolm Mooney και Damo Suzuki αναντικατάστατους στη μουσική ταυτότητα του γκρούπ και πιστεύω πως ποτέ δεν συνήλθαν μετά την αποχώρηση του τελευταίου.
Το Ege Bamyasi ανάμεσα στα 2 καλύτερά τους (μαζί με το Soundtracks).
To σημείο που μπαίνει το όργανο στο Vitamin C μου θυμίζει Περού, Κορδιλιέρες των Ανδεων: θα μου καθόταν άνετα στο soundtrack του Αγκίρε ή του Φιτζκαράλντο. Ο Liebezeit, στο συγκεκριμένο, παραδίδει σεμινάριο: Ποιός Elvin Jones;
Το άλμπουμ περιλαμβάνει το καλύτερο, για μένα, κομμάτι που έγραψαν ποτέ οι Can, ("I m So Green") και κλείνει με το "Spoon", Making love in the afternoon αλλά το λένε με τρόπο ασυνήθιστο, ακαταμάχητο και πάνω απ όλα αξέχαστο.
Up Τhere with the very best :award:
 
Τι ακριβώς εννοούν όταν λένε ʽανθολογία των Canʼ; Δεν Υπάρχει ανθολογία των Can: Χρειάζεσθε τα αυθεντικά άλμπουμ. Ναί, Ολα τους! Τέλος πάντων...

Ο λογος υπαρξης του Anthology ειναι για να αποφυγει ο νεοεισερχομενος να βγαλει ευκολα συμπερασματα απ'το αν επαιρνε εναν τυχαιο δισκο τους, π.χ.το Rite Time που λες και συ. Οι Καν ειναι τρεις, τεσσερεις φασεις, απ'το Money, στο Damo, στους Traffic, μεχρι την εφημερη επανενωση οπου μεσολαβουν 13 δισκοι με τελειως διαφορετικο ειδικο βαρος απο φαση σε φαση. Για να βαλεις τα κομματια του παζλ στη σειρα χαθηκες αν πας στα τυφλα. Πως να πας απο Saw Delight σε Monster Movie κι απο Rite Time σε Soundtracks, ασυνδετα πραγματα.

Θα συμφωνησω μαζι σου στο "Ολα τους τα αυθεντικα αλμπουμ", προοδευτικα, με ολες τις πατατες που μπορεις να συναντησεις στην πορεια, αλλα το ταξιδι σε αποζημιωνει με το παραπανω. Για το Rite Time παντως, δεν θα ελεγα ακριβως οτι ...below This level there is none ;)

Καποιος πολυ σωστα ειχε πει οι Can ειναι οι Ευρωπαιοι VU. Εγκρινω και επαυξανω.
 
Last edited:

petros_m

Supreme Member
18 June 2006
8,210
Αλιμος
Δεν εχω τιποτα απο τους Can, αλλα μου αρεσει οτι εχω ακουσει απο αυτους. Επαιξε μερικα κομματια τους ο αγαπημενος σας Πετριδης πριν κανα μηνα στο τριτο, αλλα ειχα δουλεια εκεινη την ωρα και δε συγκρατησα τιτλους. Για πειτε μου λοιπον απο που να ξεκινησω?:frown:
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Απάντηση: Από τα αρχεία.

Ποιο ειν'αυτο? Το Σαντινιστα των Clash? Ζηλεψες τον Πετριδη? Μεταξυ Volare (Nel Blu di Pinto di BLu) και Aqualang (...τραγουδατε στο μπανιο σας) πεφτει κι ενας Στραμμερ :flipout: :flipout:

Η Μπαμια (Ege Bamyashi) ειναι απ'τους σημαντικοτερους δισκους, ξαναγυρνα στους Τζεθρο εισαι out of your league -bye-

Γεμίσαμε αλογόμυγες από τους ειδικούς .
Δεν μου λες ρε φίλε , θα πάει μακριά η βαλίτσα ; Καλώς ή κακώς γράφουμε ότι θέλει ο καθένας μας σ'αυτό το φόρουμ και δυστυχώς πρέπει να συνυπάρξουμε .
Όπως βλέπεις ασχολούμαι μαζί σου όταν ξεπερνάς τα όρια .Βαριέμαι όμως αφόρητα .Πάψε να ασχολείσαι λοιπόν and get a life. Πόσες φορές πρέπει να σου το πω . Δεν σε γουστάρω και δεν με γουστάρεις . Δεν χρειάζεται να βριστούμε δημοσίως .
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Από τα αρχεία.

Γεμίσαμε αλογόμυγες από τους ειδικούς
Προφανως μιλας για τον εαυτο σου.

Και προφανως ξεχνας πολυ ευκολα τους τροπους σου. Μ'αυτα τα "ρε φιλε" μου θυμιζεις κατι καθωσπρεπει γραβατωμενα τυπονια που ξαφνικα διαπληκτιζονται στο δρομο με το χειροτερο τροπο. Την επομενη φορα που θα δω εναν θα λεω "να πως φερεται ο Ντοκατζης αφου εχει ακουσει Μαλερ". -bye-
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Από τα αρχεία.

Προφανως μιλας για τον εαυτο σου.

Και προφανως ξεχνας πολυ ευκολα τους τροπους σου. Μ'αυτα τα "ρε φιλε" μου θυμιζεις κατι καθωσπρεπει γραβατωμενα τυπονια που ξαφνικα διαπληκτιζονται στο δρομο με το χειροτερο τροπο. Την επομενη φορα που θα δω εναν θα λεω "να πως φερεται ο Ντοκατζης αφου εχει ακουσει Μαλερ". -bye-

Φέρομαι στον καθένα ανάλογα με το τι είναι και το πόσο μπορεί να καταλάβει. Κι αν δεν έγινε κατανοητό , κατεβαίνω στο επίπεδο σου για να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε . Απλό .
 
Οταν αποφαινεσαι οτι "οι Can went disco with Vitamin C" φαινεται ποσο μπορεις να καταλαβεις. Οπως καταλαβαινεις οτι ο "Μαλερ ειναι βαρετος". Παρτο χαμπαρι, εχεις κολλησει στο Προγκ. Τι τα'θες τα αλλα...
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Από τα αρχεία.

κατεβαίνω στο επίπεδο σου
Και κοιταξε ν'αλλαξεις υφος εδω μεσα. Δεν ξερω απο που ορμωμενος νομιζεις οτι εχεις αποκτησει κριτηριο. Εχεις ακουσει ενα σωρο δισκους ετσι ('70-ιλα πανω απ'ολα βεβαια)? Σε πληροφορω takes a lot more than that.
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Από τα αρχεία.

Και κοιταξε ν'αλλαξεις υφος εδω μεσα. Δεν ξερω απο που ορμωμενος νομιζεις οτι εχεις αποκτησει κριτηριο. Εχεις ακουσει ενα σωρο δισκους ετσι ('70-ιλα πανω απ'ολα βεβαια)? Σε πληροφορω takes a lot more than that.

Με απειλείς ; Που πήγαν οι καλοί τρόποι ;
 
Last edited:

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,832
Ελλαδα
Δεν εχω τιποτα απο τους Can, αλλα μου αρεσει οτι εχω ακουσει απο αυτους. Επαιξε μερικα κομματια τους ο αγαπημενος σας Πετριδης πριν κανα μηνα στο τριτο, αλλα ειχα δουλεια εκεινη την ωρα και δε συγκρατησα τιτλους. Για πειτε μου λοιπον απο που να ξεκινησω?:frown:

να μην παρεις ποτε best των can oπως λεει και ο λυμπε
κατ εμε καλυτερο ολων το θρυλικο SOUNDTACKS

οσο για τον Πετριδη ασ τους να λενε.....
τωρα εχουν το internet καποτε ομως ολοι απο αυτον μαθαιναμε...