Bruckner

ln()

Supreme Member
1 February 2007
5,955
Βόλος
Δεν βρήκα κανένα thread για τον Bruckner στο site.

Αποφάσισα να ξεκινήσω αυτό εδώ, γιατί ανακάλυψα το www.abruckner.com, ένα site που έχει καταγράψει όλες τις ηχογραφήσεις των συμφωνιών του Bruckner. Κάθε μήνα βάζει και μια σπάνια παλιά ηχογράφηση. Αυτό τον μήνα έχει την 7η με τη διεύθυνση του Paul Hindemith! Δείτε όμως και το σπάνιο υλικό (προπολεμικές ηχογραφήσεις) στην ειδική ενότητα.

Αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι "ο Βruckner έγραψε την ίδια συμφωνία 9 φορές" νομίζω ότι η μουσική τους είναι ιδιαίτερα γοητευτική, ειδικά των 4, 6, 7, 9. Και μια που μιλάμε εκτενώς για τον Mahler στο forum, είναι το προηγούμενο βήμα αν θέλετε στη μουσική εξέλιξη.

Τον Βruckner τον πρωτοάκουσα σε ένα πάμφθηνο LP της Turnabout με την 7η Συμφωνία υπό τον Hans Rosbaud. Το Σκέρτσο ειδικά με γοήτευσε. Νομίζω ότι οι κακές γλώσσες θα μπορούσα να πουν ότι "ο Βruckner έγραψε ένα Σκέρτσο 9 φορές και μετά το έβαζε μέσα σε μια συμφωνία", αλλά μου φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ρυθμική αγωγή του πάει πολύ!

Οι πολλές αλλαγές και παραλλαγές που έκανε ο ίδιος ο συνθέτης στα έργα του δυσκολεύουν λίγο την κατάσταση. Το σάιτ που ανέφερα αναγράφει ακριβώς ποια εκδοχή χρησιμοποιεί κάθε μαέστρος. Είναι νομίζω σημαντικό ότι τα καλύτερα -κατά την γνώμη μου έργα- είναι αυτά που δεν είχαν σημαντικές διορθώσεις και αλλαγές.

Οι αγαπημένες μου συμφωνίες:
4η με Haitink
6η με Klemperer
7η με Blomstedt
9η με Jοhum
 
17 June 2006
62,715
Χολαργός
Συνθέτης πού πάλεψε πολύ και αγωνίστηκε γιά τίς Συνθέσεις του..
Βαθειά θρησκευόμενος, γεγονός πού αποτυπώνεται στίς Συμφωνίες του...
Χαρακτηριστική περίπτωση ´εργάτη´τής Μουσικής πού την λάτρεψε..
Εχουν γραφτεί στο φόρουμ κάποια λόγια για το εξαιρετικό Te Deum .
Διατηρώ αντιφατικές σχέσεις με τον Bruckner θεωρώντας συχνά τά έργα του ανολοκλήρωτα αλλά έχοντας επηρεαστεί απο την γνώμη τού Bruno Walter πού έλεγε πώς τον ανακάλυψε στά 50 του,έχω αρχίσει να τον ´ξαναακούω´.
Προχτές άκουσα την 7η μέ Sinopoli και εντυπωσιάστηκα γιά τό Adagio-ογκόλιθο τής Συμφωνίας πού αποτελεί μνημείο τής Πίστης τού Συνθέτη..
Μού αρέσουν επίσης η 4η(Ρομαντική)μέ Boehm ,η 6η με Klemperer και η 8η με Kubelik...
Mιάς και είμαι σε φάση ´έρωτα´μέ τον Horenstein προτίθεμαι να ψάξω τίς Συμφωνίες σιγά-σιγά και με αυτόν.
 
Για τον Μπρούκνερ, κάναμε μια πρώτη συζήτηση στο νήμα του Κώστα για το Te Deum που ανέφερε και ο Σπύρος, πιο πάνω. Νέος ήμουν πολύ επιφυλακτικός μαζί του. Τώρα στην ωριμότητα :rolleyes: τον αντιμετωπίζω με περισσότερη συμπάθεια και με κάποια έργα του, κολλάω.

