O "Φτωχός Συγγενής" του James Bond

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,798
Αθήνα


THE IPCRESS FILE (1965)
“FUNERAL IN BERLIN” (1966)
“BILLION DOLLAR BRAIN” (1967)



Τη δεκαετία του 1960 τα μεγαλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της Βρετανικής τέχνης ήταν οι Beatles, οι μίνι φούστες της Mary Quant (και η μόδα τέχνη είναι, ιδίως η συγκεκριμένη, χεχε) και ο James Bond. Ο χαρακτήρας του Ian Fleming με τα ακριβά κουστούμια, το εξεζητημένο γούστο σε κοκτέιλς και σαμπάνιες, τις Aston Martin, τα Bond-girls και τα high-tech gadgets έγινε πρότυπο κοσμοπολίτη πράκτορα και είδωλο πολλών εκείνη την εποχή.
Το 1965, ο ένας από τους δύο παραγωγούς των ταινιών του James Bond, o Harry Saltzman αποφασίζει να δώσει κινηματογραφική ζωή στον χαρακτήρα των μυθιστορημάτων του Len Deighton, τον πράκτορα Harry Palmer. Για να τον ενσαρκώσει διαλέγει έναν νέο ηθοποιό που ξεκινούσε την καριέρα του, τον Michael Caine.
O πράκτορας Harry Palmer αποτελεί τον αντίποδα του James Bond. Έχει παρουσιαστικό που θυμίζει ταμία τράπεζας ή ορκωτό λογιστή με τα κοκάλινα γυαλιά που φορά, δεν έχει αυτοκίνητο και χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν είναι αξιωματικός του Ναυτικού, αντίθετα έκανε φυλακή στο στρατό. Είναι απείθαρχος, αμφισβητεί την εξουσία των ανωτέρων του και διαθέτει κλασικό Βρετανικό φλέγμα και χιούμορ. Τα κοινά σημεία με τον πιο γνωστό του συνάδελφο είναι η ιδιαίτερη προτίμηση προς το ωραίο φύλο με τη διαφορά ότι ο Bond ρίχνει τις γυναίκες χρησιμοποιώντας όλο το πακέτο «εμφάνιση-ρούχα-αυτοκίνητα» ενώ ο Palmer κυρίως με το μυαλό και το στυλ. Είναι γκουρμέ και αυτός αλλά μαγειρεύει ο ίδιος ενώ του αρέσουν ο Bach και ο Mozart.


Uploaded with ImageShack.us


Στην πρώτη ταινία του 1965, το «The IPCRESS File» που σκηνοθέτησε ο Sidney Furie γνωρίζουμε τον ήρωα και τα χαρακτηριστικά του που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ο Palmer αναλαμβάνει να διελευκάνει μια υπόθεση στην οποία, εν μέσω του ψυχρού πολέμου, πολλοί επιστήμονες θετικών επιστημών «αχρηστεύονται» μέσω μιας μεθόδου υποβολής και φυσικά γίνονται αντιλειτουργικοί στον τομέα τους. Η ροή της ταινίας είναι μετρημένη, σταθερή αλλά όχι γρήγορη ενώ ο Caine είναι εξαιρετικός στο ρόλο του. Το «γλυκό» δένει ακόμα περισσότερο λόγω της θαυμάσιας μουσικής του John Barry o οποίος υπογράφει ένα soundtrack υποβλητικό και πολύ διαφορετικό από αυτά των ταινιών του James Bond που συνέθετε, λιγότερο "πομπώδες" και "εντυπωσιακό". Η ταινία θεωρείται κλασική στο είδος της και έχει επηρεάσει πολλούς καλλιτέχνες (αρκεί να δείτε το 10λεπτο φιλμάκι “to kill a dead man” των Portishead και θα καταλάβετε).




Uploaded with ImageShack.us


Την επόμενη χρονιά ο χαρακτήρας του Palmer επανέρχεται στη μεγάλη οθόνη με το “Funeral in Berlin”. Η δράση μεταφέρεται στο Βερολίνο όπου ο ήρωας καλείται να φυγαδεύσει ένα Ρώσο αξιωματικό από το Ανατολικό Βερολίνο στη Δύση μέσω του γνωστού «τείχους». Σκηνοθέτης πια είναι ο, γνωστός από τις σκηνοθεσίες του σε πολλά φιλμς James Bond, Guy Hamilton ενώ απουσιάζει και ο John Barry από τη σύνθεση της μουσικής. Η ταινία έχει πια πιο γρήγορο ρυθμό, οι σεναριακές ανατροπές είναι πολλές αλλά η συνταγή δεν αποδίδει αφού τείνει πια προς «ΤζεημςΜποντικούς» ρυθμούς αναιρώντας εν μέρει την ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα και τη διαφοροποίησή του όπως αυτή περιγράφτηκε στο πρώτο φιλμ.



Uploaded with ImageShack.us


Το παραπάνω γίνεται ακόμα πιο εμφανές στην τελευταία ταινία της τριλογίας, το “Billion Dollar Brain” που σκηνοθέτησε ο, νέος τότε, Ken Russell. Η ταινία είναι πια «κοσμοπολίτικη» με συμμετοχή ηθοποιών όπως ο Karl Malden και η Francoise Dorleac αλλά είναι η χειρότερη όλων.
Απλά για την καταγραφή, ο Palmer σε αυτή την ταινία αναλαμβάνει να σταματήσει έναν παρανοϊκό Τεξανό «πετρελαιά» ο οποίος έχει αποφασίσει να καταλύσει τον κομμουνισμό εισβάλλοντας στην Σοβιετική Ένωση μέσω μιας εξέγερσης στη Λετονία.
Το θετικό είναι ότι η καλλιτεχνική μετριότητα των δύο τελευταίων ταινιών δεν «έθαψε» τον Caine o οποίος συνέχισε να γυρίζει σπουδαίες ταινίες στη Βρετανία (με αποκορύφωμα το “Get carter” του 1971 αλλά και τα «The Italian Job» και «Sleuth») πριν κάνει το κινηματογραφικό πέρασμα στις Η.Π.Α.

Υ.Γ. Θα ήθελα να ζητήσω εκ νέου συγγνώμη για το γνωστό πρόβλημα που παρουσιάζεται όταν μεταφέρω ένα κείμενο από το Word στην πλατφόρμα του avclub εξ'ου και οι απουσίες διαστημάτων ανάμεσα στις ξενικές λέξεις. Φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο υπολογιστή απ'όπου γράφω υπάρχει πρόβλημα, την άλλη φορά θα δοκιμάσω από το νέο λάπτοπ που πήρα που έχει και πιο πρόσφατο Office μήπως και εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.
 
Last edited by a moderator:

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,350
Re: O "φτωχός συγγενής" του James Bond

θυμάμαι με νοσταλγία τους φακέλλους Ικπρες και την αντιτζειμσμποντική τους κουλτούρα....
Φοβερή μεταφορά του κλίματος των 60'ς.
 

AFam

AVClub Fanatic
11 September 2006
26,961
Re: O "φτωχός συγγενής" του James Bond

Είμαι φαν του Michael Caine και αυτές είναι ταινίες που τις έχω και στο αρχείο μου.. :D (από τις λίγες που κρατάω)

Σπανίως έως ποτέ δεν έχω γράψει για ταινία εδώ μέσα, αλλά ο Caine με φτιάχνει λίγο !!!!
 

AFam

AVClub Fanatic
11 September 2006
26,961
Re: O "φτωχός συγγενής" του James Bond

Να το κοιτάξεις αυτό (είμαστε και σε "δύσκολη" ηλικία)...:flipout:

Εγώ το ξεπέρασα, εσύ να προσέχεις !!!!!!:flipout::flipout:
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,007
Εκεί ψηλά.....
Re: O "φτωχός συγγενής" του James Bond

Eμενα παντως με εφτιαξε ο Πανος για να τις δω.

Δεν θυμαμαι καν αν ....νομιζω εχω δει την μια ουτε καν θυμαμαι ομως την υποθεση.


υγ


Ρε συ 5 ταινιες βρηκα οχι 3.

Εχουν βγει και 2 μεταγενεστερες με τον ιδιο χαρακτηρα

Bullet to Beijing (1995)
Midnight in Saint Petersburg (1996)
 
Last edited:

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,798
Αθήνα
Re: O "φτωχός συγγενής" του James Bond

Υπάρχει και η "Bullet to Bejing" του 1995 όπου ο γηραιός πια Harry Palmer ανακαλείται από τη σύνταξη (!!!!!!!!!!!!) για να εμποδίσει τους Βορειο-Κορεάτες και άλλη μια την επόμενη χρονιά νομίζω αλλά θεώρησα ανάξιο λόγου να τις αναφέρω αφού είναι προφανές ότι μιλάμε για "αρπαχτές" που ούτε ο σπουδαίος Caine δεν θα μπορούσε να τις σώσει.

Edit: Είδα τώρα ότι τις έγραψες και εσύ. Γνώμη μου είναι να αρκεστείς στις δύο πρώτες, κυρίως στην πρώτη.
 
Last edited:

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,723
πετρουπολη
Απάντηση: O "φτωχός συγγενής" του James Bond

Για τον Χαρρυ Παλμερ θα μπορουσαμε να πουμε το κλισε ο 007 του σκεπτομενου ανθρωπου,αλλα δεν του αξιζει.Γιατι αυτο το κλισε την μειωνει.Μιλαω κυριως για την 1η και λιγο για 2η.Για μενα ηταν απο τις ταινιες και τους χαρακτηρες που απο το 1965,οπου και κυκλοφορησε η πρωτη,μας εβαλαν στο πολιτικο σινεμα των 70ς του Πακουλα,του Λιουμετ και του Πολακ.Εδειξαν που παει το πραγμα.Ο Caine ειναι ιδανικος στο ρολο.Ετσι κι αλλιως ειναι οριτζιναλ λονδρεζος cockney,οποτε ηταν πολυ ευκολο να ταυτιστει με το ρολο.Υπεροχος...
Σκοτεινη,με σπουδαια πλανα,εξυπνους διαλογους,ωραια μουσικη,δεν εχει χασει τιποτα με το περασμα των χρονων.Κλασσικη κυριως η πρωτη...

Πανο :worshippy::worshippy:
 
Last edited:

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,723
πετρουπολη
Απάντηση: O "φτωχός συγγενής" του James Bond

Σιγα μην μου ξεφευγαν....Σε ευχαριστω αδερφε...
Η 1η παντως ειναι ολα τα λεφτα..
 

DimA

AVClub Addicted Member
24 June 2006
1,480
Re: O "φτωχός συγγενής" του James Bond

παντως ο πραγματικος φτωχος συγγενης :Dτου Τζ,Μποντ-Σων Κοννερυ ηταν ο αληθινος αδερφος του Σων, Νηλ Κοννερυ,ο οποιος για οσους δεν το ξερουν
επιαξε σε μια B- ταινια τον μυστικο πρακτορα με τιτλο "ΟΚ CONNERY"!!!!
Μαλιιστα περαν του προκλητικου τιτλου και την προσληψη του αδερφου του,οι παραγωγοι προσελαβαν και 5 ηθοποιους απο τη σειρα Τζ.Μποντ,ουτε λιγο -ουτε πολυ,τον Μπερναρντ Λη που επαιζε τοτε τον Μ,την Λοις Μαξγουελ που επαιζε τη Μις Μονυπενυ,την Ιταλιδα Ντανιελα Μπιανκι που επαιξε στο "Απο τη Ρωσια με αγαπη" και δυο κακους,τον Αντολφο Τσελι απο το"Επιχειρηση Κεραυνος" και τον Αντονυ Ντοουσον απο το "Δρ.Νο.".Φυσικα ο Σων δεν χαρηκε καθολου με αυτη την ιστορια και μαλιστα οπως ειπε η κ.Μαξγουελ δεν τους μιλαγε για ενα διαστημα καθως θεωρουσε οτι βοηθησαν στην εκμεταλευση του αδερφου του.Ωστοσο η κ.Μαξγουελ δηλωσε επισης οτι πληρωθηκαν πιο πολλα για το εργο αυτο παρα για το αληθινο τζ.Μποντ!!!.Αργοτερα παντως ο Σων αλλαξε γνωμη και τους ευχαριστησε που συμπαρασταθηκαν στον αδερφο του στη συντομη αυτη καλλιτεχνικη του προσπαθεια.

220px-OK_Connery.jpg
 
Last edited: