Candy (1968): Μία αμφιλεγόμενη ταινία!

oldman

AVClub Enthusiast
7 December 2006
937
Anavissos
Το 1968 έκανε την εμφάνισή της η ταινία Candy με την νεαρή Σουηδέζα Ewa Aulin, η οποία αφού κέρδισε το 1965 τον τίτλο Miss Teen Sweden και το 1966 τον τίτλο Miss Teen International, επελέγει για να πρωταγωνιστήσει στην ομώνυμη ταινία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στη ταινία έλαβε μέρος μία ταξιανθία από τους γνωστότερους τότε ηθοποιούς. Να αναφέρω τους: Marlon Brando, Richard Burton, James Coburn, John Huston, Walter Matthau, Charles Aznavour, Ringo Starr (Ναι ο Beatle!!!), John Astin, Elsa Martinelli, κ.α.
Η ταινία μετά τον πρώτο θόρυβο που ξεσήκωσε – θετικό ή αρνητικό – ξεχάστηκε γρήγορα και κανείς δεν την ανέφερε, λες και ντρεπόντουσαν που ασχολήθηκαν με αυτή. Η ίδια η πρωταγωνίστρια Ewa Aulin, μετά από ανεπιτυχή προσπάθεια να κάνει καριέρα στο σινεμά, αποφάσισε στα 23 της ότι ο χώρος αυτός δεν την εκφράζει και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο που σπούδασε δασκάλα.
Σήμερα, ξαναβλέποντας αυτή την ταινία μετά τόσα χρόνια, θεωρώ ότι οι αρνητικές κρίσεις την αδικούν. Δεν πρόκειται για μια ελαφριά σεξοκωμωδία όπως μερικοί βιάστηκαν να την βαφτίσουν. Σήμερα που οι συζητήσεις για σουρεαλιστικές ταινίες είναι στην πάλι μόδα, έχω την γνώμη, ότι άνετα η ταινία μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία αυτή. Νομίζεις ότι άνετα θα μπορούσε να είχε βάλει το χέρι του και ο Luis Buñuel. Υπάρχει ακόμα σάτιρα, φαντασία και αγωνία που αγγίζει τα όρια του θρίλερ. Πέραν όλων, οι τόσοι σπουδαίοι ηθοποιοί που συμμετέχουν κάνουν καταπληκτικές ερμηνείες. Ανεπανάληπτος π.χ. ο Walter Matthau σε ατάκες όπως: -. ….άκου καλοπερασάκια…… Εμείς εδώ τρώμε καραβάνα!
Θα ήθελα την γνώμη και άλλων που γνωρίζουν την ταινία.
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,838
Ελλαδα
καλα τι μου θυμισες !!
αυτη την ewa δεν μπορεις να την ξεχασης
ειχα τρελλα ..τοτε μαζι της
ποσο θα ηθελα να την ξαναδω
η ταινια δεν λεει πολλα ...αλλα ειχε κατι στιγμες [ ατακες ] .....


B000059POY.01._SS500_SCLZZZZZZZ_V1057221172_.jpg
 

oldman

AVClub Enthusiast
7 December 2006
937
Anavissos
Θα κάνω μια προσπάθεια να μεταφράσω τους υποτίτλους. Χεριάζουμε όμως την συμβουλή αυτών που έχουν πείρα.
1ον Από ένα αντίγραφο ασφαλείας πώς μπορώ να κάνω εξαγωγή και εκτύπωση του γαλλικού κειμένου των υποτίτλων;
2ον Πώς θα ενσωματώσω τους μεταφρασμένους υπότιτλους στη θέση των γαλλικών;
 

oldman

AVClub Enthusiast
7 December 2006
937
Anavissos
Με μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και περηφάνια, ανακοινώνω ότι μόλις τέλειωσα με τους υπότιτλους του: ‛Gandy’. Ήταν επίπονη και κουραστική εργασία, διότι υπότιτλοι αυτού του έργου δεν κυκλοφορούν πουθενά στο διαδύκτιο - όχι μόνο στα ελληνικά - αλλά ούτε και σε καμία άλλη γλώσσα. Υπότιτλοι με το ίδιο όνομα κυκλοφορούν και στα ελληνικά αλλά πρόκειται για συνωνυμία έργου πορνό. Τώρα τι χρειάζονται οι υπότιτλοι στα πορνό….είναι δουλειά των ψυχολόγων να το ψάξουν.
Οι μόνοι υπότιτλοι που είχα στην διάθεσή μου ήταν οι γαλλικοί που έβγαλα από το αυθεντικό DVD και σας διαβεβαιώ ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να μεταφράσεις γλώσσα «αργκό» και γλώσσα της μόδας για την Γαλλία πριν 40 χρόνια, αλλά που σήμερα πιθανόν δεν την πολύκαταλαβαίνουν ούτε και οι Γάλλοι.
Πάντως όπου χρειαζότανε χρησιμοποίησα ελεύθερη μετάφραση για να αποδώσω το νόημα. Το ίδιο άλλωστε έκαναν και οι Γάλλοι μεταφράζοντας από τα Αγγλικά.
Δεν διεκδικώ λογοτεχνικό βραβείο μετάφρασης αλλά πιστεύω ότι απέδωσα το νόημα των διαλόγων αρκετά ικανοποιητικά. Ίσως μάλιστα πιστότερα κι απ’ το έργο που παίχτηκε τότε στους κινηματογράφος.
Για τους γερο- εραστές λοιπόν της Ewa Aulin,:grandpa: έχω να πω:
ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ.
 

oldman

AVClub Enthusiast
7 December 2006
937
Anavissos
Απάντηση: Re: Candy (1968): Μία αμφιλεγόμενη ταινία!

Μπράβο στον oldman!
Πώς θα καταφέρουμε να τη δούμε κι εμείς όμως;

Εννοείται ότι δεν ξόδευσα τόσο χρόνο σε μια ταινία για να την καμαρώνω μοναχός μου. Αυτό που ονειρεύομαι είναι κάποια στιγμή να μπορούμε να πραγματοποιούμε ιδιωτικές ή και δημόσιες προβολές με τέτοιου είδους ταινίες, ώστε... να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Εννοείται ότι αναφέρομαι σε αυθεντικά DVD, που θα συνοδεύονται από αντίγραφα ασφαλείας, εμπλουτισμένα με ελληνικούς υπότιτλους.
Μέχρι τότε, όποιος φίλος επιθυμεί να ...του δανείσω τα DVD, ας στήλει ένα προσωπικό μήνυμα.