Οπερα

PanMan

Μέλος Σωματείου
19 June 2006
9,242
Νεο Ψυχικο
Δεν ειμαι ψιλοασχετος ειμαι εντελως ασχετος. Νοιωθω ομως μια εσωτερικη αναγκη:music-smiley-005: να αγορασω καποια πραγματα απο το συγκεκριμενο ειδος. Θα ηθελα να ρωτησω αν μπορει καποιος να μου πειτε τους 10 καλυτερους δισκους που πρεπει να αγορασω για αρχη.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Παναγιώτη σού υπόσχομαι ότι μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα θά έχω γράψει τίς προτάσεις μου.Τωρα πρέπει να επιστρέψω στην εργασία μου.
Ειμαι υπέρ ολόκληρων έργων και όχι αποσπασμάτων στήν όπερα,οπότε ίσως χρειαστεί πάνω απο 10 δίσκους στην αρχή.Υπολόγισε 2-3 c.d.,ανα όπερα.Βεβαια είμαι προκατειλημμένος υπέρ τής Κάλας.
 

PanMan

Μέλος Σωματείου
19 June 2006
9,242
Νεο Ψυχικο
Θα προτιμουσα οι προτασεις να ειναι σε βινυλιο. Βεβαια δε λεω οχι στο cd απλα αν κατι υπαρχει και στα δυο format προτιμω "δισκους".
 
Λοιπόν, έχουμε και λέμε για αρχή:

1. Μότσαρτ, Ντον Τζιοβάννι. Νίλσον, Φίσερ-Ντισκάου κλπ. Ορχήστρα και χορωδία του θεάτρου της Πράγας, Καρλ Μπεμ. 4LP DG.
dscn3363.jpg


2. Μότσαρτ. Ο Μαγικός Αυλός. Ποπ, Γιάνοβιτς, Μπέρρυ κλπ. Ορχήστρα και χορωδία Φιλαρμόνια. Όττο Κλέμπερερ. 3LP EMI.
dscn2840.jpg


3. Ροσσίνι. Ο Κουρέας της Σεβίλλης. Κάλλας, Άλβα, Γκόμπι κλπ. Ορχήστρα και χορωδία Φιλαρμόνια, Αλτσέο Γκαλλιέρα. 3LP EMI.
ec_1.JPG


4. Βέρντι. Ριγκολέτο. Κάλλας, Γκόμπι, Ντι Στέφανο κλπ. Ορχήστρα και χορωδία της Σκάλας του Μιλάνου, Τούλιο Σέραφιν. 3LP EMI.

5. Μπιζέ. Κάρμεν. Λ. Πράις, Κορέλλι, Φιλαρμονική Βιέννης, Κάραγιαν. 3LP RCA.

Όλα τα παραπάνω υπάρχουν και σε cd. Για τα LP, μόνο μεταχειρισμένα, στα γνωστά στέκια στην Αθήνα, ή μέσω Διαδικτύου απ' έξω.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Θα γράψω μία δεκάδα επιλογών ,πού κατά τήν γνώμη μου θά βοηθήσουν έναν καινούριο ακροατή νά μπεί σιγά-σιγά στον νόημα.Αναγκαστικά οι προτάσεις μου αφορoύν c.d.Eχω παλιά βινύλλια απο τον πατέρα μου,αλλά δεν ξέρω τι κυκλοφορεί στην αγορά.Ο Δαμιανός είναι ειδικός σε αυτά(θά ήταν και ο Ντόκ ,αλλά αυτός ...νεάζει:flipout: ).
Η καινούρια σειρά της Ε.Μ.Ι έχει κάνει αξιόλογο remastering,σε παλιές ηχογραφήσεις.
1)Rigoletto.H εκτέλεση που προτεινει ο Δαμιανός ειναι αξεπέραστη.Κορυφαια λυρική -δραματική όπερα.Οι ερμηνευτές με πρώτο τον Gobbi,συγκλονιστικοί
2)Κουρέας της Σεβίλλης.Δαμιανός speaking again.Δροσερή-κωμική-ανάλαφρη.
3)Norma-Bellini.Callas,Stignani,Filippesci EMI.Tulio Serafin.(στην μονοφωνική εκδοχή).H καλύτερη Norma ολων των εποχών.Η Calas ειναι η Norma.Oπερα με σπουδαίες άριες και εκπληκτικά νουέτα και τρίο.
4)La sonnambula-Bellini.EMI.Callas,Monti,Cossotto,Zaccaria.Votto.Πολυ ευχάριστη και μελωδική κωμωδία παρεξηγήσεων.Στο φινάλε η diva ειναι μαγευτική.
5)Tosca-Puccini.Callas-Di Stefano-Gobbi.Victor De Sabata.Oλο το βαρύ πυροβολικό μαζί.Φοβερό δράμα .Για μένα η καλύτερη Tosca.EMI
6)Αida-Verdi.Callas,Tucker,Barbieri,Gobbi.Serafin.Κλασσική δραματική όπερα με συναρπαστική εξέλιξη,και πανέμορφες άριες.EMI
7)Τraviata-Verdi.Ileana Cotrubas,Placido Domingo,Sherrill Milnes,Stefania Malagu.Bavarian state opera chorus and orchestra.Carlos Kleiber.D.G.Για να μην προτείνω Τraviata με Callas κατι σημαίνει;) .Η Cotrubas καθοδηγείται απο εναν εκπληκτικό Kleiber και ειναι super.Η ολη εκτέλεση, είναι για μένα η πιό πλήρης Traviata πού έχω ακούσει.
8)IL Trovatore-Verdi.Callas-Di Stefano,Panerai,Barbieri,Zaccaria.Herbert Von Karajan.Σπουδαίο μελόδραμα .Προτείνεται ανεπιφύλακτα.
9)Mαγικός Αυλός.Οπως το προτείνει ο Δαμιανός.Ολη η ομάδα υπο τον Klemperer πετάει.
10)Lucia diLammermoor-Donizetti.Callas,Tagliavini,Cappuccilli,Ladysz.Serafin.EMI.Κλασσικό μελόδραμα με μιά Callas συγκλονιστική στην περίφημη ´σκηνή τής τρέλλας´,μιά απο τις πιό δραματικές τού οπερατικού ρεπερτορίου.

Προτείνω αυτές τις 10 οπερες που προέρχονται απο την Ιταλική μουσική σκηνή,πλήν αυτής τού Mozart γιατί θεωρώ ότι κάποιος νέος ακροατής εξοικειώνεται ευκολώτερα με τις λυρικές οπερες.Απο την άλλη βέβαια τίς θεωρώ ,μεγάλη μουσική.Η αγάπη μου πρός την Callas έχει να κάνει με το ότι πέρα από την ανεπανάληπτη φωνή της,νοιώθεις ότι είναι και μεγάλη ηθοποιός ακόμα και στις μονοφωνικές ηχογραφήσεις και ας μην την βλέπεις.
Επίσης προτείνω να παρακολουθείς το libretto κατά την διαρκεια τής ακρόασης.
Καλή Αρχή.:ernaehrung004:
 

Photis

Supreme Member
4 July 2006
4,796
behind the camera
Επίσης να αναφέρω το εξής. Η Όπερα δεν είναι μόνο η μουσική και το τραγούδι. Είναι και η θεατρική εμρηνεία, η σκηνοθεσία, τα κοστούμια. Όλα αυτά χάνονται όταν απλά την ακούς. Θα πρότεινα λοιπόν και κανένα DVD ακόμα και αν οι εκτελέσεις που προτείνονται πιο πάνω δεν υπάρχουν σε οπτικό υλικό. Θεωρώ ότι προσεγγίζεις πιο ολοκληρωμένα την όπερα αν υπάρχει και η οπτική πληροφορία πέρα από τη λυρική. Προσωπικές μου προτιμήσεις, οι κινηματογραφημένες προσεγγίσεις που έχει κάνει ο Τζεφιρέλλι, ειδικά αυτή του Οθέλλο.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Απάντηση: Re: Οπερα

Photis said:
Εγώ πάλι θα πρότεινα την Κάρμεν του Μπιζέ, την μονοφωνική της ΕΜΙ με την Κάλλας.

Aν ειχα να διαλέξω μεταξύ τής πρότασης του Δαμιανού και τής δικής σου θα διαλεγα την μονοφωνική με Καλλας.
Προσωπικά κάτι έχω με την Κάρμεν και δεν....Λετε να με ´έφτυσε´σε καμιά άλλη ζωή???:flipout:
 

Δημήτρης Ιωάννου

Moderator
Staff member
18 June 2006
15,847
Αθήνα-Κέντρο
Να συμπληρώσω με την σειρά μου οτι για "αρχαρίους" το μπελκάντο προέχει γιατί είναι μελωδικότερο και πιο κατανοητό.
Ετσι εκτός από τον "Κουρέα" του Ροσίννι με την Κάλλας,σου προτείνω και το "Nabucco" του Verdi ,απ τις πρώτες του όπερες ,που δεν πετάς τίποτα απ την αρχή ως το τέλος.Ολο μελωδίες,απίστευτα χορωδιακά και "μικρές" άριες ώστε να μη σε κουράσουν σε πρώτη ακρόαση.Είναι μαγική όπερα και χωρίς να ξέρεις το λιμπρέτο (όπως και ο Κουρέας.)

Το διπλό LP που έχω της EMI με διευθυντή τον Muti και ερμηνεύτρια την Renata Scotto είναι απλά καταπληκτικό και με άψογη ηχογράφηση !

