O Θάνατος ενός Αναρχικού

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,723
πετρουπολη
Cool Hand Luke - 1967 (Stuart Rosenberg)



coolhandluke.gif



Οι αντιηρωες ειναι ενα ολοκληρο κεφαλαιο στην ιστορια του κινηματογραφου.Και συχνα πυκνα ειναι πολυ γοητευτικοτεροι των ηρωων.
Εχω τη γνωμη ομως οτι ολα αυτα ειναι και λιγο δημιουργημα των κριτικων αφου προκειμενου να ξεχωρισουν και να κατηγοριοποιησουν τον καλο,συμπαθη,με ευγενικα αισθηματα,κλασσικο ηρωα του χολιγουντ
απο τους υπολοιπους,πολλες φορες καταραμενους,σκοτεινους,και εν τελει πολυ περισσοτερο ανθρωπινους,χαρακτηρες που πολλες φορες ειναι και περισσοτερο ηρωες απο τους "τελειους".
Υπαρχουν ομως και οι ανενταχτοι.Αυτοι που δεν μπορεις να τους βαλεις σε καλουπι και δεν μπαινουν σε κατηγοριες.

Τετοιος ειναι ο Λουκ.Ενας φυσει αναρχικος τυπος,ο οποιος αψηφα την εξουσια οχι απο πολιτικη αποψη αλλα επειδη απο τη φυση του αντιδρα σε οτιδηποτε τον καταπιεζει.Χαρισματικος,επιμονος,δεν τα παραταει και δεν λυγιζει μπροστα σε τιποτα,φυσικος ηγετης και ανθρωπος που καταφερνει να κερδιζει σε ολα ακομα και οταν χανει.
Εγκλειστος στη φυλακη,οχι ομως για κανενα εγκλημα αλλα επειδη οντας μεθυσμενος θα καταστρεψει μερικα παρκομετρα.Αντι ομως να το βουλωσει και να κανει υπομονη προκειμενου να τελειωσει η ποινη του,αυτος απο την πρωτη στιγμη θα συγκρουστει με ολους.Απο τους νταηδες φυλακισμενους μεχρι τους φυλακες και πανω απ'ολα με το σαδιστη διοικητη των φυλακων.
Πρωτα απ'ολα θα τα βαλει με τον ντε φακτο αρχινταη των φυλακων και παρ'ολο που θα φαει το ξυλο της αρκουδας δεν θα πεσει κατω.Αμεσως κερδιζει το σεβασμο των υπολοιπων φυλακισμενων και σε συνδυασμο με το οτι προκειται για παρασημοφορημενο βετερανο του πολεμου,θα γινει δημοφιλης.Το αναρχικο,αλυγιστο πνευμα του θα τον μετατρεψει σε ειδωλο και θα αρχισει να επηρεαζει και τους υπολοιπους,πραγμα που δεν αρεσει καθολου στον διοικητη των φυλακων.Οι συνθηκες διαβιωσης ειναι πολυ σκληρες και ο Λουκ με τις πραξεις του θα αναπτερωσει το ηθικο των φυλακισμενων,πραγμα που θα οδηγησει τη διοικηση των φυλακων στο να τον κηρυξει ταραξια και να του κανει το βιο αβιωτο.

Cool_Hand_Luke_Martin.jpg


Σπουδαια ταινια το Cool Hand Luke ειναι πανω απ'όλα μια αλληγορια για την σκληροτητα της εξουσιας και την απανθρωπια της αλλα και την νικη του ανθρωπινου πνευματος επανω της ακομα και οταν χανει.Εκπληκτικη αναπαρασταση της φυλακης και των συνθηκων διαβιωσης,και μια σειρα απο bigger than life ερμηνειες.Ο Πωλ Νιουμαν ως Λουκ ειναι απολαυση που δεν χορταινεις να τον βλεπεις (οχι οτι εχει σημασια αλλα για την ιστορια προταθηκε για οσκαρ που δεν πηρε),ο Τζωρτζ Κεννεντι στο ρολο του αρχινταη δινει την ερμηνεια της ζωης του(κερδισε το οσκαρ),ο ε-κ-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ο-ς Στροδερ Μαρτιν στο ρολο του διοικητη των φυλακων (η ατακα του What we have here is failure to communicate εχει περασει στην ιστορια του κινηματογραφου) καθως και μερικοι σπουδαιοι τριτοτεταρτοι ρολοι.
Ντενις Χοππερ,Χαρι Ντιν Σταντον,Γουειν Ροτζερς ολοι τους συμπληρωνουν μια σειρα απο εξαιρετικους ρολους σε ενα σεναριο που παρα πολλοι θα σκοτωναν για να εχουν γραψει.
Μεγαλη επιτυχια στην εποχη της αποτελεσε ενα φαρο εκεινης της εποχης σε μια Αμερικη που αρχιζε σιγα σιγα να ξυπναει,ενα διαμαντι του χολλιγουντ που ανεξαρτητα απο το θεμα της δεν παυει να σε ψυχαγωγει και να σε διασκεδαζει.

O Λουκ θα αποτελεσει εναν απο τους πρωτους (ο πρωτος μαλλον ανηκει στο φιλαρακι του Νιουμαν,τον Στιβ Μακουην ενα χρονο πριν στο The Sand Peebles) σε μια σειρα αναρχικων ηρωων οπως το Μπονυ και Κλαιντ,ο Τζακ Νικολσον στη Φωλια του Κουκου ή ο Patrick MacGoohan στην
τηλεοπτικη σειρα The prisoner.Χαρακτηρες που σε κερδιζουν αμεσως και σε παρασερνουν στη γοητεια τους κανοντας σε λιγο πιο αισιοδοξο για το ανθρωπινο ειδος.

coolhand.jpg






















Σκηνοθεσια : Stuart Rosenberg

Σεναριο : Don Pearce,Frank Pierson

Παιζουν : Paul Newman

Strother Martin

George Kennedy

Harry Dean Stanton

Dennis Hopper

Wayne Rodgers
 
Last edited:
17 June 2006
14,350
Re: O Θανατος ενος Αναρχικου

11233-21298.gif


Μεγάλος φατσέας ο Strother Martin.
πρώτη φορά τον είδα στο 'Sssssnake', B Movie, στο 'Τριανόν' νομίζω, μου έφυγε ο τάκος. Hμουνα και πολιτικοποιημένος τότε, το ποδόσφαιρο και τα B Movies σχεδόν κρυβόσουν για να τα απολαυσεις, έπρεπε να βλέπεις μόνο 'Το Αλογο Που Κλαίει' ή 'Το Δένδρο Με Τα Τσόκαρα'. Στη συνέχεια, άρχισα να εντοπίζω τη φάτσα του από δώ κι απο κεί: στις ταινίες του Πέκινπα, στο 'Butch Cassidy & The Sundance Kid' και αλλού.

600px-Bcsk-saa8.jpg


ήταν ομορφάντρας στα νιάτα του.

strother-martin-sized.jpg


το αλκοόλ σιγά σιγά σημάδεψε τη φάτσα του για τα καλά.
Θρύλος ανάμεσα στους γνωρίζοντες.

Το 'Cool Hand Luke', κεφάλαιο από μόνο του.
 
Last edited:

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,798
Αθήνα
Re: O Θανατος ενος Αναρχικου

Πολύ μεγάλη ταινία, την είχα δει μικρός σε αφιέρωμα στην "Κινηματογραφική Λέσχη".
Είναι μεγάλη αδικία, για να μην πω ντροπή, που η κρατική τηλεόραση με 3 αναλογικά κανάλια (συν το κανάλι της Βουλής) και άλλα 3 ψηφιακά στην κατοχή της να μην ξαναπροβάλλει τέτοιες ταινίες που έχει στο αρχείο της και να περιμένουμε μόνο την Παρασκευή τα μεσάνυχτα να δούμε κάτι της προκοπής.
 
17 June 2006
14,350
Re: O Θανατος ενος Αναρχικου

στο 'Butch Cassidy & The Sundance Kid', οι devotees, δείτε τον εκεί που μάσάει και φτύνει το ταμπάκο. Pure bliss!!! :worshippy:
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,832
Ελλαδα
Απάντηση: O Θανατος ενος Αναρχικου

Πανο ..εβαλες μεγαλη ταινια
την εχω σπιτι και αραχνιαζει ,δεν την βλεπω, επιτηδες, για να υπαρχει παντα κατι για αυριο.....

.
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,723
πετρουπολη
Απάντηση: O Θανατος ενος Αναρχικου

Να συμπληρωσω οτι η μουσικη ειναι του μεγαλου Lalo Schiffrin.
 

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
17,770
Μεσευρώπη
Re: O Θανατος ενος Αναρχικου

Σπουδαία ταινία πραγματικά, την είχα δει κι εγώ στην κρατική τηλεόραση, αλλά έχω την εντύπωση ότι ήταν σε κάποια εκπομπή της ΕΤ2. Τελικά ο Stuart Rosenberg είναι πολύ παραγνωρισμένος σκηνοθέτης. Θυμίζω ότι δικό του είναι και το Brubaker με τον άλλο μεγάλο Robert Redford και παρόμοια θεματολογία.
 

#@george@#

AVClub Addicted Member
1 April 2010
1,753
Re: O Θανατος ενος Αναρχικου

.....................Ο Πωλ Νιουμαν ως Λουκ ειναι απολαυση που δεν χορταινεις να τον βλεπεις (οχι οτι εχει σημασια αλλα για την ιστορια προταθηκε για οσκαρ που δεν πηρε),.......

Το μόνο πράγμα που δεν με απασχόλησε ποτέ. Ακαδημία κινηματογράφου:flipout:
Συγχαρητήρια για την πολύ ωραία παρουσίαση. Την είχα στα υπόψιν από ένα φίλο. Μου τη θύμισες οπότε καιρός της είναι.
Ευχαριστώ.:a0210: