Αστροφωτογράφηση - Lightpainting , τεχνική , προγράμματα επεξεργασίας και ειδικός εξοπλισμός

Deneb

New member
30 January 2015
78
Last edited by a moderator:
  • Like
Reactions: kbouk

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,007
Εκεί ψηλά.....
comete3-800x420.jpg



How to Spot and Photograph the Green Comet That’s Passing by Earth



αντε βρεστον....


peak on February 2 when it comes within 26.4 million miles of Earth.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,007
Εκεί ψηλά.....


καταπληκτικο βιντεο για τα τηλεσκοπια φωτογραφησης και τις διαφορες μεταξυ τους σε οπτικο επιπεδο
 
  • Like
Reactions: cacau

Deneb

New member
30 January 2015
78
Ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης αφαιρεί την θαμπάδα και παρέχει πιο καθαρές εικόνες που καταγράφουν τα επίγεια τηλεσκόπια.
Ακόμα και οι εικόνες που λαμβάνονται από τα καλύτερα επίγεια τηλεσκόπια είναι θολές λόγω των μεταβαλλόμενων θυλάκων αέρα της ατμόσφαιρας και αυτό το θάμπωμα μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες μετρήσεις.
Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Νορθουέστερν των ΗΠΑ και Τσινγκχουά της Κίνας παρουσίασαν μια νέα στρατηγική για να διορθώσουν το πρόβλημα. Προσάρμοσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής όρασης που χρησιμοποιείται συνήθως για την ευκρίνεια των φωτογραφιών για να βελτιώσουν την αφαίρεση του θαμπώματος στις εικόνες που λαμβάνουν τηλεσκόπια.
Επίσης, εκπαίδευσαν τον αλγόριθμο σε δεδομένα που προσομοιώνονται για να ταιριάζουν με τις παραμέτρους απεικόνισης του Αστεροσκοπείου Vera C. Rubin στη Χιλή, ώστε όταν ανοίξει το επόμενο έτος, το εργαλείο να είναι άμεσα συμβατό.
Το εργαλείο λειτουργεί πιο γρήγορα και παράγει πιο ρεαλιστικές εικόνες σε σχέση με τις τρέχουσες τεχνολογίες. Με τη χρήση του οι εικόνες είχαν 38,6% λιγότερα σφάλματα σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους για την αφαίρεση του θαμπώματος και 7,4% λιγότερα σφάλματα σε σχέση με τις σύγχρονες μεθόδους.

«Καθαρίζοντας τις εικόνες με τον σωστό τρόπο, μπορούμε να λάβουμε πιο ακριβή δεδομένα. Ο αλγόριθμος αφαιρεί την ατμόσφαιρα υπολογιστικά επιτρέποντας στους φυσικούς να αποκτήσουν καλύτερες επιστημονικές μετρήσεις. Στο τέλος της ημέρας, οι εικόνες φαίνονται επίσης καλύτερες», δηλώνει η Έμα Αλεξάντερ, επίκουρη καθηγήτρια Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν και μία από τους συγγραφείς της μελέτης.
Για τους αστρονόμους που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο, το λογισμικό ανοικτού κώδικα και οι σχετικές οδηγίες είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο https://github.com/Lukeli0425/Galaxy-Deconv
 
  • Like
Reactions: cacau and Kosh

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,007
Εκεί ψηλά.....
Eιναι απιστευτα ενδιαφερον ποσο διαφορετικες εικονες σε βαθος παιρνεις παντως απο ενα κοινο τηλεσκοπιο στην γη σε συγκριση ας πουμε με το Hubble ( που αν δεν κανω λαθος παραμενει το καλυτερο ΟΠΤΙΚΑ τηλεσκοπιο μας )




Και ποσο διαφορετικες εικονες λαμβανει το κορυφαιο μας οργανο παρατηρησης James Webb απο το Hubble


 
  • Wow
Reactions: cacau

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,007
Εκεί ψηλά.....

μην παρασυρεστε απο τα ανευθυνα sites οτι σημερα ειναι η Ροζ Πανσεληνος

Αυριο πεμπτη 6 απριλιου ειναι

 
  • Like
Reactions: cacau

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,328
Αθήνα
Κάτι τέτοιες στιγμές ζηλεύω όσους ζούν εκτός και βλέπουν τον έναστρο ουρανό χωρίς την "σαβούρα" που μας σκεπάζει εδώ στην Αθήνα...