Έχει νόημα;

Το σκέφτηκα αρκετά, πριν αποφασίσω να γράψω αυτό το μήνυμα, και αυτό γιατί δεν θα ήθελα σε καμιά περίπτωση να αναμοχλεύσω πάθη του παρελθόντος. Όμως, έχοντας παρακολουθήσει σχεδόν όλη τη διαδρομή του αγαπημένου AVForum, από την ολιγομελή παρέα του 2000-2001, που οι διαχειριστές πάσχιζαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον ανοίγοντας μόνοι τους διάφορα θέματα, μέχρι το σημερινό AVClub των χιλίων ενεργών μελών, που θες ολόκληρο μεροκάματο απλώς για να διαβάσεις τα 500+ μηνύματά του καθημερινά, πιστεύω ότι ο στόχος τελικά επετεύχθη και τώρα είναι καιρός να το ψάξουμε και λίγο παραπέρα.

Η διάχυση της γνώσης και της εμπειρίας εκάστου, καθώς και το αλτρουϊστικό ενδιαφέρον μεταξύ ανθρώπων, που στην πλειονότητά τους δεν έχουν συναντηθεί ποτέ δια ζώσης (πιθανώς να μην έχουν καν συνομιλήσει μέσω τηλεφώνου) είναι αυτό που κάνει τόσο ισχυρό αυτό το διαδικτυακό βήμα. Έστω και αν συχνά επαναλαμβανόμαστε, γράφοντας τα ίδια και τα ίδια. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα θέματα που ανοίγονται έχουν, σε μεγάλο ποσοστό, τεθεί και απαντηθεί στο παρελθόν. Ωστόσο, είναι λογικό να ανακυκλώνεται η εμφάνισή τους, στο βαθμό που νέα μέλη, γεμάτα ενθουσιασμό, απορίες και ένα σωρό ερωτήσεις έρχονται στην παρέα.

Αυτό ισχύει, λίγο πολύ, για όλες τις θεματικές κατηγορίες, πλην μιας: της High End. Είναι γνωστό ότι ποτέ δε χώνεψα αυτό τον τίτλο και πάλεψα πολλές φορές να πείσω μέλη και Διαχείριση για το μάταιο της ύπαρξης μιας αυτόνομης κατηγορίας συσκευών ήχου, τη στιγμή που δεν ισχύει το ίδιο για τις συσκευές εικόνας – γιατί, δηλαδή, εκεί δεν υπάρχει High End;

Το γεγονός ότι παρέμεινε η κατηγορία και στη νέα έκδοση του AVForum, εξαρχής με έβαλε σε σκέψεις. Όχι «πονηρές», προς Θεού, απλώς αναρωτιέμαι γιατί να «γκετοποιούμε» το χόμπι μας, τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των μελών προέρχεται από τη δεξαμενή του Home Cinema και αδιαφορεί παντελώς για τα τεκταινόμενα σε μια ανθυποκατηγορία της οικιακής ψυχαγωγίας, τις εξωτικές συσκευές ήχου.
Αυτό θα έλεγα ότι αντανακλάται άμεσα και στα στατιστικά στοιχεία της εν λόγω κατηγορίας, όπου τόσο οι επισκέψεις όσο και οι ανταλλαγές μηνυμάτων μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, εκτός αν πρόκειται για αντιδικίες, σαν κι αυτές που είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια, φανερώνοντας για το ταπεινό μου μυαλό, ανούσιες και ελιτίστικες συμπεριφορές μεταξύ ενηλίκων.

Οι προσωπικές μου απόψεις περί High End είναι αδιάφορες, ωστόσο θα ήθελα και τις δικές σας. Δεν πρόκειται για δημοσκόπηση, ούτε για δημοψήφισμα. Γι' αυτό, εξάλλου, θέτω το ζήτημα εδώ, στο καθ' ύλην αρμόδιο κοινό, και όχι στην κατηγορία «Προτάσεις».

Πιστεύω ότι η συζήτηση θα βοηθήσει και τη Διαχείριση στη συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων, προκειμένου να παρθούν κάποιες αποφάσεις για το μέλλον...//;-)
 
Last edited:

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,350
Αγαπητέ μου Σπύρο, ξύνεις πληγές.

Ως ο πλέον φανατικός θιασώτης της άποψης "δεν υπάρχει hiend" δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.

Υπάρχει όμως πολύς κόσμος που έχει αντίθετη άποψη.

Προσθέτω λοιπόν την ψήφο μου και περιμένω να ακούσω και άλλους.

(θεωρώ ότι έχω τεκμηριώσει πολλές φορές στο παρελθόν την άποψή μου και ειλικρινά δεν έχω κουράγιο να επανελθω).
 
Βασικά είμαι μοιρασμένος.

Από τη μια δε θεωρώ ότι για να μιλήσει κάποιος για μια πηγή αξίας 15 χιλιάδων ευρώ θα πρέπει απαραίτητα να το κάνει ΜΟΝΟ σε κάποια κατηγορία η οποία στη μαρκίζα της θα γράφει "highend", αλλά από την άλλη αν είναι μόνο αυτός ο τρόπος να κάνουμε κάποιους ανθρώπους να μιλήσουν για τα αποκτήματά τους τότε γιατί όχι?

Διακρίνω δυο στρατόπεδα ανθρώπων:

Από τη μία είναι οι "Low to mid budget" (όπως είμαι κι εγώ) οι οποίοι το ψάχνουν το πράμα, αντί για καλώδια επώνυμα με χρυσές μπανάνες χρησιμοποιούν πλεγμένα πηνιοσύρματα γιατί τους ακούγονται καλύτερα, παίρνοντας με τα ρέστα ενισχυτή. Και δε ντρέπονται να το πουν.

Από την άλλη είναι οι "highendάδες" οι οποίοι ανατριχιάζουν σε οτιδήποτε DIY. Αηδιάζουν στην ιδέα των ανοιχτών κροσόβερ, των συνδέσμων της legrand χύμα, αφορίζουν οτιδήποτε κοστίζει λιγότερο από το "Χ" ποσό. Υπάρχει και σχετικό κείμενο σε περιοδικό του χώρου (προηγούμενου μήνα).

Το πρόβλημα υπάρχει όταν η μια μερίδα προσπαθεί να υποδείξει στην άλλη το "σωστό".
Και αρχίζουν μετά: "με τα behringer και τα πηνιοσύρματα θα κάνεις highend?".
Ή από την άλλη: "τα ηχεία που έφτιαξα με 500 ευρώ παίζουνε καλύτερα από τα δικά σου που τα αγόρασες 5000 ευρώ", χωρίς κάποιος από τους δυο να κάνει τον κόπο να ακούσει το σύστημα του άλλου και βγάζοντας συμπεράσματα από τη "θεωρία".

Αν μπορέσει και τηρηθεί ένα επίπεδο συνδιαλλαγής απόψεων χωρίς να υπάρχουν "μηδενισμοί" εκατέρωθεν, εγώ είμαι υπέρ του να υπάρχει αυτή η κατηγορία.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,350
σωστά τα λες....
αλλά εξακολουθώ να είμαι από τη μία πλευρά.
 
Απάντηση: Re: Έχει νόημα;

Δ. Παναγιωτίδης said:
σωστά τα λες....
αλλά εξακολουθώ να είμαι από τη μία πλευρά.

Ωραία.

Πες μας όμως και το γιατί.
Κι εγώ στη δικιά σου την πλευρά είμαι, αλλά δε μπορώ παρά να παραδεχτώ την ύπαρξη κάποιων εξέχοντων υλοποιήσεων είτε σε ηχεία, είτε σε συσκευές audio.
Το αν αυτές οι συσκευές αποδίδουν τα μέγιστα στο πλείστο των σπιτιών των ιδιοκτητών τους είναι δευτερεύον θέμα και δε θα πρέπει να αφορά την ύπαρξη ή όχι της κατηγορίας.

Τα έχουμε πει αυτά.
 
17 June 2006
23,687
Αθήνα
Πάντως σ' αυτό που λέει ο Στέργιος νομίζω ότι και το επίπεδο μπορεί να τηρηθεί και να μην υπάρξουν μηδενισμοί. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η μέχρι τώρα πορεία των τελευταίων ετών.
Νομίζω ότι πολλοί έχουν ωριμάσει, οι εμπειρίες και οι ακροάσεις έχουν αυξηθεί και την θέση των παλιών "ομηρικών" καυγάδων έχει πάρει η σοβαρότητα.

Φυσικά πιστεύω από την άλλη, ότι πάντα μα πάντα θα υπάρχουν οι φανατικοί-πορωμένοι των δύο αυτων κόσμων που περιγράφει ο Στέργιος.

Μια λύση είναι να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον μια κατηγοριοποίηση με βάση την τιμή (αλά avsforum) που ίσως να είναι και το πιό αντικειμενικό για να ξεφύγουμε από τις ταμπέλες. Και πάλι έχει κι αυτό το μπλέξιμό του όμως.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
 

angelo

Senior Member
21 June 2006
473
Έχω την εξής απορία. Έχω έναν T-amp και έναν NAD 3020 του 80 με κάποιες μετατροπές που τους αγόρασα 40 και 100 ευρώ αντίστοιχα και οι οποίοι στα αυτιά μου παίζουν σπουδαία μουσική. Ποτέ δεν είχα εκτιμήσει μουσικά κομμάτια τόσο πολύ 'οσο με τα συκεκριμένα μηχανήματα ακόμα και με συστήματα που κόστιζαν +10 φορές. Σε ποιά κατηγορία ανοίκουν hi fi ή hi end και γιατί?
Ξηφίζω υπέρ.
 

Dimosthenis

Supreme Member
17 June 2006
3,277
Απάντηση: Re: Έχει νόημα;

Κακαλιός Στέργιος said:
Ωραία.Πες μας όμως και το γιατί.
/quote]

Γιατι αν δεν πληρώσεις δεν μαθαίνεις!
 
Last edited:
17 June 2006
23,687
Αθήνα
Μπορεί να είμαι μηδενιστής, αλλά εγώ την αλήθεια θα την πω:

Ολα ξεκινάνε από τα χρήματα (όπως σε πολλά άλλα πράγματα). Πάει και τελείωσε. Αν μια συσκευή που κοστίζει 20,000 ευρώ, αν κόστιζε 1000 θα υπήρχε τόσος αφορισμός και τόση υμεροληψία; ή θα την βλέπαμε με άλλο μάτι; Επίσης αν τα 20,000 ευρώ, μας ήταν ένα ποσό που δεν μας ενοχλούσε καθόλου, πως θα την βλέπαμε;

Μήπως η αιτία του κακού είναι ότι δεν έχουμε τα χρήματα να αποκτήσουμε αυτό που γουστάρουμε στην τελική και γινόμαστε "Gollum" αντί για "Smeagol".

Υ.Γ. Πω πω τι γράφω σήμερα.. :flipout:
 

Dimosthenis

Supreme Member
17 June 2006
3,277
Τασο αν εχεις τα χρηματα και το πληρωσεις και διαπιστωσεις αργοτερα αφου δοκιμασεις κατι στο 1/10 της τιμης οτι εχει καλυτερη απόδοση τοτε τι θα έλεγες?

Αν δεν πληρωσεις δεν μαθαίνεις!

Αρα το Hi-End ειναι τελικα το ταξιδι προς τη γνωση?:chinscratch:
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Το ζητούμενο ποιό είναι ; Να καταργηθεί η κατηγορία hi-end , να συγχωνευθεί με την Hi-Fi Audio , να γίνουν όλες μία με το Home cinema ; ( και μείς που δεν έχουμε και δεν θα αποκτήσουμε home cinema , τι πρέπει να κάνουμε - καίτοι απειροελάχιστη μειοψηφία -bye- );
 
17 June 2006
23,687
Αθήνα
Dimosthenis said:
Τασο αν εχεις τα χρηματα και το πληρωσεις και διαπιστωσεις αργοτερα αφου δοκιμασεις κατι στο 1/10 της τιμης οτι εχει καλυτερη απόδοση τοτε τι θα έλεγες?:chinscratch:

Καλά αν σου τύχει αυτό, εκεί είναι που αφορίζεις μετά για όλη σου την ζωή οτιδήποτε πανάκριβο.
 

ΜΗΤΣ

Supreme Member
19 June 2006
3,418
Athens, Greece
Re: Απάντηση: Έχει νόημα;

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΣΟΣ said:
Μήπως η αιτία του κακού είναι ότι δεν έχουμε τα χρήματα να αποκτήσουμε αυτό που γουστάρουμε στην τελική και γινόμαστε "Gollum" αντί για "Smeagol".

Υ.Γ. Πω πω τι γράφω σήμερα.. :flipout:

:flipout: :flipout: :flipout: A ρε Tάσο!!! :flipout: :flipout:

Eγώ αν και δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τα hi-end (που για εμένα σημαίνει ήχος & εικόνα), (δεν έχω ασχοληθεί ακόμη τουλάχιστον:devil-smiley-029:) πιστεύω ότι πρέπει να ξεχωρίζουμε την συγκεκριμένη «κλάση». Nομίζω ότι είναι μια κατηγορία άλλου οικονομικού επιπέδου που καθημερινώς δεν έχει τόσους υποστηρικτες όσους έχουν και τα,αν θέλετε, «χαμηλότερα» επίπεδα.
 

Δημήτρης Θ.

AVClub Fanatic
17 June 2006
12,627
Έχω ένα τρανζιστράκι με 3 ευρώ αγορασμένο απ τα Lidl και παίζει καλύτερα απ το ηχοσύστημα που έχω δώσει ένα κάρο λεφτά.
Ψηφίζω υπέρ
Πέρα απ την πλάκα, το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, γιατί γράφονται κουβέντες αρκετά σοβαρές.
Επειδή δλδ. κάποιοι δεν χωνεύουν τον όρο χάι εντ, προτείνουν να μπουν όλα σε μια κατηγορία (π.χ. audio)
Είναι σαν να γράφεις κάτω απ το ποστ για την Ferrari, ότι το Lada είναι σχετικά πιο γρήγορο απ το Yugo ή το Simca
Σόρυ παίδες, αλλά αν κάποιους ενοχλεί που ο χαϊεντάς ισχυρίζεται ότι το καλώδιο των 5000 ευρώ παίζει καλύτερα απ αυτό των 200, πρόβλημά του.
Ας το δοκιμάσει κι αυτός στο σπίτι του, με τα αντίστοιχα μηχανήματα (και όχι με μηχανήματα των 3000 ευρώ αλλά πολύ ακριβότερα) και να πει την γνώμη του.
Δεν θεωρώ όμως, επειδή κάποιος άκουσε σε μια έκθεση κάτι, ότι μπορεί να έχει και ολοκληρωμένη γνώμη. Η γνώμη του είναι σαν αυτούς που πάνε σε εκθέσεις αυτοκινήτων και κριτικάρουν τα αυτοκίνητα (δλδ. ΓΤΠΚ-στρατιωτικός όρος)
Δεν σνομπάρω κανένα μηχάνημα και προ παντώς κανέναν χομπίστα.
Απλά, για να κρίνω κάτι, πρέπει να το λουστώ. Και σαν χομπίστας που έχω λουστεί αρκετά (πληρώνοντάς τα και όχι γιατί μου τόπε ο μπαρμπαγιάννης ο κανατάς) έχω άποψη.
Δοκίμασα ένα καλώδιο power της Acrolink και μου έφυγε το κλαπέτο (!!!!)
Τί να πω δλδ. α είναι ακριβό και με κοροϊδεύει ο κατασκευαστής? Όχι, θα πω μου αρέσει, πόσο κάνει? Τόσο. Μπορώ να το πάρω, έχω δυνατότητα?
Αυτό μετράει και τίποτα άλλο.
Να κάνω κριτική όμως, επειδή είναι ακριβό, και να λέω παπαριές ότι το Χ που άκουσα στον μαστροθανάση έπαιζε καλύτερα και έκανε μόνο τόσο, άρα είμαι μάγκας, ε πάει πολύ.
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,607
Αθήνα
Εγώ δεν είμαι, ούτε φιλοδοξώ να γίνω Hi-Endάς... Δεν έχω ούτε τις κατάληλες γνώσεις ούτε τα κατάληλα αυτιά.
Προσωπικά δεν με πειράζει που υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία Hi-End ούτε βεβαίως κι αν δεν υπήρχε.
Αυτό που με πειράζει, και μιλάω σαν αναγνώστης κι όχι σαν ειδικός, είναι το γεγονός οτι, πολλές φορές, κάποιος που δοκιμάζει ένα καλώδιο ή ένα μηχάνημα και του αρέσει πολύ, πάνω στον ενθουσιασμό του, γράφει υπερβολές και γενικεύσεις.
Μου αρέσει να διαβάζω κρίσεις και απόψεις μελών για καλώδια και μηχανήματα, ασχέτως τιμής, αλλά θα προτιμούσα να μιλάνε συγκεκριμένα για το setup που άκουσαν, σηλαδή για τα συγκεκριμένα μηχανήματα στο συγκεκριμένο χώρο.
Νομίζω οτι τα περισσότερα προβλήματα προέρχονται απο τις γενικεύσεις. Το οτι το 50άρι στης SONY έπαιξε καλύτερα απο 15 άλλα κορυφαία και πανάκριβα ή φτηνά CDPs στο χώρο μου και στο setup το δικό μου δεν σημαίνει αυτόματα οτι είναι και καλύτερο.
Για το συγκεκριμένο χώρο, για το συγκεκριμένο setup και για τα συγκεκριμένα αυτιά (τα δικά μου), ναί είναι καλύτερο. Αλλά μέχρι εκεί.
Ούτε θα μαλώσω ούτε θα προσπαθήσω να επιβάλλω την άποψή μου σε όλους.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,350
Re: Απάντηση: Re: Έχει νόημα;