Τα σκέρτσι είναι το 'σουξέ' του. Το απόσταγμα της ψυχής του όμως το δίνει στα αργά του μέρη, όπως το υπέροχο μακροσκελές adagio της 7ης που ανέφερε πάλι ο Σπύρος παραπάνω. Για μένα, το απολύτως κορυφαίο έργο του είναι η μισοτελειωμένη 9η, το πρώτο έργο του Μπρούκνερ που πραγματικά αγάπησα - από τότε ακόμη που δεν τον πολυπήγαινα - και που θεράπευσε κατά καιρούς τις αδυναμίες μου.

Από ερμηνείες έχω έναν κανόνα: ο μαέστρος πρέπει να μιλά γερμανικά, ως μητρική του γλώσσα. :D Φουρτβαίγκλερ, Γιόχουμ, Κλέμπερερ, Κάραγιαν και στις λιγοστές ηχογραφήσεις του, ο Μπρούνο Βάλτερ. Η 9η του είναι η πιο πνευματική ερμηνεία που έχω ακούσει.
 
  • Like
Reactions: Kostas P. K.

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
10,099
... εγώ τον αγαπώ πολύ.... θά' θελα μόλις βρω χρόνο, να γράψω ένα πιό προσωπικό και μακροσκελές κείμενο γι' αυτόν .....

... πέραν των προφανών επιλογών της 4ης και 7ης και γω όπως ο Ντέμιαν, κατέληξα ως πλέον αγαπημένη να θεωρώ την ημιτελή 9η, στην οποία προκρίνω τον Αρνορκούρ....

... Αν διαβάσουμε για τον άνθρωπο, προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τα μέσα του, βάσει των τόννων χλεύης και κάθε λογής χυλόπιττας που κατά κανόνα τον περιέλουζαν, τότε θα καταλάβουμε περισσότερο τον συνθέτη...

.... για μένα είναι κορυφαίος και παρεξηγημένος .....
 
  • Like
Reactions: Th.ARvan

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
Αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι "ο Βruckner έγραψε την ίδια συμφωνία 9 φορές" νομίζω ότι η μουσική τους είναι ιδιαίτερα γοητευτική, ειδικά των 4, 6, 7, 9. Και μια που μιλάμε εκτενώς για τον Mahler στο forum, είναι το προηγούμενο βήμα αν θέλετε στη μουσική εξέλιξη.

....

Οι αγαπημένες μου συμφωνίες:
4η με Haitink
6η με Klemperer
7η με Blomstedt
9η με Jοhum

Το καλοκαίρι αποφάσισα και εγώ να ακούσω ολόκληρο τον κύκλο του Bruckner, ακριβός για το λόγο που περιγράφεις – ότι είχα ακούσει μου ακουγόταν το ίδιο ;-)
Δεν τις άκουσα σερί… μου πείρε πάνω κάτω ενάμιση μήνα. Κάποιες τις άκουσα παραπάνω από δυο φορές. Κάποιες και με παρέα στο σπίτι. Εδώ να παρατηρήσω ότι οι περισσότεροι δεν εντυπωσιάζονταν – αλλά δεν ενοχλούσε καθόλου σαν Background music για μπύρες το καλοκαιράκι.
Ο κύκλος που άκουσα ήταν ο:
Bruckner - Eugen Jochum (1964) (DG Collectors Edition, 9 Symphonies), CD
Ενώ σαν πρώτη αναφορά είχα από παλιότερα το
Bruckner - Symphony No. 8 – Guilini (1985) (DG DDD Masters), CD

Χαίρομαι που από τα λεγόμενα σου άκουσα μια από τις καλύτερες εκτελέσεις της 9 ης καθώς όπως καταλαβαίνετε και από τα παραπάνω δεν έχω ακούσει και πολλές εκτελέσεις.
Ο Guilini παρά το DDD δεν μου ακούστηκε εφάμιλλος του Jochum.
Η αίσθηση από τον κύκλο που αποκόμισα είναι ότι κάθε επόμενη και καλύτερη – και δεν νομίζω ότι πρόκειται για αυθυποβολή – ότι δηλαδή συνήθισα σταδιακά τον ήχο του. Έχω την αίσθηση ότι σταδιακά ωρίμαζε.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Re: Απάντηση: Bruckner

Συνθέτης πού πάλεψε πολύ και αγωνίστηκε γιά τίς Συνθέσεις του..
Βαθειά θρησκευόμενος, γεγονός πού αποτυπώνεται στίς Συμφωνίες του...

Πρόσφατα άκουγα μία συνέντευξη του Walter. Το Θείο ήταν λέει το στοιχείο που ένωνε αλλά και ταυτόχρονα διέκρινε τον δάσκαλο Bruckner από τον μαθητή Mahler: ο πρώτος είχε βρει, λέει ο Walter, τον Θεό, ο δεύτερος διαρκώς τον αναζητούσε.
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,196
Αθήνα
Ο Bruckner είναι και για μένα από τους αγαπημένους μου. Δεν τον ακούω όσο συχνά θα περίμενε κάποιος για ''αγαπημένο'' αλλά ξέρω ότι όταν γυρίζω σ'αυτόν ευφραίνομαι και αγαλιάζω. Τα scherzi του είναι όντως από τα πιο ζωντανά του μέρη.
Αν έπρεπε να διαλέξω μια συμφωνία του αυτή θα ήταν μάλλον η 7η. Το Adagio της είναι ιδιαίτερα εσωτερικό (συμφωνώ με τον Σπύρο περί μνημείου Πίστης - και Δαμιανό). Άλλες αγαπημένες μου είναι η 3η, η 4η, η 8η και φυσικά η 9η.
Θα έλεγα ότι από την 3η και μετά άρχισε να παίρνει ...μπρος. Οι 0η, 1η, 2η μάλλον ήταν ...προθέρμανση.


Η φωτογραφία είναι από την περίοδο που έγραφε την 9η συμφωνία του.
image
 
  • Like
Reactions: Kostas P. K.
Βλέπω δεν έχει γίνει αναφορά στα εξαιρετικά χορωδιακά μοτέτα που έχει γράψει... :

Αve Maria
Christus factus est
Os justi
Locus iste
Vexilla regis

Εξαιρετικές, συνθέσης απίστευτης δυσκολίας στην ερμηνεία (μιλάω εκ πείρας...) δυστυχώς δεν έχω βρει κάποια εκτέλεση όμως που να με συγκλονίσει...

Παραθέτω μια καλή προσπάθεια, από το Collegium Vocale υπό τον Philippe Herreweghe:
 

Attachments

  • 614oAPAJrkL._SL500_AA240_.jpg
    614oAPAJrkL._SL500_AA240_.jpg
    19 KB · Views: 81
Eπίσης δεν αναφέρθηκε ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο για ανδρική χορωδία και ορχήστρα... Helgoland..

Γράφτηκε το 1893 για τις ανάγκες των εορτασμών των 50 χρόνων της ανδρικής χορωδίας της Βιέννης... όπως καταλαβαίνετε με λίγα λόγια, παρουσιάστηκε με αμέτρητους χορωδούς επί σκηνής...
Ένα 20λεπτης διάρκειας μικρό αριστούργημα, με fortissimo διάθεση... ικανό να βγάλει knockout ακόμη και την πιο εμπειρη χορωδία λόγω της σχεδόν σαδιστικής θέσης της φωνής των τενόρων... ωστόσο έχει πραγματικά συγκλονιστικές στιγμές μέσα στη μικρή του διάρκεια... ενώ δεν παύει να μας θυμίζει την εκτίμηση του Bruckner προς τον Wagner.

Η εκτέλεση που έχω (πολύ καλή), δυστυχως είναι μαϊμουδάκι, μας είχε δωθεί σαν παράδειγμα από την παραγωγή του έργου όταν το είχαμε ανεβάσει πριν 6 χρόνια με την κρατική... οπότε δυστυχώς δεν ξέρω ποια είναι... ωστόσο με ψάξιμο στο internet συνάντησα μόνο ερμηνείες του Barenboim, οπότε θεωρώ λογικό να είναι αυτή..:
 

Attachments

  • elatus2564604362.jpg
    elatus2564604362.jpg
    3.5 KB · Views: 38

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,196
Αθήνα
...και αυτή , μάλλον η ίδια, πάλι με Barenboim (πολύ ακούγεται τώρα τελευταία εδώ μέσα) μαζί με την Συμφωνία 0 και τον Ψαλμό 150.
Θυμάμαι , παλιά , όταν είχα πάρει αυτό το cd είχα ακούσει κάποιες φορές την Ελιγολάνδη , μετά όμως πέρασε στο χρονοντούλαπο.

4372502.jpg
 

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
18,529
Μεσευρώπη
Στον Bruckner εκτιμώ επίσης πολύ τις ηχογραφήσεις του Celibidache, μέγα Μπρουκνεριανού, αν και ρουμάνου. Iδιαίτερα πετυχημένη είναι η αρ.4. αγαπημένη μου συμφωνία πάντως είναι η 7η, ειδικά το εκπληκτικό adagio, που γράφηκε σαν ρέκβιεμ για τον Ρίχαρντ Βάγκνερ. Και κάτι άσχετο: το εν λόγω adagio μεταδόθηκε απο το γερμανικό ραδιόφωνο πριν την αναγγελία του θανάτου του Χίτλερ.
 
  • Like
Reactions: Th.ARvan

Lucas Stephanides - Anakrousis

AVClub Addicted Member
16 March 2007
2,118
Πολύ πρόσφατα έμαθα από ένα φίλο μου διπλωμάτη ότι ο Celibidache ήταν Έλληνας κρητικός ονόματι Τσελιμπιντάκης. Θα μου φέρει όλα τα cd που έχει κάνει και θα έχει και Bruckner νομίζω. Λ.Σ.
 

Lucas Stephanides - Anakrousis

AVClub Addicted Member
16 March 2007
2,118
Ο Bruckner είναι ένας από τους αγαπημένους μου συνθέτες. Δεν είναι για τον καθένα. Η πρώτη μου γνωριμία ήταν με την 4η συμφωνία με Klemperer. H δεύτερη πάλι με Klemperer. Ένας μονοφωνικής έκδοσης δίσκος του πεθερού μου με την 6η συμφωνία που ακούγαμε με την Κάθριν όταν επισκεπτόμασταν το πατρικό της στις διακοπές.
Λίγο μετά στο Πανεπιστήμιο μας ήρθε η επιθυμία για Bruckner αλλά είχαμε ξεχάσει ποια ήταν η συμφωνία. Θυμόμασταν ότι ήταν μιά που ένα μέρος της είναι κομμένο και συνεχίζει στη δεύτερη πλευρά. Ε λοιπόν βρίσκουμε ένα δίσκο που ήταν έτσι κομμένο το ένα κομμάτι και από τότε άρχισε η περιπέτεια μέχρι να βρούμε την 6η, γιατί δεν ήταν η μόνη με κομμένο μερος στις δύο πλευρές.
Έχω αγοράσει πάρα πολλές διαφορετικές ηχογραφημένες ερμηνείες όλων των συμφωνιών, ειδικά όταν τελείωναν οι δίσκοι βινυλίου. Κατέληξα στο να έχω όλες τις συμφωνίες με τον Jochum σε DGG που τις θεωρώ αξεπέραστες.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά πάντα κρατάω και μια 8η με τον Karajan του 1958 σε ΕΜΙ. Επίσης και την "0" με Haitιnk και την Study Symphony Shapirra.
Συνηθίζω να τις ακούω πάντα όλες τη μία μετά την άλλη. Αυτό που αισθάνομαι ακούγοντας τον Jochum δεν μπόρεσα ποτε να το αισθανθώ με κανένα άλλο μαεστρο, ούτε και με τον Bruno Walter με τον οποίο διατηρώ μια 9η στη δισκοθήκη μου.
Επίσης πολύ μου αρέσει το Te Deum. Λ.Σ.
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
10,099
Η 4η και η 7η του Jochum είναι πράγματι εκπληκτικές.... Νοιώθει κανείς την ένταση να δονεί ''τα μέσα και τα έξω'' ....
 
