DIY Λύσεις / εμπειρίες από τοποθέτηση νέου Home Cinema

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,968
Παίδες γεια,

επειδή η κύρια ουσία του διαδικτυακού καφενείου είναι το experience - sharing επιτρέψτε μου να καταθέσω κάποιες δικές μου, από την πρόσφατη εγκατάσταση του νέου μου HT.

Πρώτο δεδομένο, ότι για διαφόρους λόγους δεν υπάρχει αυτή την εποχή άνεση αλόγιστου ξοδέματος.
Δεύτερο δεδομένο, ότι υπήρχε η πολυτέλεια αποκλειστικού χώρου στο υπόγειο της κατοικίας μου.

Στα πλαίσια αυτά, από προβολέας επελέγη ο Epson 700 (1155 ευρώ σε 12 άτοκες δόσεις από Πλαίσιο) και σαν πλέυερ το Pioneer 696 (160 ευρώ σε 12 άτοκες από Στοά Φέξη). Καλώδιο HDMI 5 μέτρων από Πλαίσιο 23 ευρώ.

Ως βάση για το ταβάνωμα προβολέα επελέγη η ακόλουθη λύση: Βάση στηρίξεως τηλεοράσεως LCD, αλουμινένια, με καλή ποιότητα κατασκευής και δυνατότητα ρυθμίσεως σε όλους τους άξονες, με μόλις 15 ευρώ από το ΙΚΕΑ. Στην συνέχεια με ένα ευρώ, από τοπικό ξυλουργείο κόπηκε 'πατούρα' από κόντρα πλακέ θαλάσσης, διαστάσεων 18 Χ 32 Χ 0,8 εκατοστά η οποία βιδώθηκε στην βάση και τον προβολέα. Αποτέλεσμα άριστο με δυνατότητα να
παίξει κανείς σε όλα τα επίπεδα κατά την τελική τοποθέτηση του προβολέα.

Για κατασκευή σταθερής οθόνης 115' επελέγησαν τα εξής: Αγορά μπλακ άουτ υφάσματος από κατάστημα απέναντι από τον Χυτήρογλου στην Ερμού με επωνυμία 'Βασιλειάδης' (συμβουλή του συμφορουμίτη Μανωλά Βλάση, thnx Βλάση), 2.70 Χ 1,60 μέτρων έναντι 40 ευρώ.
Κατασκευή ξύλινου πλαισίου με κόντρες σε βιοτεχνία κατασκευής κορνιζών
(είχα πρόσβαση λόγω οικογενειακών συναλλαγών, αλλά μπορεί να πάει ο καθένας) έναντι 35 ευρώ.
Τελάρωμα βάσει οδηγιών που βρίσκονται στο αμερικανικό αντίστοιχο φόρουμ.

Κατασκευή πλαισίου πλάτους 7 πόντων από φελιζόλ πάχους 3 πόντων, το οποίο πωλείται σε όλα τα καταστήματα χρωμάτων έναντι 3 ευρώ το μισό τετραγωνικό. Τύλιγμα του πλαισίου αυτού με μαύρη τσόχα (την είχα από παλιά) και τοποθέτηση της, ως κορνίζα, γύρω από την οθόνη.

Τέλος, κάτι το αρκετά ενδιαφέρον. Επειδή κατά το σιδέρωμα του υφάσματος οθόνης, δημιουργήθηκε ένας λεκές (μάλλον από την προυπάρχουσα σκόνη σε συνδυασμό με τον ατμό από το σίδερο), αποφάσισα να την βάψω. Μετά μελέτη του αμερικανικού φόρουμ, και βάσει των συγκεκριμένων συνθηκών που ισχύουν για μένα, επέλεξα την βαφή σε απόλυτα ουδέτερο γκρι (το Νο 9 της Κλίμακας Μούνσελ, καλά μην τρελλαίνεστε από τους αμερικανούς τα έμαθα). Μετά εκτύπωση σε επαγγελματικό πρίντερ της συγκεκριμένης απόχρωσης και έρευνα σε μεγάλο χρωματοπωλείο, κατέληξα στο χρώμα υπό την επωνυμία 'Σύννεφο' της Velchro το οποίο προσομοιάζει πάρα πολύ στο ζητούμενο. Με ένα κιλό ματ πλαστικό (6 ευρώ) περνάει κανείς 2 χέρια και έχει και περίσσευμα. Προσοχή, χρήσιμο είναι να επιλεγεί κατάλληλη βούρτσα για 'fine texturing' (δεν συγκράτησα την ονομασία, δεν είναι η τυπική άσπρη αφρού, αλλά πιο σοφιστικέ χρώματος κίτρινο -πορτοκαλί).

Το αποτέλεσμα μετά όλα τα παραπάνω είναι (για τα μάτια μου -του πρωτόπειρου στο σπορ- θεατή) τουλάχιστον εντυπωσιακό. Ο Επσον συvδεδεμένος στα 720ρ, πραγματικά 'ζωγραφίζει'. Από ρυθμίσεις (που έκανα βάσει κάποιου dvd ρυθμίσεων του HITECH) έχω προς το παρόν Theater Black 2, skin tone 3, black level -5 και όλα τα άλλα στο default .

Cheers !!!
 

Μανωλάς Βλάσης

AVClub Enthusiast
19 June 2006
794
Μπράβο, φίλε Δημοκηδή! Έκανες εξαιρετική δουλειά. Μου άρεσαν οι λύσεις σου στην κατασκευή της οθόνης. Περιμένουμε screenshots. Εγώ τουλάχιστον ανυπομονώ να ... θαμάξω!!!
 

GeonX

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
2,755
Άξιος !!! Σίγουρα θα σε αποζημίωση το τελικό αποτέλεσμα !@! περιμένω και εγώ φωτο από το χώρο…
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,968
Όπως έγραψα αλλού , το αποτέλεσμα για τα πρωτόπειρα μάτια μου είναι τουλάχιστον υπέροχο. Έχω ήδη δει περίπου 15 ταινίες και δεν ξεκολλάω.

Δυστυχώς για φωτο'ς δεν το βλέπω καθώς η ψηφιακή μηχανή μου είναι της πλάκας, οπότε δεν πιστεύω ότι μπορούν να βγούν κάποια σοβαρά σκριν-σοτς.

Ευχαρίστως, όποιος ενδιαφέρεται, και τον βγάζει ο δρόμος του προς τα μέρη μου να κεράσω καφεδάκι με υποβρύχιο (das boot) .....

Γιώργο από Παλλήνη, είσαι σε μένα μέσα σε 40 λεπτά. Τράι ιτ (συν γυναιξί και τέκνου)...........