Γνώμες για ενισχυτή

Μανωλάς Βλάσης

AVClub Enthusiast
19 June 2006
794
Καλησπέρα σας!

Μόλις προ ολίγου παρέλαβα μια πεντάδα ηχείων, τα Jamo HCS-606.
Τα κύρια ηχεία είναι δύο ηχοστήλες τριών δρόμων bass reflex (8ιντσο γούφερ, 2 5ιντσα midrange και τουίτερ 1 ίντσας). H ισχύς τους είναι 130 (Long Term) και 210 (Short Term), η αντίσταση 6 Ohm και η ευαισθησία 89 dB.

Τα surround είναι δορυφόροι δύο δρόμων bass reflex (4ιντσο γούφερ και τουίτερ 1 ίντσας). Η ισχύς τους είναι 80 (Long Term) και 130 (Short Term), η αντίσταση 6 Ohm και η ευαισθησία 87 dB.

Το κεντρικό είναι δύο δρόμων bass reflex (2 4ιντσα γούφερ, τουίτερ 1 ίντσας). Τα άλλα χαρακτηριστικά του είναι ίδια με αυτά των surround.

Αφού ξεκαθαρίσω ότι τα θέλω σχεδόν αποκλειστικά για ταινίες (για μουσική έχω ξεχωριστό σύστημα), θέλω κατ' αρχάς να ρωτήσω τι είναι αυτό το Long Term Power και Short Term Power. Αντιστοιχούν σ' αυτά που λέμε rms και peak;

Το βασικό πρόβλημα που με απασχολεί τώρα είναι η αγορά ενός ενισχυτή που να μπορεί να οδηγεί με άνεση αυτά τα ηχεία (λέω "με άνεση", γιατί έχω διαβάσει εδώ στο φόρουμ πολλά και διάφορα για κάψιμο ηχείων, για ζόρισμα ή παύση λειτουργίας του ενισχυτή κ.λπ.). Το budget που διαθέτω δεν υπερβαίνει τα 400 ευρώ. Τι λέτε; Υπάρχει κάτι σ' αυτό το ποσό που να με καλύπτει;

Περιμένω προτάσεις και σας είμαι ευγνώμων από πριν γι' αυτές.
 
Βλάση, καλορίζικη η σειρά των ηχείων που απέκτησες και καλά στρωσήματα απο εδω και εμπρός.Βεβαίως όπως λές και εσυ γιά να έρθουν αυτά χρειάζεται κάποιος ενισχυτής που απο ότι μας λές να κοστίζει περί τα 400 ευρώ.....
Γιά ρίξε μιά ματιά στον MARANTZ SR-4600...θα σου δώσει 80w/κανάλι(7χ80)και θα σε καλύψει αρκετά και στην μουσική.Αν δεν σε ικανοποιήσει θα σου πρότεινα να ανέβεις λίγο στα χρήματα και να εξετάσεις σοβαρά τον ΥΑΜΑΗΑ ΡΧ-V659 επτακάναλος και αυτός με 100W στο κανάλι και μιά κατηγορία πιό πάνω απο τον MARANTZ....άλλωστε η διαφορά τιμής δεν πρέπει να είναι πάνω απο 100-150 ευρώ.
 

Μανωλάς Βλάσης

AVClub Enthusiast
19 June 2006
794
Re: Απάντηση: Γνώμες για ενισχυτή

Βλάση, καλορίζικη η σειρά των ηχείων που απέκτησες και καλά στρωσήματα απο εδω και εμπρός.Βεβαίως όπως λές και εσυ γιά να έρθουν αυτά χρειάζεται κάποιος ενισχυτής που απο ότι μας λές να κοστίζει περί τα 400 ευρώ.....
Γιά ρίξε μιά ματιά στον MARANTZ SR-4600...θα σου δώσει 80w/κανάλι(7χ80)και θα σε καλύψει αρκετά και στην μουσική.Αν δεν σε ικανοποιήσει θα σου πρότεινα να ανέβεις λίγο στα χρήματα και να εξετάσεις σοβαρά τον ΥΑΜΑΗΑ ΡΧ-V659 επτακάναλος και αυτός με 100W στο κανάλι και μιά κατηγορία πιό πάνω απο τον MARANTZ....άλλωστε η διαφορά τιμής δεν πρέπει να είναι πάνω απο 100-150 ευρώ.