Σε ότι αφορά στην 8η, έχω και 'γω την ερμηνεία του Κάραγιαν στην ΕΜΙ, του '58. Έχω ακούσει όμως σε φίλους το σκέρτσο με Κλέμπερερ και μαγεύτηκα και καθηλώθηκα από το μοναδικό τρόπο με τον οποίο αρθρώνει τις μουσικές φράσεις. :blink: Βέβαια, όπως ο ίδιος δηλώνει στο φυλλάδιο του βινυλίου, έκανε κάποιες διορθώσεις στην παρτιτούρα. :rolleyes:
 

ln()

Supreme Member
1 February 2007
5,955
Βόλος
Εγώ πρωτογνώρησα τον Bruckner από την 7η Συμφωνία με τον Rosbaud σε LP της Turnabout. Συνέχισα με την 9η (Johum), την 4η (Haitink), την 2η (Wand) και την 5η (Barenboim).

Μετά ήρθε η εποχή του CD, οπότε επανέλαβα την 7η (Blomstedt) που είναι προφανώς η αγαπημένη μου, και προσέθεσα και την 6η (Klemperer), την 8η (Karajan) και τις 1 και 3 (Tinter). Το Te Deum επίσης το πήρα με τον Johum.

Δεν μπορώ να πω ότι ακούω συχνά Bruckner, πέρα από το Scherzo της 7ης με το οποίο έχω σχεδόν εμμονή. Όταν ήμουν φοιτητής το έβαζα κάθε πρωί για ξυπνητήρι!

Τώρα χάρη στο abruckner.com ακούω μια φορά τον μήνα κάτι από τον συνθέτη. Η συμπληρωμένη 9η είναι μια πολύ καλή περίπτωση, κάτι που ήθελα να ακούσω από καιρό. Αν και ο Carragan έχει αναθεωρήσει αρκετές φορές τη δουλειά του από τότε, είναι καλό να έχουμε μια ιδέα του τι είχε στο μυαλό του ο Bruckner. Στο κάτω-κάτω αν η 10η του Mahler παίζεται που και που, γιατί όχι μια πλήρης 9η του Bruckner;

Αν ενδιαφέρεστε, το πλήρες κείμενο του "Bruckner Mahler Schoenberg" του Dika Newlin είναι διαθέσιμο online:
http://www.archive.org/details/brucknermahlersc006026mbp
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,196
Αθήνα
Πολύ πρόσφατα έμαθα από ένα φίλο μου διπλωμάτη ότι ο Celibidache ήταν Έλληνας κρητικός ονόματι Τσελιμπιντάκης. Θα μου φέρει όλα τα cd που έχει κάνει και θα έχει και Bruckner νομίζω. Λ.Σ.

Αυτό είναι εξακριβωμένο ή μήπως έκανε πλάκα ο διπλωμάτης, όπως θα λέγαμε ότι ο Chailly (Κάιλυ) είναι θείος της Εύας Καϊλή...
:ROFLMAO::ROFLMAO:

Πέρ'απ´την πλάκα , ρωτάω σοβαρά αν ισχύει αυτό.
 

Lucas Stephanides - Anakrousis

AVClub Addicted Member
16 March 2007
2,118
Αυτό είναι εξακριβωμένο ή μήπως έκανε πλάκα ο διπλωμάτης, όπως θα λέγαμε ότι ο Chailly (Κάιλυ) είναι θείος της Εύας Καϊλή...
:ROFLMAO::ROFLMAO:

Πέρ'απ´την πλάκα, ρωτάω σοβαρά αν ισχύει αυτό.
Είναι όντως εξακριβωμένο από έγγυρη πηγή. Λ.Σ.