απορίες για την συνδεσμολογία ενισχυτή - ηχείων

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα
Τα μηχανήματα αγοράστηκαν :
ενισχυτής : ADVANCE ACOUSTIC MAP 305 DA
ηχεία: TRIANGLE Heliade ES
cd-player : HARMAN KARDON HD 970

και εκεί που νόμιζα ότι είχα σχεδόν τελειώσει και ότι τα καλώδια και η συνδεσμολογία ήταν απλή υπόθεση , όταν πήγα σε ένα μαγαζί για να πάρω καλώδια μπερδεύτηκα τελείως και δεν πήρα τίποτα και έχω τα μηχανήματα και τα βλέπω αντί να τα ακούω :frown: .

Οι απορίες μου είναι αρκετές :
-Η βασική: Τι συνδεσμολογία πρέπει να κάνω μεταξύ ενισχυτή και ηχείων;

-με τον ενισχυτή αυτόν μπορώ να διπλοκαλωδιώσω ή μόνο με ενισχυτή που παίρνει δύο ζεύγη ηχείων γίνεται διπλοκαλωδίωση;
Δηλαδή αν στις εξόδους του ενισχυτή για το κάθε ηχείο συνδεθεί καλώδιο το οποίο στην άκρη του έχει τέσσερα βύσματα τα οποία θα μπούν αντίστοιχα στις τέσσερις υποδοχές του ηχείου, αυτό είναι διπλοκαλωδίωση;
Στο μαγαζί που πήγα σήμερα μου είπαν ότι η παραπάνω συνδεσμολογία είναι διπλοκαλωδίωση (ίσως με είδε άσχετο και με παραμύθιαζε) μάλιστα μου πρότεινε και το συγκεκριμένο καλώδιο http://www.kimber.com/Products/LoudSpeakerCables/8PR/8PR.aspx στου οποίου το άκρο θα μπούν τέσσερα βύσματα για όλες τις τρύπες του ηχείου.

-Αν ο ενισχυτής δεν διπλοκαλωδιώνει σε ποιές δύο από τις τέσσερις τρύπες του ηχείου πρέπει να συνδέσω το καλώδιο;

-Επίσης είναι προτιμότερη η χρήση βυσμάτων (μπανάνες τα λένε?) η καλύτερα να συνδεθούν γυμνά τα καλώδια στον ενισχυτή και τα ηχεία;

-Τέλος τι μου προτείνετε από καλώδια; Με γύρω στα 200 ευρώ παίρνω τίποτα αξιοπρεπές για το υπόλοιπο σύστημα;

Υπόψην ότι χρειάζομαι 5.5 + 5.5 μέτρα δηλαδή σύνολο 11.

Επισυνάπτω εικόνες για το πίσω μέρος του ενισχυτή, το πίσω μέρος των ηχείων, και το κομμάτι από το manual των ηχείων για την διπλοκαλωδίωση.

Ευχαριστώ
 

Attachments

  • back 305 DA.jpg
    back 305 DA.jpg
    38.4 KB · Views: 48
  • bornes.jpg
    bornes.jpg
    63.7 KB · Views: 53
  • bi-wiring from manual - 1.jpg
    bi-wiring from manual - 1.jpg
    25.1 KB · Views: 42

pambs

Senior Member
11 September 2006
374
Εξ οσων ξερω. Μην τα παρεις μετρητης ομως, θα απαντησουν και αλλοι πιο ειδικοι. Το να κανεις διπλοκαλωδιαση δεν ειναι απαραιτητο ο ενισχυτης να εχει 4 εξοδους, ειναι ομως απαραιτητο να εχουν τα ηχεια. Δηλαδη θα εχεις 2 ζευγη να φευγουν απ τον ενισχυτη τα οποια θα διαχωριζονται στα ηχεια.

Στον ενισχυτη τα 2 ζευγη θα ειναι ενωμενα ως εξης Left με Left και right με right και στα ηχει θα διαχωριζονται. Πρεπει να δοκιμασεις την διπλοκαλωδιωση δεν ειναι παντα ακουστικα καλυτερη.

Οσο αφορα τις μπανανες νομιζω ειναι προτιμοτερο παρα γυμνο καλωδιο
 

pambs

Senior Member
11 September 2006
374
Εαν θα κανεις διπλοκαλωδιαση θα πρεπει να βγαλεις τα χαλκινα μεταλλακια που ενωνουν τα left-left Και right-right αυτα στη φωτογραφια που εβαλες αλλιως τα αφηνεις και βαζεις μονοκαλωδιωση
 
Αγαπητέ skakinen, θα σου προτείνω κάτι.

Για τις συνδέσεις ιντερκονέκτ θα σου έλεγα να χρησιμοποιήσεις τα καλώδια που σου δίνει ο κατασκευαστής στη συσκευή.
Αυτά τα απλά μαύρα λεπτά καλώδια με τα άσπρα και τα κόκκινα βύσματα.

Για τη σύνδεση των ηχείων προτείνω να πας σε ένα μαγαζί με ηλεκτρονικά και να πάρεις απλό καλώδιο ηχείων 2,5άρι ή 4άρι και να τα συνδέσεις με αυτά.

Μη μπλέξεις απο τώρα με "καλά" καλώδια.

Άκουσε το σύστημά σου, άστο να στρώσει λίγο (από ότι καταλαβαίνω όλα είναι καινούργια, σωστά?) συνήθισε τον ήχο του, άκουσε μουσική.

Να είσαι βέβαιος ότι και με απλά καλώδια, και με τα πιο φτηνά το σύστημα θα λειτουργήσει!

Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα μπορείς να ασχοληθείς με τη βέλτιστη τοποθέτηση των ηχείων και των συσκευών στο χώρο σου. Και εδώ είναι όλο το ρεζουμέ. Άν έχεις υπομονή μπορείς να φέρεις το σύστημά σου σε ένα πολύ-πολύ καλό επίπεδο, χωρίς έξτρα έξοδα αλλά με πολλή προσωπική εργασία.

Μετά μπορείς να ασχοληθείς με την αναβάθμιση των καλωδίων σου, πάντα κατόπιν εκτενών ακροάσεων.
Και μη ξεχνάς να κάνεις ΜΙΑ αλλαγή κάθε φορά, αλλιώς θα χάσεις το μέτρο σύγκρισης.

Με τη διπλοκαλωδίωση μην ασχολείσαι ακόμη, δεν υπάρχει λόγος, πίστεψέ με.
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,475
Πειραιάς
Συμφωνώ με τον Στέργιο.
Σύνδεσε όλα τα μηχανηματά σου με τα 'μαμά' καλώδια, πάρε καλώδιο ηχείων από κατάστημα ηλεκτρονικών κ άσε να στρώσουν ενισχυτής, cd κ πάνω από όλα τα ηχεία σου. Θα χρειαστούν 80-100 ώρες παιξίματος το λιγότερο. Μετά αρχίζεις κ ψάχνεσαι για καλώδια.
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα
Παιδιά έχετε δίκιο !
Πήρα ένα καλώδιο Bandridge Profitgold (ή κάπως έτσι) 2.5mm με 2.5 ευρώ το μέτρο και ακούω μια χαρά προς το παρόν (εντυπώσεις προσεχώς). Αργότερα θα το ψάξω για καλώδια με την ησυχία μου και χωρίς πίεση χρόνου και άγχος.

Κάτι άλλο που παρατήρησα έιναι ότι μερικές φορές όταν ανεβάζω ή κατεβάζω ένταση είτε από το τηλεχειρηστήριο είτε από το κουμπί του ενισχυτή , ακούω ένα στιγμιαίο φύσημα ή τσιτσίρισμα από το Δεξί ηχείο. Είναι κάτι που το το έχω ακούσει και σε άλλες συσκευές ήχου κατά καιρούς , δικές μου ή φίλων. Είναι κάτι που πρέπει να με ανησυχήσει;:chinscratch:

Ευχαριστώ για την υπομονή σας και ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε όλους σας.
 

pambs

Senior Member
11 September 2006
374
Υπαρχει πιθανοτητα να ειναι του ιντερκοννεκτ. Αλλαξε το με το αλλο καναλι και δοκιμασε παλι
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,045
Αθήνα
Υπαρχει πιθανοτητα να ειναι του ιντερκοννεκτ. Αλλαξε το με το αλλο καναλι και δοκιμασε παλι

Επειδή δεν είμαι και πολύ σχετικός τι ακριβώς εννοείς; :blush:
 

audioj

Senior Member
19 June 2006
478
Αθήνα
Ο φίλος απο πάνω,εννοει να αντιστρέψεις τα καλώδια σύνδεσης της πηγής σου με τον ενισχυτή,που σημαίνει να βάλεις το αριστερό κανάλι στο δεξί και αντίστροφα,αλλα το πρόβλημά σου δεν θα λυθεί δυστυχώς,αφού ολοι οι 305 Advance που εχω ακούσει,έχουν αυτο το κουσούρι και οφείλεται στο ποτενσιόμετρό τους... Θα πρόσεξες ισως πως έχει και μια αίσθηση ''τζόγου'' οταν το περιστρέφεις λιγο αριστερά-δεξιά.... Δεν ξέρω πώς θα το αντιμετωπίσει το εργοστάσιο και η αντιπροσωπεία,πάντως περα αυτον τον χαρακτηριστικο θόρυβο,τον κάνει μόνο στήν αρχή της διαδρομής του ποτενσιομέτρου,οπότε δεν είναι επικίνδυνο για ζημιά στα ηχεία σου... Δεν εχω ακούσει κάτι για επιδείνωση του προβλήματος,αλλωστε δεν κυκλοφορεί και πολύ καιρό το μοντέλο... Αυτα!