Cybook Orizon e-book reader, αναλυτική παρουσίαση

Δημήτρης Αντωνόγλου

AVClub Addicted Member
17 June 2006
2,493
Χίος
CYBOOK Bookeen Orizon e-book reader
Πρώτη πανελλήνια (και ίσως παγκόσμια) αναλυτική παρουσίαση :)
Τιμή 229 ευρώ + 15 ευρώ μεταφορικά με FedEx από Γαλλία.
*σημειώνω ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει άλλους reader για να μπορώ να συγκρίνω.

8cc8f0423995abb70a8db3b5efd79663bfea5229.jpg


Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Multi-touch οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού
Μέγεθος διαγωνίου: 6"
Ανάλυση: 167 dpi, 600 x 800 pixels
Χρώματα: 16 διαβαθμίσεις του γκρι
Ανιχνευτής κίνησης (αυτόματη περιστροφή του κειμένου από και προς landscape mode)
Ενσωματωμένη μνήμη: 2 GB (χωρητικότητα 1,500 έως 2,000 βιβλία).
Υποδοχή κάρτας μνήμης: 1 microSDHC (έως 8 GB, έως 8,000 βιβλία).
Συνδεσιμότητα: Wi-Fi (802. 11 b/g/n), Bluetooth (2.1+EDR), Micro-USB (για ενσύρματη σύνδεση)
Λογισμικό: web browser, interface σε 23 γλώσσες (συμπεριλαμβανομένων ελληνικών), ελληνικό manual

Στη συσκευασία περιλαμβάνονται επίσης:

Καλώδιο μίνι USB
Οδηγός γρήγορης εκκίνησης
Μαύρο προστατευτικό sleeve από neoprene
150 δωρεάν βιβλία (κλασσικά και σύγχρονα) σε διάφορες γλώσσες (40 στα Αγγλικά, κανένα στα ελληνικά)

Εμφάνιση και κατασκευή, αυτονομία

Η συσκευή είναι πολύ όμορφη και εξαιρετικά λεπτή. Πρόκειται για το λεπτότερο e-book που κυκλοφορεί με πάχος μόλις 7,6 χιλιοστά. Το δικό μου ήρθε σε λευκό χρώμα κατόπιν γυναικείας (ορθής ομολογώ) παρέμβασης. Κυκλοφορεί επίσης σε μαύρο.
Η συσκευή σε μήκος είναι περίπου σε μέγεθος paperback και σε πλάτος ελαφρά μεγαλύτερη.
Η κορνίζα της οθόνης έχει ασημένιο χρώμα. Ακριβώς πάνω από την κορνίζα βρίσκεται το λογότυπο bookeen σε γκρι χρώμα.
Κάτω από την οθόνη και στο κέντρο βρίσκονται τα πλήκτρα χειρισμού του μενού και της αλλαγής σελίδας σε κλασσική διάταξη σταυρού μέσα σε ένα ασημί κύκλο με το λευκό κυκλικό πλήκτρο “enter” στο κέντρο. Μοιάζει λίγο με το πλήκτρο ελέγχου του ipod.

Ανάμεσα στο κάτω μέρος της οθόνης βρίσκονται δύο φωτιζόμενες ενδείξεις. Η λειτουργία του wi – fi και η ένδειξη επεξεργασίας (κάτι σαν την κλεψύδρα των windows δηλαδή)

Το πίσω μέρος της συσκευής καλύπτεται από πλαστικό μαύρου χρώματος με χαραγμένο το λογότυπο bookeen. Πίσω και πάνω βρίσκονται το πλήκτρο on/off, το reset (λίγο βαθουλωμένο, μου θύμισε εκείνα τα παλιά game και watch της Nintendo), και η υποδοχή micro sd).

Το βάρος του Orizon είναι 245 γραμμάρια. Στην αρχή μου φάνηκε κάπως βαρύ αλλά γρήγορα το συνήθισα.

Η συσκευή έχει αυτονομία 10.000 γυρίσματα σελίδων ή περίπου τρεις βδομάδες και ο πλήρης κύκλος φόρτισης είναι 5 ώρες (τρεις ώρες για το 85%)

Οθόνη αφής – interface
Όλες η λειτουργίες μπορούν να επιτελεστούν είτε μέσω της οθόνης αφής είτε μέσω των πλήκτρων ελέγχου. Προσωπικά βρήκα πολύ πιο εύχρηστο το πλήκτρο ελέγχου (ξέρεις σίγουρα τι έχεις πατήσει και δεν λερώνεις την οθόνη). Υπάρχει δυνατότητα αυξομείωσης του μεγέθους των γραμμάτων (12 διαφορετικά μεγέθη) με την multitouch οθόνη αφής (pinch, όπως το iphone). Επίσης η συσκευή υποστηρίζει πολλές διαφορετικές γραμματοσειρές (όχι όπως το Kindle που έχει μία). Κάθε φορά που αλλάζουμε γραμματοσειρά και μέγεθος, το βιβλίο ανασελιδοποιείται και οι ενδείξεις σελίδας αλλάζουν αυτόματα. Η κεφαλίδα δείχνει τον τίτλο του βιβλίου ή του κεφαλαίου και το υποσέλιδο τον αριθμό της τρέχουσας σελίδας και το σύνολο των σελίδων του βιβλίου.

Η συσκευή είναι λίγο αργή στην απόκριση (μερικές φορές) αλλά η σελίδα σχηματίζεται πολύ γρήγορα. Ελπίζω ότι τα προβλήματα της αργής απόκρισης θα φτιαχτούν με αναβάθμιση firmware.

Κάθε φορά που αλλάζουμε προσανατολισμό στη συσκευή (δηλ τη γυράμε από όρθια σε πλάγια και το ανάποδο), γυρνάει αυτόματα και το κείμενο (λόγω του ενσωματωμένου αισθητήρα κίνησης). Και εδώ η απόκριση έχει προβλήματα, τα οποία ελπίζω να φτιαχτούν).

Το site της cybook διαφημίζει λειτουργίες σημειώσεων και υπογράμμισης τις οποίες εγώ δεν μπόρεσα να βρω.

Τα βιβλία ενσωματώνονται στη βιβλιοθήκη της συσκευής (με υποστήριξη thumbnails για τα εξώφυλλα) μπορούν να μεταφερθούν είτε ενσύρματα με καλώδιο mini usb (ο υπολογιστής βλέπει τη συσκευή ως δίσκο) είτε μέσω wifi από το διαδίκτυο μέσω του ενσωματωμένου browser.

Το σερφάρισμα με τη συσκευή είναι αρκετά επίπονο σε site με μεγάλο μέγεθος σελίδας που δεν είναι optimized για ebook readers , λόγω της αργής απόκρισης στο ζουμάρισμα αλλά η δουλειά του κατεβάσματος βιβλίων γίνεται. Πάντως εγώ προτιμώ το καλώδιο.

Επίσης γίνεται να παρακάμψεις τη βιβλιοθήκη και να δημιουργήσεις τη δική σου δομή αρχείων και φακέλων και μάλιστα με υποστήριξη ελληνικών χαρακτήρων.

Εμπειρία ανάγνωσης - Υποστηριζόμενα φορμά


Η οθόνη αφής διαγωνίου 6 ιντσών έχει ικανοποιητικό κοντράστ και το κείμενο διαβάζεται άνετα τόσο σε φυσικό όσο και τεχνητό φώς. Η οθόνη δεν είναι 100% glare free, αλλά μη φανταστείτε τίποτα που να εμποδίζει την ανάγνωση. Θυμίζω ότι οι οθόνες των book readers αποτελούνται από ηλεκτρονικό χαρτί και δεν έχουν οπίσθιο φωτισμό όπως η lcd των κινητών ή των tablets.

Αυτό έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα και ένα μειονέκτημα. Το πρώτο πλεονέκτημα ότι καταναλώνεται ενέργεια μόνο κατά το σχηματισμό της σελίδας (1 sec) και όχι όσο η σελίδα είναι ορατή. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι η ανάγνωση είναι τόσο ξεκούραστη όσο ένα αληθινό βιβλίο. Το μειονέκτημα είναι ότι ξαχνάμε την ανάγνωση όταν δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός.

