Canon EOS-1D Mark III

17 June 2006
9,804
Το δελτίο τύπου της intersys για την Canon EOS-1D Mark III

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2007: Η Intersys, επίσημος αντιπρόσωπος των προϊόντων φωτογραφίας και τεχνολογιών απεικόνισης της Canon παρουσίασε την ολοκαίνουργια EOS-1D Mark III στο εκθεσιακό της περίπτερό στα πλαίσια της Photovision 2007. Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη μηχανή που καταγράφει 10 καρέ ανά δευτερόλεπτο με ανάλυση 10.1 Megapixels, διατηρώντας αμείωτη αυτή την ταχύτητα για 110 συνεχόμενες λήψεις JPEG εικόνων μεγέθους Large (ή 30 RAW).

Η EOS-1D Mark III αποσπά τον τίτλο της ταχύτερης ψηφιακής SLR μηχανής από την EOS-1D Mark II N. Πέρα από την κορυφαία ταχύτητα της μηχανής οι δύο επεξεργαστές "DIGIC III" της EOS-1D Mark III καθιστούν εφικτή την επεξεργασία εικόνων με βάθος χρώματος 14-bit, ένα χαρακτηριστικό που συναντάται για πρώτη φορά σε μηχανή της σειράς EOS.
Η ριζική επανασχεδίαση της μηχανής έφερε πληθώρα νέων χαρακτηριστικών και βελτιώσεων στην κορυφαία σειρά EOS-1 της Canon, όπως η LCD οθόνη 3.0" με κατάσταση "Άμεσης Προβολής" (Live View), το Ενσωματωμένο Σύστημα καθαρισμού EOS, το νέο σύστημα αυτόματης εστίασης με 19 αισθητήρες τύπου σταυρού και το σύστημα έκθεσης με 63 ζώνες φωτομέτρησης. Ο μεγέθους APS-H (28.1 x 18.7χιλ. ) αισθητήρας CMOS της μηχανής επιτρέπει ευρύτερη γκάμα ταχυτήτων ISO, από 100 έως 3200, με δυνατότητα επέκτασης έως L:50 και H:6400.

Βασικά χαρακτηριστικά
§ Αισθητήρας CMOS με ανάλυση 10.1 Megapixel και μέγεθος APS-H
§ Συνεχής λήψη έως 110 καρέ με ταχύτητα 10 καρέ ανά δευτερόλεπτο
§ Δύο επεξεργαστές DIGIC III
§ Νέο σύστημα αυτόματης εστίασης με 19 αισθητήρες τύπου σταυρού
§ Ενσωματωμένο Σύστημα Καθαρισμού EOS
§ Ταχύτητα ISO 3200 (επεκτάσιμη έως H:6400)
§ LCD οθόνη 3.0” με κατάσταση “Άμεσης Προβολής” (Live View)
§ Μεγαλύτερο και φωτεινότερο σκόπευτρο
§ Στυλ Εικόνας1

Η επιλογή των επαγγελματιών
Η σειρά
EOS-1D είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των κορυφαίων φωτογράφων αθλητικών γεγονότων, ρεπόρτερ και φωτογράφων άγριας ζωής κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία AFP, Getty και Reuters επιλέγουν εξοπλισμό Canon για τους φωτογράφους τους. "Συνεργαζόμαστε θαυμάσια με τους ανθρώπους της Canon, επειδή ακούν τους φωτογράφους. Η προσοχή στη λεπτομέρεια και η γρήγορη ενσωμάτωση καινοτομιών μάς οδηγούν στην επιλογή του συστήματος EOS", έχει δηλώσει ο κος Stephen Munday, Εκτελεστικός Διευθυντής, Getty Images.

Εξαιρετική ποιότητα εικόνας
Οι δύο επεξεργαστές
DIGIC III της Canon παρέχουν πρωτόγνωρα επίπεδα ταχύτητας, απόκρισης και ποιότητας εικόνας. Έτοιμη για λήψη μέσα σε 0,2 δευτερόλεπτα από την ενεργοποίησή της, η EOS-1D Mark III μπορεί να καταγράφει και να επεξεργάζεται περισσότερα από 100 Megapixels δεδομένων εικόνας ανά δευτερόλεπτο, αδειάζοντας ταχύτατα τη μνήμη προσωρινής αποθήκευσης εικόνων και επιτυγχάνοντας λήψη έως 110 συνεχόμενων καρέ τη φορά. Η επεξεργασία των εικόνων πραγματοποιείται στα 14 bit, επιτυγχάνοντας βάθος χρώματος το οποίο αποδίδει 16.384 τόνων ανά pixel, σε σύγκριση με τους 4.096 τόνους των εικόνων 12 bit.
Η τρίτη γενιά αισθητήρων CMOS χρησιμοποιεί νέα σχεδίαση pixel η οποία συνεργάζεται με το ενσωματωμένο στο ολοκληρωμένο κύκλωμα σύστημα μείωσης θορύβου και εγγυάται υψηλή ποιότητα εικόνας ακόμη και με ταχύτητα ISO 3200. Η δυνατότητα επέκτασης σε H:6400 είναι σημαντική για επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται σε χώρους στους οποίους δεν επιτρέπεται (ή δεν είναι επιθυμητή) η χρήση φλας.

Μεγαλύτερη ακρίβεια, περισσότερος έλεγχος
Η
Canon επανασχεδίασε το σύστημα αυτόματης εστίασης ώστε να περιλαμβάνει 19 αισθητήρες τύπου σταυρού με ευαισθησία έως f/2.8, κατανεμημένους σε ολόκληρη την περιοχή AF για καλύτερη υποστήριξη θεμάτων εκτός κέντρου. Χρησιμοποιούνται 26 πρόσθετα βοηθητικά σημεία AF με στόχο τη βελτίωση της ακρίβειας του συστήματος αυτόματης εστίασης κατά την παρακολούθηση ενός θέματος.
Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των επαγγελματιών φωτογράφων, ένα ειδικό πλήκτρο AF στην πίσω πλευρά της μηχανής επιτρέπει στους χρήστες να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν άμεσα το σύστημα αυτόματης εστίασης, χωρίς να διακόψουν τη σκόπευση. Το σκόπευτρο είναι πλέον φωτεινότερο και παρέχει ευρύτερο οπτικό πεδίο. Το νέο σύστημα φωτομέτρησης της κάμερας χρησιμοποιεί 63 ζώνες και δίνει στους φωτογράφους μεγαλύτερο έλεγχο στην έκθεση.

Νέα LCD οθόνη με Άμεση Προβολή
Η φωτεινή
LCD οθόνη 3.0” έχει ανάλυση 230K pixels, διευκολύνοντας το καδράρισμα των σκηνών και την εξέταση των λήψεων. Ένα νέο χαρακτηριστικό στη σειρά EOS, η κατάσταση άμεσης Προβολής (Live View) επιτρέπει στους φωτογράφους να καδράρουν ένα θέμα χωρίς να χρειάζεται να κοιτούν μέσα από το σκόπευτρο, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη λήψη από ασυνήθιστες γωνίες.
Το σύστημα μενού της EOS-1D Mark III επανασχεδιάστηκε πλήρως έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται το μέγεθος της LCD οθόνης και η ανάγνωση και η χρήση των μενού είναι πλέον ευκολότερη. Μία σειρά 57 εξειδικευμένων ρυθμίσεων δίνει στους φωτογράφους περισσότερες επιλογές για την προσαρμογή της μηχανής στον τρόπο δουλειάς τους. Μία νέα επιλογή Προσωπικού Μενού (My Menu) επιτρέπει την αποθήκευση συχνά χρησιμοποιούμενων ρυθμίσεων σ’ ένα ξεχωριστό μενού για ταχύτερη πρόσβαση.
Οι ρυθμίσεις για διάφορα νέα αξεσουάρ, όπως το Speedlite 580EX II και η Μονάδα Ασύρματης Μετάδοσης Αρχείων WFT-E2 μπορούν να ελέγχονται απευθείας από την LCD οθόνη.

