Με κάθε επιφύλαξη, λόγω των σχετικά λίγων εξειδικευμένων γνώσεων επί του θέματος, απ' ότι έχω καταλάβει ο DAC έχει να κάνει καθαρά με τη μετατροπή του ήχου από την καθαρά ψηφιακή του μορφή (π.χ. σε ένα bluray disk - player) σε αναλογική, δεδομένου ότι θα τον εκμεταλλευτεί κάποιος από τις αντίστοιχες αναλογικές εξόδους της συσκευής / πηγής, με σκοπό να τις οδηγήσει σε αναλογικές εισόδους ενός ηχοσυστήματος (π.χ. ενισχυτής).
Κατά συνέπεια, αν όλο το πακέτο (εικόνα + ήχος) έχει σκοπό να το πάρει κάποιος από την πηγή, καθαρά ψηφιακά (π.χ. μέσω της HDMI), προφανώς και δεν θα τον ενδιαφέρει η ύπαρξη και οι δυνατότητες ενός DAC στην πηγή του.
Απ´την άλλη, το να θες να πάρεις τις αναλογικές εξόδους κατευθείαν από την πηγή άρα τα ανεξάρτητα αναλογικά κανάλια, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι προτιμητέο.
π.χ.
α). Αν δεν έχεις καν HDMI στον ενισχυτή / τηλεόραση σου.
β). Αν από το HDMI σήμα θες μόνο το κομμάτι της εικόνας γιατί π.χ. θες να το οδηγήσεις κατευθείαν σε μια τηλεόραση ενώ τον πολυκάναλο ήχο σε έναν ενισχυτή με ανεξάρτητα αναλογικά κανάλια ώστε να πάρεις όλο το φάσμα του PCM ήχου ενός BluRay.
γ). Αν ενώ θες να τα οδηγήσεις όλα (εικόνα + ήχος) μέσω του ενισχυτή σου, ο ενισχυτής δεν υποστηρίζει ήχο από το HDMI που δέχεται και την εικόνα ή το HDMI του δεν είναι v1.3 και εσύ (όπως και στην προηγούμενη περίπτωση) θες να πάρεις όλο το φάσμα του PCM ήχου ενός BluRay.
Φαντάζομαι θα υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί / λόγοι.
Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις, σαφώς και θα θες DAC στην πηγή σου και σαφώς αυτομάτως θα παίζει σημαντικό ρόλο το πόσο καλά κάνει την δουλειά του ο DAC.
Αν κάνω λάθος κάπου, επιθυμητή κάθε καλοπροαίρετη διόρθωση.