Οι ρωγμές της ψυχής

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

22 June 2006
1,097
Sweden
Οι ρωγμές της ψυχής

lagios_rogmes.jpg


Ο Δημήτρης Λάγιος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1953.
Μετά το πέρας των σπουδών του σε πιάνο και κιθάρα, μετανάστευσε στην Αμερική από το '74 ως το '78 και από το '80 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα.
Το 1980 μελοποιεί το έργο του Οδυσσέα Ελύτη "Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας" με ερμηνείες των Νταλάρα, Βιτάλη, Ν.Δημητράτου και συνοδεία της χορωδίας Λαμίας.

Θα ακολουθήσουν τα:

Ο Αη-λαός - 1983
Εδώ που γεννηθήκαμε - 1983
Του Σολωμού και της Ζάκυνθος - 1986
Σκιές - 1987
Έργα για ορχήστρα νυκτών Εγχόρδων - 1989
Ερωτική Πρόβα - 1991
Ρωγμές - 1992
Ίνα τι - 1992
Των Αθανάτων - 1994

Στην Ζάκυνθο, ο Λάγιος δημιούρησε τις Γιορτές Τέχνης και Λόγου, έφτιαξε το συγκρότημα Ασκηταριό, ίδρυσε το Κάλβειο Ωδείο και το Κάλβειο Κέντρο Μουσικών Μελετών. Στην μόνιμη συνεργασία του με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων θα ηχογραφήσει τους κύκλους συνθέσεων "Σπουδές σε Ελληνικά Θέματα", "Ρωγμές" και "Έργα για Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων" στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα "Ολύμπειον", "Ουράνιος Μύθος" και "Σπασμένη Βάρκα στο Βυθό". Ο Λάγιος αθεράπευτα ρομαντικός και φανατικός ιδεαλιστής ταυτίστηκε με τους Κύπριους και τα προβλήματα της Κύπρου και αγωνίστηκε για αυτά.

Στις 11 Απριλίου του '91 μόλις 38 χρονών, Ο Λάγιος θα αφήσει αυτό το μάταιο κόσμο χάνοντας την μάχη με τον καρκίνο. Το κενό που άφησε είναι τεράστιο μιας και νομίζω ότι δεν αναπληρώθηκε ποτέ.


Οι "Ρωγμές" αποτελούν πιθανά μια συνέχεια του πιο λυρικού μέρους του έργου του Μάνου Χατζιδάκι. Η έκδοση σε CD περιέχει εκτός από τις "Ρωγμές" και τα "Σπουδές σε Ελληνικά Θέματα" και "Έργα για Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων". Τα τραγούδια, όπου υπάρχουν, ερμηνεύονται από τον ίδιο, την καθηλωτική Μαρίζα Κωχ, την Ηλέκτρα Βάργκα και την Άννα Παρλαπάνου. Ο δίσκος ξεκινά με τις Σπουδές, παρουσιάζοντας οκτώ συνθέσεις που βασίζονται στον μαγεμένο ήχο του μαντολίνου κατευθύνοντας την ψυχή στην λυρική σύσταση του. Στις Ρωγμές, μια τραγική διάσταση πλανάται, προσπαθώντας με τις Αιωρούμενες Φτερούγες σε Διάσπαρτο Φως να αποτάξει μια Ωδή Οδύνης δίνοντας τελικά το Τελικό Υστερόγραφο στον Τάρσανα των Αγγέλων.

Ακούγοντας το δίσκο αυτό, κατεβαίνεις μια σκάλα απόγνωσης που οδηγεί στο κενό. Στο "Ολύμπειον" η φιγούρα του Λάγιου απογυμνώνεται. Κάθετι ορατό καταρέει και πλέον το ταξίδι γίνεται βασανισμός. Η Θυσία και ο Εξαγνισμός της, οδηγούν στην Αναπαράσταση Απουσίας όπου κάθε είδωλο αναζητά ένα Άγγιγμα. Το Νερό και ο Καθρέφτης είναι ο τελικός προορισμός προς το θάνατο και η τελευταία φευγαλέα ματιά πριν το οριστικό τέλος. Το ταξίδι χωρίς επιστροφή στη θέα του αδύναμου εαυτού μας.

Βαθιά κατάνυξη, έρεβος συναισθηματων, μυσταγωγία και εσωτερικότητα χαρακτηρίζουν το σύνολο του έργου. Οι τίτλοι των κομματιών προαναγγέλουν το περιεχόμενο τους αφήνοντας την μουσική να γίνει όχημα για μιά βαθιά κατάδυση στην ψυχή. Η ερμηνεία της Μαρίζας Κωχ αποτελεί ορόσημο συναισθημάτων και ευαισθησίας. Ο Δημήτρης Λάγιος, όπου εμφανίζεται, αποκαλύπτει μια σπασμένη φιγούρα. Στην ορχήστρα νυκτών εγχόρδων της Πάτρας εμφανίζεται μια εξαιρετική ομάδα μουσικών που ερμηνεύει τα όργανα με σπάνια αξία. Οι συνθέσεις είναι φτιαγμένες με στόχο την έκλυση συναισθημάτων και την λύτρωση με αυτά. Στην Θυσία ο Λάγιος δείχνει την απογοήτευση του για τους σύγχρονους του. Το Νερό αποτελεί την κορωνίδα συναισθημάτων του δίσκου και αποδεικνύει την ερμηνευτική δεινότητα της Μαρίζας Κωχ.

Με το δίσκο αυτό ο Δημήτρης Λάγιος κέρδισε στην ψυχή μου την πιο ακριβή θέση. Πιο ψηλά ακόμη και από το Μάνο ίσως. Είμαι περήφανος που γεννήθηκα στον ίδιο τόπο με Αυτόν. Είναι σίγουρα ο καλύτερος και πιο προσωπικός Ελληνικός δίσκος που έχω ακούσει. Τον βάζω άνετα μέσα στους πέντε σημαντικότερους και καλύτερους Ελληνικούς δίσκους όλων των εποχών.

Και ναι, είναι ο ελληνικός δίσκος που θα έπαιρνα μαζί σ'εκείνο το ερημικό νησί...

Υ.Γ. Για τους audiophile: η ηχογράφηση είναι εξαιρετική και μεταφέρει άνετα όλη την μυστική ατμόσφαιρα του έργου. Τα όργανα προβάλλονται με σωστό τρόπο σε πολλά επίπεδα και η εικόνα είναι εντυπωσιακή. Οι χροιές είναι απόλυτα φυσικές ακόμα και στο CD. Τιμή στο metropolis γύρω στα 8 ευρώ.
 
Last edited:

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,804
Ελλαδα
πολυ ενδιαφερον ακουγεται..
δεν ξερω τιποτε γι αυτον
και θα ηθελα να τον ακουσω...κυκλοφορει κανονικα..?
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,334
ευχαριστούμε Γιώργο...
Αντε να ακούσουμε και κάτι αλλιώτικο
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Γιώργο εύγε.Ο Λάγιος είναι μιά απο τίς πιό ευγενικές ,ιδιόμορφες και λυρικές παρουσίες,που τίμησαν αυτόν τον τόπο.
Γενικά στο έργο του το μόνο που με χαλάει είναι η παρουσία ,ενίοτε,τού Νταλάρα.
Πολύ ωραία προσωπική παρουσίαση .Και μάλιστα για ένα πολυ σημαντικό Ελληνικό δίσκο.
Υ.Γ
Εδώ και καιρό έχω αρχίσει να εκτιμώ ιδιαίτερα την μουσική σου ευρύτητα.:ernaehrung004: