Υπάρχει ένα σύνολο τυποποιημένων εντολών από την Eutelsat (ξέρεις αυτή που έχει τους Hot Bird και πολλές ακόμη τροχιακές θέσεις) που ονομάζεται Digital Satellite Equipment Control (DiSEqC). Αυτές τυποποιήθηκαν και μπήκαν στους δορυφορικούς δέκτες, ώστε οι τηλεθεατές να μπορούν να πιάνουν περισσότερους δορυφόρους με το ίδιο κάτοπτρο και άρα και τις τροχιακές θέσεις της Eutelsat, που είναι πολλές (βλέπετε πουθενά το κέρδος?)
Τώρα ας δούμε ένα - ένα τα πρωτόκολλα:
DiSeqC 1.1: Πρόκειται για διακοπτικού τύπου εντολή, που μπορεί να ελέγξει συμβατό διακόπτη μέχρι και τεσσάρων θέσεων, άρα μπορεί να ελέγξει μέχρι και 4 δορυφόρους. Σε αντίθεση με παλιά δεν χρειάζεται χειροκίνητα η αλλαγή του διακόπτη, αφού κατά το κατέβασμα των καναλιών, ο δέκτης μαζί με το κανάλι αποθηκεύει και την πόρτα του διακόπτη που κατέβηκε. Έτσι, κάθε φορά που ζητάς το κανάλι, ο δέκτης στέλνει εντολή ώστε να ανοίξει η συγκεκριμένη πόρτα του διακόπτη (κάτι που σημαίνει ότι κλείνουν όλες οι άλλες).
DiSEqC 1.1: Επίσης διακοπτικό πρωτόκολλο, που ελέγχει ένα διακόπτη κάτω επιπέδου συμβατό με DiSEqC 1.1. Με την σειρά του ο διακόπτης DiSEqC 1.1 μπορεί να ελέγξει μέχρι και τέσσερις τεσσάριδες διακόπτες 1.0. Με αυτόν τον τρόπο ο δέκτης ελέγχει 4χ4=16 δορυφόρους το πολύ!. Εδώ ο δέκτης αποθηκεύει την είσοδο του πόρτα του διακόπτη DiSEqC 1.1, αλλά και την πόρτα του από πάνω διακόπτη DiSEqC 1.1. Για παράδειγμα το Filmnet, μπορεί να είναι στην πρώτη πόρτα του διακόπτή DiSEqC 1.1 και στην δεύτερη του DiSEqC 1.0.
DiSEqC 1.2: Διαφορετική από τις υπόλοιπες η εντολή αυτή είναι εντολή κίνησης και όχι διακοπτική. Και εδώ ο δέκτης αποθηκεύει το κανάλι και μαζί και τον δορυφόρο που βρίσκεται. έτσι, όταν ζητήσεις το κανάλι, στέλνεται εντολή κίνησης στο μοτέρ, ώστε να κινηθεί προς τον δορυφόρο που εκπέμπεται. Και εδώ το μοτέρ πρέπει να είναι συμβατό, δηλαδή μιλάμε για μοτέρ DiSEqC 1.2. To ρεύμα για την κίνηση του μοτέρ, διέρχεται μέσα από το ομοαξονικό καλώδιο. Για αυτό το συγκεκριμένο πρωτόκολλο δεν μπορεί να κινήσει μεγάλα κάτοπτρα που απαιτούν υψηλό ρεύμα, αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε παρεμβολές στο δορυφορικό σήμα. Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι η Nokia είχε βγάλει ένα τέτοιο σύστημα για τους δέκτες της, με το όνομα SatScan. Φυσικά, η επέλαση των κινέζων και η πτώση των τιμών των ψηφιακών δεκτών, έδιωξε τους Φιλανδούς από το χώρο, οι οποίοι στο χώρο των αναλογικών δεκτών θεωρούνταν κορυφαίοι.
Τώρα όσο αφορά τις εντολές 2.0, 2.1 και 2.2 είναι ακριβώς ίδιες με τις προηγούμενες. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι συσκευές που φέρουν την ένδειξη 2.x, μπορούν να στείλουν πίσω εντολές επιβεβαίωσης. Κοινώς με την εντολή 1.2 κινείται το μοτέρ, αλλά δεν ενημερώνει τον δέκτη αν όντως πήγε ή όχι στην θέση που του ζητήσαμε. Αντίθετα, στην περίπτωση του 2.2, το μοτέρ στέλνει σήμα στον δέκτη ότι η αποστολή εξετελέσθει ή όχι. Αν τώρα και ο δέκτης υποστηρίζει 2.2 του λέει αυτόματα να την ξαναεκτέλεσει. Αν όχι, απλά δεν την καταλαβαίνει.
Η ανάγκη των εντολών επιβεβαίωσης δημιουργήθηκε για μεγάλα συστήματα με πολλούς χρήστες δορυφορικής TV, όπου ο χειροκίνητος έλεγχος ήταν δύσκολος. Για αυτό δεν θα βρείτε δέκτη που να υποστηρίζει 2.x, θα δείτε όμως ότι όλοι οι καινούργιοι διακόπτες και πολυδιακόπτες υποστηρίζουν 2.x.
ΥΓ Προσπάθησα να εξηγήσω την λειτουργία των πρωτοκόλλων χωρίς να αναφερθώ σε bits, όσο ποια απλά μπορώ. Ελπίζω να μην κατακριθώ για αυτήν την εκλαΐκευση.