Απόλυτη αξιοπιστία
Η
EOS-1D Mark III ενσωματώνει μία σειρά πρακτικών βελτιώσεων για τον επαγγελματία φωτογράφο. Η αντοχή του κλείστρου αυξήθηκε κατά 50%, στους 300.000 κύκλους λειτουργίας. Το σώμα προστατεύεται από ένα περίβλημα κράματος μαγνησίου με εξαρτήματα στεγανοποίησης από σκόνη και υγρασία. Το Ενσωματωμένο Σύστημα Καθαρισμού EOS παρέχει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία, μειώνοντας τη σκόνη που επικάθεται στον αισθητήρα και ελαχιστοποιώντας τις ανάγκες χειροκίνητου καθαρισμού του. Για την αποφυγή της αλλοίωσης των εικόνων που καταγράφονται, εμφανίζεται μία προειδοποίηση στην LCD οθόνη και παράγεται ένα ηχητικό σήμα εάν ανοιχτεί το κάλυμμα της κάρτας μνήμης κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης εικόνων. Η μηχανή διαθέτει έξοδο βίντεο (με υποστήριξη σήματος NTSC και PAL), καθώς και θύρα and USB 2.0.

Συμβατότητα και αξεσουάρ
Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της νέας
EOS, η Canon παρουσιάζει μία σειρά από νέα αξεσουάρ για το σύστημα EOS:
§ Φακός EF 16-35mm f/2.8L II USM – Ένας γρήγορος, εξαιρετικά ευρείας γωνίας φακός ζουμ που παρέχει εξαιρετική ποιότητα εικόνας σε όλο το εύρος των τιμών διαφράγματος.
§ Φλας Speedlite 580EX II – Μία αναβάθμιση του Speedlite 580EX η οποία παρέχει αντοχή έναντι των καιρικών συνθηκών όταν τοποθετείται στην EOS-1D Mark III.
§ Μονάδα Ασύρματης Μετάδοσης Αρχείων WFT-E2 – Μικρότερη, ελαφρύτερη και πιο ευέλικτη από τον προκάτοχό της η μονάδα, WFT-E2 επιταχύνει την εργασία των φωτογράφων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μεταφέρουν ασύρματα τις εικόνες κατά τη διάρκεια της λήψης.
§ Κιτ Ασφάλειας Δεδομένων Γνησιότητας OSK-E3 – Πιστοποιεί την αυθεντικότητα των εικόνων που τραβήχτηκαν με τη μηχανή και υποστηρίζει λειτουργίες κρυπτογράφησης των εικόνων για πρόσθετη ασφάλεια.

Λογισμικό
Η EOS-1D Mark III παρέχεται με ένα εκτενές πακέτο εφαρμογών λογισμικού οι οποίες διευκολύνουν την εργασία των φωτογράφων. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται το Digital Photo Professional (DPP), ένα ισχυρό βοήθημα μετατροπής εικόνων RAW το οποίο παρέχει πλήρη έλεγχο της επεξεργασίας των εικόνων RAW.
Το DPP υποστηρίζει διάφορες λειτουργίες και δυνατότητες της μηχανής, όπως τα “Δεδομένα Διαγραφής Σκόνης” και τα Στυλ Εικόνας. Η μηχανή συνοδεύεται επίσης από τις εφαρμογές EOS Utility, ImageBrowser/Zoom Browser και Photostitch.

Πρόσθετες Πληροφορίες


Τεχνολογίες
Στυλ Εικόνας
Τα Στυλ Εικόνας (Picture Styles) είναι προκαθορισμένες ρυθμίσεις που διευκολύνουν τον έλεγχο της ποιότητας των παραγόμενων εικόνων. Τα Στυλ Εικόνας θα μπορούσαν να παραλληλιστούν με διαφορετικούς τύπους φιλμ – το καθένα παρέχει διαφορετική απόδοση των χρωμάτων. Για κάθε Στυλ Εικόνας ο φωτογράφος μπορεί να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις όξυνσης, αντίθεσης, χρωματικών τόνων και κορεσμού. Οι προκαθορισμένες "εργοστασιακές" ρυθμίσεις της μηχανής παράγουν εικόνες JPEG άμεσα χρησιμοποιήσιμες στην πλειονότητα των περιπτώσεων, χωρίς να απαιτείται ο καθορισμός πρόσθετων ρυθμίσεων μέσω των μενού. Η εφαρμογή ενός Στυλ Εικόνας σε αρχεία RAW δεν μειώνει κατά κανένα τρόπο την ποιότητα των εικόνων, και η οποιαδήποτε επεξεργασία εκτελεί μπορεί να τροποποιηθεί με το λογισμικό Digital Photo Professional της Canon.
Τα έξι προκαθορισμένα Στυλ Εικόνας είναι: Standard, παρέχει εικόνες υψηλής αναλυτικότητας με ζωντανά χρώματα, που δεν χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία· Portrait, βελτιστοποιεί τους χρωματικούς τόνους και τον κορεσμό και μειώνει την όξυνση με στόχο τη βελτίωση της εμφάνισης των τόνων του δέρματος· Landscape, ενδυναμώνει τους πράσινους και μπλε τόνους και αυξάνει την όξυνση, επιτυγχάνοντας πιο σαφή και ευκρινή περιγράμματα σε εικόνες τοπίων· Neutral, ιδανική επιλογή για εικόνες οι οποίες πρόκειται να υποστούν επεξεργασία· Faithful, χρησιμοποιεί μία μέθοδο προσαρμογής των χρωμάτων ώστε να αποδίδονται σωστά οι χρωματικοί τόνοι των θεμάτων σε λήψεις με φωτισμό από φωτεινές πηγές με θερμοκρασία χρώματος 5200K· Monochrome, για ασπρόμαυρες λήψεις με εφαρμογή εφέ φίλτρων (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο και πράσινο) και εφέ τονισμού (σέπια, μπλε, μοβ και πράσινο). Ο χρήστης μπορεί επίσης να αποθηκεύσει 3 επιπλέον ομάδες εξειδικευμένων ρυθμίσεων Στυλ Εικόνας, ή αρχεία εξειδικευμένων Στυλ Εικόνας τα οποία μπορεί να βρει στο δικτυακό τόπο της Canon.
Μείωση των Προβλημάτων από τη Σκόνη
Το Ενσωματωμένο Σύστημα Καθαρισμού EOS καταπολεμά τη σκόνη με τρεις σημαντικούς τρόπους: Ελάττωση, Αντίσταση και Απομάκρυνση.
1. Ελάττωση
Οι εσωτερικοί μηχανισμοί είναι ειδικά σχεδιασμένοι ώστε να ελαχιστοποιείται η δημιουργία σκόνης. Το κάλυμμα του σώματος έχει ανασχεδιαστεί έτσι ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία σκόνης που προκαλούσε η φθορά του ίδιου του καλύμματος.
2. Αντίσταση
Στο φίλτρο low-pass που καλύπτει την εμπρός πλευρά του αισθητήρα χρησιμοποιούνται αντιστατικές τεχνολογίες, έτσι ώστε να μην προσελκύει τη σκόνη.
3. Απομάκρυνση
Κάθε φορά που τίθεται σε λειτουργία η μηχανή, μία ειδική μονάδα καθαρισμού του αισθητήρα χρησιμοποιεί δονήσεις υψηλής συχνότητας για να απομακρύνει τη σκόνη από το φίλτρο low-pass, για ένα περίπου δευτερόλεπτο. Στις περιπτώσεις που απαιτείται λήψη αμέσως μετά την εκκίνηση της μηχανής, η λειτουργία αυτή απενεργοποιείται αυτόματα μόλις πατηθεί το κουμπί του κλείστρου.
Η Canon ανέπτυξε επίσης ένα εσωτερικό σύστημα ‘Διαγραφής Δεδομένων Σκόνης’ (Dust Delete Data), το οποίο μπορεί να εντοπίσει τη θέση οποιουδήποτε ορατού ίχνους σκόνης στον αισθητήρα. Κατόπιν, τα ίχνη αυτά μπορούν να διαγράφονται αυτόματα, με τη νέα έκδοση του λογισμικού Digital Photo Professional.

Αισθητήρας CMOS
Η τεχνολογία αισθητήρων CMOS που ανέπτυξε η Canon είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της εταιρείας έναντι του ανταγωνισμού. Ενσωματώνοντας κυκλώματα μείωσης θορύβου σε κάθε pixel, οι αισθητήρες CMOS της Canon καταγράφουν εικόνες πρακτικά απαλλαγμένες από θόρυβο. Επιπλέον, έχουν μειωμένη κατανάλωση ρεύματος συγκριτικά με τους αισθητήρες τεχνολογίας CCD, συμβάλλοντας στη μεγιστοποίηση του χρόνου χρήσης της μηχανής με την μπαταρία.
Οι αισθητήρες CCD χρησιμοποιούν ένα σύστημα διαδοχικής μεταβίβασης για τη μεταφορά του συσσωρευμένου ηλεκτρικού φορτίου κάθε pixel στον αντίστοιχο αγωγό – μία διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρα και καταναλώνει σημαντική ισχύ.
Εν αντιθέσει, στους αισθητήρες CMOS της Canon ο χειρισμός της διαδικασίας μετατροπής των σημάτων γίνεται από τους ανεξάρτητους ενισχυτές που είναι ενσωματωμένοι στη θέση κάθε pixel. Κατ' αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται η μεταφορά των φορτίων, πράγμα το οποίο επιταχύνει θεαματικά τη διαδικασία μεταφοράς των σημάτων στον επεξεργαστή εικόνας. Σαν αποτέλεσμα μειώνεται ο παραγόμενος θόρυβος και η κατανάλωση ισχύος, ενώ ταυτόχρονα καθίσταται εφικτή η επίτευξη ταχύτερου ρυθμού συνεχούς λήψης.




 

Attachments

  • EOS-1D Mark III_product 01.JPG
    EOS-1D Mark III_product 01.JPG
    30.9 KB · Views: 17
  • EOS-1D Mark III_product 03.JPG
    EOS-1D Mark III_product 03.JPG
    30.6 KB · Views: 16

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
όπως αναφέρει το άρθρο, έχει αισθητήρα APS-H. Δηλαδή με συντελεστή 1,3x.

Υπόψιν ότι σε τέτοιους αισθητήρες δεν μπαίνουν EF-S φακοί.
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Εγώ θα ήθελα να δω αυτόν τον αισθητήρα στην αντικαταστάτρια της 30d. Αν τον είχε η 30d, τότε δεν θα είχα πάει από την CANON στη ΝΙΚΟΝ.

Πάντως δεν είναι αυτή μηχανή για εμάς. Τούβλο (με τηλεφακό 3 κιλά, άρα ο καρπός πάει περίπατο) και ραπτομηχανή, τόσο που δεν προλαβαίνεις να καδράρεις.

Και αυτό για σκόπευση από την οθόνη, εγώ δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που θα κρατά μια μηχανή που ζυγίζει τουλάχιστον 2,5 κιλά μακριά από το σώμα του. θα του πέσει....