Παρουσίαση σύγκριση 7+1 φακών EDC

ergotelis

AVClub Addicted Member
6 January 2010
2,018
Ηράκλειο Κρήτης
Επι της ευκαιρίας της παρουσίασης του νέου fenix PD32, στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε τους βασικούς ανταγωνιστές του.
img0031aq.jpg


Όλοι ανήκουν στη κατηγορία των edc(every day carry) με cree xp-g led που τροφοδοτούνται από μια 18650 είτε 2 cr123. Όλοι είναι παρόμοιων διαστάσεων και σχεδίασης, ωστόσο ο καθένας έχει μοναδικές λειτουργίες, τρόπο χειρισμού και φυσικά τιμή, η οποία κατά τη γνώμη μου σε κάθε περίπτωση είναι λογική για το καθένα φακό.

Πρώτα από όλα, να απαντήσουμε μερικά ερωτήματα:



-Γιατί να επιλέξω φακό από αυτή τη κατηγορία;

Είναι μια βασική κατηγορία, αποτελείται από μοντέλα από τα οποία θα μπορούσε κάποιος να επιλέξει το πρώτο φακό υψηλής τεχνολογίας. Θα με καλύψει σχεδόν στο 95% των αναγκών του. Είναι ο καλύτερος συνδυασμός ποιότητας-επιδόσεων-αυτονομίας-διαστάσεων. Μπορούμε να τον έχουμε πάντα μαζί μας χωρίς να ενοχλεί, για να κάνουμε μικροδουλειές σε ένα δωμάτιο ως το να φωτίσουμε ένα μεγάλο εξωτερικό χώρο.

Ακόμη και οι τιμές είναι σχετικά πιο προσιτές και αν είμαστε λίγο προσεκτικοί στη χρήση του(π.χ. να αποφεύγουμε να μας πέφτει από το χέρι, όχι πως δεν αντέχουν, αλλά αν συμβαίνει συνέχεια κάποια στιγμή μπορεί να προκύψει πρόβλημα) θα τον έχουμε μια ζωή.

-Γιατί να μην επιλέξω έναν φακό με το καλύτερο led cree xm-l σε σύγκριση με το xp-g;


To cree xm-l είναι όντως καλύτερο λέντ, με εμφανή διαφορά όταν το τροφοδοτήσουμε πάνω από 1,5αμπέρ, αλλά έχει άλλα μειονεκτήματα. Αν το τροφοδοτήσουμε στα 3-3,5 watt που τροφοδοτούνται οι φακοί, το όφελος θα είναι περίπου 15% περισσότερο φως αλλά θα χάσουμε σε throw κατά 40%-50%, θα διαχέεται το φως περισσότερο, κάτι που οφείλεται στη σχεδίαση του πυρήνα του. Στο cree xp-g ωστόσο, αν θέλουμε περισσότερη διάχυση, μπορούμε να προσθέσουμε ένα τζαμάκι –διαχυτή εξτρά αλλά το xm-l δε μπορούμε να το κάνουμε πιο εστιασμένο!
Από την άλλη, αν το τροφοδοτήσουμε το xm-l σε περισσότερα Watt, τότε θα έχουμε πρόβλημα με τη ψύξη του. Για αυτό οι λύσεις που υπάρχουν σε αυτή τη κατηγορία με αυτό το λέντ εμποδίζουν τη λειτουργία στο μέγιστο για πάνω από 2-3 λεπτά, συν το ότι κοστίζουν κατιτίς παραπάνω! Φυσικά αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε ένα φακό μεγαλύτερο σε μέγεθος, τότε θα έλεγα επιβάλλεται η επιλογή αυτού του λέντ!
Εν ολίγοις, το xp-g είναι μια ένα αξιόλογο λέντ, που προσωπικά πιστεύω πως είναι η καλύτερη επιλογή στη συγκεκριμένη κατηγορία!

-Γιατί να μη πάρω ένα φακό με ΑΑ μπαταρίες που τις βρίσκω και πιο εύκολα;


Οι 18650 είναι μπαταρίες που με ελάχιστο όγκο & βάρος παραπάνω παραπάνω αποδίδουν πολύ καλύτερα από μια ΑΑ. Επίσης, όταν αναφέρομαι στη σύγκριση για τις ΑΑ, εννοώ τις καλύτερες, γιατί είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι έχουν είτε ΑΑ αλκαλικές( που δεν αξίζουν καθόλου )είτε ΑΑ nimh επαναφορτιζόμενες κακής ποιότητας(μόνο με τις ΑΑ sanyo eneloop θα μπορούσα να συγκρίνω τις 18650, όλες τις άλλες τις θεωρώ από κακές εώς μέτριες μπαταρίες). Τέλος, οι 18650 δεν είναι πρωτοεμφανιζόμενες μπαταρίες, είναι οι μπαταρίες που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι κατασκευαστές των λάπτοπ χρόνια τώρα( αυτό που λέμε 6cell μπαταρία εννοούμε 6χ18650, 9cell 9χ18650 και πάει λέγοντας).

-Βασικότερα μειονεκτήματα;


Η βασικότερη είναι η έλλειψη διαθεσιμότητας των ίδιων των φακών στην Ελλάδα και ακόμη περισσότερο των μπαταριών τους. Ελάχιστα μαγαζιά φέρνουν αυτούς τους φακούς και συχνά πιο ακριβά από ό,τι στο εξωτερικό. Χειρότερα είναι τα πράγματα για τις μπαταρίες, μόνο από το εξωτερικό θα βρείτε αξιόλογες επιλογές. Ωστόσο με λίγο ψάξιμο θα μπορέσετε εύκολα και με ασφάλεια να τα αγοράσετε απέξω, θα βρείτε πολλά σχετικά θέματα και απαντήσεις στην υποκατηγορία μας. Από την άλλη πάλι σχετικά με τις μπαταρίες, οι 18650(θεωρώ δεδομένο ότι θα επιλέξετε 18650 καλής ποιότητας) θέλουν κάποια φροντίδα παραπάνω(να μην εκτίθενται σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες. Από την άλλη, οι cr123 που επίσης δέχονται, είναι και ακριβές και δύσκολο να τις βρεις.

Κάποιες βασικές παρατηρήσεις για το τέστ των φακών:

-Σημαντικότερο κριτήριο για ένα φακό για μένα είναι η αξιοπιστία του. Αυτή φαίνεται σε πολλά στάδια. Από τη ποιότητα κατασκευής, από τις προστασίες που έχει ένα φακός(π.χ. ανάποδη τοποθέτηση μπαταρίας, βραχυκύκλωμα, ατσάλινα μέρη). Κατά δεύτερο είναι η χρηστικότητά του, δηλαδή πόσο εύκολη και πρακτική είναι η λειτουργία του φακού, χωρίς να μας σπάει τα νεύρα, χωρίς να μας ταλαιπωρεί. Τρίτο έρχεται η απόδοσή του, δηλαδή πόσα λόυμεν/λουξ βγάζει, γιατί πολύ απλά όσα και να είναι, αν δε συντρέχουν οι 2 προηγούμενες προϋποθέσεις, τι να τα κάνεις;
-Οι βασικές κατηγορίες σχολιασμού που θα αναφερθώ για το κάθε φακό είναι οι εξής: σπειρώματα, Knurling, προστασίες, αίσθηση ποιότητας, κλιπ(όλοι έχουν αφαιρούμενα εκτός του μουφαfire που δεν έχει κάν!), τζάμι, κύκλωμα, επίπεδα-λειτουργίες sos/strobe, throw/lumen(αναλυτικά στους πίνακες σύγκρισης, απλά θα μπει το σχόλιο), διακόπτης,
-Οι φακοί δοκιμάστηκαν με το ζευγάρι μπαταριών redilast 2600, που είναι αρκετά δυνατές μπαταρίες, πάντα γεμάτες. Μόνο στον Jetbeam bc20 χρησιμοποιήθηκαν 2 γεμάτες cr123 4sevens, ενώ για τον Eagletac D25LC2 χρησιμοποιήθηκαν trustfire flame 2400, οι άλλες δε παίζουν!(μόλις αποκάλυψα ένα ελάττωμα του!!!)
-Δε θα σχολιάσω την απόχρωση, γιατί μπορεί να διαφέρει και πιθανό να αλλάζει αν το θέλει κάποιος με αλλαγή λέντ. Πάντως, από όσο είδα, όλα έχουν κατάλευκη απόχρωση(που διαφέρουν μεταξύ τους ωστόσο), χωρίς ενοχλητική απόκλιση προς το μπλε ή το πράσινο. Επίσης δε θα σχολιάσω την αδιαβροχοποίησή τους, γιατί δε τους κάνω τέστ στο νερό, δεν υπάρχει λόγος, αλλά όλοι δείχνουν πολύ ικανοί για μια βουτιά μέχρι τα 2 μέτρα.
-Τέλος, θα κάνω τις επιλογές μου, ανάλογα τις περιστάσεις και τις ανάγκες μου!
Οι ανταγωνιστές είναι οι παρακάτω, o καθένας του με τις ιδιαιτερότητές του:


Fenix PD32

Ο φακός της Fenix παρουσιάστηκε αναλυτικά στο review του. Θα τα ξαναγράψω άλλη μια φορά τα βασικά του σημεία:
- Σπειρώματα: Τέλεια με μια λέξη.
Knurling: Θα το προτιμούσα καλύτερο, δεν είναι τόσο τραχύ αλλά είναι αρκετό και φαίνεται ανθεκτικό.
Προστασίες: Δεν έχει το σώμα ατσάλινες προστασίες είναι μόνο αλουμίνιο, θα ήθελα κάποιο ατσάλινο δαχτυλίδι στη κεφαλή του, δεδομένου ότι είναι ο δεύτερος πιο βαρύς φακός του συγκριτικού! Όσο για του κυκλώματος, είναι πλήρες το σετ, όπως λέει η fenix(βραχυκύκλωμα, ανάποδη τοποθέτηση, προστασία μπαταριών). Τέλος, έχει προστασία στο δυνατό, μετά από 20 λεπτά, πέφτει στο αμέσως επόμενο για προστασία από υπερθέρμανση. Με ένα κλικ του πλαϊνού διακόπτη ξαναγυρνάμε στο δυνατό, αν πιστεύουμε πως δεν έχουμε πρόβλημα με τη ζέστη.
Αίσθηση ποιότητας: Πολύ καλή, δείχνει ότι πρόκειται συνολικά για σοβαρή κατασκευή, βέβαια με αντάλλαγμα το μεγαλύτερο βάρος.
Κλιπ: Δεν το είδα από κοντά πιστεύω θα είναι πολύ καλό, μου αρέσει που βάζοντας το σωλήνα της μπαταρίας ανάποδα, μπορώ να τοποθετώ το κλιπ ανάποδα!
Τζάμι: Κλασικό τζάμι με επίστρωση, φαίνεται αυτή.
Κύκλωμα: αποδίδει άριστα, πως κατάφερε η fenix να πετυχαίνει τόσο καλά νούμερα με τέτοιες καταναλώσεις είναι απορίας άξιο.
Επίπεδα-λειτουργίες sos/strobe: Πολύ καλά κατανεμημένα όπως θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου. Είναι current controlled, όπως είναι το καλύτερο δηλαδή. Οι λειτουργίες sos/strobe είναι κρυμμένες, πολύ σωστό και αυτό!
throw/lumen: ο φακός φέγγει πιο μακριά από όλους μαζί με το αδερφάκι του τον PD31. Τα λούμεν είναι επίσης τα περισσότερα από όλους με εξαίρεση τον μουφοfire.
Διακόπτης: Διπλοί διακόπτες όπως λέγαμε στη παρουσίαση, βολική η ιδέα της fenix με διπλούς διακόπτες, αυξάνει πολύ τη χρηστικότητά του.
Εξτρά σχόλια: Δε στέκεται(χωρίς μόντα!) αρνητικό αυτό, μπορείς να τον ξεβιδώσεις για να αποφύγεις καταλάθως ενεργοποίηση του φακού, παίρνει όλες τις μπαταρίες εκτός 2 rcr123. Έχει λίγο donut hole, η ακτίνα του δεν είναι και τόσο καθαρή.

Eagletac D25LC2

Ο Eagletac είναι ψιλοάγνωστος από όσο είδα, ελάχιστοι τον έχουν.
- Σπειρώματα: Τραπεζοειδής μορφής, πολύ καλά φαίνονται αν και λεπτά πολύ, αναγκαστικά ίσως λόγω της περιορισμένης διαμέτρου.
Knurling: Θα το προτιμούσα καλύτερο, δεν είναι τόσο τραχύ αλλά είναι αρκετό και φαίνεται ανθεκτικό.
Προστασίες: Έχει η κεφαλή ατσάλινο δαχτυλίδι, στα συν του φακού, το θεωρώ απαραίτητο για ένα EDC! Όσο για του κυκλώματος, δε μας λέει κάτι η Eagletac, αλλά εδώ προτιμήσανε φαίνεται τη φθηνή λύση, αντί να βάλουν ηλεκτρονική λύση στη προστασία για ανάποδη μπαταρία, βάλανε φυσική, έτσι δε δέχεται της flat-top μπαταρίες. Αυτό ουσιαστικά μας απογορεύει να χρησιμοποιήσουμε τις καλής ποιότητας μπαταρίες, οπότε καταφεύγουμε σε δευτερεύουσες λύσεις. Τέλος, στο δυνατό επίπεδο παίζει μόνο για 3 λεπτά, μετά πέφτει στο αμέσως επόμενο, σαν προστασία από υπερθέρμανση. Για κάποιους ενοχλητικό, για μένα θετικό.
Αίσθηση ποιότητας: Πολύ καλή, αν και λόγω του ελάχιστου πάχους του σκέφτεσαι πως δεν είναι για πολλά βαριά χτυπήματα, αλλά δεδομένου των διαστάσεών του, κάνανε καλή δουλειά.
Κλιπ: Ατσάλινο καλό κλιπ, δε μπαίνει ανάποδα, αλλά είναι βιδωμένο τέρμα στην άκρη έτσι ώστε να κρύβεται όλος ο φακός στη τσέπη, καλό αυτό.
Τζάμι: Κλασικό τζάμι με επίστρωση λευκού χρώματος, φαίνεται αυτή.
Κύκλωμα: Δε μπορώ να κρίνω απόλυτα την επίδοσή του, πάντως τα νούμερά του τα βρήκα σχετικά εκτός των προδιαγραφών του σε σύγκριση με τη κατανάλωση, οπότε οδηγούμαι στο συμπέρασμα πως είτε το κύκλωμα χάνει σε efficiency είτε το λέντ προέκυψε κακής ποιότητας, μάλλον το πρώτο, γιατί λένε πως βάλανε xp-g S2, το μοναδικό του συγκριτικού!
Επίπεδα-λειτουργίες sos/strobe: Πολύ καλά κατανεμημένα όπως θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου. Είναι current controlled, όπως είναι το καλύτερο δηλαδή αν και μένει πίσω σεefficiency. Έχει πολλές και καλές και κρυμμένες λειτουργίες(Strobe/Flash(Hi)/S.O.S./Becaon/Flash(Lo) ) .
throw/lumen: ο φακός φέγγει μακριά, αλλά όχι τόσο όσο λένε οι προδιαγραφές του!.Τα λούμεν είναι τυπικά, εκτός προδιαγραφών όμως πάλι! Αν έπιανε τα 7000 λουξ που λένε θα ήτανε φοβερός!!!
Διακόπτης: Δεν έχει, ανοίγει/κλείνει/αλλάζει επίπεδα με περιστροφή κεφαλής. Αν και δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο αυτό, τουλάχιστον για μένα, γίνεται με το ένα χέρι πολύ εύκολα(αρκεί να συντηρούμε με λιπαντικό τις επαφές φυσικά!)
Εξτρά σχόλια: Στέκεται όρθιος πολύ σταθερά, έχουμε ένα θέμα με τις μπαταρίες αλλά παίρνει 2χrcr123. Το κάτοπτρό του παράγει πολύ καλή ακτίνα, εστιασμένη χωρίς donut hole,ίσως ο καλύτερος ανακλαστήρας της δοκιμής, αδικείται από την κάτω του αναμενόμενου απόδοση του φακού.

Fenix PD31


Μοιάζει πολύ με τον PD32, αλλά δεν έχει το πλαϊνό κουμπί. Άρα θα αποκομίσει πολλά κοινά σχόλια!
- Σπειρώματα: Τέλεια με μια λέξη.
Knurling: Θα το προτιμούσα καλύτερο, δεν είναι τόσο τραχύ αλλά είναι αρκετό και φαίνεται ανθεκτικό.
Προστασίες: Δεν έχει το σώμα ατσάλινες προστασίες είναι μόνο αλουμίνιο, θα ήθελα κάποιο ατσάλινο δαχτυλίδι στη κεφαλή του, δεδομένου ότι είναι ο πιο βαρύς φακός του συγκριτικού! Όσο για του κυκλώματος, είναι πλήρες το σετ, όπως λέει η fenix(βραχυκύκλωμα, ανάποδη τοποθέτηση, προστασία μπαταριών)
Αίσθηση ποιότητας: Πολύ καλή, δείχνει ότι πρόκειται συνολικά για σοβαρή κατασκευή, βέβαια με αντάλλαγμα το μεγαλύτερο βάρος.
Κλιπ: Ατσάλινο κλασσικό κλιπ, δυστυχώς δεν αλλάζει η φορά του.
Τζάμι: Κλασικό τζάμι με επίστρωση, φαίνεται αυτή.
Κύκλωμα: αποδίδει άριστα, πως κατάφερε η fenix να πετυχαίνει τόσο καλά νούμερα με τέτοιες καταναλώσεις είναι απορίας άξιο.
Επίπεδα-λειτουργίες sos/strobe: Πολύ καλά κατανεμημένα όπως θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου αν και υπάρχει μια απόκλιση στο χαμηλότερο επίπεδο με τον PD32, είναι αμελητέα κατ εμέ. Τα 3 βασικά επίπεδα είναι με ξέσφιγμα της κεφαλής και αλλάζουν με πάτημα του πίσω διακόπτη, ενώ το πιο δυνατό μαζί με το σινιάλο παίζουν με σφιγμένη τη κεφαλή(εναλλάσσονται πάλι με το πάτημα του διακόπτη). throw/lumen: ο φακός φέγγει πιο μακριά από όλους μαζί με το αδερφάκι του τον PD32. Τα λούμεν είναι επίσης τα περισσότερα από όλους με εξαίρεση τον μουφοfire. Τέλος, έχει και ένα επίπεδο ΣΟΣ κρυμμένο.
Διακόπτης: Ένας διακόπτης για άνοιγμα και εναλλαγή Mode και περιστροφή της κεφαλής για εναλλαγή ανάμεσα στα δυο γκρουπ φωτισμού. Δύσχρηστο κατ εμέ για ένα φακό που χρησιμοποιείς συχνά θέλει ουσιαστικά και τα 2 σου χέρια για να το κάνεις αυτό, είναι σφικτός αρκετά στη κεφαλή. Είναι ωστόσο μια κλασσική σχεδίαση.
Εξτρά σχόλια: Στέκεται όρθιος για κερί αν και θα ήθελα πιο σταθερά, μπορείς να τον ξεβιδώσεις για να αποφύγεις καταλάθως ενεργοποίηση του φακού, παίρνει όλες τις μπαταρίες εκτός 2 rcr123. Έχει λίγο donut hole, η ακτίνα του δεν είναι και τόσο καθαρή.


Jetbeam BC20

Ο Jetbeam είναι άλλος ένας φθηνός φακός του συγκριτικού αλλά παράταυτα έχει και «μεγάλο όνομα» από πίσω.
- Σπειρώματα: Τριγωνικής μορφής, αρκετά καλά, δε περίμενα κάτι χειρότερο.
Knurling: Καλής ποιότητας αλλά όχι και αίσθησης, το ήθελα πιο τραχύ, είναι αρκετά λεπτό.
Προστασίες: Δεν έχει τπτ ατσάλινες προστασίες, θα τις ήθελα για μια ακόμη φορά. Παρέχει προστασία για ανάποδη τοποθέτηση με ένα πλαστικό που δεν επιτρέπει επαφή αρνητικού πόλου.
Αίσθηση ποιότητας: Πολύ καλή, για τα λεφτά του είναι ό,τι καλύτερο θα αγοράσεις ποιοτικά.
Κλιπ: Κλίπ μικρό σχετικά δυστυχώς, μπαίνει και ανάποδα, τουλάχιστον είναι ατσάλινο!
Τζάμι: τζάμι ,φαίνεται καλά η επίστρωση, μωβοειδούς χρώματος.
Κύκλωμα: αποδίδει πολύ καλά αλλά και από όσο συμπέρανα δε χρησιμοποιεί PWM, δε θα έχουμε τρέμουλα και είναι αρκετά efficient στο χαμηλό επίπεδο.
Επίπεδα-λειτουργίες sos/strobe: Βασικά έχει μόνο δυνατό και χαμηλό, μια για να φέγγεις πολύ και μια για να έχεις λίγο φως. Είναι απλός στη χρήση του φακός. Όχι εξτρά λειτουργίες.
Διακόπτης: Ένας διακόπτης μόνο για άνοιγμα στη πίσω μεριά και η εναλλαγή των 2 Mode γίνεται με περιστροφή της κεφαλής. Απλή λειτουργία αλλά ζορίζει το ότι η εναλλαγή θέλει ουσιαστικά και τα 2 χέρια.
throw/lumen: ο φακός φέγγει κάπως παραπάνω από το μέσο όρο τόσο σε throw όσο και σε λούμεν, οι επιδόσεις του είναι πολύ λογικές.
Εξτρά σχόλια: Στέκεται όρθιος. Μπαταρίες παίρνει μόνο 2xCr123,17670 και 2x rcr123, οι άλλες δε χωράνε. Έχει σχετικά στενό σωληνάριο, ακόμη και για τις cr123. Άρα 18650 γιοκ. Καθαρή ακτίνα, μοιάζει κάπως με του shiningbeam S-mini. Με ξεβίδωμα διακόπτη αποφεύγεις καταλάθος ενεργοποίηση.

Nitecore IFE2


Ο Νitecore είναι ο πιο ακριβός του συγκριτικού και σίγουρα μια ξεχωριστή ύπαρξη.
- Σπειρώματα: Τραπεζοειδής μορφής, πολύ καλά φαίνονται, αρκετά αξιόπιστα θα έλεγα.
Knurling: Τέλειο, το καλύτερο του συγκριτικού. Για τους άλλους κατασκευαστές θα πρότεινα να το αντιγράψουν, απλά.
Προστασίες: Δεν έχει τπτ ατσάλινες προστασίες, θα τις ήθελα για μια ακόμη φορά. Παρέχει προστασία για ανάποδη τοποθέτηση όπως λέει η εταιρεία.
Αίσθηση ποιότητας: Πολύ καλή, εδώ έχω να πω πως αυτός ο φακός έχει πανέμορφη σχεδίαση. Βέβαια είναι προσωπικό γούστο αυτό.
Κλιπ: Κλίπ τιτανίου,πάρα πολύ όμορφο, αρκετά μακρύ. Δε μπαίνει ανάποδα.
Τζάμι: τζάμι , δε φαίνεται καμιά επίστρωση, ίσως είναι κρύσταλλο, όπως λένε είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Κύκλωμα-Επίπεδα-λειτουργίες sos/strobe-διακόπτης: Εδώ θα τα βάλουμε όλα μαζί γιατί το δαχτυλίδι που διαθέτι τα αναμιγνύει. Στο μέγιστο,
throw/lumen: ο φακός φέγγει στο μέσο όρο τόσο σε throw όσο και σε λούμεν, οι επιδόσεις του είναι πολύ λογικές, ωστόσο έχουμε ένα θέμα με τα λούμεν σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω PWM, αλλά εντάξει το κάθε πράγμα έχει το κόστος του. Το μικρότερό του δυνατό επίπεδο είναι απίστευτα χαμηλό, σχεδόν δε φαίνεται(ιδανικό για στρατιωτικούς που θέλουν απειροελάχιστο φως να μη φαίνεται). Στο δαχτυλίδι, έχει και θέση για να μην ανάβει καθόλου, αλλά εξακολουθεί να τρώει μπαταρία, οπότε αν θέλετε να τον κλείσετε στα σίγουρα, τότε πρέπει να κλείσετε το διακόπτη.Βασικά από ένα σημείο και ύστερα, όσο και αν χαμηλόσουμε τη φωτεινότητά του(ακόμη και στη θέση 0 του δαχτυλιδιού) πάνω από μια εβδομάδα χρόνο διάρκεια δε πετυχαίνουμε.
Έχει εξτρά strobe σε ξεχωριστή θέση. Το SOS ενεργοποιείται πόλυ έξυπνα και ωραία, απλά παίξτε με το δαχτυλίδι γυρίζοντάς ελάχιστα κάμποσες φορές μέχρι να ανάψει.
Εξτρά σχόλια: Δε στέκεται όρθιος χωρίς μόντα(όπως και έκανα). Μπαταρίες παίρνει τα πάντα, βέβαια οι πιο παχουλές ψιλοκολλάνε στο σωληνάριό του, ίσως χρειαστούν και πίεση για να βγουν. Με ξεβίδωμα διακόπτη αποφεύγουμε την καταλάθος ενεργοποίησή του. Η εικόνα της δέσμης του είναι πολύ όμοφη, καθαρά προσανατολισμένη στο να έχει ομαλή μετάβαση από το κέντρο στην ακτίνα.

Shiningbeam S-mini


Ο Shiningbeam είναι ένας φθηνός σχετικά φακός του συγκριτικού, μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στους «πολύ» επώνυμους ανταγωνιστές;
- Σπειρώματα: Τετράγωνης μορφής, πολύ καλά, όχι σα των fenix, αλλά σίγουρα μου άρεσαν!
Knurling: Αρκετά καλό, μου άρεσε που έχει μεγάλη επιφάνεια για να το κρατάς.
Προστασίες: Δεν έχει τπτ ατσάλινες προστασίες, θα τις ήθελα για μια ακόμη φορά. Παρέχει προστασία για ανάποδη τοποθέτηση όπως λέει η εταιρεία και από υποεκφόρτιση της μπαταρίας 18650, πολύ καλά δηλαδή στο σύνολο.
Αίσθηση ποιότητας: Πολύ καλή, όχι πάλι σα τους καλύτερους του είδους αλλά καλύτερη από τους μουφοκινέζους.
Κλιπ: Κλίπ μεγάλο, είναι βαμμένο, έχω μια αμφιβολία για τη ποιότητά του σε περίπτωση που φθαρεί το χρώμα για το αν θα σκουριάσει. Μπαίνει και προς τις δυο μεριές!
Τζάμι: τζάμι , δε φαίνεται καλά η επίστρωση, αλλά έχει.
Κύκλωμα: αποδίδει πολύ καλά αλλά χρησιμοποιεί PWM δυστυχώς για τα χαμηλότερα επίπεδα, και στο χαμηλότερο, είναι σχετικά εντοπίσιμο(με ταχεία κίνηση του φακού, όχι ενοχλητικό ωστόσο), νομίζω γύρω στα 300Hz. To ασχημότερο σημείο του φακού.
Επίπεδα-λειτουργίες sos/strobe: Πολύ καλά κατανεμημένα όπως θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου. Αν δεν ήτανε και μέσω PWM θα ήτανε τέλεια, αλλά καταλαβαίνω πως έπρεπε να κρατηθεί το κόστος χαμηλά κάπως. Εξτρά λειτουργίες δεν έχει καθόλου, κάτι που κάποιους τους ενοχλεί κάποιους όμως τους ευχαριστεί!
Διακόπτης: Ένας διακόπτης μόνο τόσο για άνοιγμα όσο και εναλλαγή Mode. Απλή λειτουργία, άλλωστε τα επίπεδα είναι μόνο 3.
throw/lumen: ο φακός φέγγει στο μέσο όρο τόσο σε throw όσο και σε λούμεν, οι επιδόσεις του είναι πολύ λογικές, ωστόσο έχουμε ένα θέμα με τα λούμεν σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω PWM. Χαρακτηριστικά στο χαμηλότερο, αποδίδει ελάχιστα περισσότερα λούμεν από τον PD32 αλλά τραβά το διπλάσιο ρεύμα από δαυτόν.
Εξτρά σχόλια: Στέκεται όρθιος. Μπαταρίες παίρνει τα πάντα. Με ξεβίδωμα διακόπτη αποφεύγουμε την καταλάθος ενεργοποίησή του. Η εικόνα της δέσμης του είναι πολύ όμοφη, με κάπως πιο ξεκάθαρο κέντρο από την υπόλοιπη περιφέρεια
. Εδώ να προσθέσω, πως τα νούμερα που μέτρησα με το αρχικό λέντ ήτανε ψιλοχαμηλά. Τον μόνταρα με καινούργιο xp-g S2 από Cutter, πήρα πολύ πιο ζεστό χρώμα, και πολύ καλύτερα νούμερα(έπιασε 300+ OTF!). Οπότε έκρινα πως το κύκλωμα είναι μια χαρά, ίσως έκατσε σχετικά κακό στοκ λεντάκι.

Uniquefire UF2100

Ο uniquefire είναι ο φθηνότερος του συγκριτικού. Πολλά λούμεν για το τίποτε!
- Σπειρώματα: Τριγωνικής μορφής, Δεν εγγυόμαι για την αξιοπιστία του!!
Knurling: Έχει το τυπικό, εντάξει δεν είναι για τρελά κρατήματα αλλά κάτι γίνεται.
Προστασίες: Έχει ένα αλουμινένιο(ατσάλινο?) δαχτυλίδι στη κεφαλή για να βιδώνει το τζάμι. Πολύ χρήσιμο, μπράβο τους για το κόστος του φακού! Από μπαταρίες βραχυκυκλώματα, μόνο με το Θεό θα τα βρείτε!
Αίσθηση ποιότητας: Για τα λεφτά του είναι μια χαρά. Δεν αξίζει ούτε παραπάνω ούτε λιγότερα!
Κλιπ: Κλίπ δεν έχει.
Τζάμι: τζάμι σκέτο απλό, τίποτε σπουδαίο.
Κύκλωμα: απλό κύκλωμα, ουσιαστικά έχει μια αντίσταση και ένα PWM chip για να βγάζει επίπεδα. Τπτ σπουδαίο, αν μπορείτε να το αλλάξετε με ένα 7135based κύκλωμα θα είναι πολύ καλύτερα, τόσο από άποψης αξιοπιστίας όσο και από επίπεδα/απόδοση.
Επίπεδα-λειτουργίες sos/strobe: 2 επίπεδα και μια εξτρά λειτουργία, όλα εναλλάσσονται από τον πίσω διακόπτη. Εξαρτώνται όλα από τη τάση της μπαταρίας, δεν έχουμε γραμμική απόδοση σε σύγκριση με τους φακούς του συγκριτικού.
Διακόπτης: Απλός διακόπτης που όπως είπαμε εναλλάσσει και τα επίπεδα, δε ξέρω πόσο αξιόπιστος θα είναι όταν περνάνε συνεχώς ρεύματα 2,5+ αμπερ.
throw/lumen: ο φακός έχει πολλά λούμεν, πάρα πολλά, περίπου 600. Λογικό, χρησιμοποιεί άλλο λέντ και ουσιαστικά παρέχει απευθείας τροφοδοσία από τη μπαταρία. Βέβαια, τελειώνει και γρήγορα, εκτός και αν τον έχουμε στο χαμηλό. Το throw του είναι καλό επειδή έχει και πολλά λούμεν, συγκριτικά πάντα με τη κατηγορία. Το καλύτερο σχόλιο για αυτόν είναι ότι φωτίζει πλήρως μια πολύ μεγάλη περιοχή.
Εξτρά σχόλια: Στέκεται όρθιος. Μπαταρίες παίρνει μόνο 18650. Έχει και φωσφόριζε γόμα για το διακόπτη.(βέβαια και στους άλλους μπορούμε να βάλουμε) Έχω μια αμφιβολία για το πόσο καλά καταφέρνει να ψύχει το λέντ και δε του κάνει ζημιά με το χρόνο. Πάντως αν του βάλετε ένα κύκλωμα με 7135 στα 1,4 αμπερ ο φακός κερδίζει πολλούς πόντους. Θα χάσετε λούμεν αλλά θα ανέβει κατακόρυφα σε αξιοπιστία και στα επίπεδα.

Zebralight sc60

Ο Zebralight είναι ίσως ο πιο ξεχωριστός, διαφέρει από τους άλλους παρόλο που ανήκει στην ίδια κατηγορία. Για να δούμε το γιατί.
- Σπειρώματα: Τριγωνικής μορφής, μόνο στο πίσω καπάκι έχει, εξαιρετικής ποιότητας, φαίνονται αξιόπιστα.
Knurling: Απλά δεν έχει, ίσως δε χρειάζεται κιόλας, με τη κατασκευή στη κεφαλή για τη ψύξη και το καλό κλιπ δύσκολα θα γλιστρήσει από το χέρι!
Προστασίες: Έχει ένα μικρό ατσάλινο δαχτυλίδι στη κεφαλή για να βιδώνει το τζάμι, δε παρέχει τπτ το ιδιαίτερο από προστασία σε πτώσεις, αλλά σίγουρα καλύτερο από αλουμίνιο. Κατά τα άλλα διαθέτει προστασία για λάθος τοποθέτηση μπαταρίας(στο κύκλωμα είναι) και υποεκφόρτισής της.
Αίσθηση ποιότητας: Πολύ καλή, αξιόπιστη κατασκευή! Εδώ να προσθέσω, πως με χάλασε ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που δεν έχει, δε προστατεύει το κύκλωμα από μέσα, είναι τα τσιπάκια του εκτεθειμένα. Έτσι, αν χρησιμοποιήσετε μια flat-top μπαταρίαμπορεί να προκαλέσετε ζημιά στο κύκλωμα! Η εταιρεία συνιστά μπαταρίες που να προεξέχει ο πόλος(σημασία έχει το σημείο επαφής να είναι έστω και ελάχιστα ψιλότερο από το υπόλοιπο σώμα, όπως π.χ. στις redilast, αλλά όχι όπως στις sanyo 2600mah)! Οπότε προσοχή!!!
Κλιπ: Κλίπ μεγάλο, είναι ατσάλινο και γερό.
Τζάμι: τζάμι , με επίστρωση που φαίνεται πολύ έντονα στην αντανάκλαση στο πλάι.
Κύκλωμα: αποδίδει πολύ καλά αλλά χρησιμοποιεί PWM και χάνει κάπως σε efficiency σε μερικά επίπεδα αλλά τουλάχιστον έχουν καταφέρει να εξαλείψουν τυχόν τρέμουλα, χρησιμοποιώντας πυκνωτή. Προσοχή πάλι, δεν υποστηρίζει πάνω από 4,2V, άρα κομμένες οι 2xcr123/rcr123!
Επίπεδα-λειτουργίες sos/strobe: Με τον τρόπο που λειτουγεί το φακουδάκι, έχει 6 επίπεδα φωτισμού, με τη κατάλληλη επιδεξιότητα τον χειρίζεσαι πολύ άνετα και επιλέγεις εύκολα και γρήγορα αυτό το επίπεδο που επιθυμείς. Επίσης, οι εξτρά λειτουργίες είναι κρυμμένες, πολύ καλό αυτό. Έχει το χαμηλότερο επίπεδο από όλους με εξαίρεση τον Nitecore ife2.
Διακόπτης: Δεν είναι σαν όλους τους διακόπτες που είδαμε, διαφέρει, το μόνο που τον θυμίζει είναι το πλαϊνό κουμπί του fenix pd32, δηλαδή είναι μόνο softpress, δεν έχει «άνοιξε-κλείσε». Έχει και κάποιο Parasitic drain, αλλά ευτυχώς θα έλεγα πως είναι άνεφ σημασίας, πολύ χαμηλό για τέτοιου είδους διακόπτη! Το σημαντικότερο το άφησα για το τέλος: Το πόσο ξεκούραστος και βολικός είναι(δε χρειάζεται να κάνετε μανούβρες να βρείτε το διακόπτη, είναι ακριβώς εκεί που θέλετε) δεν υπάρχει.
throw/lumen: ο φακός φέγγει κάτω από το μέσο όρο σε throw,σε λούμεν είναι παραπάνω, οι επιδόσεις του είναι πολύ λογικές, ωστόσο, όπως είπαμε έχουμε ένα θέμα με τα λούμεν σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω PWM. Σίγουρα είναι για κάπως πιο κοντινή χρήση. Ο άρχοντας των εσωτερικών χώρων!
Εξτρά σχόλια: Στέκεται όρθιος. Μπαταρίες παίρνει μόνο 18650 και όχι τις τελείως flat-top όπως είπαμε. Ξεβιδώνοντας αποφεύγουμε τυχαία ενεργοποίηση του. Είναι ο μικρότερος του συγκριτικού τουλάχιστον στο μάτι. Τέλος, είναι δύσκολο να τον μάθουμε πως δουλεύει πλήρως, μάλλον η εταιρεία πρέπει να αλλάξει κάποια πράγματα, το σίγουρο είναι είτε ότι θα σας βολέψει πολύ όπως δουλεύει είτε δε θα σας αρέσει καθόλου.

Παρακάτω ακολουθεί το διάγραμα με τα λουξ των φακών:



Εδώ, θέλω να αναδείξω τη σχέση κατανάλωσης ως προς την απόδοση τόσο στο δυνατό όσο και σε ένα επίπεδο με καλό φωτισμό αλλά πολύ καλύτερη αυτονομία.Τα σχόλια δικά σας, το μόνο που θα πω είναι πως φαίνεται στο χαμηλό επίπεδο ποιοι λειτουργούν με PWM,έχουν μεγαλύτερη σπατάλη ενέργειας, πέραν από πιθανό υπαρκτό τρέμουλο(βέβαια το τρέμουλο είναι παρατηρίσιμο μόνο στον shiningbeam στο χαμηλότερο, δε το πρόσεξα κάπου αλλού, ευτυχώς τουλάχιστον αυτό το προσέξανε).Η μέτρηση του bc20 έγινε με μια 17670 πλήρως φορτισμένη.
lmamp.jpg




Και εδώ φαίνεται η απόδοση σε λούμεν σε όλα τα επίπεδα. Προφανώς το Ife2 έχει ό,τι επίπεδο θέλουμε.
lvlslm.jpg




-Αν ήθελα ένα φακό να εντυπωσιάσω κυρίως και χωρίς να τον θέλω για σοβαρή χρήση;

Θα αγόραζα τον uniquefire 2100, βγάζει πολύ φως, είναι πολύ φθηνός αλλά από αξιοπιστία δε μπορώ να πω τίποτα….Μπορεί να τον έχεις μια ζωή μπορεί και ποτέ! Προσωπικά δε θα τον έπαιρνα χωρίς εφεδρικό!

-Αν μπορούσα να αγοράσω μόνο ένα φακό:

Θα αγόραζα τον fenix pd32 γιατί είναι τόσο Edc, όσο και μικρός thrower, θα με καλύψει στις περισσότερες ανάγκες μου.

-Αν έπρεπε εγώ προσωπικά(που διαθέτω διάφορους φακούς) να κρατήσω μόνο ένα από αυτή τη κατηγορία:

Θα κράταγα τον zebralight, γιατί είναι πραγματικό EDC(ο μικρότερος), έχει πολλά επίπεδα να διαλέξω και το σημαντικότερο, έχει μόνο ένα πλαϊνό θαυμάσιο διακόπτη, που δε κουράζει στη συχνή χρήση& στο κράτημά του και επιλέγεις εύκολα το επίπεδο που θες. Αν ήθελα να φέξω πιο μακριά θα κράταγα μαζί μου ένα Olight M3X. Για μένα είναι το καλύτερο φακουδάκι που χρησιμοποιώ πέραν από αυτά των κλειδιών μου.

-Αν μου αρέσει ο φακός να έχει στυλ:

Θα αγόραζα τον Nitecore, πανέμορφη σχεδίαση, από το κλιπ, το knuriing, μέχρι και ο ανακλαστήρας δείχνει ομορφότερος. Να μη πούμε για το δαχτυλίδι φυσικά. Οι άνθρωποι ξέρουν να σχεδιάζουν κάτι όμορφο και φυσικά να το βαράνε μετά στη τιμή.

-Αν σκεφτόμουν να δαπανήσω το ελάχιστο ποσό χωρίς πολλές περικοπές στη ποιότητα:


Θα αγόραζα τον Shiningbeam S-mini, ο ορισμός του outsider, κάνει τα πάντα και συμφέρει. Με ένα καλύτερο λέντ παίρνει τα πάνω του, αν δεν είχε PWM θα ήτανε τέλειος.

-Αν ζούσα στην Αμερική με τις άφθονες cr123 και ήθελα βοηθητικό φακό;


Φυσικά τον Jetbeam Bc20, το ότι δε παίρνει 18650 είναι αρνητικό γι α Ελλάδα που οι cr123 είναι πανάκριβες. Αλλά η απλότητά του και η αξιοπιστία του τον καθιστούν ιδανικό φακό για όσους δεν έχουν θέμα με τις μπαταρίες! Θα έβαζα στοίχημα πως θα ήτανε ο τελευταίος που θα ψοφούσε!

-Αν θα αγόραζα κάποιον από δεύτερο χέρι;


Θα ήτανε ο PD31, γιατί με την έλευση του PD32 δεν υπάρχει νόημα να τον πάρεις καινούργιο. Αντιθέτως μπορεί να τον τσιμπήσεις σε καμιά καλή τιμή από δεύτερο χέρι, ενώ θα κρατά την υψηλή του αξιοπιστία στο ακέραιο.

-Αν ήθελα ένα φακό μικρό με μέγιστο throw;


Θα αγόραζα τον Eagletac, τα κάνει όλα μια χαρά και απλά, συν το μικρό του μέγεθος και τον βαθύ ανακλαστήρα είναι προσαρμοσμένος για να φέγγει σχετικά μακριά. Αν οι προδιαγραφές του ήτανε πραγματικές τότε θα έλεγα πως ήτανε φοβερή επιλογή.
 
Last edited:

ergotelis

AVClub Addicted Member
6 January 2010
2,018
Ηράκλειο Κρήτης
Ας δούμε πως φαίνεται σε λευκό τοίχο οι δέσμες τους από το ένα μέτρο, με σταθερό χρόνο λήψης πάντα.


zebralight sc60:

shiningbeam s-mini:

fenix pd31:

fenix pd32:

nitecore ife2:

jetbeam bc20:

eagletac D25LC2:

uniquefire 2100:
 

ergotelis

AVClub Addicted Member
6 January 2010
2,018
Ηράκλειο Κρήτης
Σημείο πρώτο, ένας βράχος, είχα ξαναπάρει εκεί φωτόγραφίες κάποτε, βέβαια μίκρυνα την απόσταση, είναι πλέον γύρω στα 80μέτρα νομίζω. Σταθεροί χρόνοι έκθεσης, αν χρειαστεί κάποιος λεπτομέρειες λήψης μπορώ να του τις διαθέσω. Πάντως πιστεύω πως εξομοιώνουν όσο το δυνατό καλύτερο ό,τι έβλεπα το βράδυ.

Xωρίς φως:

zebralight sc60:

shiningbeam s-mini:

fenix pd31:

fenix pd32:

nitecore ife2:

jetbeam bc20:

eagletac D25LC2:

uniquefire 2100:
 

ergotelis

AVClub Addicted Member
6 January 2010
2,018
Ηράκλειο Κρήτης
Σημείο δεύτερο, 12 μέτρα από το βράχο, φωτίζοντας κάτι φυτά παράλληλα. Χρόνος λήψης πάλι σταθερός, βέβαια μικρότερος με πριν για να εξομοιώνω καλύτερα ό,τι έβλεπα.
Xωρίς φως:

zebralight sc60:

shiningbeam s-mini:

fenix pd31:

fenix pd32:

nitecore ife2:

jetbeam bc20:

eagletac D25LC2:

uniquefire 2100:
 

ergotelis

AVClub Addicted Member
6 January 2010
2,018
Ηράκλειο Κρήτης
Σημείο 3ο, στη ταράτσα μου, φωτίζοντας ένα ηλιακό,απόσταση περίπου 7 μέτρα, επέλεξα κάτι πιο μουντό σε χρώμα για να δούμε εκεί τι λέει. Πάλι σταθεροί χρόνοι λήψης.
Xωρίς φως:
coming soon!
zebralight sc60:

shiningbeam s-mini:

fenix pd31:

fenix pd32:

nitecore ife2:

jetbeam bc20:

eagletac D25LC2:
coming soon!
uniquefire 2100:
 

ergotelis

AVClub Addicted Member
6 January 2010
2,018
Ηράκλειο Κρήτης
Λείπουν 2 φωτογραφίες στο τέλος, δε ξέρω τι τις έκανα έβγαλα τόσες πολλές που δε ξέρω μήπως δε τις τράβηξα καν!

Αν χρειάζετε τπτ διορθώσεις παρακαλώ πείτε μου, και φυσικά τις όποιες τυχόν απορίες.

Καθυστέρησα και άλλο στη παρουσίαση καθότι παρευλήθη εορταστικό 5ήμερο ελιών!

Έχουν προστεθεί και κάποιες φωτογραφίες για τον fenix στο άλλο φόρουμ της παρουσίασης, είναι σε άλλο σημείο και βοηθούν στο να δείξει τα επίπεδα και την διαφορά στην έντασή τους.

Να ευχαριστήσω άλλη μια φορά τη Fenix/Δήσιο και φυσικά το Πέτρο Νικολαΐδη από τη Θεσσαλονίκη για την αποστολή του PD31!!!!!
 
Last edited:

astanapane_10

AVClub Addicted Member
4 May 2010
1,654
αρε παιχταρα Γιωργο,

αυτα ειναι! Μπραβο και παλι. Πολυ κατατοπιστικο και πολυ χρησημο.

Συγχαρητηρια.
 

gekat2

Established Member
7 November 2006
203
Re: Απάντηση: Παρουσίαση σύγκριση 7+1 φακών EDC

Οπως πάντα άψογη δουλειά.
Μπράβο!
 

mantilas

Senior Member
20 January 2010
564
Πολυ καλη δουλεια και απιστευτα χρησιμη.Μπραβο για την προσφορα σου,νασαι καλα.
 

teomav

AVClub Addicted Member
22 January 2010
2,229
Θεσσαλονικη
παρα πολυ ενδιαφερων, ευχαριστω. :grinning-smiley-043
P.S. στο δικο μου Shiningbeam S-mini xp-g r4 το PWM δεν φαινεται καθολου σε κανενα επιπεδο ( τσεκαρω τους φακους στο μεγαλο ανεμιστηρα του PC μου ), ενω στο zebralight sc-51 φαινεται μονο στην χαμηλοτερη σκαλα του 0,2 λουμεν.
 

asot

AVClub Addicted Member
6 December 2010
1,436
Λάρισα
Μπράβο Γιώργο, πολύ καλή δουλεια!

Μικρες παρατηρήσεις:
Γιατί δεν έβαλες τον UF-2100 στα διαγράμματά σου?
O S-mini βγαίνει και σε XM-L, με περίπου 400 lumens, πιστεύεις οτι αυτόν τον κάνει ακόμα καλυτερο outsider?
 

bill1971

New member
21 March 2011
20
Λαρισα
Re: Απάντηση: Παρουσίαση σύγκριση 7+1 φακών EDC

μπραβο πολυ καλη δουλεια. αψογη. ειδικα οι φωτο ειναι πολυ χρησιμες. με "τρωει" το χερι για pd32!!! αντε παλι...
 

ergotelis

AVClub Addicted Member
6 January 2010
2,018
Ηράκλειο Κρήτης
Χαχα μόνος ήμουν, αν σε έπαιρνα θα σε χώριζε η γυναίκα σου, αν δεις τραβήχτηκαν 2+ το βράδυ! Άσε τις έβγαλα και δεύτερη φορά(την μεθεπόμενη μέρα) γιατί βγήκανε μούφα στον υπολογιστή, δεν είχα υπολογίσει καλά την εστίαση!



παρα πολυ ενδιαφερων, ευχαριστω.
P.S. στο δικο μου Shiningbeam S-mini xp-g r4 το PWM δεν φαινεται καθολου σε κανενα επιπεδο ( τσεκαρω τους φακους στο μεγαλο ανεμιστηρα του PC μου ), ενω στο zebralight sc-51 φαινεται μονο στην χαμηλοτερη σκαλα του 0,2 λουμεν.

Μήπως έχεις το L-mini 2? Εμένα στο χαμηλό μόνο, είναι εντοπίσιμο αλλά όχι ενοχλητικό. Αν είχε ένα Current controlled driver θα ήτανε φοβερός φακός!!!

Μπράβο Γιώργο, πολύ καλή δουλεια!

Μικρες παρατηρήσεις:
Γιατί δεν έβαλες τον UF-2100 στα διαγράμματά σου?
O S-mini βγαίνει και σε XM-L, με περίπου 400 lumens, πιστεύεις οτι αυτόν τον κάνει ακόμα καλυτερο outsider?

Γιατί δεν ήξερα(!) αν θα ήτανε σωστό να τον βάλω η όχι μαζί με τους άλλους, δεδομένου πως είναι κάτι διαφορετικό, οι άλλοι μεταξύ τους έχουν μεγαλύτερη ομοιογένεια!
Όσο για τον s-mini με το xm-l, θα έλεγα πως είναι ένας ιδανικός φακός για όποιον θέλει μεγαλύτερη διασπορά δέσμης, στα συν του ότι το λέντ, ζεστένεται λιγότερο από το XP-G. Αν κρίνω από το κόστος των άλλων με xm-l και τις πατάτες που έχουν κάνει(2amp η Jetbeam σε μικρό σώμα!!!) τότε είναι τίμια αγορά.
μπραβο πολυ καλη δουλεια. αψογη. ειδικα οι φωτο ειναι πολυ χρησιμες. με "τρωει" το χερι για pd32!!! αντε παλι...

Δε θα το μετανοιώσεις, έχει πολλά πλεονεκτήματα, αρκεί να είναι αυτό που πρώτα από όλα σε βολεύει. Για παράδειγμα, εμένα με βολεύει το zebralight!!!(όχι ότι ο fenix δε με βολεύει, αλλά για το σπίτι&γύρω γύρω ο zebralight δε παίζεται, αν έβγαινα εξοχή με ένα μόνο μικρό φακό θα προτιμούσα τον fenix)
 

teomav

AVClub Addicted Member
22 January 2010
2,229
Θεσσαλονικη
Απάντηση: Re: Παρουσίαση σύγκριση 7+1 φακών EDC

Μήπως έχεις το L-mini 2? Εμένα στο χαμηλό μόνο, είναι εντοπίσιμο αλλά όχι ενοχλητικό. Αν είχε ένα Current controlled driver θα ήτανε φοβερός φακός!!!
οχι Γιωργο, s-mini ειναι, το πηρα πριν απο 9-10 μηνες. στο zebralight sc-60 το PWM φαινεται πουθενα?