Ασημοκόλληση

nickolas

Supreme Member
28 February 2007
4,055
πατρα
υπαρχει μια εταιρια κατασκευης πριονοκορδελων που ειναι κυριολεκτικα η Rolls-Royce των κοπτικων ταινιας.
και τα προϊοντα της τα εχουν τα μεγαλα και σοβαρα μηχανουργεια και βιομηχανιες μεταλλου ανα το κοσμο. αλλά και οι βιομηχανιες επεξεργασιας ξυλου.
η αμερικανικη DoAll
πανακριβα τα προιοντα της αλλά απιστευτης αντοχης. ειναι η κορυφη των πριονοκορδελων. και η πρωτοπορος στον τομεα αυτο.
οι δε κορδελες της κοβουν μεχρι και σκληρα ατσαλια.

πριν πολλα χρονια ετυχα σε επιδειξη της doall και χρησιμοποιουσαν ενα μηχανημα παρομοιο με αυτο που εβαλα στο βιντεακι για να δημιουργησουν ταινιες στο επιθυμητο μηκος.
ταινιες που εκοβαν σιδερα!
πόσο μαλλον λοιπον για ταινιες για ξυλο, ειναι ευκολο να επισκευαστει μια τετοια ταινια.
καλη η ασημοκολληση αλλά δεν μπορει να συγκριθει με μια tig ή με ενα τετοιο μηχανημα.
οι πιεσεις που δεχεται μια κορδελα ειναι μεγαλες για μια απλη ασημοκολληση, ακομα και για μια mma!

.....

μιχαλη πολυ σωστα το λες!
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,643
Αθήνα
Δεν είμαι σίγουρος οτι οι ταινίες που κόβουν σίδερα τραβάνε μεγαλύτερο ζόρι απ΄αυτές που κόβουν ξύλα.
Αν μ' έβαζες να ποντάρω θα επέλεγα την κουρτίνα δύο.
 

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,508
Θεσσαλονικη
Στις "θερμές" κολλήσεις πρέπει τα μέρη που θα κολληθούν να φθάσουν στην ίδια-περίπου-θερμοκρασία έτσι ώστε να "τρέξει" η ασημοκολληση .
Δεν συνίσταται να συγκρατούνται τα συγκολλούμενα μέρη με υλικά που απορροφούν θερμοκρασία ,γιατί απλά δυσκολευουν στις εξισορρόπηση των θερμοκρασιών των αντικειμένων που θα κολληθούν .
 

nickolas

Supreme Member
28 February 2007
4,055
πατρα
μπαμπη μην το λες... το ξυλο ειναι αγιο υλικο μπροστα στο σιδερο και το ατσαλι.
ενταξει ειναι οι στροφες υψηλες, αλλά δεν συγκρινεται το ζορι!
παω να βαλω στο νημα "πριονοκορδελες" κατι που θα σου αρεσει ;)
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,643
Αθήνα
μπαμπη μην το λες... το ξυλο ειναι αγιο υλικο μπροστα στο σιδερο και το ατσαλι.
ενταξει ειναι οι στροφες υψηλες, αλλά δεν συγκρινεται το ζορι!
παω να βαλω στο νημα "πριονοκορδελες" κατι που θα σου αρεσει ;)

Το σίδερο είναι ασύγκριτα πιο σκληρό απ´το ξύλο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Εδώ όμως μιλάμε για διαφορετικά πράγματα, εδώ τα δόντια και τα τσαπράζια καθορίζουν το ζόρι.
Πες μου κάτι, πότε ζορίζεσαι περισσότερο;
Όταν κόβεις με ξυλοπρίονο ή όταν κόβεις με σιδεροπρίονο;
 

