Mac OS X Leopard. Τι θα δούμε.

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Η επόμενη έκδοση του Mac OS X αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007 και φαίνεται να μας περιμένουν αρκετές προσθήκες στο λειτουργικό που θα μας ξαφνιάσουν ευχάριστα και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο εκτελούμε εργασίες στον υπολογιστή μας. Ας δούμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής αφού δια στόματος του Steve Jobs, μάθαμε ότι μας περιμένουν και άλλα "top secret".

1. Time Machine: Μια καινούργια τεχνολογία και μέθοδος να κάνουμε backup, τα πάντα. Σε συνδιασμό με ένα εξωτερικό ή δευτερο σκληρό δίσκο, το time machine αναλαμβάνει μόνο του να κρατάει backup ολόκληρο το λειτουργικό και φυσικά όλα τα αρχεία μας. Η ιδιαιτερότητα στο time machine είναι ο τρόπος που μπορούμε να αναζητήσουμε αυτό που ψάχνουμε, αφού μέσα από ένα γραφικό περιβάλλον μπορούμε να ανατρέξουμε πίσω σε οποιαδήποτε ημερομηνία θέλουμε, και γρήγορα και άμεσα να επαναφέρουμε αρχεία που χάθηκαν η διαγράφηκαν. Δείτε σχετικό βίντεο εδώ.

2. Mail: Στην εφαρμογή διαχείρισης των mail μας, έρχονται σημαντικές προσθήκες. Περισσότερα από 30 έτοιμα templates για να δώσουμε ένα προσωπικό τόνο στα mail που στέλνουμε αλλά και η διαμόρφωσή τους ανάλογα με τις ανάγκες μας, η δυνατότητα να κρατήσουμε σημειώσεις σε συγκεκριμένα mails, και σημαντική προσθήκη η εμφάνιση RSS Feeds ώστε να παραμένουμε παντοτε ενήμεροι για τις εξελίξεις. Σχετικό βίντεο εδώ.

3. iChat: Videoconference με διαφορετικά σκηνικά ώς background, εφέ από το PhotoBooth, Slideshows με φωτογραφίες, παρουσιάσεις keynote, ή ολόκληρο το desktop, όλα αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν κατά την διάρκεια μια βιντεοσυνδιάσκεψης. Σχετικό βίντεο εδώ.

4. Spaces: Το spaces μας δίνει την δυνατότητα να δουλέψουμε σε πολλά virtual desktops ταυτόχρονα, ανοίγοντας εφαρμογές ανάλόγα με τις ανάγκες μας. Με την συγκεκριμένη εφαρμογή μπορείτε να δουλεύετε ταυτόχρονα με πολύ περισσότερα παράθυρα ανοιχτά και με ένα κλικ να μεταφέρεστε από το ένα desktop στο άλλο. Σχετικό βίντεο εδώ.

5. Dashboard: Μια αναβαθμισμένη έκδοση του dashboard με τα εκπληκτικά και χρησιμότατα widgets περνάει σε πλήρη συνεργασία με τον Safari. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να μετατρέψουμε οποιαδήποτε σελίδα στο διαδίκτυο, σε ένα όμορφο και λειτουργικό widget. Σχετικό βίντεο εδώ.

Αυτές είναι οι σημαντικότερες μέχρι στιγμής προσθήκες στο λειτουργικό αλλά δεν είναι οι μόνες. Εκτός από τις "Top Secret" που δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα είναι έρχονται και κάποιες ακόμη εξίσου σημαντικές, τις οποίες σας αναφέρω περιγραμματικά.

Spotlight: θα ερευνά ακόμη πιο βαθιά στα αρχεία σας όχι όμως μόνο στον δικό σας Mac αλλά σε οπιονδήποτε Mac βρίσκεται συνδεδεμένος στο δίκτυο.
iCal: Βελτιώσεις και προσθήκες ώστε να κάνουν την χρήση του ημερολογίου ακόμη πιο αποδοτική.
Accessibility: Σημαντικές προσθήκες για άτομα με ειδικές ανάγκες.
64 Bit: Πλέον το λειτουργικό θα είναι 64 bit και σε intel επεξεργαστές.
Core Animation: Μια επαναστατική τεχνολογία που σίγουρα θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις εικόνες στην οθόνη μας και όχι μόνον για το ίδιο το λειτουργικό αλλά θα μπορεί να ενσωματωθεί σε όλες τις εφαρμογές. Σχετικό βίντεο εδώ.

Περιμένουμε ακόμη περισσότερα να αποκαλυφθούν για το Leopard στην ετήσια MacWorld που γίνεται κάθε χρόνο στο San Franchisco και παρακολουθώντας για μία ακόμη φορά την εκπληκτική παρουσίαση του Steve Jobs, να μάθουμε τι πιο εντυπωσιακό μπορεί να κρύβει η επόμενη έκδοση του Mac OS X.
 

dimple

Established Member
8 October 2006
157
Πάτρα
Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν εξελίξεις για το αναμενόμενο Leopard...
Πιο updated πληροφορία δεν νομίζω να βρείτε προς το παρών...

Χθες η APPLE έδωσε την έκδοση του Leopard με build number 9Α321 σε select και premium developers χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές από το προηγούμενο.

Δεν τους έδωσε όμως πιο προσφατο build >9A325 όπου αρχίζουν και αποκάλύπτονται μερικά απ'τα top secret (μαρκετίστικες αηδίες για μένα, μην περιμένετε και πολλά) όπως ένα interface που μοιάζει με τα έτοιμα application όπως το time machine. Δηλαδή πολύ μαύρο με αίσθηση 3d, animated εικονίδια και transparency. Τα build > 9A326 και συγκεκριμένα το 9Α328 αν θυμάμαι καλά είναι βράχος! Αν δεν είχαν προβληματάκια σε frameworks που αφορούν wireless drivers και flash memories θα έλεγα ότι είναι release candidate. Δεν ξέρω επίσης τι γίνεται με το QuickTime.

Οπότε έχουμε μεχρι στιγμής:

1. Καινούριο Interface - Πολύ καλό, πολύ επαγγελματικό, θα το αγαπήσετε μολις τελειώσει.

2. Σταθερότατο - μετά από ώρες τεστ σαν developer ή διαπίστωση είναι μία: ΔΕΝ ΚΡΑΣΑΡΕΙ, τελεία και παύλα!

3. Τime Μachine - το expose όταν το παρουσίαζε ο Steve Jobs στο WWDC το 2003 μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, όπως και όλο τον κοσμο εκεί, και έγινε καθημερινότητα. Το time machine θα γίνει αιτία για switch σε Μακ.

4.Ελληνικά: Συνεχίζουμε στο 5...

5. Spaces: τα κλασσικά unix-οειδή virtual desktops σε πολύ εργονομική και σωστή υλοποίηση.
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Τον πλήρη εξελληνισμό του Leopard δεν τον περιμέναμε ούτως ή άλλως. Γι'αυτό άλλωστε φωνάζουμε στο WWAG. Συνηθισμένα όμως τα βουνά από τα χιόνια.

Ωραία η ενημέρωση φίλε dimple. Θα διαφωνήσω μόνο ως προς τα "top secret" features. Πιστεύω ότι στην Macworld τον Ιανουάριο θα δούμε περισσότερα καινούργια πράγματα όσον αφορά το Leopard. Είδομεν.
 

dimple

Established Member
8 October 2006
157
Πάτρα
Re: Απάντηση: Mac OS X Leopard. Τι θα δούμε.

Τον πλήρη εξελληνισμό του Leopard δεν τον περιμέναμε ούτως ή άλλως. Γι'αυτό άλλωστε φωνάζουμε στο WWAG. Συνηθισμένα όμως τα βουνά από τα χιόνια.

Ωραία η ενημέρωση φίλε dimple. Θα διαφωνήσω μόνο ως προς τα "top secret" features. Πιστεύω ότι στην Macworld τον Ιανουάριο θα δούμε περισσότερα καινούργια πράγματα όσον αφορά το Leopard. Είδομεν.

Σε ότι αφορά τα ελληνικά οι υπεύθυνοι το γνωρίζουν και το γνωρίζουν καλά εδώ και καιρό. Αν μιλάς με τον manager και τους μηχανικούς της Apple στο κομμάτι του internationalization και σου απαντάνε ότι δεν είναι και τίποτα ιδιαίτερο και ότι όλα είναι θέμα πολιτικής, δεν νομίζω ότι αυτή η κίνηση του WWAG θα έχει επιτυχία. Την υποστηρίζω όμως και μακάρι να βγω ψεύτης και να γίνει η αφορμή για αλλαγή πλεύσης της Apple. Το ότι δεν γινόταν επίσημα δεν σημαίνει ότι δεν τους πρίζαμε γι'αυτό το θέμα με κάθε ευκαιρία. Πολλοί Έλληνες προσπαθούν...

Για το θέμα με τα top secrets αυτή τη στιγμή για μένα είναι δίκοπο μαχαίρι. Γιατί εαν υπάρχουν τόσο καινοτόμα πραγματα σε σχέση με αυτά που έχω δει εως τώρα σημαίνει ότι τα δουλεύει μια μικρή ομάδα αλλιώς θα γινόταν γνωστό αμέσως. Πότε όμως θα μπουν στο base κομμάτι του λειτουργικού και πότε θα τεσταριστουν; Πότε θα δώσουν feedback οι developers; Αν γίνει αυτό την τελευταία στιγμή θα έχουμε τις παιδικές αρρωστιες των Windows με προβλήματα σταθερότητας και ραβε-ξήλωνε της τελευταίας στιγμής. Μια χαρά είναι όπως είναι τώρα το Leopard και το θεώρώ πολύ μπροστά απ'την εποχή του. Αν θέλουν να βάλουν ας βάλουν κανένα έξτρα application χωρίς να πειράξουν το core ούτε του πηρύνα ούτε των βασικών frameworks.
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Ποια πολιτική μπορεί να κρατάει τον εξελληνισμό του OS X να μην ενσωματωθεί στο λειτουργικό, θα ήμουν πολύ περίεργος να το μάθω αγαπητέ φίλε. Δεν με ενδιαφέρει προσωπικά εάν ο εξελληνισμός θα έρθει από μια ιστοσελίδα διαμαρτυρίας ή από τον οποιονδήποτε. Εμένα με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Και όχι προσωπικά, διότι και να εξελληνιστεί το OS X πάλι την αγγλική του μορφή θα χρησιμοποιώ γιατί έτσι έχω συνηθίσει τα τελευταία 25 χρόνια που ασχολούμαι με τους υπολογιστές. Αλλά ενδιαφέρει πολλούς, μα πολλούς mac users.

Θα μου επιτρέψεις να σου πώ ότι τα τελευταία 7 χρόνια της επιστροφής του, o Steve Jobs δεν μας έχει συνηθίσει σε φαμφαρολογίες. Πόσο επαναστατικά μπορεί να είναι τα top secret features είναι σχετικό και στην τελική αδιάφορο. Σαφώς το Leopard με αυτά που ήδη έχει είναι έτη φωτός μπροστά από τον ανταγωνισμό αλλά επειδή η Apple μας έχει μάθει να δίνουμε βάση στην λεπτομέρεια, περιμένουμε περισσότερα. Αν έρθουν έχει καλώς αν πάλι όχι, ε δεν θα κλάψουμε κιόλας. Αν επιλεχθούν πάντως να ενσωματωθούν, τότε σίγουρα κάπου προγραμματίζονται και θα είναι απροβλημάτιστα. Δεν βρίσκω νόημα όμως να μιλάμε υποθετικά. Κοντός ψαλμός αλληλουϊα. Ειδομεν όπως είπα και παραπάνω.