ηχοσύστημα-χώρος

fpapado

Established Member
28 August 2006
115
ΑΘΗΝΑ
χαιρετώ όλα τα μέλη,

(καινούργιος)

μου άρεσε πάντα ο καλός ήχος αλλά εχω 2 χρόνια που κατοικώ σε δικό μου χώρο και ξεκίνησα να στήσω ενα ηχοσύστημα, τον τελαιυταίο χρόνο επιδεινώθηκε η κατάσταση οταν αποφάσισα να φτίαξω ηχεία, πριν μια εβδομάδα τελείωσα το 2ο ζευγάρι.

(περιττο να πώ οτι οι φιλοι μου εχουν κουραστεί να ακούν για 8έματα ήχου, ελπίζω να κουράζω μονο εσας απο εδω και πέρα)

Ενα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι οτι ενω σε λογικές στάθμες ο ηχος ειναι μια χαρά, οταν δυναμώσω ειναι πολύ ενοχλητικός (διαπεραστικός), αυτο συμβαίνει με 3 διαφορετικούς ενισχυτές που εχω δοκιμάσει και με 2 ζευγάρια ηχεία που εχω αγοράσει και με αυτά που έχω φτιάξει, υποψιάζομαι οτι φταίει ο χώρος,
πόσο πιθανό το βρίσκετε;
 

Dimosthenis

Supreme Member
17 June 2006
3,277
Αγαπητε κατ αρχην καλωσήρθες σστην παρεα μας.
Δωσε πιο πολλες πληροφοριες για τα μηχανηματα που δοκιμασες, καθως και το χωρο σου(διαστασεις, θεσεις μηχανηματων).
Οσον αφοράγι αυτα που εφτιαξες μονος πιο κατάλληλη κατηγορια να θεσεις ερωτησεις ειναι η DIY, οπου θα βρεις και αρκετα θεματα που ισως σου δωσουν απαντησεις.
Καλη συνεχεια.
 

fpapado

Established Member
28 August 2006
115
ΑΘΗΝΑ
καλημέρα,

ο χώρος μου λοιπόν είναι 3,40*8μ, στη μια πλευρά μεγαλώνει λόγω του χώρου της εισόδου 2,5*1,5μ και συνεχίζει ενας μικρός διάδρομος 1*2μ.
Στον κυρίως χώρο απο τη μια πλευρά υπάρχει τριθέσιος καναπές, στη μέση υπάρχει πάγκος μαζί με μια μικρή βιβλιοθήκη, ραφιέρα cd και τα μηχανήματα.
Στην άλλη πλευρά μετα τον πάγκο βρίσκεται η κουζίνα, σχετικα μεγάλη για τον χώρο. Τα ηχεία για το δικάναλο βρίσκονται δεξια και αριστερά απο τον καναπέ, το ενα σε γωνία. Το πάτωμα είναι σχετικά φορτωμένο ενώ οι τοιχοι σχεδόν ακαλυπτοι. Στο πάτωμα υπάρχει πλάκα που μοιάζει με πέτρα.
ενισχυτές, onkyo integra A8500 2*80
arcam alpha5plus 2*40
Yamaha RX 650 2*100
pre tsakiridis Alexander new
power tsakiridis artemis monoblock 6550
ηχεία, chario syntar 100
chario premium 1000
κατασκευή με fostex 8 ιντσες
κατασκευή bass reflex me 2 * 6,5 kai tweeter scan speak
η πηγή ειναι consonanse cd150,`
 

fpapado

Established Member
28 August 2006
115
ΑΘΗΝΑ
Aααα, μένω στα Βριλήσσια, αν μένει κάποιος κοντά και θέλει να ακούσει το πρόβλημα θα ήταν μεγάλη μου τιμή!
μαγειρέυω, κανω καφέ....!
 

komhst

Banned
23 August 2006
3,243
Νέα Σμύρνη
Δοκίμασε σε πρώτη φάση να καλύψεις τις μεγάλες σκληρές επιφάνειες του δωματίου. Π.χ. χαλιά ή μοκέτες στο πάτωμα, κουρτίνες, πίνακες στους τοίχους κλπ. Επίσης μετακίνησε δεξιά ή αριστερά το ένα από τα δύο ηχεία έτσι ώστε να μην ισαπέχουν από τους πλαϊνούς τοίχους...
Και τα ξαναλέμε.
 

Dimosthenis

Supreme Member
17 June 2006
3,277
διαπεραστικος εννοεις μαλλον πολυ υψηλες συχνοτητες που υπερκαλυπτουν τις μεσαιες? Δεν καταλαβα καλα τι ακριβως εννοεις.
Οσον αφορα τη διαρυθμιση πανε εδω
πιστευω να σε βοηθησει.
Παντως η διασταση 3.7χ8 δημιουργει προβλήματα, ιδιαιτερα μπουμαρισματα, σαν να κουδουναει ο χωρος σε καποιες συχνοτητες.
Θελει αρκετη μελετη και δοκιμες για να φτασεις σε ενα καλο σημειο!
 

fpapado

Established Member
28 August 2006
115
ΑΘΗΝΑ
στις μεσαιες και τις ψηλές το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, στα χαμηλά πολύ λιγότερο, οταν 8έλω να δυναμώσω να το ευχαριστηθώ, με το ρυθμιστικό στο 1/4 ο ηχος παραμένει κα8αρός αλλα τρυπάει τα αυτιά, δε ξέρω πως να το περιγράψω πάντως όσοι φίλοι το άκουσαν η πρωτη κίνηση είναι το χαμήλωμα της έντασης
 

akis76

AVClub Enthusiast
30 June 2006
828
Ιωάννινα
Φιλε fpado, ακριβως το ιδιο προβλημα αντιμετωπιζω και εγω. ο χωρος μου μοιαζει παρα πολυ με το δικο σου, και εχω τα ιδια συμπωματα. Σε χαμηλες σταθμες ολα οκ, δινω volume και οι φωνες λεπτενουν και ψηλα ξυριζουν. Επικοινωνωντας με τον κατασκευαστη των ηχειων μου (χειροποιητα) μου ειπε οτι το ποιο πιθανο ειναι να φτει ο ενισχυτης σου που δεν μπορει να διεγειρει σε μεγαλες εντασεις το woofer (δεν του δινει το απαιτουμενο ρευμα) με αποτελεσμα να μενει το μπασο πισω. Δοκιμαζοντας διαφορους ενισχυτες ειδα μεγαλη βελτιωση. Βεβαια δεν εχω φτασει στο τελειο αποτελεσμα γιατι τα ηχεια μου εχουν πολυ χαμηλη ειαισθησια (84db) και θελουν πολυ και ποιοτικο ρευμα. Οσο για το χωρο δοκιμασα τα παντα, απο κουρτινες, πινακες, χαλια, μεχρι και αναδιαταξη του χωρου. Οι αντανακλασεις που παιρνεις ειναι οντως πολλες αλλα δεν νομιζω οτι το προβλημα σου ειναι εκει. Ψαξε να δοκιμασεις ενισχυτη με αρκετο ρευμα για τα ηχεια σου.
 

fpapado

Established Member
28 August 2006
115
ΑΘΗΝΑ
ευχαριστώ για τις γνώμες σας,

akis76, τα δικά μου ηχεία είναι 91db, πιστευω οτι τουλαχιστον με τον onkyo
80W έπρεπε να παίζουν αρκετά καλά, άλλωστε δεν βλέπω να ζορίζεται ο ενισχυτής, το ρυ8μιστικό έχει μια κλίμακα απο το 0-40 και το πρόβλημα ξεκινάει απο το 8!

ξερει κανείς απο που να πάρω ενα ντεσιμπελόμετρο;
 
Αν χτυπήσεις τις παλάμες σου δυνατά και κοφτά στο χώρο σου, τι ακούς; Πιθανότατα θες ένα συνδυασμό από διαχυτικά (π.χ. ράφια με βιβλία ή δίσκους) και απορροφητικά υλικά (χοντρές κουρτίνες, μοκέτα κλπ.).

Αν κατάλαβα καλά, τα ηχεία είναι εκατέρωθεν του καναπέ και εσύ ακούς καθισμένος στον καναπέ;
 

akis76

AVClub Enthusiast
30 June 2006
828
Ιωάννινα
Νομιζω οτι θα πρεπει να κοιταξει και τα amper που δινει ο ενισχυτης σου. Εμενα παντως που ειναι 2x70 αλλα δινει λιγα amp αρχιζει και λεπταινει απο τη θεση παρα τεταρτο. Ο κατασκευαστης των δικων μου ηχειων μου προτεινε μια προσορινη λυση, να μου κοψει πριμα απο το κροσοβερ. Κοιτα μηπως χρειαζεται να κανεις και εσυ το ιδιο. Αν κοψει πριμα απο το ρυθμιστικο του ενισχυτη σου μηπως βελτιωνεται η κατασταση?
 

fpapado

Established Member
28 August 2006
115
ΑΘΗΝΑ
τα ηχεία βρίσκονται δεξια και αριστερα απο τον καναπε (2,7μ), το δεξι ειναι σε γωνία και το αριστερο εχει πολυ αερα (στην είσοδο του σπιτιου).

απο το κοφτό παλαμάκι ο ηχος ειναι ψυχρος, δε σταματαει αμέσως και ταξιδεύει (ακούγεται ο ηχός αλλου στο δωματιο αμέσως μετα το χτυπημα), οποτε μαλλον εχεις δικιο για κουρτίνες χαλια και τα σχετικά.

akis, θα δοκιμασω παλι με τα πριμα, παλιοτερα ειχα δει μια διαφορα,
στο κανονικο συστημα παντως δεν εχω αυτή τη δυνατοτητα, ο προ του τσακιριδη ειναι χωρισ ρυθμισεις. Για τα ρεύματα πρεπει να βρώ manual του Onkyo
 

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,891
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Θα έλεγα , οτι πρίν βάλεις κουρτίνες , χαλιά και γενικώς έπειπλα στο χώρο (αν τελικά δέν είναι έτοιμος απο αυτά ) να μήν κάνεις τίποτα ...
Πιστεύω οτι πρώτα θα πρέπει να κοπεί κάπως η αντήχηση , να γίνει κάποια προσπάθεια στησίματος , ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μετά βλέπεις τι κάνεις ....


Το οτι τα ηχεία είναι 91dB (προφανώς στήν μεσαία περιοχή) , δέν λεει απολύτως τίποτα (ή μάλλον λέει οτι θα φωνάξουν έυκολα σε ένα χώρο με μεγάλη αντήχηση στί μεσαίες - μεσουψηλές ) , εκτός του οτι άλλο η ευαισθησία και άλλο η ευκολο ή δύσκολο φορτίο , ενίοτε και ο συνδυασμός τους, ακόμα χειρότερα .
 
Last edited:

πανκροκ

AVClub Enthusiast
17 June 2006
783
ΠΑΤΡΙΔΑΑ!!!!!
για δωσε περισσοτερες λεπτομεριες στο θεμα με τα scanspeak.
μοντελα μεγαφωνων, αν σχεδιασες καποιο φιλτρο εσυ η αν εφτιαξες καποιο κιτ , διαστασεις καμπινας λιτρα κλπ...
εχει ενδιαφερον η υποθεση σου παντως
 

triangle

AVClub Enthusiast
2 July 2006
813
ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ
fpapado said:
απο το κοφτό παλαμάκι ο ηχος ειναι ψυχρος, δε σταματαει αμέσως και ταξιδεύει (ακούγεται ο ηχός αλλου στο δωματιο αμέσως μετα το χτυπημα), οποτε μαλλον εχεις δικιο για κουρτίνες χαλια και τα σχετικά.
Απο εδω ξεκιναει το προβλημα σου.κοιτα πρωτα τουλαχιστον να περιορισεις αυτο το προβλημα και μετα βημα-βημα θα ψαξεις (ψαξουμε)ενδεχομενος και αλλα προβληματα.μια λυση την φορα.οχι ολα μαζι.-bye-
 
Για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της αντίχησης του χώρου προσπάθησε καταρχήν να μειώσεις τις σκληρές λείες επιφάνειες (π.χ. τζαμαρίες, μαρμάρινα πατώματα, ντουλάπες κλπ.) και γι' αυτό δεν μπορούμε να σου δώσουμε συμβουλές άμα δεν ξέρουμε ένα σκαρίφημα του χώρου.