Φωτογραφία με φλας στο απόλυτο σκοτάδι.

zxcv

AVClub Enthusiast
6 August 2008
931
Πρέπει να τραβήξεις σχεδόν στα τυφλά μέσα σε ένα δωμάτιο (η εστίαση έστω δεδομένη και ρυθμισμένη από πριν στα 2μ.) με μηδενικό φωτισμό με το φλας της μηχανής σου χωρίς δοκιμαστική φλασιά.
Γίνεται; Όχι στο Auto (που και σε αυτό δεν ξέρω αν γίνεται...)
 

octap

New member
3 January 2010
81
Θέλεις να τρομάξεις κάποιον? :violent-smiley-030:
Αν έχεις αρκετά κλειστό διάφραγμα σε σχέση με την απόσταση που να σου εξασφαλίζει ανεκτό νετάρισμα σε περίπτωση που δεν πέσεις και τόσο μέσα στην.....προ-εστίαση...τότε κάτι μπορείς να κάνεις.

Τι μηχανή έχεις όμως? Μιλάμε για DSLR? για εξωτερικό flash ή αυτό που έχει η μηχανή?

Αν έχεις DSLR και εξωτερικό flash, βάζεις στο φακό manual εστίαση και στο flash manual επιλέγοντας εσυ πόσο δυνατά να βαρέσει και γίνεται...
 

zxcv

AVClub Enthusiast
6 August 2008
931
Μιλάω για μηχανή DSLR με το δικό της φλας.

Το θέμα μου είναι στις ρυθμίσεις ώστε να πετύχω τη σωστή ισορροπία φωτός.
Υπάρχει δηλαδή κάποιος οδηγός με τυποποιημένα νούμερα ταχύτητας & διαφράγματος για χρήση με φλας?

Στις δοκιμές μου - μάλλον επειδή παίζουν και αντανακλάσεις - δεν πέτυχα σταθερά αποτελέσματα.

(θέλω να απαθανατίσω μικρόσωμα ζωάκια που εμφανίζονται μόνο στο σκοτάδι και όταν δεν είναι κανείς παρών. έχω και τηλεχειρισμό για να μην είμαι πολύ κοντά)
 

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Το θέμα είναι οτι το ενσωματωμένο φλάς της μηχανής ρυθμίζει αυτόματα την ένταση του. Εσύ μπορείς να του πείς βέβαια ένα +/- 2 στην έκθεση (flash compesation) αλλά αυτό πάλι θα ρυθμίσει με βάση την φωτορύθμιση του. Το κακό είναι οτι αυτό το κάνει με προφλασιές που στην περίπτωση σου με τα ζωάκια (τί ζωάκια?) δεν νομίζω οτι είναι και πολύ καλό.
Τυποποιημένες ρυθμίσεις υπάρχουν για φλας εξωτερικά με μάνουαλ ρυθμίσεις που με βάση το guide number την απόσταση απο τον στόχο και το διάφραγμα/iso ρυθμίζεις την ένταση της φλασιάς (1/1, 1/2, 1/4 κτλ.) Η ταχύτητα εφόσων μιλάμε για σκοτάδι είναι αδιάφορη καθώς η φλασιά διαρκεί εκατοστά του δευτερολέπτου οπότε τί 1 λεπτό τί 1/100 βάλεις δεν έχει διαφορά. Σημασία έχει να είναι μικρότερη απο την μέγιστη ταχύτητα συγχρονισμού της μηχανής. Δλδ την μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορεί να συγχρονιστεί η κίνηση των κουρτινών του κλείστρου ώστε η φλασιά να φωτίσει όλον τον αισθητήρα και να μην έχεις μαύρες μπάρες σε μέρος της εικόνας. Στις περισσότερες είναι 1/250 ή 1/180. Συνήθως βεβαια οι μηχανές επιλέγουν αυτόματα 1/60 σε καταστάσεις φλας αν δεν είναι σε manual mode οπότε μην σε απασχολεί.