Πάρτο και αν δεν σ αρέσει μου το πουλάς.!!!:grinning-smiley-043
Υ.Γ. Υπάρχει και σε διπλό CD..
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Φώτη το D.V.D. έχει νόημα κατά την γνώμη μου όταν έχεις αποκτήσει επαφή με την Οπερα.Αρχικά ειναι καλύτερα να συγκεντρωθεί κάποιος στο libretto και στην μουσική και το τραγούδι.
Οταν αρχίσει και ´μπαινει´στο θέμα καλύτερα έχει νόημα το D.V.D.
Το ξεκινάω δύσκολα ε???/
Y.Γ.
Παναγιώτη ευχαρίστησίς μου.Ευκαιρία να πούμε 5 πραγματα για την Οπερα γιατί δεν πολυσυζητιέται στο μουσικό τμημα μας.
ΥΓ2
Βάλτε σεκιουριτάδες για τον Κυριο Ντοκατζή:flipout: :flipout: γιατί εάν μπεί στο thread θα μας το διαλύσει άν αρχίσει να μιλάει για χοντρές πού ουρλιάζουν.:tdown:
Μιά και ρέπει στα γιαπωνέζικα θα του προτείνω την Μαντάμ Μπατερφλάι μπάς και ησυχάσει.:sleep:
 
Η μόνη ηχογράφηση της Κάλλας που γνωρίζω (και έχω), στην Κάρμεν, είναι με το Ζωρζ Πρετρ στην ΕΜΙ, του 1964. Δεν είναι όμως μονοφωνική.

Αν πρόκειται γι' αυτή, είναι μια πολύ ιδιόρρυθμη Κάρμεν και δε συστήνεται για κάποιον που θέλει να γνωρίσει την όπερα. Η Κάρμεν της είναι σκοτεινή, γεμάτη μνησικακία, με μηδέν αισθησιασμό. Μ' αρέσει να την ακούω, αλλά σίγουρα δεν είναι η αντιπροσωπευτική Κάρμεν.

Τώρα για την Κάρμεν, μην ακούς το Σπύρο, άκου το Νίτσε που ήταν ενθουσιασμένος με την όπερα! ;) Δεν υπάρχει δισκοθήκη όπερας χωρίς την Κάρμεν... :lehrer:
 
17 June 2006
14,350
Panagiotis Manopoulos said:
να μου πειτε τους 10 καλυτερους δισκους που πρεπει να αγορασω για αρχη.

Παναγιώτη, η άποψή μου είναι να μην αγοράσεις 10: να αγοράσεις Μία (1).
Να την ακούσεις πολύ καλά και να την αφομοιώσεις. Μετά να προχωρήσεις στη 2η.
Μιά πολύ καλή αρχή είναι ο Ντον Τζιοβάννι του Μότσαρτ. Κατά προτίμηση με τον Josef Krips.
They don t come better than that! :grandpa:
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Νάμαι κι εγώ : "Δεν παίρνεις καλύτερα έναν μαυροπίνακα και μερικές κιμωλίες να τις ξύνεις πάνω τους καθώς γράφεις . Το ίδιο αποτέλεσμα με τις χοντρές και τις λεπτές που ουρλιάζουν , θα έχει .":flipout:

Τέλος πάντων , αμα επιμένεις πάρε Βάγκνερ. Οι υπόλοιποι ειναι απλώς οδοντόκρεμες .:bang:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,350
και έλεγα εγώ....
Βαγκνερ, Βάγκνερ...
κάπου είχα ακούσει αυτό το όνομα.
 

Larry

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
20,868
Δ. Παναγιωτίδης said:
και έλεγα εγώ....
Βαγκνερ, Βάγκνερ...
κάπου είχα ακούσει αυτό το όνομα.

ειχε εναν επιθετικο η ΑΕΚ που το ελεγαν Βαγκνερ
εποχη 1980 μαζι με Μπαγιεβιτς αν εννοεις αυτον !!!!!

παντως εχω αρχισει και γω να εχω μια ταση να συγκεντρωσω καποια εργα Οπερας σε DVD και μαλιστα σε καλα δισκαδικα εχει αρκετες και με πολυ καλο ηχο
 
Last edited:

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,967
Βάγκνερ ; Νομίζω ότι ήταν σέντερ φορ της ΑΕΚ στο τέλος των 70ς

Εγώ προκρίνω την άποψη Λύμπε. Μία μία, για να μπορέσεις να αφομοιώσεις. Δική μου πρόταση ο 'μαγικός αυλός' στην πρόταση Ντέμιαν.

Επίσης δεν θάταν άσχημα για αρχή, κάποια συλλογή της Κάλλας, για να μαθαίνεις σιγά σιγά τις βασικές άριες...

Πάντως, και εγώ σκοπεύω όταν έλθει ο προβολέας να πάρω κάποια dvd's, καθώς πιστεύω ότι η οπτικοακουστική εμπειρία είναι το ζητούμενο από το λυρικό θέατρο....
 

PanMan

Μέλος Σωματείου
19 June 2006
9,242
Νεο Ψυχικο
Ο Don Giovanni δε στελνει Ελλαδα, ο μαγικος αυλος σε πρωτη εκδοση εχει 99$ τιμη εναρξης, δυσκολο πραγμα η οπερα. Παρολα αυτα δε μασαω και συνεχιζω. Η διαφημηση του Jumbo, υπαρχει σε βινυλιο;:flipout: