Εγκατάσταση surround

antonios

AVClub Addicted Member
14 July 2006
1,366
Ψάχνω βάσεις ηχείων οροφής που να παίρνουν κλίση διαγώνια κάτω (προς τη θέση ακρόασης δηλαδή).
Τα surround μου είναι τα http://www.audioevolution.gr/products.asp?main_id=25&prod_id=61&sub_id=7

Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να τρυπηθούν στο πάνω ή το πίσω μέρος τους (μάλλον στο πάνω) αν θέλω να τα βάλω σε βάσεις οροφής.
1) Τι κίνδυνος υπάρχει να καταστρέψω το ηχείο με το τρύπημα?
2) Που θα βρω βάσεις οροφής είτε έτοιμες είτε ιδιοκατασκευή?
3) Υπάρχουν εγκαταστάτες που να αναλαμβάνουν την δύσκολη αυτή δουλειά?

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
 

Θάνος Φούντας

AVClub Addicted Member
22 June 2006
1,878
Από όσο ξέρω αντιπρόσωπος στην Ελλάδα είναι η Κινοτεχνική. Θα μπορούν να σε ενημερώσουν για σημεία πώλησης...
 
17 June 2006
23,703
Αθήνα
Απλά θα πάρεις βάσεις που δεν θα χρειάζονται τρύπημα τα ηχεία, αλλά θα έχουν από κάτω "πιατάκι" που θα κάθονται τα ηχεία επάνω και θα πιάνονται με ειδικές "δαγκάνες" Γ στο κάτω μέρος, μία μπροστά μία πίσω. Μίλιστα ανοιγοκλείνουν αυτές οι "δαγκάνες" για να χωρέσουν ηχεία διαφόρων διαστάσεων.
 

antonios

AVClub Addicted Member
14 July 2006
1,366
Έχω πάρει τέτοιες βάσεις αλλά δεν τις έχω βάλει στον τοίχο ακόμα. Προτιμώ οροφής γιατί μάλλον θα δίνουν περισσότερη κλίση προς τη θέση ακρόασης.

Κάποιος που να έχει τρυπήσει τα ηχεία του εδώ μέσα? (μη μου πείτε δεν κάνουμε τέτοια πράγματα).
 
17 June 2006
535
ΞΑΝΘΗ
Απάντηση: Re: Εγκατάσταση surround

antonios said:
Έχω πάρει τέτοιες βάσεις αλλά δεν τις έχω βάλει στον τοίχο ακόμα. Προτιμώ οροφής γιατί μάλλον θα δίνουν περισσότερη κλίση προς τη θέση ακρόασης.

Κάποιος που να έχει τρυπήσει τα ηχεία του εδώ μέσα? (μη μου πείτε δεν κάνουμε τέτοια πράγματα).

τα εχω τρυπησει και δεν εχω προβλημα αρκει να ξερεις που θα τρυπησεις να μην κανεις και καμια ζημια δεν χρειαζονται υπερβολες μην βαλεις τιποτα τεραστιες βιδες

προσπαθησε να μοιρασεις το βαρος του ηχειου σε μενα B&W 601 to crossover ειναι περιπου στην μεση της πισω πλευρας τρυπησα ακριβως απο πανω -bye-
 

argi

Banned
17 July 2006
7,032
salmonela
βαλε λιγο το μυαλο να δουλεψει μαθε να εισαι ψαχουλας ανοιξε κανα ηχειο δες που ειναι το crosover και απλα δεν τρυπας απο πισω του σκεψου μονο οτι αν θελεις να τα πουλησεις καποια στιγμη μην πεσεις σε κανα παραξενο και αν μη τι αλλο σου κοψει και αλλο την τιμη .το ηχειο πρεπει να ειναι στο υψος του αυτιου λιγο πιο ψηλα η πολυ σου αλλαζει τον ηχο αρκετα και ζοριζεις τα tweeter σου ασκοπα αυτα στα λεω απο εμπειρια δοκιμων 3 θεσεων
 

n_olympios

Supreme Member
17 June 2006
3,601
Εγώ αντί για τρύπες και βίδες (επειδή έχω περάσει από αυτή τη διαδικασία για καταστήματα και τα λυπήθηκα τα ηχειάκια) θα έπαιρνα ιμάντες συγκράτησης, όπως αυτούς που έχουν για τις τηλεοράσεις σε βάσεις. Μάλιστα έκανα κάτι τέτοιο πρόσφατα στο σπίτι του κουμπάρου μου που φτιάξαμε το σύστημά του (κάποια στιγμή θα ανεβάσω και φωτό).

