καλωδιο ρευματος

leo1964

AVClub Fanatic
12 May 2010
10,381
Νησί των Φαιάκων
παιρνοντας την ιδεα απο ενα ιταλικο site εφτιαξα καλωδια ρευματος με ελαχιστο κοστος και πολυ καλα αποτελεσματα
εξηγουμε
παμε σε ενα μαγαζι της γειτονιας με ηλεκτρολογικο υλικο και ζηταμε καλωδιο ρευματος lichy 3χ1,5 το οποιο ειναι θωρακισμενο εχει μπλενταζ και η διαταξη των 3 αγωγων ειναι σε μορφη twist.το κοστος στο 1 ευρω το μετρο.αλλα 2 ευρω για τα φις 10 ευρω για καλαμιδες(προεραιτικα) και εχεται ενα καλωδιο που αν ηταν επωνυμο θα ειχε πολλαπλασιο κοστος
για οποιον θελησει να το φτιαξει προσοχη να δοθει στο καλωδιο της γειωσης το οποιο θα πρεπει να ενωθει με το μπλενταζ μονο στο φις σουκο που μπαινει στην πριζα.Στο θηλυκο φις που συνδεουμε στα μηχανηματα μας το μπλενταζ το κοβουμε
Για οποιον διαθετει μηχανηματα με iec χωρις γειωση αρα υπαρχει μονο ουδετερος και φαση αγοραζουμε ichy 4x1,5 και αφου κοψουμε το μπλενταζ και απο τις 2 ακρες παιρνουμε ανα 2 τους αγωγους και τους και τους ενωνουμε μεταξυ τους.ΠΡΟΣΟΧΗ:τα χρωματα των ενωμενων αγωγων της μια ακρης να ακολουθουν την ιδια διαταξη και στην αλλη ακρη διαφορετικα....μπουμ
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Τώρα που γυρνάει και σου ζητάμε διάφορα....
Δε βάζει και το Link στο οποίο αναφέρθηκες (ιταλικο site )
 
Πρόταση: Olflex αντί για LIYCY

Σωστός!

Μια παρατήρηση μόνο:

Πριν καιρό, σε νήμα περί καλωδίων ρεύματος για CD player, είχα τότε εκφράσει την άποψή μου εδώ και εδώ, υποστηρίζοντας μια DIY κατασκευή με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, όπως την προτείνει και η Rane Corporation, η οποία μάλιστα διατηρεί αυτή την κατασκευαστική λογική, όχι μόνο στα καλώδια ρεύματος, αλλά και στα interconnects.

Μόνο που στα ποσταρίσματά μου πρότεινα καλώδιο Olflex 110-CY αντί για LIYCY ή LIYCY(TP), που είναι και το σωστό (μάλλον το "linchy" δεν εκφράζει σωστά τον τύπο του καλωδίου).

Σε τέτοια κατασκευή, λοιπόν, προτείνω το Olflex-110CY ανεπιφύλακτα, τόσο διότι, σε σχέση με τα καλώδια τύπου LIYCY είναι προτιμότερο, επειδή πρόκειται για υλοποίηση καλωδίου ισχύος και όχι σήματος και δεύτερον διότι ως κατασκευή είναι καλύτερο.

Όσο για τον τρόπο σύνδεσης, όπως τον περιγράφει ο φίλος ο leo, είναι πολύ εύκολος, αρκεί να έχεις το νου σου στο να ενώσεις τη θωράκιση (μπλεντάζ) με τη γείωση στην αρχή (στο σούκο) και στην άλλη άκρη να αφήσεις τη θωράκιση "επιπλέουσα" (floating), χωρίς ένωση, δηλαδή.

Θα βάλω κι εγώ φωτό σε λίγο.
-
 
Κατασκευή....ξανά από την αρχή με φωτό

Αυτή είναι η άκρη ενός Olflex-110CY 3x2.5mm2, πριν την απογύμνωση.

picture.php


picture.php


Εδώ είναι το πρώτο στάδιο της απογύμνωσης. Θα παρατηρήσετε ότι αφαιρείται με προσοχή μόνο το εξωτερικό διαφανές πλαστικό, και η θωράκιση μένει ανέπαφη.

picture.php



Στη συνέχεια, αφού "ξεδιπλωθεί" η θωράκιση, αποκαλύπτεται η εσωτερική μόνωση (γκρι πλαστικό) και αφαιρείται και αυτή με προσοχή, ώστε να αποκαλυφθούν οι 3 αγωγοί.

picture.php


picture.php


Μετά ξεγυμνώνονται οι άκρες των αγωγών και στρίβονται τα νήματα της θωράκισης, ώστε να αποτελέσουν έναν τέταρτο αγωγό.

picture.php


picture.php


Στη συνέχεια, εγώ "γαλβάνισα" με καλάϊ τις άκρες και των τεσσάρων (τα τρία καλώδια και η θωράκιση) αγωγών και ένωσα με προσοχή τις άκρες του καλωδίου της γείωσης και του δημιουργηθέντος αγωγού της θωράκισης, ώστε να σχηματίσουν διχάλα, απαραίτητη για το βίδωμα πάνω στο σούκο. Το γαλβάνισμα το έκανα με καλάϊ με περιεκτικότητα 2%-4% σε ασήμι. Την πρακτική αυτή την ακολουθώ στάνταρντ, για να αποφύγω την καταστροφή των χάλκινων νημάτων των καλωδίων, όταν αυτά σφίγγονται με τις βίδες του σούκο, ειδικά αν η διαδικασία συναρμολόγησης/αποσυναρμολόγησης του σούκο (και του βύσματος της άλλης άκρης, IEC) επαναλαμβάνεται πάνω από μια φορά, οπότε ο κίνδυνος καταστροφής με το σφίξιμο/ξεσφίξιμο είναι αναπόφευκτος.

picture.php


Στη συνέχεια, το πλεγμένο "δίδυμο" των αγωγών της θωράκισης και της γείωσης, που καταλήγει στη διχάλα, καλύπτεται με θερμοπλαστικό, το οποίο βέβαια θερμαίνεται με ένα αναπτηράκι ή πιστόλι θερμού αέρα για να σφίξει.

picture.php


picture.php


(συνεχίζεται....)
-
 
Last edited by a moderator:
Η συνέχεια.....

Τέλος, οι άκρες των καλωδίων βιδώνονται στα πειράκια του σούκο (η διχάλα στη κεντρική θέση γείωσης, φυσικά). Θα παρατηρήσετε ότι το ένα από τα δύο καλώδια φέρει ένα κόκκινο μανδύα θερμοπλαστικού, ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι αυτό αφορά την φάση. Το άλλο είναι ο ουδέτερος. Αυτό είναι καλό να το γνωρίζουμε γιατί η διαμόρφωση της άλλης άκρης (βύσμα IEC) έχει εκ των προτέρων ορίσει τη θέση της φάσης και του ουδέτερου (κάπου μέσα στο βύσμα, θα δείτε ένα "L", που αντιστοιχεί στη φάση και ένα "N", που αντιστοιχεί στον ουδέτερο.

picture.php


picture.php


Και τέλος, το σούκο συναρμολογείται πλήρως.

picture.php


Στη συνέχεια, ασχολούμαστε με την άλλη άκρη, εκεί που τοποθετείται το βύσμα IEC. Η διαδικασία απογύμνωσης και προετοιμασίας των καλωδίων είναι η ίδια, αλλά εδώ τα νήματα της θωράκισης κόβονται σύριζα, ώστε να μένουν μόνα τους τα τρία καλώδια (φάση, ουδέτερος και γείωση). Αυτά βιδώνονται στις αντίστοιχες θέσεις τους με προσοχή. Στη φωτογραφία υπάρχει βύσμα της Furutech, το Fl-11(G), που έχω προμηθευτεί από Ιαπωνία, επίτηδες λόγω του μεγέθους της διατομής του καλωδίου. Πλην όμως η δουλειά μπορεί να γίνει εξ ίσου καλά και με βύσμα του εμπορίου καλής ποιότητας, όπως αυτό που θα δείτε στις επόμενες φωτό. Είναι φτηνό (κάπου 2-4 ευρώ το ένα), γερμανικής προέλευσης (όπως και το σούκο) και το βρίσκεις εύκολα. Να αποφύγετε αυτά από σκληρό βακελίτη, που συνήθως υπάρχουν στα καταστήματα ηλεκτρονικών, γιατί είναι για πιο ελαφριά χρήση και το 2.5άρι το καλώδιο δεν μπαίνει εύκολα, ούτε συναρμολογείται εύκολα στα πινάκια.

picture.php


picture.php


picture.php


picture.php


Τέλος, ιδού το καλώδιο έτοιμο συναρμολογημένο

picture.php


(συνεχίζεται...)
-
 
Last edited:

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,345
Samos!
Φιλε Παναγιωτη, το συγκεκριμενο καλωδιο ποιος το χει? γιατι μονο απο την Conrad το βρισκω απο Γερμανια.
 

leo1964

AVClub Fanatic
12 May 2010
10,381
Νησί των Φαιάκων
το ιταλικο site hifi on tnt -audio.fvto δεν προλαβα οπως υποσχεθηκα λογω εργασιας(εκτοε εδρας).μαλιστα το site ου δινει και την επιλογη στην αγγλικη γλωσσα
 

leo1964

AVClub Fanatic
12 May 2010
10,381
Νησί των Φαιάκων
το θεμα καλυφτηκε πληρως απο τον φιλο Παναγιωτη
το καλωδιο που προτεινω ειναι στο 1 ευρωτο μετροενω απο τον Δημουλα στα 4 ευρω το μετρο.Αναλογα το βαλαντιο σας προχωρατε και καλη διασκεδαση
 

happymondays

Senior Member
13 November 2008
310
Α.ΠΑΤΗΣΙΑ
Re: Απάντηση: καλωδιο ρευματος

Πραγματικα παρα πολυ ωραια παρουσιαση!!!! εχετε βαλει στην μπριζα κατι ασχετους σαν και εμενα να κανουμε μια προσπαθεια.
 
Δημουλάς

Φιλε Παναγιωτη, το συγκεκριμενο καλωδιο ποιος το χει? γιατι μονο απο την Conrad το βρισκω απο Γερμανια.

Την απάντηση την δίνει ο leo παρακάτω. Το έχει ο Δημουλάς (www.dimoulas.gr), στην Λένορμαν 100-102. Τηλ. 210-5157610, 210-8821440.

το θεμα καλυφτηκε πληρως απο τον φιλο Παναγιωτη
το καλωδιο που προτεινω ειναι στο 1 ευρωτο μετρο ενω απο τον Δημουλα στα 4 ευρω το μετρο.Αναλογα το βαλαντιο σας προχωρατε και καλη διασκεδαση

Υ.Γ.:
Από τότε που το βρήκα αυτό το καλώδιο, το έχω κάνει (σχεδόν) στάνταρντ για όλες μου τις (σοβαρές) συσκευές, ειδικά τελικούς και άλλου είδους ενεργοβόρες συσκευές. Και, ειρήσθω εν παρόδω, το έχω ΚΑΙ στην ηλεκτρική εγκατάσταση του χώρου του Home Theater καθιερώσει.

Επί πλέον, σε ένα άλλο σπίτι που φτιάξαμε πριν μερικά χρόνια για τα παιδιά μου, ένα Olflex 5 x 16 mm2, ένα για κάθε διαμέρισμα, ξεκινάει από το ρολόϊ της ΔΕΗ και μετά, μέσα στο σπίτι, στο σαλόνι που υποτίθεται ότι μπορεί να τοποθετηθεί ένα σύστημα, μοιράζεται σε πρίζες απ' ευθείας από τον πίνακα, με 3 x 4mm2 και 3 x 2.5mm2, ανάλογα με την πρίζα.
-
 

ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ

AVClub Addicted Member
3 February 2007
2,363
Αθήνα
Γδύνεις ένα χοντρό καλώδιο, παίρνεις κομματάκια απ' το μονωτικό και τα βάζεις σφηνωτά δεξιά-αριστερά απ' τα "αυτάκια" του θηλυκού στον τοίχο (να τα πιέζουν προς τα μέσα), τα οποία πρώτα τα έχεις "κλείσει" λίγο. Η πρίζα μετά μπαίνει ΠΟΛΥ δύσκολα και σφιχτά με ένα ελαστικό σφυράκι και δεν ξαναβγαίνει παρά μόνο όταν είναι μεγάλη ανάγκη. Α, ξέχασα να πω, κλείνουμε πρώτα την παροχή!