DIY λυχνιόμετρο

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Το παρακάτω λυχνιόμετρο υλοποιήθηκε προσφάτως και δοκιμάστηκε με επιτυχία. Παρόλο που διαθέτω ήδη το πολύ γνωστό στρατιωτικό λυχνιόμετρο TV7-U, επειδή αυτό χρειάζεται καλιμπράρισμα και δεν έχω τον χρόνο και τη διάθεση να το κάνω, προτίμησα το παρόν, το οποίο είναι και μεγαλύτερης ακρίβειας.
Το σχέδιο ήταν μία ευγενική παραχώρηση από τον Joel Tunnah ( όσοι συχνάζουν στο Audio Asylum - Tube DIY πιθανόν να τον γνωρίζουν) και είναι πάρα πολύ απλό στη σύλληψη και την υλοποίησή του: δίνουμε ένα ημιτονικό σήμα 1 kHz 100 mV στο πλέγμα της υπό έλεγχο λυχνίας και μετράμε την εναλασσόμενη τάση που αναπτύσσεται πάνω σε μία αντίσταση 100 Ω, που είναι το φορτίο ανόδου - η τάση αυτή, διαιρούμενη διά 10, μας δίνει τη διαγωγικμότητα της λυχνίας σε mA/V.
Το μειονέκτημα του παρόντος λυχνιόμετρου είναι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν "stand alone" συσκευή, όπως το TV7, μια και χρειάζεται ένα κάρο μετρητικά και εξωτερικές τροφοδοσίες, και μάλιστα μεταβλητές: υψηλή τάση για την άνοδο και το σκριν, αρνητική τάση πόλωσης του πλέγματος, χαμηλή τάση για τα νήματα ,μία πηγή ημίτονου 1 kHz, ένα βολτόμετρο AC ακριβείας και ένα βολτόμετρο DC για την παρακολούθηση της τάσης του πλέγματος. Βεβαίως, μια και όλα αυτά υπάρχουν στον εργαστηριακό μου πάγκο, ήταν πολύ εύκολο να το χρησιμοποιήσω.
Έχω φτιάξει μία λίστα (στο Excel) με τα χαρακτηριστικά των συνηθέστερων λυχνιών που θέλω να μετρήσωκαι τα οποία έχω πάρει από τα datasheets των αντιστοίχων λυχνιών, ήτοι: τους αριθμούς από τα ποδαράκια που αντιστοιχούν σε κάθε στοιχείο της λυχνίας, τάσεις νημάτων, ανόδου, πλέγματος, σκριν και διαγωγιμότητα που αντιστοιχεί σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο λειτουργίας.
Η χρήση του είναι πολύ απλή. Κάτι επίσης πολύ χρήσιμο, το οποίο ανακάλυψα εντελώς τυχαία, είναι ότι, λόγω του ότι την αρνητική τάση του πλέγματος την ρυθμίζω μέσω ενός διαιρέτη τάσης και ενός ποτενσιόμετρου, μπορώ να δω αν μία λυχνία τραβάει μεγάλο ρεύμα από το πλέγμα, ελέγχοντας την πιθανή πτώση τάσης του πλέγματος.

Παρακάτω είναι το σχέδιο του λυχνιόμετρου, στο οποίο έχω κάνει μερικές αλλαγές: η κυριότερη είναι ότι έχω από έναν διακόπτη 9 θέσεων για νήματα (Χ2), άνοδο, σκριν, πλέγμα, κάθοδο, όπου κάθε θέση αντιστοιχεί σε ένα ποδαράκι της λυχνίας. Επίσης, το λυχνιόμετρο διαθέτει και μέτρηση βραχυκυκλωμάτων των εσωτερικών στοιχείων της λυχνίας.
 

Attachments

  • TubeTester_res.jpg
    TubeTester_res.jpg
    94 KB · Views: 191
Last edited:
  • Like
Reactions: radio
17 June 2006
626
Βαγγέλη είσαι αρχηγός!
Μιλάμε τρομερή κατασκευή-ιδέα! Τα συγχαρητήριά μου για την υπομονή και την τρομερή υλοποίηση!:music-smiley-005:
το machine σκοτώνει!!!!:twoguns: