επιλογή θήκης για εξωτερικο σκληρό

Θοδωρής Ρ.

AVClub Addicted Member
Μιας και το HD υλικό πληθαίνει, χρειάζομαι έναν καινούριο εξωτερικό σκληρό.
Ιδανικά θα ήθελα firewire σύνδεση μιας και διαβάζω ότι είναι ταχύτερη της απλής usb 2.0.
Θα ήθελα τις γνώμες σας για αυτόν
τον σκληρό μαζί με ένα από τα παρακάτω κουτιά:
το πρώτο
το δεύτερο
το τρίτο
και το τελευταίο

Υπάρχει κάποιος λόγος να προτιμήσω οποιοδήποτε από τα 4? Το firewire800 δεν υποστηρίζεται απ' όλα? Δηλαδή κάποιο μπορεί να φτάνει μόνο μέχρι firewire400? Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω κατά την επιλογή κουτιού χωρίς να περάσω τα 40-50 ευρώ?

Thanks in advance!
 
Καταρχην.. Γιατι ATA δισκο? Ακομα κι αν η ΜΒ σου ειναι απλη ΑΤΑ καλυτερο ειναι να παρεις εναν SATA ωστε να σου μεινει και για αργοτερα.. (Διορθωστε με αν λεω μπουρδες) Συνεχιζω παρακατω με δεδομενη την αγορα SATA σκληρου:
Χωρις να ειμαι σιγουρος.. εχω την εντυπωση οτι η συνδεση SATA υπερτερει της Firewire. Υπάρχουν κουτια στο εμποριο που σου δίνουν συνδεση εξωτερικη SATA και μια ειδικη λαμα για PCI με οπή ωστε να βγαινει μεσα απο το εσωτερικο του κουτιου καλωδιο SATA και να το συνδεεις στο κουτι σου.

Αν παλι δεν υποστηριζει το μηχανημα σου SATA και δε θες να κινεισαι με γνωμονα το τι θα σου μεινει σε ενδεχομενη μελλοντικη αναβαθμιση, νομιζω οτι με τα κουτια που εχεις εντοπισει εισαι οκ, και καλυτερα οντως να προτιμησεις την συνδεση Firewire..
 
Όντος, η καλύτερη επιλογή εάν έχεις τη δυνατότητα είναι η External SATA (eSATA). Μετά ακολουθεί το Firewire και τελευταίο το USB.

Όσο αφορά τα κουτιά, θα σου έλεγα να πάρεις όποιο σου αρέσει περισσότερο! :music-smiley-005:

Σημαντικές διαφορές στις επιδόσεις (για ίδιου τύπου θύρα) δεν θα δεις.. και Firewire 800 σπάνια θα συναντήσεις..
 

 Νίκος

Supreme Member
H καλύτερη επιλογή ειναι sata+firewire.
Από τα κουτιά γενικά να προτειμάς αυτά που έχουν chip Oxford911 πάνω.FW800 είναι σαφώς ανώτερη επιλογή αλλά σπάνια για ελλάδα.Εγώ έψαχνα για ένα enclosure για 2 δίσκους sata με FW800/400 θύρες και κατέληξα εδώ. (στα πλαίσιο κλπ αν ζητήσεις κατι τετοιο σε κοιτουν σαν εξωγήινο)
 

Θοδωρής Ρ.

AVClub Addicted Member
Όλες οι μητρικές που υποστηρίζουν SATA ύποστηρίζουν και eSATA? Δεν γνωρίζω κάτι για την συγκεκριμένη σύνδεση, έχετε κανα link να διαβάσω?
Η επιλογή για IDE δίσκο έγινε γιατί τα περισσότερα κουτιά είναι για IDE και αν θες θήκη για SATA ανεβαίνει το κόστος.
'Εχετε καμιά πρόταση με όλα τα καλούδια που λέτε που να μην υπερβαίνει τα 120-150 ευρώ?
 

 Νίκος

Supreme Member
Για σκέτο κουτί το Ice Cube είναι από τα ταχύτερα και ποιο αξιόπιστα..
Σαν ολοκληρωμένη λύση το D2 Extreme της Lacie με USB 2.0/FW800 και 400 απο τα top.
Με φθηνότερες λύσεις θα γλυτώσεις κάποια ευρώ αλλά δεν αξίζει τον κόπο (κουτί Cronos μου έχει χαλάσει δίσκο).

(τα παραπάνω e-shops είναι ενδεικτικά απλά για να διαβάσεις τα χαρακτηριστικά)
 
Last edited:

 Νίκος

Supreme Member
Eπίσης εδώ υπάρχει το Ice Cube* με Fw800+400/USB 1.1+2.0 στα 41 ευ. Οπότε παίρνεις και ένα δίσκο bulk και είσαι κομπλέ στο κόστος που ορίζεις.



*Στην αγορά κυκλοφορεί και το Icy Box... Δεν είναι το ίδιο.
 

Θοδωρής Ρ.

AVClub Addicted Member
Επανέρχομαι αφού έλαβα υπόψη τις προτροπές σας με τις παρακάτω επιλογές:
αυτόν τον εξωτερικό της seagate με σύνδεση esata στα 125ευρώ ή αυτή την θήκη για να βάλω μέσα κάποιον σκληρό της αρεσκείας μου, που επίσης προσφέρει σύνδεση esata.
Οι απορίες μου είναι οι εξής:
α)γιατί η ταχύτητα σε άλλες συνδέσεις esata είναι στα 1,5 και σε άλλες στα 3GB? πώς μπορώ να εξασφαλίσω κατά την επιλογή ότι η θήκη που θα πάρω θα δουλεύει στα 3GB?
β)στην συκευασία των περισσότερων θηκών με συνδεση esata περιλαμβάνεται και μια καρτα pci με esata θύρες πάνω στην οποία "κουμπώνει" ο σκληρός. Οι κάρτες αυτές έχετε βρει να πωλούνται πουθενά και χωριστά, ώστε να πάρω άλλη μια και για το HTPC μου εκτός από που υπάρχει στην συσκευασία? Επίσης υπάρχει μήπως και σε 5,25'' εκτός από pci ώστε να μπει στην πρόσοψη αντί γοα το πίσω μέρος του pc?
 

Θοδωρής Ρ.

AVClub Addicted Member
Χμμ...μιας και δεν πήρα καμιά συγκεκριμένη απάντηση ξαναρωτάω:
αν πάρω μια εξωτερική θήκη με έξοδο esata που στις προδιαγραφές αναφέρει ταχύτητα ως 3Gb/s, όπως αυτή και έναν sata σκληρό που επίσης αναφέρει ταχύτητα διαμεταγωγής ως 3Gb/s όπως αυτός, θα είμαι καλυμένος?
Bracket από την sata της μητρικής σε pci που μπορώ να βρω? Έχει πετύχει κανένας σε κανένα μαγαζί?
 
Συνήθως τα κουτιά με eSATA υποστηρίζουν 1.5 Gb/s (SATA1). Βέβαια μπαίνει και ο παράγοντας SATA controller (για ενσωματωμένο μιλάω) της μητρικής, αν δηλαδή υποστηρίζει SATA2 ή όχι.
Οσον αφορά κουτί για δίσκο θα πρότεινα αυτό http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.802150 για να μπορείς να παίξεις με IDE ή SATA δίσκους.
 
Συνήθως τα κουτιά με eSATA υποστηρίζουν 1.5 Gb/s (SATA1). Βέβαια μπαίνει και ο παράγοντας SATA controller (για ενσωματωμένο μιλάω) της μητρικής, αν δηλαδή υποστηρίζει SATA2 ή όχι.
Οσον αφορά κουτί για δίσκο θα πρότεινα αυτό για να μπορείς να παίξεις με IDE ή SATA δίσκους.