Χάνουμε το δάσος ?

18 June 2006
8,260
Θεσσαλονίκη

Κι επειδή απ ότι βλέπω κάθε φορά που προκύπτει ( και μάλιστα πολύ συχνά) να έχουμε ταινίες σε DVD με δυκάναλο η ακόμα και με μονό ήχο και κάδρο 4:3 υπάρχούν και οι ανάλογές αντιδράσεις από μέλη, θα κάνω την εξής ερώτηση ( γκάλοπ) :
Θα βλέπατε μια ταινία με πετσοκομμένο όπως το αποκαλούμε κάδρο και χωρίς 5,1 η 6,1 ήχο με μοναδικό κίνητρο την ταινία αυτού καθ αυτού ? Η μάλλον θα σας απέτρεπε το παραπάνω γεγονός να δείτε την ταινία ακόμα κι αν ξέρατε ότι πρόκειται για αριστούργημα?

Για να είμαι ειλικρινής κάποιες φορές και ιδικά σε κυκλοφορίες της ακατονόμαστης εταιρίας επηρεάστηκα και δεν είδα κάποιες ταινίες που βέβαια δε ήταν αριστουργήματα αλλά κάτι cult δημιουργίες για να μην πω σκουπίδια του κερατά. Έχω όμως απολαύσει και καταπληκτικά έργα που αρχικά δίστασα να επιλέξω λόγο των παραπάνω.

Και να επανέρθω με μια φράση που στάθηκε και το έναυσμα για όλα τα παραπάνω , Μήπως τελικά βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος ?

Ο δασοφύλακας.
 
17 June 2006
23,738
Αθήνα
Θα βλέπατε μια ταινία με πετσοκομμένο όπως το αποκαλούμε κάδρο και χωρίς 5,1 η 6,1 ήχο με μοναδικό κίνητρο την ταινία αυτού καθ αυτού ?


Ούτε με σφαίρες διότι απλά δεν θα πρόκειται για αριστούργημα. Αν εξαιρέσουμε τις γνωστές παλιές ταινίες του προηγούμενου αιώνα που εκ των πραγμάτων δεν υπήρχε η δυνατότητα να γυριστούν σε 16:9 ή 2.35:1 , ποιά είναι τα αριστουργήματα που γυρνάνε την ΣΗΜΕΡΟΝ ημέρα σε 4:3 και δικάναλο ήχο για να τα δούμε; (δεν μιλάμε για τα πετσοκόματα της Σπέντζος).
 

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Πριν μια εβδομάδα είδα το Μαύρη Γάτα, Άσπρος Γάτος του Κουστουρίτσα. Παρά τον άθλιο ήχο και την απαισιότατη εικόνα (στραβό κάδρο, μια μόνιμη θολούρα στην άκρες), μου άρεσε όσο ελάχιστες ταινίες (από το '90 και μετά τουλάχιστον).

Η βάση είναι το περιεχόμενο, φυσικά όμως δε μας χαλάει και μια καλή συσκευασία. Για παράδειγμα το Ocean's Eleven το αυθεντικό του '60, το οποίο ήταν πάρα πολύ προσεγμένο σαν DVD και ας είχε τα χρονάκια της η ταινία.
 

Δημήτρης Ιωάννου

Moderator
Staff member
18 June 2006
15,854
Αθήνα-Κέντρο
Αν μιλάμε για ´παλιές ταινίες φυσικά και θα τις δώ άφοβα και χωρίς απαιτήσεις για 16:9 κ' πολυκάναλο ήχο.Αλλωστε μπορεί να έχουν γυριστεί έτσι λόγω της εποχής τους και να είναι αριστουργήματα.
Ο Κινηματογράφος δεν εφευρέθηκε το 1992 με την έλευση του Dolby Digital..

Είναι άλλο θέμα οι μαϊμουδιές των εταιρειών και άλλο θέμα μια παλιά υπέροχη ταινία σε μονοφωνικό ήχο και τετράγωνη εικόνα.-bye-
 

suria

Senior Member
22 June 2006
364
Δε θα ενοχλούσε ο ήχος. Θα με ενοχλούσε το πετσοκομμένο κάδρο αλλά δε θα με απέτρεπε από το να δω την ταινία.
Ωστόσο, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ορισμένες ταινίες δε βλέπονται στην τηλεόραση παρά μόνο στον κινηματογράφο και όχι λόγω μεγάλης οθόνης.
 
18 June 2006
8,260
Θεσσαλονίκη
Εγώ αναφέρομαι στις ¨μαϊμούδες Δημήτρη και όχι φυσικά στα παλιά φιλμ . Για παράδειγμα το DONNIE DARKO για κάνα μήνα το απέφευγα λόγου της εικόνας του και του ήχου. Στο τέλος αφού το είδα
Το κατά ευχαριστήθηκα και ίσος είναι κα η ταινία που με έκανε να αναθεωρήσω τη ν λογική της καλής εικόνας και ήχο σαν μοναδικό κριτήριο για την επιλογή ενός DVD. Σαφώς και με χαλάει αλλά πιστέψτε με μετά από 15 – 20 λεπτά θέασης το ξεχνάω και χάνομαι στην ταινία.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,112
127.0.0.1
Ανάλογα την ταινία...
Εγώ τις χωρίζω σε δύο μέρη
Ταινίες που βασίζονται στα εφέ και την εικόνα τους όπου απλά απαιτώ να έχει καλή εικόνα και ήχο.
Ταινίες που βασίζονται στην ατμόσφαιρα και το γράψιμο του σκηνοθέτη όπου δεν με νοιάζει πως είναι.
Το μόνο που απαιτώ είναι σεβασμός προς αυτούς που έχουν δώσει λεφτά για να μπορούν να δούν καλύτερα μία ταινία. :)
Δεν μπορούμε όμως να ζητάμε από ταινία του 50 να έχει κάτι τέτοιο..
 

rider

Supreme Member
5 December 2006
8,069
+1 και απο μενα. Ταινιες που το δυνατο τους σημειο ειναι το σεναριο και η πολυ καλη ερμηνεια των ηθοποιων μπορω να τις δω ακομα και σε VHS ...οι ταινιες που βασιζονται στα εφε ε θελουν και τα extras tous !!.Πως να δεις πχ x-men με αθλιο ηχο και εικονα ??:pP .Παντως καπου εχει χαθει το δασος ...καλα τα καδρα και τα διαφορα εφε του ηχου και η απεικονιση του μαυρου η του ασπρου η δεν ξερω εγω τι αλλα σπανια βλεπω κριτικη αρνητικη η θετικη με βαση το σεναριο και την ηθοποιια.
 

Δημήτρης Ιωάννου

Moderator
Staff member
18 June 2006
15,854
Αθήνα-Κέντρο
Υπάρχει και η "αναγκαστική θέαση" όπως ανέφερε ο Κώστας με υπέροχο παράδειγμα το Donnie Darko.

εγώ επειδή είχα ακούσει για την ταινία αναγκάστηκα να την δώ στην άθλια ελληνική της έκδοση.(4:3 με ποιότητα βίντεο και ήχο στέρεο)
Την ταινία την λάτρεψα και φυσικά παράγγειλα την αμερικάνικη Director's Cut με εικόνα 2.35:1 και ήχο DTS.
Τώρα μου είναι αδύνατο να ξαναδώ την ελληνική έκδοση παρά μόνο για το χατήρι κάποιου που δεν ξέρει καλά αγγλικά (ασε που η συγκεκριμένη ταινία είναι και ολίγον"ακαταλαβίστικη"..)
 

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,575
Νομιζω οτι το θεμα δεν μπηκε στη σωστη του βαση !

Ετσι που το εθεσε ο Κωστας ομως , η απαντηση απο πλευρας μου θα μπορουσε να ειναι μια και μονο μια.

Ειναι θεμα σεβασμου του καταναλωτη Κωστη. Απλα πραγματα.

Τι θα ελεγες δηλαδη εαν επερνες να δεις τον Αρχοντα και ηταν ασπρομαυρο ??

Μη τρελαθουμε τωρα !

Σεβασμος πρωτα απ'ολα στο καταναλωτη που δινει ουτε λιγο ουτε πολυ καντα στις 1000δρχ τη μερα για να δει μια ταινια !!!!!!!!!!!

Και τη παει και τη φερνει , και ψαχνει να τη βρει, και δεν εχει πολλα αντιτυπα , και περιμενει και 2 εβδομαδες να τη δει, και να τηλεφωνα αν ηρθε , και δωστου κρατησε μου τη κτλ κτλ.
 
Last edited:
17 June 2006
9,802
Ανάλογα την ταινία. Θέλω να βλέπω την ταινία όπως την έφτιαξε ο δημιουργός της. Αν αυτός επέλεξε στο παρελθόν, σήμερα ή στο μέλλον τετράγωνο κάδρο και μονοφωνικό ήχο δεν έχω κανένα πρόβλημα. Έχω όμως τρελό πρόβλημα με όποιον ανεγκέφαλο λογοκρίνει ένα έργο τέχνης για οποιοδήποτε λόγο. Όπως δεν θα ήθελα σε ένα βιβλίο ο εκδότης να αρχίσει να κόβει και να ράβει για να βγει μικρότερο ή μεγαλύτερο, πιο "εύπεπτο" ή πιο βαρύ έτσι δεν θέλω η όποια εταιρία διανομής να κόβει πλάνο και να τροποποιεί τον ήχο...
 

Lepton

Supreme Member
19 June 2006
5,346
Γλυφάδα
Αυτό που λέει ο Γιώργος έχει μεγάλη σημασία. Όταν μία ταινία που είναι γυρισμένη σε 16:9 ή σε 2.35:1 μεταφέρεται σε DVD ως 4:3, χάνεις τη μισή ταινία! Εκεί πλέον δε μιλάμε για λεπτομέρεις του στυλ DTS αντί για DD!

Προσωπικά, θα νοικιάσω οποιαδήποτε ταινία θέλω να δω, χωρίς να ασχοληθώ με το transfer. Αν όμως το τελευταίο είναι απαράδεκτο και η ταινία αριστούργημα, δεν θα την αγοράσω. Είτε θα περιμένω κάποιος να φιλοτιμηθεί να τη βγάλει σε μια αξιοπρεπή έκδοση, είτε θα την αγοράσω από εξωτερικό. Παραδείγματα που θυμάμαι: Code 46, Delicatessen, Dancer in the Dark. Παρόμοια περίπτωση το Memento, του οποίου υπάρχει special edition με 2 ή 3 DVD και DTS. Κάποια στιγμή θα βαρεθώ να περιμένω τους έλληνες και θα την αγοράσω.
 

Photis

Supreme Member
4 July 2006
4,796
behind the camera
Πέρα από τον σεβασμό στο καταναλωτή, οφείλει να τηρηθεί και ο σεβασμός απεναντι στον δημιουργό, όπως λέει και πιο πάνω ο Γιώργος. Και ναι ακόμα και στις μέρες μας γυρίζονται αριστουργήματα σε 4:3. Να σας θυμίσω ότι ο Κιούμπρικ γύρισε το eyes wide shut σε super35 με σκοπό να προβληθεί σε 4:3; Αλλά θεωρώ απαράδεκτο να πασχίζει ένας κινηματογραφιστής να βρει τις σωστές αναλογίες στο κάδρο του και να έρθει ένας παπάρας σε μια εταιρία διανομής ή ένα κανάλι και να αλλάζει αυτό το κάδρο. Νομικά, ο σκηνοθέτης μπορεί να άνετα να κάνει αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα. Άσχετα αν και αυτός κρέμεται από την κάθε εταιρία και το κάθε κανάλι για δευτερογενή έσοδα.
Κοντολογίς, όχι. Αν η ταινία δεν είναι στο σωστό της κάδρο δεν θα τη δω. Έτσι απλά. Θα τη δώ στο σινεμά. Και αν είναι παλιότερη, θα κάνω υπομονή και θα την πετύχω σε κανένα φεστιβάλ. Δόξα το Θεό έχουμε κατα καιρούς πολλά κινηματογραφικά αφιερώματα.
 

oldman

AVClub Enthusiast
7 December 2006
937
Anavissos
Υπάρχει και η "αναγκαστική θέαση" όπως ανέφερε ο Κώστας με υπέροχο παράδειγμα το Donnie Darko.

εγώ επειδή είχα ακούσει για την ταινία αναγκάστηκα να την δώ στην άθλια ελληνική της έκδοση.(4:3 με ποιότητα βίντεο και ήχο στέρεο)
Την ταινία την λάτρεψα και φυσικά παράγγειλα την αμερικάνικη Director's Cut με εικόνα 2.35:1 και ήχο DTS.
Τώρα μου είναι αδύνατο να ξαναδώ την ελληνική έκδοση παρά μόνο για το χατήρι κάποιου που δεν ξέρει καλά αγγλικά (ασε που η συγκεκριμένη ταινία είναι και ολίγον"ακαταλαβίστικη"..)

Να μεταφέρεις τους υπότιτλους από την Ελληνική στην Αμερικάνικη έκδοση.
 
Last edited:

oldman

AVClub Enthusiast
7 December 2006
937
Anavissos
Να αναφέρω συγκεκριμένα το έργο που είδα προ ημερών: «Η γάτα με τις 9 ουρές» του Dario Argento. ¨Ήταν ενοχλητικό να παρακολουθείς έναν σχετικά μακρύ διάλογο όπου το μόνο που έβλεπες στην οθόνη ήταν ένα τραπέζι, καθώς τα πρόσωπα δεξιά και αριστερά ήταν κομμένα.
Προτείνω να λάβουμε δραστικά μέτρα. Όλοι εμείς που δεν ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση να στέλνουμε σωρηδόν e-mails διαμαρτυρίας στην ή στις εταιρίες, τον ειδικευμένο τύπο, καθώς και στους επώνυμους συνεργάτες των εταιριών στο εξωτερικό.
 
13 March 2007
683
Βόλος
Να πω την αλήθεια; Εαν αμφιβάλλω.. θα δώ τα πρώτα λεπτά "κλεφτά" στο pc, η σε καμμία απο τις crt που παίζουν τριγύρω... εάν μου αρέσει θα την παίξω και στο βασικό σύστημα :p

Βέβαια εάν αξίζει θα ψάξω να δώ εάν υπάρχει και κάποια καλύτερη έκδοση... εάν όχι.. ρίχνουμε κανα prologic τπτ τέτοιο..κάνουμε τα στραβά μάτια... και την βλέπουμε! :)
 
Last edited: