Φωτό με κόκκο

kosmous

Supreme Member
17 June 2006
4,463
Γεια σας παιδιά , έχω την Olympus m700
Και προσπαθώντας για καλύτερες φωτογραφίες σε ένα κέντρο πρωί με αρκετό φωτισμό μέσα διότι γύρω , γύρο έχει παράθυρα ρύθμισα την μηχανή από το μενού τις για φωτογραφίες σε εσωτερικό χώρο (έχει 22 επιλογές χιόνια-πορτρέτο κλπ) και αυτή μου έβγαλε κόκκο στις φωτό ενώ στην απλή αυτόματη ρύθμιση βγάζει πεντακάθαρα .
Τι σημαίνουν αυτές οι 22 επιλογές και γιατί τις έχει ο κατασκευαστής ?
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Οι επιλογές είναι η εύκολη λύση γι αυτόν που δεν ξέρει.
Προφανώς ο κατασκευαστής ανεβάζει την ευαισθησία iso γιατί σου λέει θα τραβήξεις μέσα. Αρα θόρυβος.

Αν θέλεις θα ασχοληθείς μόνος σου και θα τραβήξεις manually όσο σου επιτρέπει η μηχανή.
 
22 June 2006
34,776
NEO HRAKLEIO
Mην εμπιστευεσαι τις αυτοματες ρυθμισεις...
Aν εχει προγραμμα manual - προτεραιοτητα ταχυτητας ή διαφραγματος τοτε δοκιμασε τα , παντα σε χαμηλα iso(50-200).
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
δεν πρέπει να έχει προγράμματα Α S ή Μ η σειρά mju
Καλύτερα να διαβάσεις τις οδηγίες τι ακριβώς κάνει κάθε πρόγραμμα ώστε να επιλέγεις το κατάλληλο. Αν και εδώ που τα λέμε, σε τόσο μικρό αισθητήρα εάν τραβάς πορτραίτο για παράδειγμα, είτε το ειδικό πρόγραμμα επιλέξεις (το οποίο λογικά χρησιμοποιεί τέρμα ανοικτό διάφραγμα) είτε το πλήρως αυτόματο, παραπλήσια αποτελέσματα θα έχεις.
Σε τέτοιες μηχανές τραβάς μέχρι και iso200, ή και iso400 το πολύ με παραχωρήσεις. Μετά η ποιότητα είναι είτε για πέταμα είτε για ιδιωτικούς ντετέκτιβ.
 

kosmous

Supreme Member
17 June 2006
4,463
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παιδιά αλλά εδω μιλάμε ότι ανοίγω την μηχανή και χωρίς να πειράξω τίποτε βγάζει αρκετά καλές φωτό κατ' εμέ.
Βάζω απο το μενού scn (έτοιμες ρυθμίσεις))φωτογράφιση σε κλειστούς χώρους και η ίδια φωτό βγαίνει με θόρυβο ενω η δοκιμή γίνεται μέσα στο μαγαζί μου .
Στην τελική αυτόματα λειτουργεί και στις δυο περιπτώσεις , αλλά μου χάλασε τις φωτό απο το γλέντι στα βαφτίσια μαμώτο μου .
Δεν φωνάζω σε σας έτσι ? απλά τα εχω πάρει γιατί εγω έβαλα αυτήν την ρύθμιση προσπαθώντας να διευκολύνω τον επεξεργαστή της μηχανής δηλώνοντας του σε τι συνθήκες θα φωτογραφίσω που χίλιες φορές να μην είχε καμμία λειτουργία πλην της απλής αυτόματης σκόπευσης.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
καλά θα κάνεις πριν χάσεις τα επόμενα βαφτίσια ή γεννητούρια, να δοκιμάσεις σε ακραίες συνθήκες τι πουλιά πιάνει το εργαλείο
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
η επιλογή των κλειστών χώρων νομίζω ενεργοποιεί αυτό που η Olympus βαφτίζει "electronic shake reduction" το οποίο είναι μάλλον απάτη, καθώς ανεβάζει το gain σε βαθμό που ο θόρυβος κάνει τη φωτογραφία μη αξιοποιήσιμη. Καλύτερα να το αποφεύγεις.
 

kosmous

Supreme Member
17 June 2006
4,463
Γιατί δεν το ενεργοποιεί όμως και στην auto ρύθμιση ?
Εγώ πλέον θα αποφύγω οτιδήποτε έχει βαφτίσει η olympus στην συγκεκριμένη μηχανή και θα χρησιμοποιώ την auto ρύθμιση που μου βγάζει όταν την ανοίγω εως ότου μάθω την manual.
Κανένα πρόγραμμα για αποθορυβοποίηση στις φωτό υπάρχει ?
Κύριε Παναγιωτίδη δεν ξέρω το μικρό σου πως την φτάνω στις ακραίες συνθήκες ?
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
προφανώς η αυτόματη ρύθμιση κινείται μεταξύ άλλου εύρους ευαισθησίας (iso). Μάλλον μέχρι iso 400 (που και αυτό πολύ είναι). Η ρύθμιση εσωτερικών χώρων θα το πηγαίνει παραπάνω. Είναι προφανές όμως ότι τα iso800 & 1600 σε μία μηχανή με αισθητήρα 1/2.5' είναι απλώς για εντυπωσιασμό. Να φανταστείς ότι η πρωταθλήτρια σε θέματα (έλλειψης) θορύβου στη χαμηλή κατηγορία των dslr, η Canon 350D, σταματάει μέχρι iso1600 (και αυτό όσο μπορούμε το αποφεύγουμε).

Πρόγραμμα για αποθορυβοποίηση (το προτείνω επειδή είναι free, γιατί υπάρχουν και άλλα) το Noiseware.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Η άποψή μου είναι γιά τα πάντα αυτόματο, με τέτοια μηχανή. Καθώς πχ στο σκοτάδι θα βάλει φλας και είσαι "εντάξει".
Όμως επειδή δεν έχει από όσο κατάλαβα δυνατότητες μανιουαλ, σου δίνει το δωράκι τις έξτρα ρυθμίσεις. αυτές όμως γιά χάρη εντυπωσιασμού κάνουν τα τεχνάσματα που λεει ο send. Ναι μεν πχ στο σκοτάδι και με φως ηλεκτρικό μέσα στο δωμάτιο θα δώσουν μια αίσθηση δωματίου καθώς θα λείπει η φλασιά και αυτό θα σημαίνει γιά κάποιον που δεν ξέρει ότι "δες την έβγαλα σε φυσικές συνθήκες" αλλά γιά εκείνον που αρχίζει να υποψιάζεται θα πει "από που ήρθε ο κόκκος"

Ετσι καλό είναι όπως είπα όλα αυτά να δοκιμάζονται σε εξτρημ καταστάσεις σε ανύποπτο χρόνο πριν χάσουμε την πόζα με τα παιδιά μας (που δεν θα ξανάρθει).

Προγράμματα αποθορυβοποίησης έχουν αναφερθεί εδώ (δεν τα θυμάμαι όμως καθώς δεν τα χρησιμοποιώ). Ψάξε λίγο.

Δημήτρης είναι.
ακραίες συνθήκες πετυχαίνεις, ενα πρωί Κυριακής που δεν σε απασχολεί κανείς και πας στο δωμάτιό σου και δοκιμάζεις: γιά να βγάλω εδώ με αυτήν τη ρύθμιση που δείχνει το φεγγαράκι ή το χιόνι, ή τον σκιέρ.... κλπ
Και μετά συμπεράσματα.
Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση. Όλοι άλλωστε αυτό κάναμε
 

kosmous

Supreme Member
17 June 2006
4,463
Οκ το έπιασα και άλλη μια ερώτηση :
Αν είχα χρησιμοποιήσει τρίποδο θα είχε αποφευχθεί ο κόκκος στην συγκεκριμένη λειτουργία ?
Δηλαδή θέλω να πω μήπως ο κατασκευαστής δίνει τις όποιες ρυθμίσεις αλλά με προυποθέσεις στον χειρισμό ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό ?
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
όχι σε καμιά περίπτωση.
Σκέψου το σαν να βλέπεις στο σκοτάδι.
Στην αρχή δεν βλέπεις.
μετά ανοίγει η κόρη και βλέπεις σκιες.
Ετσι και εκεί.
Μεγαλώνει η ευαισθησία αλλά κάτι πληρώνεις.
Ο τρίποδα βοηθάει αλλού.
Γιά τέτοια μηχανή ξέχνα τον.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
η μόνη ουσιαστική χρησιμότητα που έχει η υποδοχή τριπόδου σε τέτοιες μηχανές, είναι για μίνι τρίποδο σε φωτογράφηση με χρονοδιακόπτη.

Οι σούπερκόμπακτ προορίζονται για να τις έχεις πάντα μαζί σου στις διακοπές, σε βόλτες, σε εκδρομές, σε συναντήσεις με φίλους κλπ. Δηλαδή ιδίως για λήψη snapshots (στιγμιοτύπων, ιδίως μάλιστα αναμνηστικών)

Εάν κύριο μέλημα δεν είναι η φορητότητα, αλλά οι ποιότητα και ο έλεγχος στις φωτογραφίες που τραβάς, πας σε dslr. Όχι ότι μία dslr με ένα μόνο φακό δεν είναι φορητή λύση, απλώς δεν μπαινει στην τσέπη σου όπως μία σουπερκόμπακτ.
 

clarck

New member
16 October 2006
94
Εγω παλι το θεωρω απολυτα φυσιολογικο.

Απλα να σου πω οτι οι περισοοτερες DSLR της αγορας, εχουν προβλημα θορυβου. Μην ζητας απο την compact σου να κανει θαυματα.
Ναι, αν ειχε manual ρυθμησεις, το τριποδακι θα βοηθουσε. Τωρα οχι.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
εάν πρόκειται για 100% crop, δεν είναι άσχημα.

Εάν είναι όμως resize όπως φαντάζομαι, όντως μιλάμε για πολύ θόρυβο. Και πάλι μια εκτύπωση 10χ15 μάλλον μπορείς να την κάνεις, θα φαίνεται βέβαια και εκεί.
 

kosmous

Supreme Member
17 June 2006
4,463
send δεν καταλαβαίνω τι εννοείς η φωτό ήταν μεγαλύτερη και αφου έκανα περικοπή γύρω γύρω μετά δήλωσα αλλαγή μεγέθους απο 3072χ2304 σε 600χ767 .
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
100% crop σημαίνει ότι παραθέτεις αυτούσιο ένα τμήμα της εικόνας σου το οποίο απέκοψες. Εσύ περιέκοψες την εικόνα σε ένα βαθμό (σε ποιο θα μας πεις εσύ) και μετά έκανες resize. Δείγμα θορύβου όμως δίνει το 100% crop, όσο μικραίνεις την εικόνα αυτονόητο είναι πως εξαφανίζεις σταδιακώς το θόρυβο, όπως εξάλλου και όλες τις λεπτομέρειες ενός υψηλής ανάλυσης αρχείου.