Πατέντα για +40% απόδοση σε Mabo 1.80 ισχύει η όχι;

davinci

AVClub Addicted Member
21 November 2007
2,232
αλιμος
Καλημέρα σε όλους !

Στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Digital Tv Info και συγκεκριμένα στη στήλη "η φωνή των αναγνωστών" (σελ.67)ο συνεντευξιαζόμενος του μήνα Σωτήρης Ζαρογιάννης αναφέρει πως ανακάλυψε τυχαία μια πατέντα που εκτοξεύει τις επιδόσεις του συγκεκριμένου κατόπτρου(Μabo 1.80) και του προσφέρει περίπου 40% μεγαλύτερες επιδόσεις κάνοντας το να συμπεριφέρεται σαν 2.40μ τουλάχιστον.Συγκεκριμένα αναφέρει :

Ανακάλυψα τυχαία ένα μυστικό πού αυξάνει την απόδοση του Mabo κατά +40%, όταν στην προσπάθεια μου να το κεντράρω, ανασηκώνοντας το ελαφρά από μπροστά είδα το σήμα να εκτοξεύεται στα ύψη. Έτσι τοποθέτησα στις κάτω 2 βίδες όπως θα δείτε και στη φωτό, αποστάτες με θεαματικά αποτελέσματα . Δοκιμάστε το, σε μένα λειτούργησε.

Νά και η φωτό

e40x.jpg


Τυχαίο η όχι ;
Αν υπάρχει κάποιος φίλος με το ίδιο κάτοπτρο και διάθεση να δοκιμάσει και να αναφέρει θα είχε πολύ ενδιαφέρον πιστεύω.

Το e-mail toy Σωτήρη για οποιαδήποτε διευκρίνηση-ερώτηση είναι το [email protected]

Νίκος
 

kozadin

Senior Member
28 July 2006
664
Βόλος
Δεν ειμαι τεχνικός ούτε "γνώστης" αλλά ποια η διαφορά αυτής της "πατέντας" απο απλά ανύψωση του πιάτου κατα 1-2 μοιρες. Νομίζω οτι απλά σε αυτή τη θέση βρήκε την ιδανική στοχευση....
 

Γιάννης Μπράβος

Established Member
12 July 2006
269
Ενδέχεται να διορθώνει μια στρέβλωση της παραβολικής επιφάνειας του κατόπτρου που έχει επέλθει είτε από την μεταφορά/εγκατάστασή του είτε από τον χρόνο που έχει περάσει εκτέθημένο.

Για κατασκευαστικό σφάλμα δεν πιστεύω, όπως και για σφάλμα στόχευσης γιατί ο άνθρωπος φαίνεται ότι γνωρίζει τα θέματα εγκατάστασης και στόχευσης κατόπτρου.
 

nocarder

AVClub Enthusiast
12 June 2010
744
Όταν είχα το ίδιο κάτοπτρο, είχα κάνει το ίδιο για να κατεβάσω κάποιες οριακές συχνότητες από τους Σκανδιναβούς στη 1w. Εμένα είχε χρειαστεί όμως να βάλω κάτι τέτοιο στο πάνω σημείο της στεφάνης και όχι στο κάτω.

Σε καμία περπίπτωση όμως δε μιλάμε για 40%....κάτι τέτοιο θα υποδήλωνε (κατ' εμέ) ελλατωματικό κάτοπτρο. Εμένα μου έδινε 3-5% στην ποιότητα σήματος (μετρημένο τότε με τον Humax 5400).

Γενικά πάντως η όλη εμπειρία μου με το Mabo δε μου άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις, παρότι το έστησα με "ευλαβεια" και το μικρορύθμιζα σχεδόν καθημερινά για να αποδίδει πάντα το μέγιστο. Από άποψης ποιότητας δεν είναι και ότι καλύτερο, είναι όμως οικονομικό!
 

greekgreek

Supreme Member
29 June 2008
6,350
Γιαννιτσά
Εγώ πιστεύω ότι η κεραία δεν απέδιδε αυτά που έπρεπε και με την πατέντα επανήρθε στην κανονική της απόδοση.
Εγώ είχα το Mabo 1,25x1,40 και ήμουν πολύ ευχαριστημένος.
Νόμιζα και το μεγαλύτερο ότι ήταν και αυτό εξίσου καλό.
 

sakis.kom

Supreme Member
3 August 2006
3,643
Athens - Greece
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η γνώμη μου είναι πως δεν ταιριάζει το LNB με το πιάτο.
Μια αλλαγή του LNB πιστεύω πως λύνει το παραπάνω θέμα.
 

zarogiannis sotiris

New member
28 September 2010
22
ioannina
Από πού να αρχίσω! Καταρχήν σέβομαι όλα αυτά που γράφεται για το συγκεκριμένο θέμα. Λοιπόν όπως έχετε διαβάσει την συνέντευξη στο περιοδικό digital tv info σχετικά με το mabo είναι πραγματικότητα. Προσπαθούμε όλοι μας να βρούμε γιατί το mabo απόδωσε περίπου 40% παραπάνω. Το πιάτο να σας θυμίσω το αγόρασα το 2000 καινούργιο από Θεσσαλονίκη από αντιπρόσωπο. όταν το παρέλαβα στα Ιωάννινα το πιάτο ήταν σε άριστη κατάσταση. εκείνη την χρονιά στην πρώτη του εγκατάσταση που έκανα ανασηκώνοντας το κάτω μέρος του πιάτου είδα την λήψη να ανεβαίνει. Στην αρχή πίστεψα ότι από το εργοστάσιο δεν κάθισε σωστά ο σωλήνας του lnb Bracket. Δηλαδή δεν ήχε την σωστή γωνία εστίασης. Έτσι λοιπόν ανασήκωσα τον σωλήνα. Τα αποτελέσματα ήταν χάλια η απόδοση έπεσε. Άρα δεν ήταν αυτό το λάθος. Η επόμενη κίνηση ήταν να ανασηκώσω το κάτω μέρος του πιάτου αποκολλώντας το από το polar mount. Έτσι με 3 πλαστικές ροδέλες που τοποθέτησα στης 2 κάτω βίδες μεταξύ πιάτου κε polar mount το πιάτο μου απόδωσε παραπάνω στην λήψη.

-Μήπως αυτή η παρτίδα πιάτων ήταν ελαττωματική? Γιατί όπως γνωρίζω πριν πολλά χρόνια αυτό το συγκεκριμένο εργοστάσιο που παράγει αυτά τα πιάτα παράγει και της μεγάλες κολόνες μαζί με λάμπες για τις εθνικές οδούς! Δεν μπορεί να είσαι οδοντίατρος και υδραυλικός?
-Και κάτι πολύ σημαντικό έχω στην διάθεση μου βίντεο το οποίο θα σας το δημοσιεύσω σύντομα με το mabo να κάνη λήψη astra 2d (16% signal η δεύτερη μπάρα του humax 5400) αλλά μετά το 20% ανοίγει το κανάλι ο humax.

ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
http://www.safariradio.gr
 

Φίλιππος Φ.

Supreme Member
12 February 2007
3,910
Αθήνα
Κατ' αρχάς, καλώς όρισες Σωτήρη !
Είναι χαρά μας που σε έχουμε εδώ, όχι μόνο γιατί το μυστήριο με το Mabo μας έχει αναγκάσει να ξύνουμε τα κεφάλια μας για να δώσουμε μια εξήγηση (εγώ ειλικρινά, δεν μπορώ να βρώ άλλη απο την πιθανη ελλατωματική γεωμετρία του κατόπτρου !) αλλά και γιατί ελπίζουμε οτι θα παραμείνεις στην κοινότητά μας προσφέροντας τις γνώσεις σου όποτε έχεις χρόνο.

Και πάλι καλώς όρισες και ...... περιμένουμε το video :smile:
Φιλικά,

Φίλιππος
 

malakudi

Banned
24 April 2008
7,927
Καλώς ήρθες Σωτήρη. Διάβασα τη συνέντευξή σου στο περιοδικό και είναι πραγματικά εκπληκτική η δουλειά που κάνεις! Έχει φίλος μου το mabo 185 που έχει χάσει το χρώμα του σε πολλά σημεία και πλέον αποδίδει όσο ένα Gibertini OP120. Τι υλικά χρησιμοποιείς για να ξεβάψεις τα πιάτα τελείως; Αν θες περιέγραψέ μας με λίγο περισσότερη λεπτομέρεια τη διαδικασία.

Στο θέμα του Mabo και της πατέντας, για να βγουν σαφή συμπεράσματα θα πρέπει να ξέρουμε κάποια δεδομένα. Πόσο αποδίδει το πιάτο χωρίς την πατέντα σε κάποιους συγκεκριμένους διαπομπούς και πόσο με την πατέντα. Να δούμε δηλαδή αν η αύξηση του 40% (το οποίο αντιστοιχεί σε σχεδόν 1,5db παραπάνω στο σήμα) φέρνει απλώς το πιάτο στο ονομαστικό του κέρδος ή το ξεπερνάει. Να σημειώσω εδώ πως το ενδεικτικό κέρδος του Mabo 185 (170*188 πραγματικό μέγεθος ανακλαστήρα) από τον κατασκευαστή του είναι:

Στα 10,95 GHz (dB) ... 43,90
Στα 11,75 GHz (dB) ... 44,50
Στα 12,50 GHz (dB) ... 45,00
Στα 12,75 GHz (dB) ... 45,20

όταν αντίστοιχα το OP150 της Gibertini (150 * 161 ανακλαστική επιφάνεια) έχει:
Στα 10,70 GHz (dB) ... 42,60
Στα 11,70 GHz (dB) ... 43,40
Στα 12,75 GHz (dB) ... 44,20

Η διαφορά όπως βλέπουμε είναι στο 1,1 db. Συνεπώς, θα πρέπει να δούμε αν το συγκεκριμένο Mabo χωρίς την πατέντα συμπεριφέρεται όπως το Gibertini OP150 σε κέρδος ή αν με την πατέντα πηγαίνει ακόμα πιο πάνω από την ονομαστική του απόδοση.
 

kozadin

Senior Member
28 July 2006
664
Βόλος
Πραγματικά θα έχει πολύ ενδιαφέρον αυτο που προτείνει o malakudi. Συγχωρεσε την δυσπιστία μας αλλά προφανώς εκπλαγήκαμε όλοι. Καλώς ήρθες στην παρέα
 

malakudi

Banned
24 April 2008
7,927
Πραγματικά θα έχει πολύ ενδιαφέρον αυτο που προτείνει o malakudi. Συγχωρεσε την δυσπιστία μας αλλά προφανώς εκπλαγήκαμε όλοι. Καλώς ήρθες στην παρέα

Δεν είναι δυσπιστία, δεν αμφισβητώ ότι όντως είδε 40% βελτίωση. Το θέμα είναι αν αυτή η βελτίωση αντιστοιχεί σε απόδοση παραπάνω από την αναφερόμενη από τον κατασκευαστή.
 

kozadin

Senior Member
28 July 2006
664
Βόλος
Κι εγώ δεν αμφισβητώ την βελτίωση που βλέπει ο άνθρωπος. Η δυσπιστία, η δικία μου τουλάχιστον, αφορά αυτό "εκτοξεύει τις επιδόσεις του συγκεκριμένου κατόπτρου(Μabo 1.80) και του προσφέρει περίπου 40% μεγαλύτερες επιδόσεις κάνοντας το να συμπεριφέρεται σαν 2.40μ τουλάχιστον"....
 

Voreios

Supreme Member
18 January 2007
4,750
Σωτήρη καλωσόρισες!
Μιας και ελέω Εγνατίας δεν απέχουμε πλέον πάνω απο 1.30 ώρα (Καστοριά είμαι)
απο τώρα σου λεω ότι θα σε επισκεφτώ κάποια Κυριακή να τα πούμε και απο κοντά.
 

zarogiannis sotiris

New member
28 September 2010
22
ioannina
Σας ευχαριστώ πολύ για την θερμή υποδοχή ηλεκτρινά δεν το περίμενα. Οκ εδώ είμαστε και θα τα λέμε σαν μια οικογένεια. Επίσης μπορείτε να ακούσετε και τον safari radio :singer: που έχω στην κατοχή μου 104.7 fm Ιωάννινα Άρτα Πρέβεζα. και από την ιστοσελίδα 128 kbps player. http://www.safariradio.gr
Επίσης πέρα από τα δορυφορικά γνωρίζω πολύ καλά και από δίκτυα wireless για μεγάλες αποστάσεις.


 

zarogiannis sotiris

New member
28 September 2010
22
ioannina
Απάντηση: Re: Πατέντα για +40% απόδοση σε Mabo 1.80 ισχύει η όχι;

Σωτήρη καλωσόρισες!
Μιας και ελέω Εγνατίας δεν απέχουμε πλέον πάνω απο 1.30 ώρα (Καστοριά είμαι)
απο τώρα σου λεω ότι θα σε επισκεφτώ κάποια Κυριακή να τα πούμε και απο κοντά.
Οκ φίλε σε περιμένω
 

zarogiannis sotiris

New member
28 September 2010
22
ioannina
Σας ευχαριστώ πολύ για την θερμή υποδοχή Πραγματικά δεν το περίμενα. Οκ εδώ είμαστε και θα τα λέμε σαν μια οικογένεια. Και όπως σας είπε και ο Νεκτάριος μπορείτε να ακούσετε και τον safari radio που έχω στην κατοχή μου 104.7 fm Ιωάννινα Άρτα Πρέβεζα. και από την ιστοσελίδα 128 kbps player. http://www.safariradio.gr Επίσης πέρα από τα δορυφορικά γνωρίζω πολύ καλά και από δίκτυα wireless για μεγάλες αποστάσεις.