Apocalypto

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,443
Ελευσίνα
Μια αξιολογότατη ταινία που παίζεται στους κινηματογράφους αυτό τον καιρό.

Αφθονη δράση, χρήση αυθεντικης γλώσσας των Μάγιας, όμορφες σκηνές φύσης, αρκετό αίμα και ωμή βία.

Ο Μέλ Γκίμπσον, προσπαθεί να δείξει την άλλη διάσταση ενος πολιτισμού σε άνθηση και φυσικά δεν ειναι αυτη οπως την ξέρουμε οτι όλα ειναι ώραία και ρόδινα: Δουλεία, ανθρωποκυνηγητά, θυσίες ανθρώπων προς τους Θεούς και άλλα πολλα στοιχεία που εμένα τουλάχιστον με προβλημάτισαν.
Πραγματικά μια πολυ καλή ταινία.

a must see film...
 

ANNA

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,636
Στην αποθήκη!
Έχω διαβάσει πολλές και αντιφατικές κριτικές γι' αυτή την ταινία. Οι περισσότεροι μιλάνε για ακραία και χωρίς λόγο βία. Δεν την είδα, βέβαια, οπότε σε καμία περίπτωση δεν εκφέρω άποψη.
Είναι, πάντως, μια ταινία που σίγουρα δε θα περάσει απαρατήρητη.
 

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
Έχω μία αλλεργία στη βία. Με το Braveheart δεν είχα πρόβλημα, αλλά το Passion of Christ δεν διανοούμαι καν να το δω. Ωστόσο, ήθελα πολύ να δω το Apocalypto από τότε που είδα το trailer. Τι λέτε, θα αντέξω ή θα φύγω άρρωστος από την αίθουσα;
 

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,575
Λευτερη, μια παρεα που πηγε προσφατα, μια απο τις κοπελες βγηκε εκτος αιθουσας πολυ συντομα. Οι υπολοιποι ηταν ντεμι που λενε, και το παλικαρι που προτεινε τη θεαση της συγκεκριμενης για τη βραδια......αισθανθηκε ασχημα για τη προταση του.

Δε ξερω, παντως εμενα μου κινησε το ενδιαφερον....
 

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,443
Ελευσίνα
Δυστυχώς ή ευτυχώς έχει όση βία χρειάζεται για να αποτυπώσει ποιο ρεαλιστικά την κατάσταση που επικρατούσε στην φυλή εκείνα τα χρόνια. Δεν ειναι σπλαττερ dont worry αλλα έχει τις στιγμές του.

Ο Μελ μας προσπαθει να μας δείξει τα πράγματα απο την άλλη πλευρά που γνωρίζουμε όλοι μέσω της ιστορίας. Η βία δεν είναι περιττή, έτσι ήταν τα πράγματα (και ακόμη χειρότερα) και φύσικά όχι μόνο εκεί...

Επίσης η ταινία έχει και άλλα στοιχεια πέρα της βίας να δείξει και δεν είναι καθόλου μονότονη παρα το 2ωρο+ της.

Αν δεν σας αρέσει η βία καλλίτερα να προσπαθήσετε σε dvd να την δείτε, πάντως give it a try!
 
Last edited:

oldman

AVClub Enthusiast
7 December 2006
937
Anavissos
Η ταινία είναι ανιστόρητη και αηδιαστική. Εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια του Μελ Γκίμπσον και του περιβάλλοντός του, στο να μας πείσουν ότι πριν τον χριστιανισμό – όπως αυτός και οι όμοιοί του τον εννοούν – υπάρχει μόνον βία και βαρβαρότητα
 

VAG.NIK

Supreme Member
18 August 2006
3,073
Αθήνα
κι όμως ...
κάτω απ'τη βία και τη βαρβαρότητα (που, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ίσχυε την εποχή εκείνη κι αποτελούσε κομμάτι της καθημερινότητας εκείνων των πολιτισμών) διακρίνεται και η αγάπη ενός "αγρίου" για την οικογένειά του, καθώς και ο τρόπος ζωής τους. άποψή μου είναι ότι απλώς η ιστορία δόθηκε με τάσεις υπερβολής (σε όλα τα επίπεδα). αν έλειπαν οι σκηνές βίας, θα ήταν ένα ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ ...
 
17 June 2006
9,798
Ο Μέλ Γκίμπσον, προσπαθεί να δείξει την άλλη διάσταση ενος πολιτισμού σε άνθηση

Βλέποντας την ταινία μου έδωσε τελείως άλλη εντύπωση, δηλαδή παρουσίαζε τον πολιτισμό των Μάγιας σε πλήρη παρακμή και αποσύνθεση για να εξηγήσει και το ρητό ότι καμιά μεγάλη αυτοκρατορία δεν κατακτήθηκε πριν πρώτα πέσει από μέσα...
 

Θάνος Φούντας

AVClub Addicted Member
22 June 2006
1,878
Νομίζω ότι πίσω από τη δράση και τη βία κρύβονται αρκετά βαθύτερα νοήματα, η ταινεία έχει αλιγορικό χαρακτήρα και - κατ' εμένα - είναι αναπόφευκτη η 'μεταφορά" των νοημάτων στο σήμερα...
 

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,443
Ελευσίνα
Re: Απάντηση: Apocalypto

Βλέποντας την ταινία μου έδωσε τελείως άλλη εντύπωση, δηλαδή παρουσίαζε τον πολιτισμό των Μάγιας σε πλήρη παρακμή και αποσύνθεση για να εξηγήσει και το ρητό ότι καμιά μεγάλη αυτοκρατορία δεν κατακτήθηκε πριν πρώτα πέσει από μέσα...

Για να ξεκινήση η παρακμή πρέπει να έχεις φτάσει πρώτα στο ζενίθ.
Η άνθηση (παρόλο που ξεκινούσε η παρακμή & συμφωνω μαζί σου) φάνηκε καθαρά σαν δεδομένα ασχολίαστα κατα την μεταφορά των σκλάβων στην πόλη οπου έδειχνε με τι ασχολούταν οι απλοι πολίτες και δεν διέφερε και πολύ απο την σημερινή κοινωνία.
Ολη αυτη η ανάπτυξη ο πλούτος τα μεγάλα οικοδομήματα έκρυβαν απο πίσω αίμα θυσία και σκλαβιά.

Πάντως δεν ήταν μόνο έκει έτσι τα πράγματα και σε καμμία περίπτωση δε πιστευω οτι και εμεις εδω χτισαμε τον Παρθενώνα με... καλή θέληση:grandpa:
 

Κώστας Μπίλιας

Established Member
6 August 2006
100
Eμένα προσωπικά με καθήλωσε. Απίστευτη φωτογραφία, φοβερά "κουστούμια" και οι δόσεις βίας απλώς να βοηθούν το story να εξελιχθεί.
Από τις καλύτερες ταινίες του 2006. Προτείνεται ανεπιφύλαχτα.
 

konnos

Senior Member
19 June 2006
469
Λάρισα
Αν εχει παρακολουθησει κανεις ντοκιμαντερ για τους πολιτισμους των δυο φοβερων λαων των Αζτεκ και Μαγιας θα καταλαβει το ολο σκηνικο στο οποιο εξελισσεται η ταινια στην συνεχεια. Οντως γινοταν αυτες οι θηριωδιες και ολα εχουν ενα σκοπο. Το χρημα και την επιδειξη δυναμης.
Αυτη η ασπρη σκονη με την οποια ηταν καλυμμενοι οι εργατες προερχεται απο τον ασβεστολιθο (ανθρακικο ασβεστιο) τον οποιον εκαιγαν επι ωρες σε δυνατη φωτια - ειχαν ενα ειδος κλιβανου - και στη συνεχεια χτυπουσαν μεχρι να γινει σκονη (ο ασβεστολιθος ειναι πολυ μαλακος). Αυτη η σκονη δεν ειναι τιποτε αλλο απο τον ασβεστη τον οποιο ανεμιγνυαν με νερο και χωμα και εφτιαχναν τσιμεντο...
Ολα αληθινα ειναι. Δεν εχω ακουσει για απαγωγες χωρικων απο διπλανες φυλες αλλα δεν ειναι ενα σεναριο που βασιζεται στην φαντασια. Τα εθιμα και οι ιεροτελεστιες ειναι πολυ βαρβαρα και ακραια για την εποχη μας. Δεν ειναι μονο οτι υπηρχαν θανατοι και θυσιες. Ακομη και ο τροπος τετοιων θανατων ηταν φριχτος.
Αξιζει πολυ αν εισαι προετοιμασμενος να το δεχτεις
 
18 June 2006
8,260
Θεσσαλονίκη
Για μια φορά ακόμα ο Γκίπσον καταφέρνει να μας εντυπωσιάσει. Εμένα όμος δεν με καλύπτει . ¨όπως είπα και πρίν δουλεύει πάνω στο κομμάτι του εντυπωσιασμού και τίποτα παραπάνω. Προσωπικά βρήκα το BRAVEHEART μετριότατο με πολύ καλό χειρισμό της κάμερας κα πομπώδη και ανούσιους διάλογους, τα Πάθη μια καλοστημένη αρπαχτη που ποντάρισε στο προκλητικό κομμάτι της ιστορίας, και τώρα στο Apocalypto συνδυάζει τα δυο προηγούμενα και κλέβει τις εντυπώσεις. Κάποιος παραπάνω μίλησε για ανιστόρητο, θα συμφωνήσω εν μέρει αλλά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Έκανε μια ταινία κομμένη και ραμμένη στα πρότυπα του εμπορικού σινεμά και όπως όλοι ξέρουμε στις περιπτώσεις αυτές η ιστορία περιττεύει. Του βγάζω όμως το καπέλο γιατί ταινία με την ταινία γίνεται καλύτερος σε αυτό που κάνει. Κανείς δεν μπορεί ν αμφισβητήσει την σκηνοθετική του ματιά και την ρεαλιστικότιτα που δίνει στις σκηνές έντασης.
 

alfaalfa

AVClub Enthusiast
27 June 2006
1,279
Το έργο είναι, για τα δικά μου γούστα, απλά εκπληκτικό .

Είχα πολύ καιρό να καθηλωθώ από ταινία . Μία απίθανη ιστορία δράσης και καταδίωξης που παρακαλάς να μην τελειώσει.

Για όσους ΔΕΝ συμβιβάζονται με soft θεάματα, όπου οι Μάγια (ή άλλοι πολιτισμοί ιθαγενών) φαίνονται και συμπεριφέρονται σαν εξωτικά θεατρικά μπαλέτα , η ταινία είναι must see.
Δεν μπορώ να βεβαιώσω απόλυτα την ιστορική ακρίβεια των όσων παρουσιάζονται , προσωπικά όμως τα θεωρώ πολύ κοντά στην αλήθεια.

Δεν υπάρχουν νομίζω κάποια κρυφά ή φανερά μηνύματα στο φιλμ , που άλλωστε δεν χρειάζονται.

Μπράβο στο Γκίμπσον για το απίθανο αυτό φιλμ που πρέπει να ήταν και πολύ δύσκολο και ως κινηματογραφικό έργο να εκτελεστεί.

Και ένα μικρό quiz. To φιλμ κάπου έχει ένα σοβαρό σφάλμα εικόνας . Που είναι ??.
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,837
Ελλαδα
Ο κυριος Gibson δεν ειναι πολυ συμπαθης στους κυκλους του Hollywood. Ο κυριος Gibson δε φτιαχνει ευκολα εργακια οπως αυτοι οι μεγαλοσκηνοθετες που δεν κανουν τιποτε αλλο από αυτα που τους λενε τα αφεντικα τους: οι παραγωγοι-εμποροι. Ο κυριος Gibson μπαινει στα δυσκολα. Παιρνει ερασιτεχνες ηθοποιους και τους διδασκει να φερονται σαν πραγματικοι ιθαγενεις. Παιρνει ενα απλοϊκο σεναριο 3 σελιδων και μας καθηλωνει στην καρεκλα επι δυο ωρες. Με μια εκπληκτικη φωτογραφια χωρις φιλτρα και ιδιαιτερα χρωματακια επιτυγχανει τον απολυτο ρεαλισμο που λειπει απο τον σημερινο κινηματογραφο,οι σκηνες δρασης εχουν την προσωπικη του σφραγιδα,τα κουστουμια το μακιγιαζ,η μουσικη. ολα τελεια στην παραμικρη λεπτομερεια και δεν ακουμε αγγλικά από ιθαγενείς των Μάγια.
Και δύο πράγματα που συγκρατησα απο την ταινια:
-ο τρόπος που μας δειχνει πως ο ανθρωπος εξαρτιοταν απο τη φυση και ποσο αρμονικα μπορουσε να ζησει μαζι της, αλλα και ποσες δυναμεις μπορουσε να παρει απο αυτη.
-και την τελευταια σκηνη ριχνει το γαντι. Ποια βια δεν εχετε δει τιποτε τωρα αρχιζει.!ερχεται ο πολιτισμενος ανθρωπος.
 
Last edited:

alfaalfa

AVClub Enthusiast
27 June 2006
1,279
Re: Απάντηση: Apocalypto

Ο κυριος Gibson δεν ειναι πολυ συμπαθης στους κυκλους του Hollywood. ......
-και την τελευταια σκηνη ριχνει το γαντι. Ποια βια δεν εχετε δει τιποτε τωρα αρχιζει.!ερχεται ο πολιτισμενος ανθρωπος.

Ναι Stelios έχεις απόλυτα δίκιο . (σε όλα όχι μόνο στο παραπάνω)

Η τελευταία σκηνή είναι πράγματι πολύ δυνατή . Ο φίλος μας έχει αρκετή ,ήδη , «εμπειρία» από «πολιτισμένους» και ισχυρούς και φεύγει , οι δύο εναπομείναντες κυνηγοί βαδίζουν προς το «νέο» . Η συνέχεια γνωστή .

Στο μυαλό του θεατή φτιάχνεται μία νέα ταινία από την αρχή.

Επαναλαμβάνω για εμένα η καλύτερη ταινία εδώ και χρόνια από κάθε άποψη ακόμη και από τεχνικής πλευράς.
 

alfaalfa

AVClub Enthusiast
27 June 2006
1,279
Stelios ,

Όταν ο πρωταγωνιστής βγαίνει από τον καταρράκτη και φωνάζει στους διώκτες του πάνω στο βράχο , στον δεξιό του θώρακα … δεν υπάρχει το σημάδι από το τραύμα του .

(…μου αρέσει που τολμάω να κάνω και κριτική στο αριστούργημα του Γκίμπσον)