Προς μεγάλη μου απογοήτευση, η συσκευή δεν προσφέρεται για ανάγνωση περιοδικών σε pdf, παρότι τα υποστηρίζει. Τα περιοδικά είναι σχεδιασμένα για πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από τις 6 ίντσες και έτσι τα γράμματα γίνονται ψείρες. Επίσης η απόκριση στο ζουμάρισμα των pdf μπορεί να σου σπάσει τα νεύρα. Δεν γνωρίζω τι γίνεται με άλλες συσκευές αλλά φαντάζομαι το διπλάσιας τιμής Kindle DX με τη δεκάρα οθόνη μπορεί να τα καταφέρνει καλύτερα.

Οι φωτογραφίες απεικονίζονται πάρα πολύ καλά παρότι το μελάνι υποστηρίζει μόνο δεκαέξι σκιές του γκρι. Καλύτερα από ότι περίμενα.

Πάντως στα βιβλία που είναι φορμαρισμένα σε ePUB η συσκευή αφήνει άριστες εντυπώσεiς. Το να μπορείς να κουβαλάς έως 8.000 βιβλία στο τσαντάκι σου είναι ανεπανάληπτη εμπειρία.

Υπάρχουν χιλιάδες δωρεάν ή επί πληρωμή (περίπου 10 ευρώ ανά βιβλίο) βιβλία online. Μην υποτιμάτε τα δωρεάν γιατί ανάμεσα τους υπάρχουν όλα τα αριστουργήματα της κλασσικής λογοτεχνίας που δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Τα περισσότερα βιβλία βέβαια είναι στην Αγγλική γλώσσα.


Το Orizon υποστηρίζει: Adobe ePUB/PDF (με και χωρίς DRM), TXT, HTML, αρχεία εικόνας: (grayscale) : JPEG, GIF και PNG. Στο site αναγράφεται λανθασμένα ότι υποστηρίζεται το format mobi, κάτι που δοκίμασα και δεν ισχύει. Βέβαια αυτό δεν αποτελεί πρόβλεμα, μια και με το δωρεάν λογισμικό Calibre (http://calibre-ebook.com/) για Windows, Mac και Linux η μετατροπή από το ένα φορμά στο άλλο είναι παιχνιδάκι.

Συνοψίζοντας θετικά και αρνητικά σημεία:


Θετικά
+πολύ όμορφο και πολύ λεπτό
+δείχνει τις φωτογραφίες πολύ καλύτερα από ότι περίμενα
+παίζει σχεδόν τα πάντα (εκτός από mobi, τα οποία όμως μπορείς να μετατρέψεις με το calibre)
+touch screen για αλλαγή σελίδας και ζουμ (παίρνει λίγο χρόνο να τη συνηθίσεις)
+accellerometer

Αρνητικά
-δεν αποκρίνεται όσο γρήγορα περίμενα στα πατήματα
-το interface θέλει ακόμα δουλειά
-η οθόνη δεν είναι 100% glare free (μάλλον λόγω του ότι είναι touch)
- δεν είναι για να διαβάζεις περιοδικά σε pdf (τα γράμματα φαίνονται πολύ μικρά)
-λίγο βαρύτερο από ότι περίμενα

Τελική βαθμολογία

Συνολικά το βαθμολογώ με 3,5/5. Αφαιρώ μια μονάδα για την αργή απόκριση (ελπίζω να φτιαχτεί με αναβάθμιση firmware) και μισή για την ανάγνωση pdf. Παρά τη σχετικά χαμηλή βαθμολογία που δίνω, τονίζω ότι απολαμβάνω αφάνταστα το Orizon μου και προτείνω ανεπιφύλακτα την αγορά ενός eBook reader σε κάθε βιβλιοφάγο. Ως early adopter έχω συνηθίσει τις παιδικές ασθένειες. Πάντως το μέλλον τις ανάγνωσης είναι ένας μεγαλύτερος και έγχρωμος reader.

Καλές αναγνώσεις !!!
 
Last edited:

Δημήτρης Αντωνόγλου

AVClub Addicted Member
17 June 2006
2,493
Χίος
Re: Απάντηση: Cybook Orizon e-book reader, αναλυτική παρουσίαση

Thanks Δημήτριε!!

Καλά διαβάσματα!!-bye-

Ευχαριστώ !

Βγήκε ήδη νέο firmware, επίσης υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε mobi και epub format με αλλαγή firmware.