Lawrence of Arabia [Restored Version]

Ποια η γνωμη σας για την ταινια ?


  • Total voters
    16

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
95,774
Εκεί ψηλά.....
2E1IMSym4Jw5RdkdY5Casy0Soug.jpg



» Πρωταγωνιστές: Αντονυ Κουιν, Πητερ Ο Τουλ
» Σκηνοθέτης: Ντειβιντ Λην

» Διάρκεια: 215 λεπτά
» Έτος Παραγωγής: 1962
» imdb Rating: 8.5 /10






Η ταινία των 7 Oscars, η επική ιστορία του Λόρενς της Αραβίας με τον Πίτερ Ο Τουλ στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του.
Ένα κλασικό αριστούργημα που λάτρεψαν κοινό και κριτικοί σε έκδοση από αποκατεστημένη κόπια.





Ο Λόρενς της Αραβίας και ο μύθος


Ο Λώρενς της Αραβίας ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο που χρειαζόταν πολύ χρόνο και χρήμα για την πραγματοποίησή του. Γυρισμένο χωρίς γνωστά ονόματα, στην έρημο, χωρίς γυναικείους ρόλους, χωρίς ερωτική ιστορία, ήταν πράγματι δύσκολο να βρει παραγωγό. Έπειτα όμως από τη "Γέφυρα του Ποταμού Κβάι", ο Λιν ήταν ο σκηνοθέτης των επιτυχιών και μπορούσε να υλοποιήσει το όραμά του. Τα γυρίσματα κράτησαν πολλούς μήνες και το τελικό αποτέλεσμα τέσσερις περίπου ώρες.

Ήταν υποψήφιο για δέκα Όσκαρ και κέρδισε επτά εκείνη τη χρονιά. Ενώ η πρώτη εκδοχή που παίχτηκε στις αίθουσες το 1962 διαρκούσε 222 λεπτά, πολύ γρήγορα κόπηκε στα 187, για να ξαναβρεί τη διάρκειά της με την ανάπλαση του 1989. Και τότε πάλι ο ίδιος ο Λιν την έκοψε στα 217 λεπτά, χωρίς να αφαιρέσει σκηνές, διορθώνοντας όμως κάποια cut και δίνοντας εκπληκτικό ρυθμό σε όλη την ταινία.

Τολμηρός, από το ξεκίνημά του, κρατά τη μουσική πάνω σε μαύρη οθόνη για να μπει ο θεατής στο κλίμα, τόσο στην αρχή της ταινίας όσο στο διάλειμμα και στο τέλος· εφέ που χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τον Kubrick στο 2001 και πρόσφατα από τον Von Trier στο τελευταίο του μιούζικαλ.

Η ταινία ανοίγει με μια εκπληκτική σκηνή, στην οποία ο Λώρενς ανεβαίνει στη μοτοσικλέτα του και αρχίζει να τρέχει σε ένα δρόμο με δένδρα. Η εναλλαγή των πλάνων περιγράφει σε όλο της το μεγαλείο την προσωπικότητα του ήρωα. Σκιές που περνούν πάνω από το πρόσωπό του, υποκειμενικά πλάνα του δρόμου στα οποία η ταχύτητα αυξάνεται, αντικειμενικά πλάνα όπου ο θεατής δεν μπορεί να μη νιώσει την έντονη επιθυμία του ήρωα για καταστροφή, για κίνδυνο και ταχύτητα. Ένας νέος άνδρας που φλερτάρει ασύστολα με το θάνατο εμφανίζεται στην οθόνη και πεθαίνει. Στην κηδεία του όλοι μιλούν γι´ αυτόν, άλλοι τον ξέρουν καλύτερα, άλλοι καθόλου, άλλοι απλώς τον είχαν δει σε ένα πέρασμά του. Ποιες είναι οι γνώμες των άλλων γι´ αυτόν; Ποικίλες, διαφορετικές, αντιφατικές όπως η προσωπικότητά του... Και η ταινία αρχίζει.

Κατά τη διάρκεια του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Αγγλος υπολοχαγός, ο Λώρενς, ένας τολμηρός νέος που βαριέται στο Κάιρο, παίρνει απόσπαση στην έρημο, για να δει πώς πάνε οι αραβικές υποθέσεις. Η αγάπη του για τον κίνδυνο και το απρόοπτο, μαζί με μια ρομαντική μάλλον τάση και το όραμα για μια ελεύθερη αραβική ενωμένη χώρα, τον ωθεί να χειριστεί με τόλμη, ασυνέπεια και διπλωματία θέματα που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του και να φέρει αποτελέσματα. Οι Αγγλοι τον χρησιμοποιούν, αυτός οραματίζεται, αλλά μετά τα βασανιστήρια από τον Τούρκο Μπέη κατά τη σύλληψή του στην Deraa, αλλάζει εντελώς.

Η ομοφυλοφιλία του αρχίζει να γίνεται φανερή και η απομυθοποίηση ξεκινά. Όταν γίνεται το πρώτο αραβικό συμβούλιο στη Δαμασκό, καταλαβαίνει ότι απέτυχε, ότι οι Αραβες δεν είναι έτοιμοι να πάρουν και να χειριστούν την εξουσία, και αποσύρεται.

Η ταινία βασισμένη στο βιβλίο του ίδιου του Λώρενς, "The Seven Pillars of the Wisdom", με αρκετές βεβαίως ανακρίβειες και ποιητικές-αφηγηματικές ατασθαλίες και αυθαιρεσίες, εστιάζει σε τέσσερα βασικά σημεία της ζωής του: στην εντυπωσιακή κατάκτηση της Ακαμπα, στη σύλληψη και το βασανισμό από τον Τούρκο Μπέη, στην αγριότητα της κατάκτησης στο Ταφάς και στην αποτυχία του αραβικού συμβουλίου στη Δαμασκό.

Η επιλογή του άγνωστου τότε Peter O´Toole ήταν σοφή και διακριτική. Όλη αυτή η νωχελική, γυναικεία, αυτοθαυμαστική κίνηση του σώματος αφήνει έντονη την αίσθηση της ομοφυλοφιλίας, γνωστή όσον αφορά στον ίδιο τον Λόρενς, αλλά αδύνατον να δηλωθεί ευθαρσώς στο αμερικανικό κινηματογραφικό κοινό του ´60. Έτσι, το ιδιόρρυθμο πρόσωπο του Peter O´Toole πλαισιώνεται από υπέροχα αρσενικά πρόσωπα, όπως αυτό του Omar Sarif ή του Anthony Quinn, και από δύο πανέμορφα νεαρά αγόρια που είχε στην υπηρεσία του.







 
Last edited by a moderator:

stavrosz

Supreme Member
4 November 2007
3,014
Αθηνα
Re: LAWRENCE OF ARABIA RESTORED VERSION

Ιστορια, ερμηνεια, μουσικη... τα λογια περιττεουν.
 

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
16,173
Αθήνα
Re: LAWRENCE OF ARABIA RESTORED VERSION

Καταπληκτική σκηνοθεσία, φωτογραφία. Όσο για τις ερμηνίες, δεν νομίζω ότι ο Lean τότε θα μπορούσε να βεί άλλον ηθοποιό που να υποδυθεί καλύτερα την εμμονοληψία του Lawrence, Όσο για τους υπόλοιπους ηθοποιούς.. τι να πει κανείς. Alec Guiness, Omar Shariff, Anthony Quinn, Claude Reins, Jack Hawkkins, όλοι τους καταπληκτικοί. Μια ταινία που ποτέ δεν βαριέμαι να βλέπω παρά τη μεγάλη της διάρκεια, τουναντίον θα'λεγα.
 

Θ.Νίκος

AVClub Addicted Member
10 August 2007
2,542
Αθήνα
Απάντηση: LAWRENCE OF ARABIA RESTORED VERSION

Ταινία για μια ζωή....απλά όποτε την ξαναβλέπω ενθουσιάζομαι.
 
19 June 2006
35,670
Απάντηση: LAWRENCE OF ARABIA RESTORED VERSION

Την είχα δει παλιά-μικρός- και φυσιολογικά δεν μου άρεσε. Έτυχε να τη δω, πρόσφατα 3-4 μέρες πριν, αλλά και πάλι δεν μου έκανε κλικ. Προφανώς, δεν κάνω για κριτικός του Κινηματογράφου, αφού οι 9 στους 10 την θεωρούν αριστούργημα. Ψήφισα καλή λόγω σκηνοθεσίας και ερμηνείας. Ίσως με ''ξενέρωσε'' η φάση με τον Τούρκο Διοικητή, η οποία είναι άσχετη, εκτός τόπου,χρόνου και λογικής της ταινίας. Τελείως αλλοπρόσαλη και ακατανόητη. Βέβαια, δεν έχω διαβάσει το βιβλίο όπου ίσως να εξηγείται καλύτερα τι επεδίωκε ο Λώρενς μ' αυτή την κίνηση, αλλά βλέποντας απλώς το έργο έμεινα κάγκελο....

Διαφωνώ, ότι είναι η καλύτερη ερμηνεία του Ο' Τουλ. Τον έχω δει πάνω από 3 φορές στη Νύχτα των Στρατηγών όπου μ' έχει αφήσει κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα. Μακράν ανώτερη του Λώρενς.
 

akisnm156

AVClub Enthusiast
1 July 2007
1,012
Απάντηση: LAWRENCE OF ARABIA RESTORED VERSION

Άντε να βγει και σε Blu-Ray (Για να έχω μια καινούργια δικαιολογία να την ξαναδώ.....)
 

Photis

Supreme Member
4 July 2006
4,796
behind the camera
Re: Απάντηση: LAWRENCE OF ARABIA RESTORED VERSION

Ίσως με ''ξενέρωσε'' η φάση με τον Τούρκο Διοικητή, η οποία είναι άσχετη, εκτός τόπου,χρόνου και λογικής της ταινίας. Τελείως αλλοπρόσαλη και ακατανόητη.

Κι όμως χωρίς τη συγκεκριμένη σκηνή, δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με τίποτα η αλλαγή στην συμπεριφορά του Λώρενς. Μετά από τον βιασμό του, ο Λώρενς έγινε σκληρός σαν πέτρα. Και παίρνει την εκδίκησή του όταν -με αφορμή τη σφαγή του αραβικού χωριού- επιτίθεται στους τούρκους που υποχωρούν, δίνοντας την διαταγή "No prisoners" αδιαφορώντας για το αν θα προλάβει να μπει στη Δαμασκό πρώτος. Το τελικό πλάνο της σκηνής αυτής -με τον Λώρενς μές στα αίματα- δείχνει πόσο δίψαγε για εκδίκηση. Δεν θα μπορούσε να το δείξει αυτό αν δεν έδειχνε τη σκηνή της "ανάκρισης".