Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

pankostas

AVClub Enthusiast
16 January 2014
1,048
Αν μιλάγαμε για εσπρέσσο ζεστό ναι και για αυτό μένω αυστηρά σε 1:2. Σε κρύο και με την αραίωση δεν την καταλαβαίνω την παραπάνω πικραδα με τόσα λίγα gr παραπάνω. Το κάνω να πάρει λίγο περισσότερη καφείνη. Αυτό με τον hausbrandt nonneti. Τελείωσε και από αύριο δοκιμές με Mrs Rose.

Στάλθηκε από το Pixel 4a μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Να σου πω δεν το είχα σκεφτεί αυτό. Εννοείται τώρα πίνω φρέντο, οπότε θα το δοκιμάσω να βγάλω 1:2.5.
Εγώ τώρα έχω ipanema, ύστερα από αποτυχημένες προσπάθειες με speciality.
 
17 June 2006
9,768
Σχεδόν όλες οι συνταγές που κυκλοφορούν για μονοποικιλιακούς θέλουν 17-18-19 γραμμάρια ή και παραπάνω στο καλάθι. Το καλάθι που έχει η καφετιέρα μου το δίνει για 15-17 γραμμάρια, αλλά στα 17 είναι πραγματικά οριακό να κολλήσει ο καφές στη ντουζιέρα μόλις αρχίσει να ρέει το νερό και να έχεις channeling. Για αυτό παίζω στα 16 γραμμάρια το διπλό εσπρέσσο (μέχρι να πάρω μεγαλύτερο καλαθάκι κάποτε - το δίνουν μαζί με το κομμένο Portafilter, αλλά θέλω να μάθω περισσότερα πριν το αγοράσω). Πάντως έχει διαφορά που την νιώθεις αν βάλεις 15.7, 16 ή 16.5 γραμμάρια και το βλέπεις και στο χρόνο εκχείλισης και μου αρέσει που στην αρχή θεώρησα πολυτέλεια τη ζυγαριά με δεκαδικά.
Αρκετούς μονοποικιλιακούς τελικά στο τελείωμα τους ήπια από την brikka γιατί δεν μπορούσα να τους φέρω σαν εσπρέσσο εκεί που έπρεπε - βέβαια να πω την αλήθεια δεν είμαι εκπαιδευμένος σε γεύσεις μονοποικιλιακών σωστά φτιαγμένων απέξω αλλά τους περισσότερους τους βρίσκω πολύ όξινους ακόμη και με 30+ δευτερόλεπτα εκχείλισης. Αν πρέπει να είναι έτσι, δεν θα πάρω, αλλά τυπικά ψάχνω και αγοράζω καφέδες που υποτίθεται έχουν πολύ χαμηλή οξύτητα.

Τώρα καλοκαίρι μάλλον θα παίξω με χαρμάνια. Τώρα έχω 2 κουτιά Mrs Rose που γενικά μου αρέσει αρκετά σε ζεστό, έχω στο πρόγραμμα να πάρω New York Jamaica Extra και κάποιον πιο premium της Hausbrand από το Nonneti που με έχει δυσκολέψει απίστευτα να πάρω τη γεύση που θέλω και πίνω όταν τον παίρνω απέξω από ένα συγκεκριμένο μέρος.

Είχα διαβάσει παλαιότερα ότι είναι άλλος ο καφές που δίνουν χονδρική και άλλος ο καφές για πελάτες λιανικής για τη Hausbrand. Έχει ακούσει κανείς κάτι ή είναι απλά φήμη; Μάλλον για φήμη το κόβω γιατί οι συσκευασίες του κιλού είναι ολόιδιες.

Πάντως για πιο "παιχνιδιάρικη" γεύση από τους κλασσικούς μαζικής παραγωγής ιταλικούς μόνο τον Taf Pianeta έχω αγοράσει αρκετές φορές. Ότι άλλο χαρμάνι σε φρέσκο δεν με έχει τραβήξει να τον ξαναγοράσω.
 

pankostas

AVClub Enthusiast
16 January 2014
1,048
Σχεδόν όλες οι συνταγές που κυκλοφορούν για μονοποικιλιακούς θέλουν 17-18-19 γραμμάρια ή και παραπάνω στο καλάθι. Το καλάθι που έχει η καφετιέρα μου το δίνει για 15-17 γραμμάρια, αλλά στα 17 είναι πραγματικά οριακό να κολλήσει ο καφές στη ντουζιέρα μόλις αρχίσει να ρέει το νερό και να έχεις channeling. Για αυτό παίζω στα 16 γραμμάρια το διπλό εσπρέσσο (μέχρι να πάρω μεγαλύτερο καλαθάκι κάποτε - το δίνουν μαζί με το κομμένο Portafilter, αλλά θέλω να μάθω περισσότερα πριν το αγοράσω). Πάντως έχει διαφορά που την νιώθεις αν βάλεις 15.7, 16 ή 16.5 γραμμάρια και το βλέπεις και στο χρόνο εκχείλισης και μου αρέσει που στην αρχή θεώρησα πολυτέλεια τη ζυγαριά με δεκαδικά.
Αρκετούς μονοποικιλιακούς τελικά στο τελείωμα τους ήπια από την brikka γιατί δεν μπορούσα να τους φέρω σαν εσπρέσσο εκεί που έπρεπε - βέβαια να πω την αλήθεια δεν είμαι εκπαιδευμένος σε γεύσεις μονοποικιλιακών σωστά φτιαγμένων απέξω αλλά τους περισσότερους τους βρίσκω πολύ όξινους ακόμη και με 30+ δευτερόλεπτα εκχείλισης. Αν πρέπει να είναι έτσι, δεν θα πάρω, αλλά τυπικά ψάχνω και αγοράζω καφέδες που υποτίθεται έχουν πολύ χαμηλή οξύτητα.

Τώρα καλοκαίρι μάλλον θα παίξω με χαρμάνια. Τώρα έχω 2 κουτιά Mrs Rose που γενικά μου αρέσει αρκετά σε ζεστό, έχω στο πρόγραμμα να πάρω New York Jamaica Extra και κάποιον πιο premium της Hausbrand από το Nonneti που με έχει δυσκολέψει απίστευτα να πάρω τη γεύση που θέλω και πίνω όταν τον παίρνω απέξω από ένα συγκεκριμένο μέρος.

Είχα διαβάσει παλαιότερα ότι είναι άλλος ο καφές που δίνουν χονδρική και άλλος ο καφές για πελάτες λιανικής για τη Hausbrand. Έχει ακούσει κανείς κάτι ή είναι απλά φήμη; Μάλλον για φήμη το κόβω γιατί οι συσκευασίες του κιλού είναι ολόιδιες.

Πάντως για πιο "παιχνιδιάρικη" γεύση από τους κλασσικούς μαζικής παραγωγής ιταλικούς μόνο τον Taf Pianeta έχω αγοράσει αρκετές φορές. Ότι άλλο χαρμάνι σε φρέσκο δεν με έχει τραβήξει να τον ξαναγοράσω.
Συμφωνώ σε όλα! Από περιέργεια ποια καφετιέρα έχεις? Και ποιο μύλο?
 
7 July 2006
445
Η αναλογία 1:2.5, 16in 38out, δεν τον πικριζει λίγο τον καφέ? Δεν είναι καλύτερα 1:2?
Μέχρι 1:2,5 είναι οκ για commercial. Πικρό καφέ μπορεί να πάρεις για διάφορους λογους. Ένας σημαντικός λόγος είναι αυτός που αναφέρεις, το ratio. Πικρό καφέ επίσης δίνουν μηχανές με ελλειπή ή καθόλου έλεγχο θερμοκρασίας. Αν το puck έρθει σε επαφή με νερό θερμοκρασίας άνω των 94ο έχει χαθεί το παιχνίδι. Για τους commercial, για να μη σου πικρίζουν, κράτα το χρόνο εκχύλισης κάτω από 25sec. Επίσης δεν είναι σωστό να τραβάμε τις εκχυλισεις μας με σκοπό να πάρουμε περισσότερα γραμμάρια. Καλύτερα να προσθέσουμε παγωμένο νερό στο ποτήρι.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
 

pankostas

AVClub Enthusiast
16 January 2014
1,048
Μέχρι 1:2,5 είναι οκ για commercial. Πικρό καφέ μπορεί να πάρεις για διάφορους λογους. Ένας σημαντικός λόγος είναι αυτός που αναφέρεις, το ratio. Πικρό καφέ επίσης δίνουν μηχανές με ελλειπή ή καθόλου έλεγχο θερμοκρασίας. Αν το puck έρθει σε επαφή με νερό θερμοκρασίας άνω των 94ο έχει χαθεί το παιχνίδι. Για τους commercial, για να μη σου πικρίζουν, κράτα το χρόνο εκχύλισης κάτω από 25sec. Επίσης δεν είναι σωστό να τραβάμε τις εκχυλισεις μας με σκοπό να πάρουμε περισσότερα γραμμάρια. Καλύτερα να προσθέσουμε παγωμένο νερό στο ποτήρι.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
 
17 June 2006
9,768
Ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Ως τώρα έφτιαχνα διπλό εσπρέσσο με 16 γραμμάρια καφέ. Το καλαθάκι που έχω το δίνει 15-17 και πραγματικά στα 17 είναι οριακό. Μου ξέφυγε στο κόψιμο πριν καμιά εβδομάδα 17 γραμμάρια και προφανώς δεν τα πέταξα. Μου φάνηκε λίγο διαφορετική προς το καλύτερο η γεύση. Από τότε κόβω 17 και νιώθω ότι ο καφές είναι καλύτερος. Συνεχίζω στην ίδια θερμοκρασία, ίδια αναλογία (1:2) όλα ίδια - προφανώς έχω πειράξει το μύλο για να έχω και τον ίδιο χρόνο εκχείλισης (25-28 δευτερόλεπτα). Δοκίμασα και δεύτερο καφέ με ίδια αποτελέσματα (ο πρώτος ήταν ο Hausbrant Nonneti, ο δεύτερος είναι ο Mrs Rose, ενώ σε 1-2 μέρες θα βάλω και τον Guatemala Waycan microfarm του coffee island).
Γιατί το 1 γραμμάριο κάνει διαφορά προς το καλύτερο που την καταλαβαίνεις (εκτός αν είναι όλα Placebo που δεν νομίζω)?
 

vanton

New member
31 January 2008
1
Καλησπέρα,

σκέφτομαι να αγοράσω μια Sage αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει αντιπροσωπεία στην Ελλάδα ή τέλος πάντων κάποιος αξιόλογος και εξουσιοδοτημένος τεχνικός αν τυχόν πάθει κάποια βλάβη. Έχει κανείς υπόψη του κάτι;
Ευχαροστώ
 
7 July 2006
445
Δεν ξέρω που οφείλεται αλλά το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί στην αγορά πολύ σκάρτο προϊόν και σε αδικαιολόγητα υψηλή τιμή.
Έχει επίσης καταργηθεί σχεδόν παντού η αναγραφή του roasting day και η μπαγιατίλα πάει σύνεφο!
Δυο καφεδάκια που παρήγγειλα πρόσφατα από Kolektiva Roasters ήταν πολύ αξιόλογα και σας τα προτείνω.


Blend και single origin με παρόμοιο χαρακτήρα, χαμηλή οξύτητα και δυνατό σώμα ιδανικοί για fredo espresso.

Το μόνο αρνητικό τα τσιμπημένα μεταφορικά. Εμείς ευτυχώς είμαστε δύο και τα μοιραζόμαστε.

Δοκιμάστε τους.
 

Attachments

  • IMG_20220709_184111~2.jpg
    IMG_20220709_184111~2.jpg
    685.8 KB · Views: 50
  • Like
Reactions: takisot

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
90,499
Εκεί ψηλά.....
xristos-lentzos-650-700x875.jpg




 
17 June 2006
9,768
xristos-lentzos-650-700x875.jpg




O Λέντζος ήταν ζαχαροπλαστείο και σέρβιρε απίστευτο γλυκό :)
Φραπέ χωρίς ζάχαρη πάντως δεν γίνεται (σε πιο λογικές ποσότητες από το Λέντζο)...
 
  • Like
Reactions: Kosh
17 June 2006
9,768
Δεν ξέρω που οφείλεται αλλά το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί στην αγορά πολύ σκάρτο προϊόν και σε αδικαιολόγητα υψηλή τιμή.
Έχει επίσης καταργηθεί σχεδόν παντού η αναγραφή του roasting day και η μπαγιατίλα πάει σύνεφο!
Δυο καφεδάκια που παρήγγειλα πρόσφατα από Kolektiva Roasters ήταν πολύ αξιόλογα και σας τα προτείνω.


Blend και single origin με παρόμοιο χαρακτήρα, χαμηλή οξύτητα και δυνατό σώμα ιδανικοί για fredo espresso.

Το μόνο αρνητικό τα τσιμπημένα μεταφορικά. Εμείς ευτυχώς είμαστε δύο και τα μοιραζόμαστε.

Δοκιμάστε τους.
Όντως έχουν σταματήσει να αναγράφουν, αλλά είναι εύκολο να το δεις αφαιρώντας 1 χρόνο από την ημερομηνία λήξης μιας και οι περισσότεροι από Ελληνικά roasteries δίνουν 1 χρόνο μετά.
Έχω ξενερώσει που πολλές φορές έχω πάρει βιομηχανοποιημένους (πχ. Hausbrandt) και είναι πιο φρέσκοι από ελληνικούς (έχω ξενερώσει για τους Ελληνικούς και έχω χαρεί ιδιαίτερα για τους άλλους...). Επίσης νομίζω ότι όλοι έχουν τσιμπήσει στις τιμές ή έχουν μικρύνει τις ποσότητες στη συσκευασία.

Για τους φρέντο έχω καταλήξει πως το κρύο κόβει πολλά από αρώματα και γεύσεις και μπορώ να απολαύσω μέτρια προς άσχημα εσπρεσσάκια που δεν θα μου άρεσαν ιδιαίτερα ζεστά. Λογικό βέβαια...

Ο Ταλούμης πάντως (ΤΑΦ) συνήθως ψήνει την παραγγελία σου πριν τη στείλει στους μονοποικιλιακούς, ενώ και ο Pianneta Blue είναι συνήθως κάπου 1 εβδομάδα παλιός, ότι πρέπει δηλαδή να τον χρησιμοποιήσεις άμεσα. Αυτό είναι το go to χαρμάνι για μένα όταν δεν θέλω να ψάξω.
 

Tzimisce

Vampire
Staff member
1 February 2007
32,921
127.0.0.1
Από όσους έχω δοκιμάσει σε φρέσκους, Δρακούλης ftw!
Μιλάμε για καφεδάρες, όχι πορτοκαλάδες!
 
17 June 2006
9,768
Από όσους έχω δοκιμάσει σε φρέσκους, Δρακούλης ftw!
Μιλάμε για καφεδάρες, όχι πορτοκαλάδες!

Αυτός μου έκανε κλικ. Μιλάει για μηδενική οξύτητα και επίσης είναι διαθέσιμος στα 250 γρ. Ο επόμενος που θα παραγγείλω!
 
17 June 2006
9,768
Ήθελα να μοιραστώ μια απρόσμενη αναβάθμιση που έκανα και τουλάχιστον στις πρώτες ημέρες τα αποτελέσματα είναι άκρως θετικά.
Γίνεται αρκετή κουβέντα τον τελευταίο χρόνο για τη χρήση μεταλλικού φίλτρου/πλέγματος πάνω από τον καφέ ανάμεσα στην ντουζιέρα και το πόρταφιλτερ. Τα κείμενα και βίντεο όλα συμφωνούν στο ότι το μεγαλύτερο όφελος στη χρήση είναι ότι δεν λερώνεται η ντουζιέρα και επίσης ότι δεν υπάρχει σε κανένα βαθμό αρνητική επίπτωση στον καφέ. Υπάρχουν βέβαια και βίντεο που μιλάνε για κάποια πλεονεκτήματα που θα αναφέρω πιο κάτω.
Τυχαία κάπου στις αρχές του καλοκαιριού μου έβγαλε μια διαφήμιση στο Ali για τέτοιο φίλτρο στη σωστή διάσταση για τη lelit και για κόστος κάτω του 10ευρου είπα απλά να το δοκιμάσω. Μετά από σχεδόν 2 μήνες αναμονής συν τις ημέρες των διακοπών τελικά ήρθε η ώρα να το δοκιμάσω. Μπορώ να πω ότι βοηθάει σε πολλά επίπεδα ΑΝ:
- Είσαι αρχάριος και η τεχνική σου έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της.
- Η μηχανή σου και τα αξεσουάρ σου είναι βασικά και όχι κορυφαία.
Κρίνοντας τα βίντεο και όσα είχα διαβάσει πριν το πάρω καταλαβαίνω γιατί κάποιοι δεν έβλεπαν κάτι παραπάνω από ένα τρόπο να κρατάς πιο καθαρή τη μηχανή σου.
Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζω καιρό τώρα είναι ότι πάντα όταν βγάζω το πορταφιλτερ ελάχιστος καφές μένει κολλημένος στην ντουζιέρα. Η όψη όμως που έχω στο πάνω μέρος του πακ είναι ότι μάλλον έχω και channeling. Σίγουρα από όταν πήρα τις βελόνες για ισοκατανομή και κατεβάζω την επιφάνεια του καφέ λίγο πιο κάτω με περισσότερη συμπίεση έχει βελτιωθεί σημαντικά αλλά δεν έχει φύγει το θέμα. Ίσως και να υπερφορτώνω το καλαθάκι που έχω με 17 γραμμάρια.
Όσους καφέδες έχω φτιάξει με το φίλτρο/πλέγμα η γεύση είναι πλήρως επαναλήψιμη στον καφέ, το πακ είναι τέλειο και φαίνεται ότι δεν υπάρχει channelling. Τον καφέ τον κόβω πιο χοντροκομμένο για τον ίδιο χρόνο εκχείλισης, αλλά είναι λογικό - είδα την εξήγηση σε ένα βίντεο.
Γενικά αν είχα πολύ καλύτερη τεχνική ή πολύ ακριβότερο εξοπλισμό (ή και τα δύο) όντως αμφιβάλω αν θα έβλεπα και εγώ κάποια βελτίωση πέρα της καθαριότητας. Όμως τώρα έχει γίνει ήδη μέρος της ρουτίνας και θα το πρότεινα σαν μια ουσιαστική αναβάθμιση χαμηλού κόστους για αρχάριους ή κατόχους εισαγωγικών μηχανών.

Υ.Γ.1. Περιμένω τον Tusso Epic Arabica να δοκιμάσω. Αν δεν με τρελάνει θα ξαναγυρίσω στον Hausbrandt Nonneti.
Υ.Γ.2. Στο εξοχικό έχω πάει το παλιό σεταπ με τον μύλο και τη brikka. Έφτιαχνα καφεδάκια με Coffee Island Indonesia Sumatra και μπορώ να πω ότι ήταν απολαυστικά. Δεν είναι εσπρέσο, αλλά είναι πολύ καλύτερο για τις δικές μου προτιμήσεις από οτιδήποτε άλλο έχω δοκιμάσει εκτός εσπρέσο (και καλύτερα από όλους τους εσπρέσο που ήπια φέτος σε μαγαζιά). Επίσης ακόμη και στο περίπου να φτιάξεις τον καφέ σου (η ζυγαριά που έχω εκεί είναι στο γραμμάριο και όχι στα εκατοστά του γραμμαρίου, το γκαζάκι ποτέ δεν μπορείς να το έχεις ακριβώς το ίδιο σε ρύθμιση, το νερό πάντα είναι λίγο πάνω λίγο κάτω μετρώντας με το πάνω μέρος της brikka, η ισοκατανομή στο καλαθάκι γίνεται απλά με χτυπηματάκια στο πλάι και προφανώς η άλεση του καφέ από τον φθηνό μύλο παίζει) δεν αλλάζει ιδιαίτερα η τελική γεύση αν δεν έχεις αλλάξει κάτι πολύ.
Υ.Γ.3. Με τρώει να πάρω περφορατέρ και να δοκιμάσω και χάρτινα φίλτρα στο κάτω μέρος του καφέ στο πορταφιλτερ...έχει δοκιμάσει κανείς;;;
 
17 June 2006
9,768

Αυτός μου έκανε κλικ. Μιλάει για μηδενική οξύτητα και επίσης είναι διαθέσιμος στα 250 γρ. Ο επόμενος που θα παραγγείλω!
Είναι πραγματικά πολύ καλός καφές. Μου θυμίζει απίστευτα τα εσπρεσάκια που έχω πιει στην Ιταλία και μου άρεσαν πολύ. Δύο εσπρεσάκια έχω πιει μόνο, δεν μου έχει βγάλει τρελά τη γεύση σοκολάτας/καραμέλας (θα παίξω λίγο ακόμη με χρόνο εκχείλισης) αλλά πίνεται εύκολα πολύ ευχάριστα. Γλυκόπιοτος και χωρίς ίχνος οξύτητας.
Επίσης τέτοια κρέμα έχω ξαναδεί μόνο σε χαρμάνια που έχουν και robusta μέσα.
Μιχάλη είχες δίκαιο! Δοκιμάστε τον!
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,751
Παλλήνη
Είναι πραγματικά πολύ καλός καφές. Μου θυμίζει απίστευτα τα εσπρεσάκια που έχω πιει στην Ιταλία και μου άρεσαν πολύ. Δύο εσπρεσάκια έχω πιει μόνο, δεν μου έχει βγάλει τρελά τη γεύση σοκολάτας/καραμέλας (θα παίξω λίγο ακόμη με χρόνο εκχείλισης) αλλά πίνεται εύκολα πολύ ευχάριστα. Γλυκόπιοτος και χωρίς ίχνος οξύτητας.
Επίσης τέτοια κρέμα έχω ξαναδεί μόνο σε χαρμάνια που έχουν και robusta μέσα.
Μιχάλη είχες δίκαιο! Δοκιμάστε τον!
Θα παραγγειλω!
 
17 June 2006
9,768
Να πω απλά ότι στο δικό μου σεταπ την καλύτερη γεύση την πήρα στα 32-34 δευτερόλεπτα. Πιο κάτω έβγαινε μια πολύ ελαφριά οξύτητα. Σε κάποιους ίσως να αρέσει.

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk