Ηχεία-Ενισχυτές: Συνδυασμοί και προτάσεις

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τις συζητήσεις που έκανα σήμερα με τους ΓΔ, ΑΓΔ, George Papas και Νίκο Καλ. περί ηχείων και ενισχυτών, σκέφτηκα να καταθέσω τις σκέψεις μου για το άμεσο μέλλον και να ζητήσω τη γνώμη σας.

Έχω τον ολοκληρωμένο NAD 3020i και ηχεία τα Baby Advent II της Advent.
Ο ολοκληρωμένος είναι σε πολύ καλή κατάσταση (λειτουργεί από το 1991, αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια για περισσότερο από 1 ώρα ημερησίως, λογικά ένα "λίφτινγκ" το χρειάζεται).
Τα μεγάφωνα των ηχείων είναι σε κατάσταση επιεικώς ελεεινή, τα τουίτερς δείχνουν εντάξει. Οι καμπίνες έχουν μικρές τρύπες από βίδες στο κάτω μέρος, διότι στο παλιό μας σπίτι τα είχαμε σε βάσεις τοίχου τύπου γωνία.

Σε κάθε περίπτωση το παλιό σύστημα θα πάει στο εξοχικό μας που θα είναι έτοιμο περίπου σε ενάμισι μήνα από τώρα.

Οι σκέψεις μου είναι οι εξής:

1) Να επισκευάσω τα Advent (αν αξίζει τον κόπο) και να μαζέψω λεφτά για να πάρω αργότερα καλύτερο ενισχυτή και ηχεία.

2)Να πάρω ένα ζευγάρι καλά ενεργά ηχεία και να τα συνδέσω στην pre out του ενισχυτή; Θα με βολέψουν λόγω αυτονομίας για μεταφορά σε άλλους χώρους του σπιτιού. Σ' αυτή την περίπτωση θα προχωρήσω μελλοντικά στην αγορά προενισχυτή και θα στείλω τον NAD στο εξοχικό με ένα ζευγάρι φτηνά ηχεία (πιθανότατα ενεργά).

3) Να πάρω ένα ζευγάρι σχετικά καλά ηχεία (παθητικά) και αργότερα να πάρω κι έναν ενισχυτή και να στείλω τον NAD με ένα ζευγάρι φτηνά ηχεία.

Ο χώρος μου είναι μικρός, περίπου 14τμ με 10 από αυτά να είναι ωφέλιμα, οπότε μιλάμε πάντα για ηχεία βάσης. Τα ακούσματά μου είναι κατά βάση rock και jazz, οπότε θέλω κάτι σχετικά ουδέτερο (να μην τονίζει περισσότερο χαμηλές, μεσαίες ή υψηλές σε σχέση με τις υπόλοιπες συχνότητες) και να μη φέρνει σε μόνιτορ. Επίσης να συμπληρώσω ότι ακούω συνήθως σε χαμηλές εντάσεις (δεν ακούει κανείς άλλος μουσική στο σπίτι).

Περιμένω τις προτάσεις σας κι ευχαριστώ για την υπομονή σας!
 

McZab

Supreme Member
3 July 2006
4,843
Belleville
... Τα ακούσματά μου είναι κατά βάση rock και jazz, οπότε θέλω κάτι σχετικά ουδέτερο (να μην τονίζει περισσότερο χαμηλές, μεσαίες ή υψηλές σε σχέση με τις υπόλοιπες συχνότητες) και να μη φέρνει σε μόνιτορ...

Λίγο διφορούμενο μου φαίνεται αυτό. Δηλαδή τα ουδέτερα, αχρωμάτιστα ηχεία είναι ή τείνουν να είναι της λογικής μόνιτορ. Εκτός αν εννοείς κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνω.
Σε αυτά πάντως που περιγράφεις ως επιθυμητά χαρακτηριστικά, θα πρότεινα ανεπιφύλακτα Spendor ή Harbeth.
 

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Βασικά δεν ξέρω κι εγώ αν μπορώ να πω αυτό που θέλω. Σε περιπτώσεις που τα ακούσματά μας είναι αντίθετα τι κάνουμε;
 

Θανος Κ.

Established Member
18 June 2006
120
Αθήνα
Ο χώρος μου είναι μικρός, περίπου 14τμ με 10 από αυτά να είναι ωφέλιμα, οπότε μιλάμε πάντα για ηχεία βάσης. Τα ακούσματά μου είναι κατά βάση rock και jazz, οπότε θέλω κάτι σχετικά ουδέτερο (να μην τονίζει περισσότερο χαμηλές, μεσαίες ή υψηλές σε σχέση με τις υπόλοιπες συχνότητες) και να μη φέρνει σε μόνιτορ.

Τα παραπάνω μάλλον μπερδεύουν την κατάσταση παρά βοηθούν γιατί η δουλειά των monitor είναι να είναι ουδέτερα (και αυτός ο ήχος σε κάποιους δεν αρέσει).
Πάντως προτείνω ενεργά και σε χαμηλή, σχετικά, κατηγορία τιμής τα Tannoy Reveal και τα Tascam.
Τα behringer έχουν το πλεονέκτημα της πολύ χαμηλής τιμής με αντίκτυπο - προσωπική γνώμη πάντα - την ποιότητα κατασκευής και κάποιες εκπτώσεις στον ήχο. Αν βέβαια το κόστος είναι ό μόνος παράγοντας, τότε behringer.
 
Δε θα ξανασχοληθείς.

Τα 14 τετραγωνικά θα σου τα φορτίσουν με άνεση με ήχο ακριβώς όπως τον θέλεις.

Γιου κεντ γκοου ρονγκ.

Νομίζω ότι ο Μάριος ο Τσιριγώτης είχε ένα ζευγαράκι για ακρόαση.
Ελπίζω να τα έχει ακόμα.
 
Νομίζω ότι για 8 ίντσες μεγάφωνο σε άλλες μάρκες θα πρέπει να ανέβει τουλάχιστον στη διπλή τιμή από τα περίπου 350-380 ευρώ που μπορεί να τα βρει στο Ελλάντα.
Μεγάλη διαφορά για μένα.

Και σε ότι αφορά τον monitor ήχο, πιστεύω ότι είναι αυτό που ψάχνουν όλοι αλλά δεν το ξέρουν.
 

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Το παλιό σύστημα αναπόφευκτα θα φύγει για το εξοχικό κάποια στιγμή. Πάντως για μερικά μηνάκια θα ξενοιάσω και σίγουρα θ' ακούω καλύτερα σε σχέση με τώρα.
Τον ενισχυτή να τον δώσω για κανένα "λίφτινγκ" ή όχι; Σαν να άρχισε να δείχνει τα χρόνια του.

Υ.Γ. Ο Μάριος είχε βάλει αγγελία στο φόρουμ;
 
Last edited: