Galina Vishnevskaya:Songs and Opera Arias

17 June 2006
62,722
Χολαργός
H Vishnevskaya γεννήθηκε το 1926 στο Leningrad,καί έζησε ολα τα δύσκολα χρόνια τού Σταλινισμού,και τής ναζιστικής εισβολής.Θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τήν ´ψυχή τής αιώνιας Ρωσίας´
Soprano πού τραγουδά κυρίως με τον θώρακα χωρίς να χρησιμοποιεί ιδιαιτερο vibrato στήν φωνή της,προσφέρει ένα αίσθημα σταθερότητας και λεβεντιάς στο τραγούδι της.Δεν μοιάζει πολύ με τις soprano τής Δυσης,και ο δίσκος τής Ε.Μ.Ι,που προτείνω μάς δίνει τήν ευκαιρία να απολαύσουμε τήν τέχνη της.
Ο συγκεκριμένος δίσκος όμως έχει και μία άλλη μεγάλη αξία.Η Vishneskaya παρουσιάζει 3 τραγούδια τού Mussorgsky.το συγκλονιστικό Hopak,ενα νανούρισμα,και το Darling Savishna.
Επίσης 4 τραγούδια τού χορού και τού θανάτου τού ιδιου συνθέτη ενορχηστρωμένα απο τον Shostakovich
Kαι μόνον για τα 7 αυτά συγκλονιστικά τραγούδια ο δίσκος αξίζει πολύ.
Υπάρχουν ακόμα 3 θαυμάσια τραγουδια τού Rimsky-Korsakov,και μικρά αποσπάσματα απο όπερες του ιδιου και τού Tchaikovsky.
Στο πιάνο συνοδευει ο συζυγός της Mstislav Rostropovich,και διευθύνει ο ίδιος την Φιλαρμονική τού Λονδίνου,στον Μοussorgsky,στον rimsky-korsakof,και λίγο στον Tchaikovsky.
Δίσκος πού αξίζει να προσεχτεί ειδικά από τους λάτρεις του Mussorgsky,και τής ρωσικής σχολής..
 
Ο δίσκος αυτός έχει γίνει πλέον κλασσικός. Ειδικά στα τραγούδια του Μούσσοργκσκυ, όπου είναι must.
GROC_Mussorgsky_Vishnevskaya_5626532.jpg
 
17 June 2006
14,350
Θα ήθελα να συμφωνήσω. Αλλά τα είχα σε μιά έκδοση-κουτί με, νομίζω, 5 LPs (αργότερα 3 CDs) με τον Boris Petroff, πολύ προσεγμένη με ένθετο βιβλιαράκι: τώρα είναι καταργημένη και περιμένω μήπως την επανεκδόσει η ΕΜΙ...νομίζω πως αυτή ήταν αξεπέραστη, η απόλυτη εκδοχή των τραγουδιών του Mussorgsky από αυτές τουλάχιστον που έχω ακούσει εγώ.