NIKON D200 & CANON 20D

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Σήμερα το μεσημέρι πήγαμε μια μικρή βόλτα μαζί με τον Γιάννη τον Κούνιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να τραβήξουμε μερικές λήψεις με τις δυο μηχανές σε ίδιες συνθήκες με παρόμοιους φακούς (NIKKOR 60 2.8 MICRO και CANON 60 2.8 MACRO).

Θεωρώ ότι οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες για τις μηχανές, αφού μιλάμε για ντάλα μεσημέρι, νέφος από τη φωτιά στη χωματερή και αγάλματα άσπρα μαρμάρινα και από χαλκό που αντανακλούν το φως και μπερδεύουν τα φωτόμετρα. Προσωπική άποψη, ότι οι δυο μηχανές μοιάζουν πάρα πολύ, άλλωστε όπως θα δείτε η φωτομέτρηση ήταν ίδια σχεδόν πάντα, άρα το ίδιο και τα αποτελέσματα.

Ο Γιάννης έχει στα χέρια του τις δυο κάρτες, επομένως εκείνος θα σας παροσυιάσει και τα αποτελέσματα της βόλτας. Εγώ φεύγω για Ναύπλιο.
 

Γιαννης Κουνιος

Established Member
19 June 2006
123
Ετσι ειναι.
Λοιπον επειδη ειχα κατι δουλιτσες θα χρειαστω τωρα λιγη ωρα για να μαγειρεψ ...εεε να ετοιμασω ηθελα να πω τα αποτελεσματα (να'μαστε και δικαιοι) και θα τα παρουσιασω αυριο.
Βλαση καλο ταξιδι...

Το edit το εκανα για να διορθωσω το αυριο σε σημερα (εχασα το λογαριασμο)
 
Last edited:

Γιαννης Κουνιος

Established Member
19 June 2006
123
Και η μεγαλη στιγμη εφτασε!:aktion033:

Κατ αρχην 2 λογια για τις μηχανες. Λιγη ωρα κρατησα τη Νικον. Σε σχεση με την Κανον μου φανηκε πιο προσεγμενη στο φινιρισμα, στους διακοπτες στη μεγαλυτερη οθονη και στο πολυ πιο ησυχο και ομαλο κλειστρο, ενω εντυπωσιακα φωτεινοτερο ηταν και το σκοπευτρο. Στον αντιποδα απ οτι μου ειπε ο Βλασης ειναι πολυ ενεργοβορα (ειχε χασει με λιγες φωτο το 20% της ενεργειας της μπαταριας ενω εγω με την 20d με μια μπαταρια βγαζω μερες φωτογραφισης (ή και βδομαδες οταν δε τη χρησιμοποιω:smile:)
Συνολικα κρατωντας την Νικον ειχα την αισθηση οτι κρατουσα την Κανον 5d εστω κι αν τα κουμπακια της 5d και η σχεδιαση της ειναι ομοια με της 20d.
 

Γιαννης Κουνιος

Established Member
19 June 2006
123
Παμε τωρα στη συγκριση των φωτογραφιων. Ρυμισαμε τις μηχανες μας στο default 0 σε ολα, θερμοκρασια λευκου στους 4500Κ και αρχιζαμε να βγαζουμε με κλειστρο ως επι το πλειστον 2.8 ή 3.2 σε jpeg ο Βλασης σε jpeg και raw εγω. και απο τις ιδιες περιπου γωνιες φωτογραφισης.

Χτες το βραδυ που τις εβαλα μαζι ειδα με εκπληξη :speechless-smiley-0 οτι οι φωτογραφιες της Κανον ηταν πολυ πιο οξυτερες!
Καπου νομιζω οτι διαβασα οτι στις default ρυθμισεις η Νικον ειναι πιο σοφτ αλλα τοοοσο πολυ?
Μηπως φταιει ο φακος? Και ποσο πιο σοφτ μπορει να ειναι ο Νικον απο τον Κανον?
Τι να κανω, τις συγκρινα πρωτα κροπαροντας τις φωτο σε jpeg οπως ακριβως βγηκαν. (1ο αρχειο). Μετα κοντραστιασα και σαρπιασα τη φωτο του Βλαση μεχρι εκει που με επαιρνε (2ο αρχειο). Σε μια δε που ειχε και χρωμα - αυτη με το παραθυρο της εκκλησιας- ξεσατουριασα και την φωτο της Κανον. Ομως οι προσπαθιες μου δεν εδιναν το αποτελεσμα που θα συγκρινε ικανοποιητικα τις φωτο.
Αμαν λεω με τι μουτρα θα παρουσιασω τη συγκριση:blush: . Τι να φταιει, τι να φταιει?:confused: Η αληθεια ειναι παντως σκεφτηκα οτι η Κανον ειναι και πολυ σαρπ να'ουμε ακομα και με το σαρπνες στο 0. Μμμμμ...:chinscratch: Ειναι δυνατον να ειναι τοσο πολυ sharp στο 0. Ρε μηπως δεν ειχα το σαρπνες στο 0? Μα αφου θυ μαμαι οτι το ρυμισαμε απο την αρχη. Για να δω τις ιδιοτητες των φωτο. Κοιταζω και τι να δω? :eek: Το σαρπνες στο 1 και το σατσουρεισιον στο 2! Οι ρυθμισεις που εχω στο σετ1. Προφανως αφου αλλαξα τη ρυθμιση ξεχασα να επιλεξω την νεα:bang: . Ευτυχως που τραβηξα και σε raw.

Κονβερτιασα λοιπον απο raw σε jpeg και τωρα πλεον οι φωτογραφιες μπορουσαν να συγκριθουν σωστα (3ο αρχειο) με μια επιφυλαξη μηπως το οτι η μετατροπη απο raw σε jpeg με το προγραμμα της Κανον δινει καπως καλυτερα αποτελεσματα απο οτι να τραβουσα κατευθειαν σε jpeg.


Σημ. Σε ολες τις φωτογραφιες πρωτα ειναι η Νικον και μετα η Κανον
 

Attachments

  • nikon-canon2.jpg
    nikon-canon2.jpg
    33 KB · Views: 43
  • nikoncontrastsharpen-canon2a.jpg
    nikoncontrastsharpen-canon2a.jpg
    38.9 KB · Views: 37
  • nikon-canon!.jpg
    nikon-canon!.jpg
    30.2 KB · Views: 39
Last edited:

Γιαννης Κουνιος

Established Member
19 June 2006
123
Επανερχομαστε μετα τη λαιτ καταιγιδουλα που ειχαμε στη Θεσσαλονικη.
Για το λευκο.
Δημητρη ηθελα να γραψω οτι δε χρειαζεται να ψανετε ποια ειναι η Νικον και η ποια η Κανον γιατι φαινεται απο τα χρωματα τους. Οπως εγραψα με προτροπη του Βλαση ρυθμισαμε στους 4500Κ και τις 2 μηχανες οποτε θα επρεπε να εχουν παρομοια χρωματικη συμπεριφορα. Θυμαμαι στη μηχανη μου οτι το WB ηταν στο Κ το δε Κ ειδα και μετα οτι ηταν στους 4500Κ. Θα μας πει ο Βλασης μηπως αλλο νουμερο ειπε κι αλλο ακουσα ή αν δεν εβαλε το WB στο K . Αν δε συμβαινει κατι τετοιο τοτε οι 2 συνδυασμοι μηχανης φακου διαβαζουν διαφορετικα τa χρωματa. Αλλα ο Βλασης που τα ξερει καλυτερα θα μας πει...
Send οντως φαινεται οταν οι 2 φωτο ειναι κολημμενες διπλα με το ιδιο λευκο θεμα η Κανον να μπλεδιζει σε σχεsη με τη Νικον κι εχει να κανει με τα προηγουμενα. Για το αρνητικο σατσουρεισιον της Νικον θα ελεγα οτι τη στιγμη που το θεμα ειναι περιπου λευκο ας μην περιμενουμε χρωματα εκει που δεν υπαρχουν. γενικοτερα ομως η Κανον δινει την αισθηση οτι εχει λιγο πιο κορεσμενα χρωματα.
 

Γιαννης Κουνιος

Established Member
19 June 2006
123
Για να δουμε και τις αλλες φωτο
Ολες οι φωτο ειναι κροπαρισμενες στην πληρη αναλυση τους εκτος απο την τριτη για να εχουμε και μια συγκριση ολοκληρης φωτογραφιας.
Ολες ειναι ασυμπιεστες εκτος απο την τελευταια οπου εγινε μικρη συμπιεση μεσω του φωτοσοπ.

Τα αποτελεσματα ειναι παρομοια με της πρωτης. Περα απο τις χρωματικες διαφορες μου φαινεται οτι ο συνδυασμος της Κανον σ αυτες τις ρυθμισεις εχει λιγο σαρπιλα και σατσουριλα παραπανω. Παντως μη νομιζουμε οτι υπαρχει και καμμια μεγαλη διαφορα στις φωτο των μηχανων. Το κροπ στη λεπτομερεια διπλα διπλα δινει την αισθηση της διαφορας ενω αν περνουσαμε τη μια φωτογραφια μετα την αλλη ισως να μην αντιλαμβανομασταν.

Αυτα απο μενα η συνεχεια δικη σας...
 

Attachments

  • nikon-canon2!.jpg
    nikon-canon2!.jpg
    48.5 KB · Views: 32
  • 20060725_041617.jpg
    20060725_041617.jpg
    98.9 KB · Views: 32
  • nikon canon large.jpg
    nikon canon large.jpg
    156.1 KB · Views: 34
  • nikon-canon-4!aw.jpg
    nikon-canon-4!aw.jpg
    141.9 KB · Views: 32

Γιαννης Κουνιος

Established Member
19 June 2006
123
Γιαννης Κουνιος said:
Περα απο τις χρωματικες διαφορες μου φαινεται οτι ο συνδυασμος της Κανον σ αυτες τις ρυθμισεις εχει λιγο σαρπιλα και σατσουριλα παραπανω.
Αυτο μπορει και να οφειλεται ή να επιτεινεται απο το οτι οι περισσοτερες φωτο της Κανον ειναι λιγο πιο υποφωτεισμενες αποτης νικον.

Να κανω και μια ερωτηση στο Βλαση. Γιατι στην τριτη φωτο το βαθος πεδιου της Κανον φαινεται πιο νεκτεταμενο απ της Νικον ενω η Κανον ειχε διαφραγμα 2.8 εναντι 3.2 της νικον? Μπορει να οφειλεται μονο στο 1,5 της Νικον εναντι 1,6 της Κανον?
 
Ωραία παρουσίαση.
Βασικά μου φαίνεται λίγο μπερδεμένο να συγκρίνουμε 2 μηχανές με διαφορετικούς φακούς.
Ο φακός μπορεί να θάψει ή να...ανυψώσει μια μηχανή.

Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι η canon είναι πολύ μπροστά.
Τουλάχιστον στα γούστα μου και με την προϋπόθεση ότι οι ρυθμίσεις ήταν σωστές.
Δε το περίμενα αυτό από τη ΝΙΚΟΝ.
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,647
Αθήνα
Μπράβο Γιάννη... Πολύ ωραία και κυρίως διαφωτιστική παρουσίαση.
Άν δεν σας έχει διαφύγει κάποια λεπτομέρεια και οι ρυθμίσεις, όπως λέει κι ο Στέργιος, είναι σωστές τότε χαίρομαι πάρα πολύ που έχω Canon.(Νάξερα και να τη δουλεύω...:confused: )
 
Dimosthenis said:
Και ομως η Nikon εχει πιο φυσικα χρώματα ....!

Δεν το βλέπω έτσι ρε συ Δήμο. Βλέπω ένα μπλέδιασμα στην Canon, γι' αυτό ρώτησα για το WB, αλλά η συνολική αίσθηση είναι ότι η Nikon υστερεί σε όλους τους τομείς (οξύτητα, χρώματα, ευκρίνεια).
Ας περιμένουμε να συνδεθεί κι ο Βλάσης να μας πει τι βλέπει ο ίδιος και πως το εξηγεί.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Re: Απάντηση: NIKON D200 & CANON 20D

Dimosthenis said:
Αφου ρε συ η canon μπλεδιαζει...

τουλάχιστον το μπλε είναι χρώμα :flipout:

τέλοσπάντων, σίγουρα όποιος αγοράζει την D200 δεν περιμένει φωτογραφίες "out of the camera" αλλά συνήθως επεξεργάζεται raw αρχεία με τις ρυθμίσεις στις οποίες έχει κατασταλάξει. Ή προσαρμόζει τις ρυθμίσεις αυτές κατευθείαν στο jpeg που βγάζει η μηχανή. Η χρωματική διαφορά νομίζω οφείλεται περισσότερο στους φακούς, προφανώς ο canon βγάζει κάπως πιο ψυχρά τα χρώματα και δεν είναι θέμα μόνο πως αντιλαμβάνεται το λευκό η 20D. Αλλά παρατηρώ διαφορά και στην οξύτητα, που δεν θα έπρεπε να υπάρχει γιατί μιλάμε για 2 φακούς ίσης (υψηλότατης) οξύτητας.

Τώρα με το παραπάνω τεστ δοκιμάστηκε κυρίως η ακρίβεια φωτομέτρησης και εστίασης σε συνθήκες έντονου φωτισμού. Υπόψιν όμως ότι σε τόσο ανοιχτά διαφράγματα (2.8) και σχετικά μικρά εστιακά μήκη και η 350D θα έφερνε παραπλήσια αποτελέσματα. Ήθελε κλειστά διαφράγματα και μεγάλα εστιακά μήκη για να ζοριστεί πραγματικά η ταχύτητα και η ακρίβεια εστίασης τέτοιων μηχανών.
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Η βόλτα έγινε επίτηδες σε μέρα και ώρα που θα εξόντωνε τις μηχανές και τους φακούς. Το setup ορίστηκε έτσι ώστε να είναι πολύ απαιτητικό και να μη διαφοροποιείται από μηχανή σε μηχανή. Καλοκαίρι, ντάλα μεσημέρι, θέμα αγάλματα, άρα άσπρες ή μαύρες ανακλαστικές επιφάνειες, και φακοί σταθεροί σταθεροί με -σχεδόν- τελείως ανοιχτά διαφράγματα, έτσι ώστε να φαίνεται η ποιότητα του κάθε φακού στα δύσκολα (αφού στο f8 όλοι γράφουν καλά). Επίσης ορίσαμε .jpg για να μην υπάρχει θέμα καλύτερης ή χειρότερης διαχείρισης του εγγενούς αρχείου της μηχανής. cr2 ή .nef και ορισμένο white balance στο 4500 kelvin, έτσι ώστε να μην παίζει στο αυτόματο.

Άρα οι συνθήκες απείχαν πολύ από μια απλή χαλαρή, τυπική βόλτα, για να βγάλουμε καλές φωτο.