Δεν υπάρχει λόγος να καταστρέψεις τα ηχεία σου.
 
Θα σου πρότεινα να κάνεις τρύπες αλλα χωρίς να ξεπεράσεις το πάχος του ξύλου. Ανοίγεις τις τρύπες και βάζεις μέσα ειδικά μεταλλικά βύσματα τα οποία έχουν εσωτερικό σπείρωμα και είναι μερικώς σχισμένα κατα μήκος ωστε να ανοίγουν/εκτονώνονται οταν δέχονται την βίδα (κάτι παρόμοιο με τα εκτονούμενα βίσματα αγκύρωσης για μπετό αλλά πολύ μικρότερα). Η βάση βιδώνεται στην συνέχεια με αντίστοιχης διαμέτρου μπουλόνια τα οποία με το σφίξιμο εκτονώνουν τα βύσματα μέσα στο ξύλο/νοβοπάν και δεν βγάινουν μετά με τίποτα (τα βύσματα).
Εχω βιδώσει με αυτό τον τρόπο βάσεις στην πλάτη πολύ βαριών ηχείων (20+ κιλά) και δεν κουνιούνται με τίποτα. Εκτός του οτι ο συγκεκριμμένος τρόπος σύνδεσης είναι μακράν καλύτερος απο οποιονδήποτε αλλο με νοβοπανόβιδες γλυτώνεις και τους κινδύνους του διαμπερούς τρυπήματος.
Σχετικά βύσματα μπορείς να βρείς στο Praktiker σε διάφορες διαστάσεις (διαμέτρου/βάθους).
 
Last edited:

n_olympios

Supreme Member
17 June 2006
3,601
Να μια άθλια φωτογραφία της βάσης με τον ιμάντα που έλεγα πιο πάνω (Αντώνη συγνώμη για την καθυστέρηση, τώρα μπήκα ξανά στο forum).

imantas1rw1.jpg



Επί του προκειμένου, έχω βάλει 2 κομμάτια velcro στο μπροστινό και πίσω μέρος της βάσης, εκεί δηλαδή που πατάει το ηχείο, για να μη φεύγει από τη θέση του, και το έχω σφίξει με τον ιμάντα. Το Diamond 9.1 μπήκε ανάποδα, απ'ό,τι βλέπετε, επειδή το βάθος του είναι 20,2 εκ. και μόνο έτσι χώραγε στη βάση χωρίς να χτυπάνε οι μπόρνες στο πίσω μέρος.

Η βάση υπάρχει διαθέσιμη σε διάφορα καταστήματα με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, καθώς επίσης και ο ιμάντας (τον οποίο μάλιστα μπορείς να κόψεις στο ιδανικό μήκος αφού τον σφίξεις). Tip: καις την άκρη με έναν αναπτήρα για να μην αρχίσει να ξεφτίζει.

Αύριο που θα πάω ξανά στο σπίτι του θα βγάλω καθαρότερες φωτό αν θέλετε.

Πάντως πραγματικά δε χρειάζεται βίδωμα. Αν θέλεις οπωσδήποτε να είναι πιο σταθερό, τότε βιδώνεις ένα mdf (ίσο σε διαστάσεις με τη βάση του ηχείου) στη βάση και πάνω σε αυτό κολλάς με παχιές λωρίδες velcro το ηχείο. Πάντα σε συνδυασμό με ιμάντα για να είμαστε σίγουροι βέβαια.
 
Last edited:

antonios

AVClub Addicted Member
14 July 2006
1,366
Ευχαριστώ παιδιά. Αν είναι εφικτό 1-2 καθαρές φωτό θα ήταν ότι πρέπει.
κρουστικό τρυπάνι χρειάζομαι ε?