nickolas

Supreme Member
28 February 2007
4,055
πατρα
χμμ.. δεν εχεις και αδικο ετσι οπως το θετεις...
αλλά την κατασταση στο ξυλο νομιζω σωζουν οι πολλες στροφες.
εννοω δηλαδη οτι η μεγαλη στροφορμη των σφονδυλων, παρακαμπτουν το ζορι των τσαπραζιων και των μεγαλων δοντιων
ενω στο μεταλλο εχουμε συνεχη κρουση των δοντιων πανω στο σκληρο υλικο.
δεν ξερω, θελει λιγο ψαξιμο
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,429
Βριλήσσια
Εχει χρησιμοποιησει κανεις αυτο το φλογιστρο πανω στις κοινες φιαλες βουτανιου?
flogistro-igraeriou-tstesosgas-agrinio-zaxaroplastio-melisokomos-anama-fotias-karvouno-kapsimo-xorta-dinati-floga-agrinio-tsetsosgas-oxygas-900x900.jpg



Εαν δουλευει σωστα και βολευει στην χρηση/στο κρατημα, θα ειναι πολυ καλο γιατι θα μειωσει την μεταγγιση αεριου στα διαφορα φλογιστρα.
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Μιχαλη, νομιζω αυτο ειναι για τις ειδικες φιαλες που παιρνουν αυτα τα φλογιστρα, οχι για τις φιαλες που παιρνουν τα γκαζακια.
Μαλιστα, ειχα παρει καποτε ενα τετοιο πιστολι μπροστινο, που νομιζω ειναι για αυτες τις φιαλες, αλλα δεν εχω δεησει να παρω μια να δοκιμασω.
Αν θες, και εχεις τετοια φιαλη, στο φερνω μια μερα να το δοκιμασεις.
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,429
Βριλήσσια
Nαι αυτες τις φιαλες εννοω, τις κοινες φιαλες βουτανιου που πουλανε τα σουπερ μαρκετ. Αυτες αγοραζω για ολα τα μικρα φλογιστρα που εχω.
Εαν βιδωνει καλα, οπως λενε, και εχει καλη αποδοση τοτε ισως να μην χρειαστει να αγορασεις κανενα φλογιστρο. Φερε να το δοκιμασουμε.
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Καλα, αυτο φαινεται να ειναι λιγο μεγαλο, ετσι κι αλλιως. Καπου στα επιπεδα των φλογιστρων ζαχαροπλαστικης. Αλλα, αν κανει σε αυτες, τουλαχιστον θα ξερω που να το χρησιμοποιησω. Το "στυλο" και παλι χρειαζεται.
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Πρωτη προσπαθεια ασημοκολλησης.
Δηλωνω, καταρχας, εντυπωσιασμενος!
(Ακολουθει σεντονι για προικα)

Πηραμε με τον Χιωτη τα συνεργα και δοκιμασα πρωτη φορα να ασημοκολλησω.
Μεγαλο μειον το φλογιστρακι-στυλο, το οποιο βγηκε σχεδον εντελως τζουφιο. Ειναι πολυ βολικο να εχει τοσο στενη φλογα, αλλα δουλευει κανονικα μονο ορθιο. Οριζοντιο και, κυριως, κατα κατω...σβηνει. Την δουλεια την εκανε το φλογιστρο "ζαχαροπλαστικης" του lidl.

Αρχισα κοβοντας (με το νεο ψαλιδι stanley) καποιες λωριδες λαμαρινας παχους 0,6mm. Ειναι απο tower pc. Απο την αλλη πλευρα ειναι γυμνο μεταλλο, απο την εξω βαμμενο (1ο λαθος). Εδω τα 2 κομματια που δοκιμασα να ενωσω, πανω στο "τουβλο εργασιας" και πισω φαινεται το τζουφιο φλογιστρακι.

20210403_010340.jpg

Και καποια αλλα που εκοψα:

20210403_012728.jpg

Ειπα να ξεκινησω με την ραβδο με 40% ασημι, και εκοψα μπολικα μικρα κομματακια, μηκους περιπου 2mm, με ενα πενσακι. Η διαμετρος της ραβδου (συρματος) ειναι 1mm. Στο κοψιμο την κραταγα σε κλειστη παλαμη για να μην πεταγονται. Εδω διπλα στον αναπτηρα για συγκριση.

20210403_012940.jpg

Εδω, σε 2 φωτο, ολα τα συνεργα:

20210403_012649.jpg

20210403_012712.jpg

Ακουμπησα τις λωριδες/ελασματα μεταξυ τους, οσο πιο καλα γινοταν. Τα δοντια της ψαλιδας αφηναν μικρο κενο, κατι ισως καλο. Οπως θα φανει παρακατω, σε ενα σημειο που δεν ακουμπουσαν απολυτα, η κολληση δεν πετυχε τοσο. Σημειο κλειδι στην ασημοκολληση, οπως διαβαζω, ειναι το κενο μεταξυ των μερω να ειναι απειροελαχιστο. Δουλευει με την λογικη των τριχοειδων αρχειων η κολληση, μπαινοντας μεσα στην ελαχιστη χαραμαδα.

Ετοιμασα μια "λασπη" με σκονη βορακα και νερο. Προσοχη, θελει ελαχιστοτατο νερο. Επισης προσοχη, στεγνωνει και πηζει πολυ γρηγορα. Αλειψα την λασπη στην ενωση, τσατρα πατρα.
Μετα ακουμπησα 3-4 απο τα κομματακι πανω στην ενωση και αρχισα να τα φλογοβολω με τα φλογιστρα. Η ορμη της φλογας τεινει να διωχνει τα κομματακια, οποτε βολευει να ειναι καθετα εντελως η φλογα. Σε αυτο τα παιζει τελειως το "στυλο", οποτε συνεχισα με το "ζαχαροπλαστικης" του lidl. Υπερβολικα μεγαλη φλογα, αλλα ok.
Πρωτα εριχνα πιο πολυ τριγυρω απο την ενωση και σταδιακα προς αυτην.
Στην πραξη, ελιωνα 1 κομματακι, ενω τα αλλα εφευγαν. Αποφασισα να τα κανω ενα-ενα και δουλεψε αρκετα καλα. Το προβλημα ειναι οτι ο βορακας λιωνει, βραζει και μαυριζει αμεσως, οποτε μετα δεν βλεπεις καλα τι κανεις, μεσα σε αυτην την μαυρη, ξεραμμενη λασπη.
Γρηγορα πηρε φωτια η μπογια (επρεπε να βρω καθαρα μεταλλα) και μαυρισε κι αυτη απο πανω. Μια αηδια, γενικα, αλλα επεμενα, ακουμπωντας πανω στην αηδια το επομενο κομματακι. Σε 1-2 τελευταια εριξα και απευθειας υγρο βορακα, μια σταγονα, γιατι δεν ημουν σιγουρος αν ειχε μεινει τιποτε απο την λασπη.

Το τελικο αποτελεσμα ηταν αυτο:

20210403_011424.jpg
...που με εκανε να πιστεψω οτι εκανα μια τρυπα στο νερο. Δεν ημουν καν σιγουρος αν δεν θα ξεκολλησουν τα ελασματα με το πρωτο ακουμπημα.
Μεχρι που ειδα την πισω πλευρα και αναπτερωθηκαν λιγο οι ελπιδες μου. Εκει φανηκε οτι κατι ειχε περασει απο πισω:

20210403_011537.jpg

Μετα, ενα μικρο μπανακι απο 10% "ασπρισμα ασφαλειας" σε νερο. Παραδοσιακα ειναι θεεικο οξυ αυτο (φοβερα επικινδυνο, τετοιο εριξε εκεινη η τρελη στην κοπελα περυσι), αλλα το "ασφαλειας" δεν πρεπει να ειναι. Εριξα μια σταγονα στο ποδι μου και δεν εγινε τιποτε 😁 Οπωσδηποτε...προσοχη.

Μετα απο κανα λεπτο στο αφρισμενο μπανακι και ενα ξεπλυμα, που εβγαλε ολη τη μακα, ειδα αυτο:

20210403_012417.jpg

20210403_012420.jpg

Και η πισω πλευρα (και το πανω κατω) :

20210403_012438.jpg

Η ατιμη η κολληση εκανε μονη της "ραφη"!!
Εκτος απο εκει που δεν ακουμπουσαν απολυτα τα ελασματα, οπου και περασε απο κατω και "χυθηκε" στην πισω πλευρα, η κολληση ειναι ΤΕΛΕΙΑ.

Επισης, ειναι ΠΟΛΥ γερη. Πολυ πιο γερη απο τα ιδια τα λεπτα ελασματα. Βαζοντας μπολικη δυναμη, αρχιζουν και λυγιζουν αυτα, κατα μηκος, και η κολληση ειναι βραχος. Καμια απολυτως σχεση με το καλάι. Πιο πολυ προς την ηλεκτροκολληση παει (τηρουμενων των αναλογιων).

Θα κανω κι αλλες δοκιμες, αλλα για πρωτη φορα, πραγματικα εντυπωσιαστηκα.
Την επομενη θα δοκιμασω με πιο χοντρα μεταλλα, για να μπορεσω να πιεσω πιο πολυ το σημειο της κολλησης.
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,429
Βριλήσσια
Noμιζω οτι επαξια πρεπει να σου απονεμηθει ο τιτλος του επισημου δοκιμαστη του Φορουμ ως μια μικρη ανταμοιβη για την ορεξη και τον ζηλο που επιδεικνυεις σε τετοιου ειδους projects. (y)

Αν και εγω δεν εχω ουσιαστικα τοση εμπειρια ακομα στην ασημοκολληση, θα πω οτι χρησιμοποιησες πολυ υλικο. 1μμ κομματακια θα ηταν υπεραρκετα κατα τη γνωμη μου και σκεπτομενος οτι η ασημοκολληση (πρεπει να) λειτουργει με την λογικη των 'τριχοειδων αγγειων' που μπαινουν στην ελαχιστη χαραμαδα.

Επισης νομιζω οτι εβαλες πολυ ποσοτητα βορακα. Ειμαι περιεργος πως θα αντιδρουσε ο υγρος βορακας που αγορασαμε. Καλη η παστα αλλα το υγρο φαινεται πιο βολικο και "καθαρο'.
Συνεχιζοντας τις εποικοδομητικες παρατηρησεις :) θα ελεγα οτι εχεις επηρρεαστει απο το γαζι που γινεται στις ηλεκτροσυγκολλησεις. Εκτος αν οντως ηθελες κολληση τυπου γαζιου που να μην αφηνε κανενα κενο μεταξυ των λαμακιων.

Πριν καθε κολληση εχω διαβασει και εφαρμοζω τον σχολαστικο καθαρισμο των επιφανειων με οινοπνευμα. Παιζει λεει μεγαλο ρολο στην επιτυχημενη κολληση.

Εντυπωσιακη δουλεια εκανε η ασπριση. Δεν ξερω εαν θα δουλευε χωρις να βυθιζες το λαμακι στο διαλυμμα αλλα το περνουσες με ενα πινελακι. Υπαρχουν περιπτωσεις που δεν βολευει η εμβαπτιση στο υγρο λογω περιεργου ογκου (θυμαμαι την κουταλα που ειχα κολλησει) που θα ηθελε μεγαλη ογκο υγρου για μολις ενα δυο μικρα σημεια κολλησης.

Τελος, δεν ξερω πιο ειναι πιο σωστο. Να αφηνεις το κομματακι ασημοκολλησης πανω στα τεμαχια καθως τα θερμαινεις, η να το βαζεις οταν τα μεταλλα εχουν πυρωσει. Εγω κανω το τελευταιο.

Θα σου εβαζα 2 'like' επειδη επεδειξες εξεχοντα ηρωισμο και λαχταρα για μαθηση οταν δοκιμασες το οξυ πανω στο κουφαρι σου αδιαφορωντας για τις συνεπειες. Ευγε και παλι ευγε (y)(y)
 
  • Like
Reactions: mastroxalastis

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Για το καθαρισμα πριν, εχεις απολυτο δικιο, το ηξερα, απλα δεν ασχοληθηκα για 1η φορα.

Για την ποσοτητα, μαλλον εχεις δικιο. Κανονικα, για τοσο μικρες κολλησεις, θς πρεπει να κοβεις κομματακια μικροτερα του 1mm (αντι για 2mm που ηταν τα περισσοτερα δικα μου). Ειναι λιγο τα διαδικαστικα σε τοσο μικρα κομματια, αλλα γλιτωνεις ασημι. Κι εγω, παντως, οταν ειδα ποσο ελιωσε και ετρεξε, καταλαβα οτι ηταν πολυ.
Βεβαια, απο την αλλη, αν η κολληση ΔΕΝ ειναι εντελως "τριχοειδης", αλλα εχει και λιγο υψος, μαλλον πιο δυνατη θα ειναι, παρα το αντιθετο. Μου φαινεται οτι το "τριχοειδης" το λενε περισσοτερο για οικονομια στο ασημι, αλλα και γιατι σε κοσμηματα κτλ, ειναι καλυτερη αισθητικα.

Το "μπανιο" κι εγω μισο-μισο το εκανα. Βολευει γιατι αφριζει αρκετα και "αυτοκαθαριζεται". Φανταζομαι, με πινελο θα ειναι πιο μανουρα. Εγω το μπανιαρισα, το περασα με ενα πανακι και τιποτε αλλο.

Βορακα σιγουρα εβαλα πολυ. Δεν χρειαζοταν, αλλα κανει και κακο ενιοτε, διαβαζω. Στο τελος, εριξα 1-2 σταγονες υγρο, που βολευει.

Τα κομματακια, τελικα και στην πραξη, κι εγω τσ εβαλα ΜΕΤΑ που ειχα ζεσταινει τα μερη. Δοκιμασα, απλως, αλλιως, στην αρχη, αλλα εφευγαν με την δυναμη του φλογιστρου. Οπωσδηποτε αν τα βαλεις απο πριν, ΔΕΝ πρεπει να στοχευεις την φλογα πανω σε αυτα, αλλα πρωτα γυρω γυρω στα μερη.

Υ.Γ. Τετοια αυτοθυσια για την επιστημη, μονο κατι Μαριες Κιουρες, κατι Φλεμινγκ και τετοιοι. Αμα μου ανοιγε τρυπα στο ποδι, θα απαιτουσα Νομπελ. Ή εστω IgNobel. 😁
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,429
Βριλήσσια
Να προσθεσω οτι μετα το μπανιο με το οξυ, οσο και 'mild' οξυ να ειναι το καθαριστικο που αγορασαμε, θεωρω οτι χρειαζεται 'εξουδετέρωση' οποτε καλο ειναι να το βαζουμε σε νερο με σοδα και μετα να το ξεπλενουμε με νερο. Διαβαζω οτι αυτο το ηπιο οξυ μπορει να αντικατασταθει αναμιγνυοντας μια κουπα ξυδι και μια κουταλια αλατι κατι που πρεπει να δοκιμασουμε.



Εδω ενα βιντεο ενος σοφου γεροντα που εχει βγαλει μια σειρα απο πολυ ενδιαφεροντα βιντεακια για την ασημοκολληση (κοσμηματων αλλα η ιδεα ειναι ιδια ο,τι και να κολλας).
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Δυο ακομα δοκιμες, μια πληρως αποτυχημενη και μια επιτυχημενη.
Η πρωτη σε λαμακια 1,2mm και η δευτερη σε λαμακια 1,6mm.
Στην πρωτη, για καποιον λογο δεν "περασε" μεσα η ασημοκολληση και απλως εκατσε στο πανω μερος σε λιμνουλες. Σε 1-2 σημεια κολλησε σημειακα απεναντι, αλλα με ελαχιστη δυναμη εφυγε.
Στην αλλη φαινεται να περασε κανονικα, σε ολο σχεδον το μηκος και εχει αντεξει σε προσπαθεια να φυγει, με αρκετη δυναμη.

20210404_181131.jpg

Προσπαθω να καταλαβω γιατι απετυχε η πρωτη. Ισως ειχα βαλει πολυ βορακα και την εμποδισε να περασει. Ισως παραηταν κοντα τα λαμακια (αν και στη θεωρια ετσι πρεπει).
Θα το ψαξω κι αλλο, φυσικα.

Εδω κοντινα πλανα 🙂
Αυτο που φαινεται στην αποτυχημενη στις ακρες, ειναι μερος του τουβλου που κολλησε πανω στο σιδερο και αποκολληθηκε. Νομιζω δεν επαιξε καποιον ρολο στην κολληση.

20210404_181157.jpg

Στην πετυχημενη κολληση, ισως φαινεται οτι στην μια ακρη, αριστερα, ηταν λιγο πιο μακρια τα λαμακια (μιλαμε για δεκατα του χιλιοστου). Στο κομματι αυτο η κολληση "γεμισε" το κενο. Αν και αυτο ειναι αντιθετο με την θεωρια, εχω την αισθηση οτι εκει κολλησε καλυτερα.

20210404_181204.jpg
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,429
Βριλήσσια
Θα συμφωνησω οτι η θεωρια μπορει να απεχει απο την πραξη. Το εχω δει πολλες φορες και για αυτο πιστευω οτι οι δικες μας δοκιμες ειναι ο,τι καλυτερο.
Και δεν μιλαω μονο για την ασημοκολληση αλλα γενικοτερα.

Επισης λαβε υποψη οτι η πλειονοτητα της φιλολογιας περι ασημοκολλησης αναφερεται στην κατασκευη κοσμηματων, οπου η τριχοειδης κολληση εχει περισσοτερο νοημα απο μια κολληση δυο σιδερολαμων που ισως να θελει καποιον 'αερα' παραπανω.

Ειδες καμμια διαφορα μεταξυ βεργων διαφορετικης περιεκτικοτητας σε ασημι? Χρησιμοποιησες καθολου μονο τον υγρο βορακα?
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Στις δυο τελευταιες κολλησεις εβαλα μονο υγρο βορακα. Λιγο πιο καθαρη ειναι η κολληση. Κατα τα αλλα παρομοια αποτελεσματα, νομιζω.
Αλλα ειναι πολυ μικρο ακομα το δειγμα.

Εδω μια προσπαθεια σε μικρες ροδελιτσες 1,5mm παχους. Αρκετα καλα κολλησε για τοσο μικρη επιφανεια κολλησης. Με "λογικη" δυναμη δεν ξεκολλαει. Δεν θελω να βαλω παραπανω, για να μην φυγει.

20210404_213411.jpg

20210404_213102.jpg

Επισης, δοκιμασα να ξανακολλησω τα λαμακια που απετυχαν προηγουμενως, αλλα δεν τα καταφερα. Εγιναν 2-3 σημειακες κολλησεις, αλλα εφυγαν με λιγη δυναμη.

Δεν εχω δοκιμασει ακομα με αλλη ραβδο, για να μην με μπερδεψουν τα τυχον διαφορετικα αποτελεσματα, που μπορει να οφειλονται σε αλλο λογο, και οχι στην διαφορετικη ραβδο. Π.χ. αυτα που δεν κολλησαν, να τα ειχα παλεψει με την ραβδο του 20% και μετα να νομιζα οτι φταιει αυτο. Θα εξαντλησω τουλαχιστον μια ραβδο 40% σε δοκιμες και μετα θα δοκιμασω αλλη.