Κακαλιός Στέργιος said:
Ωραία.

Πες μας όμως και το γιατί.
Κι εγώ στη δικιά σου την πλευρά είμαι, αλλά δε μπορώ παρά να παραδεχτώ την ύπαρξη κάποιων εξέχοντων υλοποιήσεων είτε σε ηχεία, είτε σε συσκευές audio.
Το αν αυτές οι συσκευές αποδίδουν τα μέγιστα στο πλείστο των σπιτιών των ιδιοκτητών τους είναι δευτερεύον θέμα και δε θα πρέπει να αφορά την ύπαρξη ή όχι της κατηγορίας.

Τα έχουμε πει αυτά.


θέλω να πω ότι προσυπογράφω το κείμενό σου στην προηγούμενη σελίδα.

Θεωρώ ότι υπάρχουν καλά πράγματα που κοστίζουν λεφτά και αξίζει τον κόπο να τα δώσει κανείς.
Απλά υπάρχει κάποιο όριο.
Το ορίζει ο καθένας.
Επίσης υπάρχει και το θέμα της εκμετάλλευσης του όρου από επιτήδειους.
Συμφωνώ και με το Δημοσθένη ότι πρέπει να πληρώσεις γιά να μάθεις, αλλά μπορείς να μάθεις ψάχνοντας και έχοντας ανοιχτά αυτιά και χωρίς να είσαι απόλυτος ότι δεν υπάρχει η άλλη πλευρά.
 

PanMan

Μέλος Σωματείου
19 June 2006
9,242
Νεο Ψυχικο
Νομιζω μια κατηγορια Hi Fi ειναι αρκετη για οτι αφορα τα αυτια μας. Ο τιτλος ειναι και απιστευτα cool
 
Χαίρομαι που υπάρχει τέτοια ανταπόκριση, αν και θα περίμενα και τις απόψεις νεότερων μελών - τις θέσεις των παλιών τις ήξερα. Γι´αυτό, εξάλλου, και επανέθεσα το ερώτημα στο AVClub, που αριθμεί πολλά νέα μέλη.

Για να απαντήσω στον Δημήτρη Ντοκατζή, ο προβληματισμός -και όχι το ζητούμενο- είναι αν έχει νόημα η αυτόνομη κατηγορία High End στο AVClub.
Αν έχει, ΟΚ: δε θα' πρεπε, όμως, να περιέχει και θέματα που αφορούν την εικόνα; Δηλαδή, ο Barco Cinemax δεν είναι High End;
Αν όχι, πάλι ΟΚ: ας συγχωνευθεί με την κατηγορία Hi-Fi/Audio, ως υποδιαίρεσή της.

Αυτό είναι το θέμα μας, και όχι αν έχουμε πληρώσει αρκετά για να μάθουμε τι εστί βερίκοκο ή αν ο μπαρμπαΓιάννης ο κανατάς είναι αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης...//;-)
 
Last edited: