"Κυματισμός" στην εικόνα προβολέα

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,239
Καλησπέρα!

Έβλεπα τις προάλλες τα "Ιπτάμενα Στιλέτα" και σε συγκεκριμένες σκηνές (αρκετές όμως!) η εικόνα που έβλεπα ήταν σα να έκανε... κύματα (σα να βλέπεις την εικόνα ν' αντικατοπτρίζεται σε ταραγμένο νερό)! Δηλ. λες και προβαλλόταν πάνω σε πανί με έντονες κάθετες ζάρες/πτυχές (προφανώς δε φταίει το πανί γιατί δεν έχει τέτοια πράγματα και επίσης αυτό δε φαίνεται σ' όλες τις σκηνές). Παρατήρησα όμως ότι οι σκηνές που φαινόταν είναι αυτές όπου η κάμερα έκανε μια μετακίνηση οριζόντια σε δάση. Προσοχή όχι πολύ γρήγορη κίνηση (εκεί τα δένδρα δεν είναι ευδιάκριτα) ούτε σε ακινησία. Θα έλεγα σε μια σχετικά αργή κίνηση όπου τα δένδρα φαίνονταν καθαρά. Εν γένει φαίνεται να το κάνει όταν υπάρχουν ευδιάκριτες κάθετες γραμμές στο πλάνο (στην περίπτωσή μας δένδρα) που μετακινούνται (βέβαια αυτό είναι συμπέρασμα που έβγαλα από μια ταινία, μπορεί να λέω και βλακείες και να το κάνει και σε άλλες περιπτώσεις). Πάντως σε άλλες σκηνές (ακόμα και με έντονη κίνηση) τίποτα. Το θέμα όμως είναι ότι εκεί που φαίνεται... φαίνεται πράγματι και σε κάποιον άσχετο (μου το ανέφερε και άλλος). Το έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο; Τι μπορεί να φταίει;
 

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,239
Αν είχε ζάρες δε θα φαινόταν και στις άλλες σκηνές; Ή το γεγονός ότι βλέπω σκηνές με κάθετες γραμμές (δένδρα στην περίπτωσή μου) απλά εντείνει το φαινόμενο; Μπορώ να δοκιμάσω να κάνω προβολή στον τοίχο και να δω αν συνεχίζω να τις βλέπω...
 

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,575
Χρησιμοποιεις keystone? Ειναι ο προβολεας σου κεντραρισμενος με την οθονη?
 

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,239
Λοιπόν παιδιά είχατε δίκιο, ήταν η οθόνη! Για να το επαληθεύσω, σε μια σκηνή με "κυματισμό" την παίζω (χωρίς παρεξήγηση) με την οθόνη και βλέπω... κύματα. Σηκώνω την οθόνη και παίζει στον τοίχο, μια χαρά! Άρα λέω η οθόνη είναι. Το περίεργο είναι ότι δεν έβλεπα ζάρες (έντονες τουλάχιστον). Και τι είχε γίνει: πίσω απ' τη (μισή) οθόνη υπάρχει μπαλκονόπορτα. Απ' την άλλη μεριά υπάρχει air condition. Ε όταν έβλεπα ταινία ήταν ανοιχτά τόσο η μπαλκονόπορτα απ' τη μια μεριά, όσο και το air condition απ' την άλλη. Παρατήρησα λοιπόν ότι η οθόνη δεν πολυήταν στη θέση της όταν τα'χα ανοιχτά και τα δύο, ψιλοκουνιόταν. Ε κλείνω το τζάμι, αλλάζω και τη ροή του air condition να μην πέφτει στη οθόνη και ως δια μαγείας... παν' τα κύματα :)
 
Last edited:

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,239
Α παρεπιπτόντως βασικό μου μέλημα κατά την εγκατάσταση ήταν το (όσο το δυνατόν καλύτερο) κεντράρισμα, κάτι που, νομίζω, έχω πετύχει σε πολύ καλό βαθμό. Keystone δε χρησιμοποιώ καθόλου!
 

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,575
ΧΑΑΑΑΧΑΑΧΑΑΑΑΑ, καλοοοοοοοο!!!

Ολα καλα λοιπον !!!!!!
 

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,239
Ναι, απ' ό,τι φαίνεται ok, αλλά τι να πω ρε παιδιά, τι άλλο θα δούμε! Πρέπει να'χεις μεγάλη φαντασία τελικά για να είσαι σίγουρος ότι τα'χεις ελέγξει όλα :)
 

ΜΙΛΤΟΣ

New member
27 October 2006
15
Εγώ έχω το ίδιο πρόβλημα αλλά όχι από παράγοντες όπως αέρα του air condition ή κάτι άλλο.
Οι κυματισμοί υπάρχουν σταθεροί στο πανί.
Για να μην κάνει κανείς το ίδιο λάθος:
Μακριά από καθαρισμούς με ελαφρώς βρεγμένα πανάκια..
Αυτό έκανα, με πολύ προσοχή αλλά φαίνεται ότι παρόλο ότι το πανάκι ήταν
πολύ λίγο βρεγμένο τράβηξε νερό η οθόνη.
Αποτέλεσμα;
Την επομένη το πανί προβολής με μποφόρ.
Έχετε καποια λύση για αυτό το πρόβλημα;
Κάποιος μου είπε ότι διορθώνεται εάν αφήσω ανοιχτό το πανί μια-δυο μέρες και κρεμάσω βαράκια στις άκρες.
Είναι επικίνδυνο για τον μηχανισμό όμως..
 

Dion999

AVClub Addicted Member
13 November 2006
1,759
Athens-προς τα βορεια
Sory αλλα ΗΜΑΡΤΟΝ!
(χορις παρεξηγηση φιλε μου,απλα γελασα καπος με το post σου και μου βγηκε αυθορμητα η απαντηση!) :ernaehrung004:
(αναφερομαι φυσικα στο post του "μανου". Και παλι sory)
 
Last edited: