Ιοί

Status
Not open for further replies.

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,092
Εκεί ψηλά.....
Re: Γριπη

Για ποιο λόγο η χώρα μας σήμερα ΠΕΡΑΣΕ στο 5ο επίπεδο κινδύνου, στην εξαβαθμιαία κλίμακα του Οργανισμού Υγείας - όπου ο έκτος βαθμός ταυτίζεται με την πανδημία; ΤΙ μας κρύβουν;

Να θυμίσουμε οτι προχθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χαρτλ ξεκαθάρισε ότι εάν επιβεβαιωθούν τοπικά κρούσματα της γρίπης των χοίρων στις ΗΠΑ τότε ο Οργανισμός θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε νέα «αναβάθμιση» της απειλής από τον ιό στον πέμπτο βαθμό.

Εχουμε στην Ελλάδα κρούσματα της γρίπης των χοίρων για να περάσουμε στον 5ο βαθμό; Μπορει το υπουργειο Υγείας να βγάλει μια ανακοίνωση διάψευσης;

Προσθετικά:

"Ενα από τα αξιοπερίεργα στοιχεία για τη νέα ασθένεια είναι ότι όλοι οι νεκροί από τη γρίπη των χοίρων στο Μεξικό ήταν ηλικίας μεταξύ 25 ως 50 ετών- νέοι, υγιείς άνθρωποι, με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Οπως υπενθυμίζει η εφημερίδα «Washington Ρost», το ίδιο ακριβώς μακάβριο μυστήριο συνόδευσε και την επιδημία της ισπανικής γρίπης, το 1918- 1919, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 50 εκατομμύρια άνθρωποι. Κανείς δεν έχει μπορέσει έκτοτε να εξηγήσει πειστικά αυτή τη «διεστραμμένη», όπως τη χαρακτηρίζουν οι γιατροί, προτίμηση του ιού στους νέους.

Η επικρατέστερη θεωρία θέλει τους ασθενείς να πεθαίνουν όχι απευθείας από τον ιό, αλλά από μια εξαιρετικά «επιθετική» αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, η οποία καταστρέφει τους ιστούς του λάρυγγα και των πνευμόνων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι με το ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα να παρουσιάζουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο"!

*Επίσης, θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες προτού παρασκευαστούν αποτελεσματικά εμβόλια για τον νέο ιό και άλλοι έξι ως ότου παραχθεί μαζικά και φτάσει στο ευρύ κοινό. Συνολικώς δηλαδή απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος. Ως τότε όμως είναι πολύ πιθανόν το πρώτο- και φονικότερο- κύμα της πανδημίας να έχει περάσει.

** Οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστούν δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, σε περίπτωση πανδημίας. Συνεπώς ίσως να υπάρξουν πρόσθετες καθυστερήσεις στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας

*** Ο γενετικός κώδικας του νέου ιού είναι ανεξήγητα πολύπλοκος, καθώς έχει αναμειχθεί μυστηριωδώς...- γενετικό υλικό από ιούς ανθρώπων, χοίρων και πτηνών.
«Δεν ξέρουμε πού στο καλό απέκτησε όλα αυτά τα γονίδια. Πρόκειται για ένα πραγματικά σούπερ ανακατεμένο ιό» δήλωσε έκπληκτος ο αμερικανός ιολόγος Ρόμπερτ Γουέμπστερ.
Update: Πριν λίγο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Θ.Σκουτέλης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega επιβεβαίωσε οτι περάσαμε στο 5ο επίπεδο για..προληπτικούς και οργανωτικούς λόγους, αλλά στην ουσία προανήγγειλε την...πανδημία! Τι συμβαίνει;



orfni.blogspot
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,092
Εκεί ψηλά.....
Re: Γριπη

Έξι ασθένειες που μεταπήδησαν από τα ζώα στον άνθρωπο



Η γρίπη των χοίρων δεν είναι η μόνη ασθένεια που έκανε το άλμα και εξαπλώθηκε από τα ζώα στον άνθρωπο. Οι ζωονόσοι, όπως ονομάζεται αυτή η κατηγορία παθήσεων, εμφανίζονται σε συνθήκες που ευνοούν το συνδυασμό διαφορετικών παθογόνων παραγόντων και την ανάμιξη των γονιδίων τους για την εμφάνιση νέων στελεχών.

Γρίπη

Η ασθένεια της γρίπης πιστεύεται ότι προήλθε από τα πτηνά και οι διάφοροι ιοί που απαντώνται σήμερα προσβάλλουν πουλιά και θηλαστικά. Ο υπότυπος Η5Ν1 που πρωτοεμφανίστηκε το 1997 και επανεμφανίστηκε το 2007 μεταδίδεται από τα πτηνά στον άνθρωπο και σε σπάνιες περιπτώσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός της γρίπη των χοίρων Η1Ν1, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας απείλεί να προκαλέσει «επικείμενη πανδημία» φέρει γονίδια από διαφορετικούς ιούς γρίπης προσαρμοσμένους στους χοίρους, τον άνθρωπο και τα πτηνά. Αυτός ο γενετικός ανασυνδυασμός δεν μπορεί παρά να προήλθε από τη μόλυνση ενός ανθρώπου ή ζώου από πολλούς ιούς γρίπης ταυτόχρονα, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να ανταλλάξουν τμήματα γενετικού υλικού.

SARS

Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, γνωστό με τα αρχικά SARS, έφτασε τα όρια της πανδημίας το διάστημα 2002-2003 με περισσότερα από 8.000 κρούσματα και 774 θανάτους, κυρίως στην Ασία.

Πιστεύεται ότι προήλθε από ένα είδος μοσχογαλής (Paguma larvata) που θεωρείται εκλεκτός μεζές στην Κίνα και πωλούνταν ζωντανή στις ηπαίθριες αγορές της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, όπου αναφέρθηκαν τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα.

HIV/AIDS

Ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS προήλθε πιθανότατα από πρωτεύοντα θηλαστικά όπως οι χιμπατζήδες. Μεταπήδησε στον άνθρωπο πριν από περίπου έναν αιώνα στην υποσαχάρια Αφρική, πιθανώς το αίμα θηραμάτων που ήρθε σε επαφή με πληγές στα χέρια των κυνηγών. Πάντως ο ιός που ανιχνεύεται σήμερα στους χιμπατζήδες είναι ελαφρώς διαφορετικός και ονομάζεται SIV (ιός ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων).

Ψείρες του εφηβαίου

Σύμφωνα με το LiveScience, οι ψείρες του εφηβαίου (περισσότερο γνωστές με έναν διαφορετικό, πιο... λαϊκό όρο) πιστεύεται ότι μεταπήδησαν στον άνθρωπο από τους γορίλες πριν από περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια. Έρευνα του 2007 κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος κόλλησε το ενοχλητικό παράσιτο όχι μέσω της σεξουαλικής επαφής με τους γορίλες, αλλά από την κατανάλωση του κρέατός τους ή από τη χρήση των φωλιών τους για ύπνο.

Ο άνθρωπος είναι μάλιστα το μόνο πρωτεύον θηλαστικό που χρησιμοποιούν ως ξενιστή και οι ψείρες του εφηβαίου και οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής (οι χιμπατζήδες έχουν μόνο ψείρες του τριχωτού της κεφαλής).

Βουβωνική πανώλη

O συνήθης ξενιστής του βακτηρίου της πανώλης, Yersinia pestis, είναι τα τρωκτικά, και σπανιότερα οι γάτες. Τον 14ο αιώνα προκάλεσε τη φριχτή επιδημία του Μαύρου Θανάτου στο μεγαλύτερο μέρος του Παλαιού Κόσμου, πιθανότατα τη χειρότερη πανδημία όλων των εποχών, στην οποία πέθαναν 75 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 360 εκατ. του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τοξοπλάσμωση

Το παρασιτικό πρωτόζωο Toxoplasma gondii προσβάλει όλα τα θηλαστικά, όμως ο πιο συνηθισμένος ξενιστής είναι τα αιλουροειδή. Έως και το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από τοξοπλάσμωση χωρίς να το γνωρίζει, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Συνήθως δεν προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, μπορεί όμως να προσβάλει τον εγκέφαλο και έχει ενοχοποιηθεί για ψυχικές διαταραχές όπως οι νευρώσεις, η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, μεταξύ άλλων.




in.gr
 

sotos65

AVClub Fanatic
25 August 2007
10,620
Χανιά
Απάντηση: Γριπη

Εχουμε στην Ελλάδα κρούσματα της γρίπης των χοίρων για να περάσουμε στον 5ο βαθμό; Μπορει το υπουργειο Υγείας να βγάλει μια ανακοίνωση διάψευσης;

Εφόσον ο ΠΟΥ από προχθές αναβάθμισε το επίπεδο απειλής πανδημίας στο 5, δεν είναι υποχρεωμένη και η Ελλάδα (και όλες οι χώρες) να πάρει αντίστοιχες αποφάσεις, ασχέτως αν έχει ή όχι κρούσματα (πραγματική ερώτηση, μιας και δεν ξέρω τι ισχύει σε κάθε περίπτωση);

http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/phase/en/index.html
http://www.who.int/mediacentre/news/statements/2009/h1n1_20090429/en/index.html
 

nikosGX

Supreme Member
9 November 2007
7,544
Re: Γριπη

Πάντως ο ιός Η1Ν1 έχει ξανα-εμφανιστεί αρκετές φορές και προξένησε και μια τεράστια πανδημία το 1918 που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους (πάνω από 20 εκατομμύρια). Η γρίπη εκείνη σκότωσε περισσότερους απ' ότι ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος (που μόλις είχε λήξει).

http://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu
 

Haagenti

AVClub Fanatic
18 November 2006
16,559
Ministry Of Silly Walks
Re: Γριπη

και μια διαφορετική άποψη...http://www.antinews.gr/?p=6204

δεν μπορώ να πω ότι είμαι σίγουρος για το τι γίνεται...
σε τέτοιες περιπτώσεις όλα μπορούν να συμβούν...μέχρι και γαλοπούλες
να χαθούν μέσα από ένα σφραγισμένο κουτί...μαγικα πραγματα.....
θέλω να πιστεύω την δεύτερη εκδοχή...γιατί η πρώτη είναι κάπως σκληρή..
η δεύτερη παλεύεται..
 

chrisssb

Μέλος Σωματείου
26 August 2008
29,785
Kingdom of Rain
Re: Γριπη

Κάτι δεν παει καλά με αυτόν τον χάρτη....
Τυνησία? μαρόκο? γκάνα? ....

edit: είναι alerts όχι κρούσματα....(έχω μια ψιλοϋστερική θεία...έτοιμη είναι να δώσει το δεύτερο alert.Αλεργία έχει αλλα μας έχει πρήξει...έτσι μούρχεται να δώσω εγώ το alert να την τσουβαλιάσουν για κανα δυό εβδομάδες σε κανα θάλαμο με αρνητική (σικ) πίεση να ησυχάσουμε λίγο)
 
Last edited:

spyrmak

Supreme Member
19 February 2007
4,748
Aθηνα
Re: Γριπη

ποτε καποιος πρεπει να απεθυνθει
σε νοσοκομειο για alert ?

και που γινεται η εξεταση αυτη?

στο σισμανογλειο η στο παστερ?

το αλερτ που παρουσιαζει ο ανωτερω χαρτης

επιβεβαιωθηκε? βγηκε αρνητικο? αναμενεται ?

παντως κανονικα με επιπεδο 5

επρεπε

να κλεισουν ολα τα αεροδρομια ολων των χωρων
( καμια πτηση )

τα λιμανια
σχολεια νηπιαγωγεια δημοτικα γυμνασια- λυκεια



ΑΕΙ- ΤΕΙ
σινεμα θεατρα μουσεια
μεσα μαζικης μεταφορας

υποχρεωτικη εξεταση ολων των πολιτων αλφαβητικα (εντελεως χρονοβορο βεβαια) τουλαχιστον σε πρωτη φαση οσοι ειχαν ταξιδεψει

η εχουν πυρετο
απαγορευση εξαγωγης αντιυικων ( εγινε )

υποχρεωτικη διανομη αντιυικων (δυο-τρια κουτια ανα πολιτη πιστευω ωστε να υπαρχει στοκ μεχρι να παει στο νοσοκομειο

υποχρεωτικη κυκλοφορια με μασκα και γαντια
(επι ποινη)

απαγορευση συγκεντρωσεων ιδιως σε κλειστους χωρους.

υπερβολες ?
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,092
Εκεί ψηλά.....
Re: Γριπη

Το πρώτο σοβαρό περιστατικό της νέας γρίπης στην Ελλάδα





Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου του ΕΣΥ νοσηλεύεται 33χρονος, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό της νέας γρίπης.
Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σοβαρή, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ο νεαρός είχε εισέλθει σε νοσοκομείο του ΕΣΥ στις 19 Ιουλίου 2009 με πνευμονία.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας σταμάτησε να ανακοινώνει τα νέα κρούσματα της γρίπης, με εξαίρεση σοβαρές περιπτώσεις






in.gr
 

AFam

AVClub Fanatic
11 September 2006
26,961
Re: Γριπη

Και όπως είπαν όλοι οι γιατροί, ο νεαρός φέρει την ευθύνη για την κατάσταση την οποία βρέθηκε... έπρεπε να φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να αναπνεύσει (του το γύρισε σε πνευμονία) για να πάει στο γιατρό !!!!!

Εύχομαι να την περάσει χωρίς σοβορές συνέπειες......
 

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,155
Αθήνα
Απάντηση: Γριπη

Όπως έχει χιλιο-ειπωθεί, πρόβλημα θα υπάρξει (και σοβαρό μάλιστα) μόνο αν
o υιός μεταλλαχθεί από την συνύπαρξή του με κάποιον άλλο υιό (πχ. αυτόν της
κοινής γρίπης ή της γρίπης των πουλερικών).

Από μόνος του ο Η1Ν1 δεν μπορεί να "καταφέρει" κάτι χειρότερο από τον κοινό
υιό της γρίπης που εμφανίζεται ισχυρότερος κάθε χρόνο. Αν παρόλα αυτά νοσήσει
κάποιος, τότε πρέπει να κάτσει σπίτι, να συμβουλευτεί το γιατρό του και αν τα
συμπτώματα (πυρετός και δύσπνοια) επιμείνουν για περισσότερες από 2-3 ημέρες
τότε να πάει στο νοσοκομείο.

Όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες αυτές φαίνεται να είναι άτομα ηλικίας κάτω των
50 ετών. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν χτίσει με τα χρόνια ικανότερη άμυνα!

Τα εμβόλια θα κυκλοφορήσουν τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και καλό
θα ήταν να τα κάνουμε όλοι μας, ιδιαίτερα οι γονείς. Μπορείτε μάλιστα να ζητήσετε
από το φαρμακοποιό σας να σας κρατήσει ένα αριθμό εμβολίων, από τώρα.

Τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι θα μας
προστατέψουν από τον Η1Ν1, όπως άλλωστε και από οποιοδήποτε άλλο υιό
αφού κανείς δεν γνωρίζει αν αυτοί θα έχουν μεταλλαχθεί ως τον Οκτώβριο.



Δεν είμαι γιατρός και η ενημέρωση που είχα και σας μεταφέρω ήταν από παιδίατρο.
Παρακαλώ όποιος νομίζει, ας με διορθώσει ώστε να έχω και εγώ καλύτερη ενημέρωση.
 

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,492
Βέλγιο
Re: Γριπη

Σας πληροφορώ ότι δεν είναι το πρώτο σοβαρό επίσημο κρούσμα στην Ελλάδα.Λόγω της προσωρινής ιδιότητάς μου δεν θέλω να αναφέρω σε ποιο ελληνικό νοσοκομείο βρίσκεται ακόμα ένα σοβαρό κρούσμα της γρίπης αυτής.
 

AFam

AVClub Fanatic
11 September 2006
26,961
Re: Γριπη

Αν είμαι καλά πληροφορημένος υπάρχουν άλλα δύο στο Σωτηρία......
 

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Re: Γριπη

Το ανοσοποιητικο χτιζει με τον καιρο αμυνα που βασιζεται στη "μνημη". Δεν ξεχνα τις προηγουμενες μολυνσεις που εχει και αντιμετωπιζει τις επομενες με βαση αυτη την παρακαταθηκη.
Γιαυτο εχουν προβλημα οι μικρες ηλικιες, αλλα ειναι λαθος οτι πανω απο 50 εχεις αμυνα απροσπελαστη. Γυρω στα 50 αρχιζει η φυσιολογικα σταδιακη καταπτωση των ανοσοποιητικων κυτταρων απο μηχανισμους "γηρανσης".

Οι ενστασεις που ακουγονται οσον αφορα την ασφαλεια των εμβολιων εχει να κανει με ΠΙΘΑΝΕΣ μακροχρονιες παρενεργειες σε ΜΙΚΡΟ πληθυσμο.
Εχουν διατυπωθει θεωριες οτι ηθελημενες μολυνσεις (αυτο που κανουν δηλαδη τα εμβολια) μπορει να προκαλουν σε βαθος χρονου παρενεργειες ανοσολογικου τυπου σε ατομα που εχουν γενετικο background που προκαλει (ή μπορει να προκαλεσει μελλοντικα) αυτοανοσα νοσηματα.

Συνηθως οι εταιριες ειναι προθυμες να κυκλοφορησουν το σκευασμα τους ... χτες, αλλα υπαρχουν μηχανισμοι ελεγχου που δεν τους το επιτρεπουν. Τωρα πολυ φοβαμαι οτι η κατασταση ειναι πολυ χαλαρη κατω απο την πιεση του κοινου και των πολιτικων.
Χρειαζονται κλινικες μελετες σε μεγαλο βαθος χρονου και δυο με τρεις μηνες ειναι μικρο διαστημα για να διαπιστωθει αν υπαρχει καποιο προβλημα.

Για οσους θελουν να δουν ενα αρθρο με τις ενστασεις, αλλα και καθησυχαστικο αποτελεσμα:
http://www.immunizationinfo.org/immunization_science_detail.cfv?id=58

e
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Re: Γριπη

Το ανοσοποιητικο χτιζει με τον καιρο αμυνα που βασιζεται στη "μνημη". Δεν ξεχνα τις προηγουμενες μολυνσεις που εχει και αντιμετωπιζει τις επομενες με βαση αυτη την παρακαταθηκη.
Γιαυτο εχουν προβλημα οι μικρες ηλικιες, αλλα ειναι λαθος οτι πανω απο 50 εχεις αμυνα απροσπελαστη. Γυρω στα 50 αρχιζει η φυσιολογικα σταδιακη καταπτωση των ανοσοποιητικων κυτταρων απο μηχανισμους "γηρανσης".

Συνηθως οι εταιριες ειναι προθυμες να κυκλοφορησουν το σκευασμα τους ... χτες, αλλα υπαρχουν μηχανισμοι ελεγχου που δεν τους το επιτρεπουν. Τωρα πολυ φοβαμαι οτι η κατασταση ειναι πολυ χαλαρη κατω απο την πιεση του κοινου και των πολιτικων.
Χρειαζονται κλινικες μελετες σε μεγαλο βαθος χρονου και δυο με τρεις μηνες ειναι μικρο διαστημα για να διαπιστωθει αν υπαρχει καποιο προβλημα.

Για οσους θελουν να δουν ενα αρθρο με τις ενστασεις, αλλα και καθησυχαστικο αποτελεσμα:
http://www.immunizationinfo.org/immunization_science_detail.cfv?id=58

e

Και μην ξεχναμε τα βαρέα μέταλλα απο τα οποία είναι "εμπλουτισμένα" όλα τα εμβόλια....

Να προσθέσω μόνο, ότι όσο πιο γερά χτισμένο ανοσοποιητικό, ανεξαρτήτου ηλικίας, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι, έτσι??
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Re: Γριπη

Ενώ ποτέ δεν έχω κάνει εμβόλιο γρίπης, ούτε και στα μικρά μου, για φέτος αρχίζω και το σκέφτομαι... Τουλάχιστον για τα μικρά.
 

Λάκης

AVClub Fanatic
26 September 2007
13,843
Είμαι παντού
Απάντηση: Γριπη

και γω το σκεφτομαι σοβαρα απο περσι.
Καλο θα ειναι να συνδιαστει το καινουριο εμβολιο με το ηδη υπαρχον της γριπης.
 
  • Like
Reactions: fasma
Status
Not open for further replies.