Γιάννη, σε ευχαριστώ πολύ! Για τον Marantz δεν ξέρω τίποτε και θα το ψάξω. Όσο για τον Yamaha, που μου τον πρότειναν και τα παιδιά του καταστήματος, τον σκέφτομαι ως πιθανότερη λύση. Πρόσφατα βέβαια διάβασα (στο Ίντερνετ) για τον Denon AVR-1507, ο οποίος δίνει (κατά τον κατασκευαστή πάντα) 75W/κανάλι στα 8 Ohm και 110W/κανάλι στα 6 Ohm (και τα ηχεία είναι 6ωμα). Νομίζεις ότι είναι μικρός για αυτά τα ηχεία; Έχεις ακούσει ή διαβάσει τίποτε γι' αυτόν; Πάντως, οι τιμές και των δύο (Yamaha και Denon) είναι 100% μέσα στα όρια που θέτω (στο ίδιο κατάστημα):
Yamaha 659 ....................... 420 ευρώ
Denon AVR-1507 ................. 340 ευρώ

Ευχαριστώ προκαταβολικά και όσα άλλα παιδιά ασχοληθούν με το πρόβλημά μου και κάνουν και άλλες προτάσεις!
 

gou-tsou

Senior Member
22 August 2006
383
θα συμφωνησω με τον κ. Νανοπουλο.οσον αφορα τον 4600 δε ννομιζω να τον βρεις τωρα,καθως εχει εισαχθει ο 4001,ιδια χαρακτηριστικα με τον 4600 ελαφρως βελτιωμενος.τον συγκεκριμενο τον εχω ακουσει με τα εξης ηχεια:audio spectrum athena kai ως surround τα eros και επαιζαν αρκετα καλα.οποτε δε νομιζω να εχει kαποιο προβλημα με τα jamo.η τιμη του 4001,ειναι 480 στη στοα φεξη,που το εχω ψαξει.καλη προταση και ο yamaha που προτειναν παραπανω...μεγεια και τα ηχεια...
 

JohnJohn

AVClub Addicted Member
25 June 2006
2,481
Re: Απάντηση: Γνώμες για ενισχυτή

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο πόσα βαττ βγάζει ο ενισχυτής (νούμερο που δεν λέει τίποτα αν δεν αναγράφονται όλες οι συνθήκες - φορτίο, επίπεδο παραμόρφωσης κτλ) αλλά και πόσα ohm είναι η ελάχιστη σύνθετη αντίσαση του ηχείου. Το τί γράφει πάνω (ως ονομαστική τιμή) δυστυχώς λίγο έχει να κάνει με την πραγματικότητα. Ο κατασκευαστής μπορεί να βαφτίσει το ηχείο του όπως θέλει (4,6,8ohm). Δείτε συνημμένη την συνθετη αντίσταση ενός δίδρομου ηχείου. Το ηχείο στην μεσαία περιοχή παρουσιάζει σύνθετη αντίσταση που ξεπερνά τα 30 Ohm (φυσιολογικότατη συμπεριφορά που παρουσιάζουν όλα τα δίδρομα), ενω η ελαχιστη τιμή της είναι 3.7 Ohm στα 188Ηz. Πόσα Ohm πρεπει να χαρακτηριστεί ως nominal impedance από τον κατασκευαστή? 4? 6? 8? Προσωπικά και τις 3 τιμές τις βρίσκω σωστές. Το ταμπελάκι λοιπόν πίσω από τα ηχεία μου γράφει 8ohm. Το παλαβό της υπόθεσης είναι οτι το woofer είναι 4 ohm και όχι 8ohm όπως θα περίμενε κάποιος.

Για την παγίδα που πέφτει ο αγοραστής δεν το συζητάω (= εχω ηχείο 8ohm αρα ο ενισχυτής μου που γραφει από πισω 6-8ohm το οδηγεί ανετα ! )

Από την άλλη μεριά, πώς να τολμήσει να γράψει ο κατασκευαστής στο ταμπελάκι το 4ohm την στιγμή που σχεδόν όλοι οι πολυκάναλοι αναφέρουν ρητά "συνδέστε ηχείο 6-8ohm ( αφου φορουν ασθενικά - για 7 κανάλια - τροφοδοτικά λόγω κόστους) ?

Το θέμα με έχει προβληματίσει και μένα τις τελευταίες μέρες γιατι ψαχνω να βρω πολυκάναλο ενισχυτη που να εχει σχετικά αξιοπρεπεις δυνατότητες οδήγησης ( για τους παραπάνω λόγους ) και να μην κοστίζει μια περιουσία και δεν μπορώ να καταλήξω καπου..
Κανείς δεν αναφέρει αναλυτικά watt @ 8ohm και watt @ 4ohm και επιπεδο παραμόρφωσης και γενικά βλεπω ότι οσοι το "παίζουν" δυνατοί, υστερούν στην ποιότητα ήχου, και όσοι χαρακτηρίζονται ως ηχητικά ανώτεροι, υστερούν σε ισχύ ( συγκρινοντας μηχανηματα παραπλησιας τιμής παντα).

Τελικά τι ισχύει? Με ποιον ενισχυτή θα εχω καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα?

Από τον παρακάτω Nad ?

T743 A/V Receiver Features
* 5 x 50W Simultaneous Minimum Continuous Power into 4 / 8 / 2 ohms
* 105W, 145W, 165W IHF Dynamic Power into 8, 4 and 2 ohms, respectively


Η από τον αρκετά φτηνότερο Marantz 5001 που δινει 90watt @8 ohm και 110@6 ohm ?

Ποιος θα φαει το λιγότερο ζόρι στις χαμηλές συχνότητες που η συνθετη αντίσταση είναι κάτω και από τα 4ohm?

Δεν ξέρω, λίγο έχω ασχοληθεί με το θέμα αλλά νομίζω στους πολυκάναλους πληρώνουμε πολύ χρήμα για τα ηλεκτρονικα μπιχλιμπίδια αφήνοντας την ουσία (τον ηχο) σε δευτερη μην πω και τριτη μοιρα.. Ειναι δυνατόν να τρωνε τα λεφτά σε συνδεσιμότητες ipod, usb sticks, video upscaling, κτλ κτλ αντί να τα δίνουν σε κτηνώδη τροφοδοτικά και σε ποιοτικότερα υλικά (οσα τουλαχιστον παρεμβάλλονται στο σήμα) ??

Να το κάνω ποιο συγκεκριμένο το ερώτημα: O Marantz 5001, Denon 1907, Pioneer 1016. Ηχητικά υποθέτω υπερέχει ο Marantz, σωστά? Ποιος μπορει ομως να οδηγήσει χωρίς προβληματα ενα οχι ευκολο φορτίο ?

Η μηπως να παρω εναν 4001 και με τα ρεστα να παρω εναν berry??????
 

Attachments

  • BW.gif
    BW.gif
    45.9 KB · Views: 4

Μανωλάς Βλάσης

AVClub Enthusiast
19 June 2006
794
Παιδιά, σας ευχαριστώ όλους! Εννοείται ότι και κάθε άλλη πρόταση είναι ευχαρίστως δεκτή.

JohnJohn, ενδιαφέροντα αυτά που έγραψες, αλλά - καθώς είμαι σχεδόν άσχετος με το θέμα - με προβλημάτισες πολύ. Αισθάνομαι άβολα με αυτό το "με άνεση" που έγραψα. Μήπως θα ταίριαζε να γράψω "αξιοπρεπώς"; Πώς να ελέγξω τόσα στοιχεία, όταν μάλιστα δεν τα αναφέρουν οι κατασκευαστές; Σημειωτέον πάντως ότι δεν έχω απαιτήσεις ούτε για πολύ υψηλές στάθμες ούτε για μεγάλη ποιότητα στον ήχο. Απλώς θέλω να ακούω αξιοπρεπή ήχο για τις ταινίες μου. Thanks, anyway!
 
26 June 2006
174
Αθήνα
Φίλε JohnJohn,

Εχω εδω και ενα χρονο τον NAD 743, ο οποιος αντικατεστησε ενα Pioneer 959 (αν θυμαμαι καλα το μοντελο), ο οποιος στα χαρτια ειχε διπλασια ισχυ.
Στην πραξη ομως τα πραγματα ειναι διαφορετικα και ρυθμιζοντας το gain του NAD τελικα δεν μου λειπει ισχυς, αλλα το πιο συμαντικο ειναι οτι στη μουσικη ακουγεται παρα πολυ καλητερα απο τον Pioneer.
Επισης τον ειχα ακουσει στο Νακα διπλα διπλα με αντιστοιχης τιμης Yamaha, τον 650 η τον 659 αν θυμαμαι καλα, οπου και παλι στη μουσικη ηταν σαφεστατη η υπεροχη του NAD.
Περνα μια βολτα απο τον Νακα στην Ιπποκρατους για να τους ακουσεις.

Κωστης
 

Μανωλάς Βλάσης

AVClub Enthusiast
19 June 2006
794
Παιδιά, για τον Denon AVR-1507 διάβασα ότι έχει power concumption 4,3 Α. Τι σημαίνει αυτό σε watt; Ξέρει κανείς τίποτε γι' αυτόν τον ενισχυτή;