ΗΧΟΣ...ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΑΚΟΜΑ.

Για να ακουσθεί από τον άνθρωπο ένας ήχος θα πρέπει να τηρούνται δύο προϋποθέσεις: Πρώτο να είναι αρκετά ισχυρός και δεύτερο να έχει κατάλληλη συχνότητα
Όρια ακουστών ήχων:ΑΝΘΡΩΠΟΣ 16-20000 Hz - ΣΚΥΛΟΣ 15- 50000 Hz - ΓΑΤΑ 60-65000 Ηz - ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ 100-15000 Ηz- ΔΕΛΦΙΝΙ 150-150000 Hz - ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ 1000-120000 Ηz
Η πρώτη προϋπόθεση βέβαια είναι κάτι που εξαρτάται και από την ποιότητα της ακοής μας (υποκειμενικό γνώρισμα).
Ήχος που μόλις ακούγεται έχει ακουστότητα ενός phon. Ως μια δεύτερη προϋπόθεση θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το τύμπανο ενός αυτιού πολύ καλής ακουστικής ικανότητας ,είναι δυνατό να αντιληφθεί ήχoυς με ακραίες συχνότητες από 16Hz-20000Hz (1Hz εκφράζει μία ταλάντωση ανά δευτερόλεπτο). Έξω από τα όρια αυτών των συχνοτήτων, δεν μπορεί η ακουστική μεμβράνη να συντονισθεί με τη συχνότητα του ήχου
Έτσι υπάρχουν ήχοι αρκετά ισχυροί ,που δεν ακούγονται όμως γιατί οι συχνότητές τους είναι έξω από τα όρια που αναφέρθηκαν. Οι ήχοι αυτοί αν έχουν συχνότητες μεγαλύτερες από 20.000 Hz ονομάζονται υπέρηχοι ενώ αν έχουν συχνότητες μικρότερες από 16 Hz ονομάζονται υπόηχοι.
Παρ' όλο που τα όρια ακουστών ήχων για τους ανθρώπους είναι γενικά τα παραπάνω, η ακοή κάθε ανθρώπου εξαρτάται και από την ποιότητα της ακοής μας (υποκειμενικό γνώρισμα). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τους ήχoυς αυτούς τους ακούν άλλα ζώα των οποίων τα αυτιά συλλαμβάνουν διαφορετικές συχνότητες.
Οι ήχοι κινούνται με διαφορετική ταχύτητα μέσα στα διάφορα υλικά μέσα.Οι ήχοι κινούνται γρήγορα στα στερεά, αργά στα αέρια και με ενδιάμεσες ταχύτητες στα υγρά.Δείχνουν δηλαδή διάθεση να κινηθούν γρηγορότερα στα πυκνότερα υλικά. Π.χ. στο ατσάλι ο ήχος διαδίδεται με ταχύτητα 6100 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, στο νερό με ταχύτητα 1480 περίπου μέτρα ανά δευτερόλεπτο,ενώ στον αέρα με 340 περίπου μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Ακόμη θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ήχος ταξιδεύει πιο γρήγορα στα θερμά παρά στα ψυχρά σώματα. Έτσι σε θερμοκρασία (0) ο ήχος διανύει απόσταση 330-332 μέτρα σε ένα δευτερόλεπτο, ενώ στον ίδιο χρόνο στους 100 C έχει καλύψει απόσταση 386-388 μέτρα.
Ο ήχος ανακλάται όταν συναντήσει κάποιο εμπόδιο.
Ο ήχος είναι κύμα.Σαν κύμα που είναι έχει μια ιδιότητα που θυμίζει λίγο μπαλάκι του πιγκ-πογκ. Συγκεκριμένα όταν πέσει σε κάποια επιφάνεια υπό ορισμένη γωνία ανακτάται υπό την ίδια αυτή γωνία.
Η ιδιότητα αυτή του ήχου λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψη στην κατασκευή αιθουσών διαλέξεων, συναυλιών κλπ. για την καλύτερη ακουστική τους. Την ιδιότητα αυτή του ήχου λίγο πολύ όλοι μας την έχουμε αντιληφθεί, όταν φωνάζοντας σε κάποια ρεματιά ακούσαμε με έκπληξη τον βράχο που ήταν απέναντί μας να μας επαναλαμβάνει σαν μαγνητόφωνο.Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό σαν ηχώ .
Οι ήχοι απορροφούνται.... Ε! Αυτό πια είναι πασίγνωστο. Το αντιληφθήκαμε δεκάδες φορές όταν κλείσαμε το παράθυρο για να αποφύγουμε τον ενοχλητικό θόρυβο των αυτοκινήτων που έτρεχαν στο δρόμο. Είναι γνωστό ακόμη ότι τα διάφορα σώματα δεν απορροφούν το ίδιο τους ήχoυς.Τα πορώδη υλικά (φελλός, ύφασμα, ξύλο, αφρολέξ) έχουν πολύ καλές ηχομονωτικές ικανότητες, ενώ τα "συμπαγή" όπως τα μέταλλα έχουν μέτριες. Ο λόγος είναι πως, όταν ο ήχος πέσει σε ένα ηχομονωτικό μέσο, ανακλάται και παγιδεύεται μέσα στους χιλιάδες πόρους του και χάνει έτσι μεγάλο μέρος της ενέργειάς του, οπότε βγαίνει εξασθενημένος από αυτό. Αυτός εξ άλλου είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούνται βαριές υφασμάτινες κουρτίνες σε χώρους όπως τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, στους οποίους θέλουμε να περιορίσουμε τους ήχους από αντανάκλαση που δημιουργούν αντήχηση και προβλήματα καλής ακουστικής. Η ενέργεια που απορροφάται δεν χάνεται αλλά μετατρέπεται σε θερμότητα η οποία ζεσταίνει ανεπαίσθητα το υλικό
Το φαινόμενο της ανάκλασης και εστίασης του ήχου σε ορισμένο σημείο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε στις φυλακές των Συρακουσών, στο "αυτί του Διονυσίου" όπως ονομάσθηκαν.Η διαμόρφωση της αίθουσας είχε τέτοια ακουστική, ώστε ακόμη και οι ψίθυροι των φυλακισμένων να ακούγονται και να διοχετεύονται σε κρυμμένο σωλήνα ο οποίος κατέληγε στα αυτιά του τυράννου.
Ένα ανάλογο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στον καθεδρικό ναό του Ακράγαντος στην Σικελία. Εκεί η διαμόρφωση του ναού ήταν τέτοια, ώστε οι ψίθυροι του εξομολογούμενου μεταδίδονταν 76 μέτρα μακριά και ακούγονταν σε διαφορετικό σημείο του ναού!!!!
Ελπίζω να μην σας κούρασα.....
 
Last edited: