IBM 1401-Οδηγίες Χρήσεως

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
h96702t3334.jpg


IBM 1401,Α User's manual - Jόhann Jόhannsson ( 4AD ) 2006

" . . .Το 1964 , ένας υπολογιστής , ο ΙΒΜ 1401 - αφίχθη στην Ισλανδία . Ηταν ένας από τους πρώτους υπολογιστές που εισήχθησαν στην χώρα. Ο 1401 αποκλήθηκε το "Μοντέλο Τ" της βιομηχανίας υπολογιστών - ήταν ο πρώτος οικονομικός , μαζικής παραγωγής , ψηφιακός υπολογιστής . Ο αρχισυντηρητής μηχανικός γι αυτόν τον υπολογιστή ήταν ο Johann Gunnarsson , o πατέρας μου . Ηταν ένας ενθουσιώδης μουσικός και κατάφερε να μάθει έναν περίεργο τρόπο να φτιάχνει μουσική με αυτόν τον υπολογιστή - μιά λειτουργία για την οποία σίγουρα δεν είχε κατασκευασθεί αυτή η μηχανή . Ο τρόπος αυτός ήταν απλούστατος . Η μνήμη του υπολογιστή εξέπεμπε ηλεκτρομαγνητικά κύματα κι έτσι προγραμματίζοντας την μ' έναν συγκεκριμένο τρόπο και τοποθετώντας δίπλα ένα ραδιοφωνικό δέκτη , μελωδίες μπορούσαν να βγούν από αυτόν που τις συνελάμβανε ο δέκτης ως απαλά , μελαγχολικά ημιτονοειδή σήματα.

Οταν ο ΙΒΜ 1401 σταμάτησε να λειτουργεί το 1971 , δεν πετάχτηκε απλά σαν ένα παλιό , κοινό ψυγείο . Αντίθετα μιά μικρή τελετή αποχαιρετισμού έλαβε χώρα προς τιμή του , σχεδόν σαν κηδεία , καθώς οι μελωδίες του ακούστηκαν για μιά ακόμη φορά . Αυτή η "παράσταση" ντοκουμενταρίστηκε εγγραφείσα σε ταινία , μαζί με ηχογραφήσεις του ήχου του εν ώρα λειτουργίας
. . . "

Με ένα τέτοιο κείμενο που ξεχειλίζει από τρυφερότητα για ένα ογκώδες , παλιό , ξεπερασμένο από τα πράγματα και τον χρόνο , μηχάνημα , δεν θα μπορούσε κάποιος να περιμένει παρά μιά εξ ίσου τρυφερή και νοσταλγική μουσική να ντύνει τους ήχους αυτού του υπολογιστή .

Ο Jόhann Jόhannsson , o γιός δηλαδή του αρχισυντηρητή , πήρε αυτές τις ταινίες που είχαν κρατήσει για πάντα πάνω τους γραμμένους τους ήχους του ΙΒΜ 1401 και τους έντυσε με μουσική , βοηθούμενος από μιά 60μελή ορχήστρα , δημιουργώντας ένα δυνατό , ελεγειακό και γεμάτο νοσταλγία έργο που κινείται ισορροπώντας με θαυμαστή κομψότητα ανάμεσα στον Gorecki και τον Part αφ' ενός και στις κινηματογραφικές ογκώδεις συνθέσεις του Craig Armstrong . Ακόμη και οι οδηγίες χρήσεως που ακούγονται στο δεύτερο κομμάτι αποκτούν με μεταφυσικό τρόπο μιά ποιητική χροιά , αποδεικνύοντας ότι η υψηλή τέχνη μπορεί να βρεί έμπνευση και σε ένα τόσο πεζό για τους περισσότερους από μας , θέμα .

Αξίζει να το ακούσετε τουλάχιστον , με ανοιχτά αυτιά και με ανοιχτή καρδιά.

BRL61-IBM_1401.jpg

o ΙΒΜ 1401
 

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,004
Λάρισα
Είμαι πολύ περίεργος να το ακούσω αυτό, γιατί γύρω στο ´84, νομίζαμε ότι αυτό που έβγαζε ο επεξεργαστής ήταν παρεμβολές και αυτός το είδε σαν μουσική! Μπράβο!!!
 
22 June 2006
1,097
Sweden
Δημήτρη συγχαρητήρια για την επιλογή της παρουσίασης!

Είναι το πρώτο καινούργιο album που άκουσα το 2007 και πρόκειται για διαμάντι. Είναι πάντως εκπληκτικό πως η ανθρώπινη φαντασία και επινοητικότητα δίνει τόσο συναισθηματισμό και ουσία εμπνευσμένη από μία ψυχρή και απόκοσμη συσκευή όπως ο IBM 1401. Απόκοσμη γιατί εκείνη την εποχή οι υπολογιστές επικοινωνούσαν μόνο με γλώσα μηχανής.

Το ίδιο απόκοσμο θα έλεγα είναι και το έργο του Jόhannsson με εικόνες που θυμίζουν σε μένα τις εικόνες του πλανήτη Solaris στην ομώνυμη ταινία του Tarkofsky.

Χωρίς να είναι ακριβώς μελαγχολικό, ακραία όμως ατμοσφαιρικό και λυρικό αποτυπώνεται κατευθείαν στο υποσυνείδητο. Σίγουρα πάντως μια ακρόαση δεν είναι αρκετή για αυτόν τον καυτό ωκεανό.

Συναφές έργο θεωρώ το sleep with the fishes του ξεχασμένου Peter Nooten (παραδόξως κυκλοφόρησε νέο άλμπουμ μετά από σχεδόν 20 χρόνια) που για 'μένα αγγίζει το ιδανικό για αυτό το είδος μουσικής.

Η αλήθεια είναι ότι και 'γω τρέφω μια αγάπη για τις παλιές μηχανές που τόσο άδικα ο χρόνος εκτόπισε..
 
22 June 2006
1,097
Sweden
Παράλειψη..

Αναλυτική παρουσίαση του IBM 1401, Α User's manual θα βρείτε και στο τρέχον τεύχος του ήχου ως δίσκο του μήνα απ'όπου έμαθα και 'γώ την ύπαρξη του.
 
22 June 2006
1,097
Sweden
Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθεί να ζωντανέψει ξανά τον 1401. Ονομάζεται IBM 1401 Restoration Project Computer History Museum. Περισσότερα εδώ