Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

fllynn

New member
27 December 2020
5
Καλησπέρα να ρωτήσω και εγώ κάτι που με απασχολεί, έχω μια καφετιέρα espresso delonghi dedica, είμαι πολύ ευχαριστημένος από όλα, αλλά με απασχολεί ο καθαρισμός αλάτων, πότε πρέπει να της κάνω; συμπλήρωσα ένα χρόνο και βγάζει κάθε μέρα 2 espresso σταθερά, δεν έχω παρατηρήσει τίποτα ούτε μειωμένη ροή, ούτε άλλο θέμα αλλά σκέφτομαι να προλάβω να της κάνω καθαρισμό πριν δω σημάδια ότι ζορίζεται. Έφτασε η στιγμή; πρέπει να έχει βγάλει 700 καφέδες.
 

agpol07

Senior Member
28 January 2013
362
Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Καλησπέρα να ρωτήσω και εγώ κάτι που με απασχολεί, έχω μια καφετιέρα espresso delonghi dedica, είμαι πολύ ευχαριστημένος από όλα, αλλά με απασχολεί ο καθαρισμός αλάτων, πότε πρέπει να της κάνω; συμπλήρωσα ένα χρόνο και βγάζει κάθε μέρα 2 espresso σταθερά, δεν έχω παρατηρήσει τίποτα ούτε μειωμένη ροή, ούτε άλλο θέμα αλλά σκέφτομαι να προλάβω να της κάνω καθαρισμό πριν δω σημάδια ότι ζορίζεται. Έφτασε η στιγμή; πρέπει να έχει βγάλει 700 καφέδες.
Καλό είναι μια φορά στο 6μηνο να γίνεται αφαλάτωση προληπτικά. Εγώ συνήθως κάνω με ξινό από σουπερμάρκετ. Βάζω ένα φακελάκι σε 1.5 λίτρο νερό.
Βέβαια εσένα δεν έχει boiler η μηχανή σου, οπότε δεν ξέρω τη διαδικασία, αλλά ναι πιστεύω είναι καιρός να της κάνεις μια αφαλάτωση.
 

fllynn

New member
27 December 2020
5
Ευχαριστώ για την απάντηση για το καθάρισμα. Κάτι άλλο που με απασχολεί είναι ο καθαρισμός του portafilter, δεν μπορώ με τίποτα να βγάλω το τρυπητό μέταλλο να καθαρίσω απο μέσα εκείνο το μέρος ανάμεσα στο τρυπητό και την τρυπούλα.
 

pathfinder

AVClub Addicted Member
28 October 2007
1,510
Πικέρμι
Καλησπέρα, μου έφεραν για δώρο μια delonghi ec685. Από τι διάβασα το καλαθάκι παίρνει περίπου 12γ καφέ. Ωστόσο λέγετε ότι πρέπει να εινια 14γρ. Αυτό θα δώσει κάποια διαφορά;

επίσης το μεταλλικό tamper το οποίο πωλείται έξτρα έχει νόημα για καφέ που θα παίρνω αλεσμενο. Το ξέρω ότι δεν είναι η καλύτερη μηχανή για πολλούς εδώ μέσα αλλά αυτό έχουμε και δεν έχω σκοπό να δώσω περισσότερα χρήματα για μηχανή.

Το non pressurize basket κανει δίνει διαφορά σε αλεσμενο;
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Καλησπέρα, μου έφεραν για δώρο μια delonghi ec685. Από τι διάβασα το καλαθάκι παίρνει περίπου 12γ καφέ. Ωστόσο λέγετε ότι πρέπει να εινια 14γρ. Αυτό θα δώσει κάποια διαφορά;

επίσης το μεταλλικό tamper το οποίο πωλείται έξτρα έχει νόημα για καφέ που θα παίρνω αλεσμενο. Το ξέρω ότι δεν είναι η καλύτερη μηχανή για πολλούς εδώ μέσα αλλά αυτό έχουμε και δεν έχω σκοπό να δώσω περισσότερα χρήματα για μηχανή.

Το non pressurize basket κανει δίνει διαφορά σε αλεσμενο;
Καλορίζικη η μηχανή.
Χρειάζεται το τάμπερ. Πάρε μαζί σου το καλαθάκι της, για να διαλέξεις κάποιο που ταιριάζει στις διαστάσεις του. Ένα απλό αλουμινίου γύρω στα 10 με 12 Ευρώ, ειναι μια χαρά, δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο..
Αν είχε η μηχανη ένα πλαστικό, κι αυτό κάνει μια χαρά τη δουλειά του, μην πάρεις άλλο.
Μην ασχολείσαι με τα γραμμάρια του καφέ που χωράει το καλαθάκι. Αυτό είναι ανάλογο του πόσο καβουρδισμενος είναι ο καφές. Όσο λιγότερο, τόσο πιο πολλά γραμμάρια αντιστοιχούν στον ίδιο όγκο.
Στην χειρότερη, αφήνεις να τρέξει λιγότερο νερό.
Το non pressurized βοηθάει να βγάλει (τεχνητά) περισσότερο καιμακι ο καφές.
Το pressurized έπρεπε να γράψω. Σωστά σου απάντησε ο Γιώργος.
 
Last edited:

pathfinder

AVClub Addicted Member
28 October 2007
1,510
Πικέρμι
Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Καλορίζικη η μηχανή.
Χρειάζεται το τάμπερ. Πάρε μαζί σου το καλαθάκι της, για να διαλέξεις κάποιο που ταιριάζει στις διαστάσεις του. Ένα απλό αλουμινίου γύρω στα 10 με 12 Ευρώ, ειναι μια χαρά, δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο..
Αν είχε η μηχανη ένα πλαστικό, κι αυτό κάνει μια χαρά τη δουλειά του, μην πάρεις άλλο.
Μην ασχολείσαι με τα γραμμάρια του καφέ που χωράει το καλαθάκι. Αυτό είναι ανάλογο του πόσο καβουρδισμενος είναι ο καφές. Όσο λιγότερο, τόσο πιο πολλά γραμμάρια αντιστοιχούν στον ίδιο όγκο.
Στην χειρότερη, αφήνεις να τρέξει λιγότερο νερό.
Το non pressurized βοηθάει να βγάλει (τεχνητά) περισσότερο καιμακι ο καφές.

Ευχαριστώ, στις πρώτες δοκιμές εβαλα για διπλο καφε 2 κοφτα απο το κουταλακι που περιέχει η μηχανη. Tamper εχει πλαστικο η μηχανη, οπότε αφου λες οτι δεν χρειάζεται δεν παίρνω. Αυτο που προσπαθω να καταλάβω ειναι εαν οντως ενας μυλος θα εχει ανατρεπτικο αποτέλεσμα σε σχέση με τον αλεσμένο. (σιγουρα θα ειναι πιο φρέσκος).
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφ

Ευχαριστώ, στις πρώτες δοκιμές εβαλα για διπλο καφε 2 κοφτα απο το κουταλακι που περιέχει η μηχανη. Tamper εχει πλαστικο η μηχανη, οπότε αφου λες οτι δεν χρειάζεται δεν παίρνω. Αυτο που προσπαθω να καταλάβω ειναι εαν οντως ενας μυλος θα εχει ανατρεπτικο αποτέλεσμα σε σχέση με τον αλεσμένο. (σιγουρα θα ειναι πιο φρέσκος).
Πήγαινε το σταδιακά. Ζήσε λίγο με τη μηχανή, δες αν είσαι ικανοποιημένος με τους καφέδες που αγοράζεις από το super market ή κάποιο κοντινό καφεκοπτείο. Αν είσαι σχετικά οκ, με το αποτέλεσμα, μην το πολυψάξεις. Το ψάξιμο σε αυτά τα πράγματα κοστίζει. Θα μπλέξεις.
 

pathfinder

AVClub Addicted Member
28 October 2007
1,510
Πικέρμι
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα ό

Πήγαινε το σταδιακά. Ζήσε λίγο με τη μηχανή, δες αν είσαι ικανοποιημένος με τους καφέδες που αγοράζεις από το super market ή κάποιο κοντινό καφεκοπτείο. Αν είσαι σχετικά οκ, με το αποτέλεσμα, μην το πολυψάξεις. Το ψάξιμο σε αυτά τα πράγματα κοστίζει. Θα μπλέξεις.

Μα εμπλέξα! Θέλει πολυ χρονο και αφοσίωση γιαυτο το πραγμα για εναν καφέ! Επαιρνα αλεσμενους καφέ τοσο απο το super οσο και απο καφεκοππτεια τα οποια ειναι κλάσης ανώτερα απο αυτους του σουπερ. Τωρα παραγγειλα αλεσμενο hausbrandt προς δοκιμή.

Ευχαριστώ!
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση

Μα εμπλέξα! Θέλει πολυ χρονο και αφοσίωση γιαυτο το πραγμα για εναν καφέ! Επαιρνα αλεσμενους καφέ τοσο απο το super οσο και απο καφεκοππτεια τα οποια ειναι κλάσης ανώτερα απο αυτους του σουπερ. Τωρα παραγγειλα αλεσμενο hausbrandt προς δοκιμή.

Ευχαριστώ!
Έμπλεξες λοιπόν κι εσύ. Welcome to the club.
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
Ευχαριστώ! Η αγορά μυλου, θα έχει όντως πολύ καλύτερα αποτελέσματα; σκεφτόμουν η τον απλό της delonghi η το kg 520.τι λες;

αν είναι να μπλέξεις μπλέξου σωστά και μην πάρεις αυτό το μύλο.

αν δε θες να ξοδέψεις λεφτά (αλλά με ανάλογο αποτέλεσμα) πας για Graef 702 -800
 

pathfinder

AVClub Addicted Member
28 October 2007
1,510
Πικέρμι
αν είναι να μπλέξεις μπλέξου σωστά και μην πάρεις αυτό το μύλο.

αν δε θες να ξοδέψεις λεφτά (αλλά με ανάλογο αποτέλεσμα) πας για Graef 702 -800


Οκ ευχαριστώ θα το δω! Η ερώτηση μου πάντως... Θα αισθανθώ όντως διαφορά με καφέ μετά από μύλο;. Αξίζει να δώσω τα χρήματα γιαυτό; Στην ουσία πίνω 1 - 2 καφέδες την ημέρα.
 

SkyNett

AVClub Enthusiast
15 October 2009
883
Οκ ευχαριστώ θα το δω! Η ερώτηση μου πάντως... Θα αισθανθώ όντως διαφορά με καφέ μετά από μύλο;. Αξίζει να δώσω τα χρήματα γιαυτό; Στην ουσία πίνω 1 - 2 καφέδες την ημέρα.

Αξίζει κάθε cent ο μύλος


Sent from my iPad using Tapatalk
 

fllynn

New member
27 December 2020
5
Μέχρι πόσο ανοχή σε ημερομήνια απο τότε που συσκευάστηκε ο καφές σε κόκκους είναι ανεκτή; Παρέλαβα Segafredo Espresso Massimo 10 μηνών, επιρρεάζει πολύ τον καφέ πόσο παλιός είναι σε κόκκους πάντα όχι τριμμένος.
Και να ρωτήσω πρώτη φορά μου έτυχε καφές να έχει αρώματα καπνού, σαν καπνός τσιγάρων πούρων κάπως με εκνεύρισε η μυρωδιά επειδή αντιπαθώ το κάπνισμα.
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
ναι είναι πολλά τα ερωτήματα, θα χρειαστεί ένα ολόκληρο φόρουμ για όλα αυτά!

στο ερώτημα αν ο καφές-μύλος παίζει ρόλο στο πόσο καλός θα βγει ο καφές, είναι αδύνατο να πάρεις τελικό αποτέλεσμα εάν δεν προμηθεύσεις το σύστημα με την σωστή πρώτη ύλη, που σημαίνει φρέσκος καφές, και κομμένος σε συγκεκριμένο μέγεθος με ομοιομορφία και σωστή κατανομή.

δεν είναι τυχαίο που ξοδεύονται ακόμα και μερικά χιλιάρικα ευρώ απλά για ένα μύλο!
 

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,491
Βέλγιο
Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Μέχρι πόσο ανοχή σε ημερομήνια απο τότε που συσκευάστηκε ο καφές σε κόκκους είναι ανεκτή; Παρέλαβα Segafredo Espresso Massimo 10 μηνών, επιρρεάζει πολύ τον καφέ πόσο παλιός είναι σε κόκκους πάντα όχι τριμμένος.
Και να ρωτήσω πρώτη φορά μου έτυχε καφές να έχει αρώματα καπνού, σαν καπνός τσιγάρων πούρων κάπως με εκνεύρισε η μυρωδιά επειδή αντιπαθώ το κάπνισμα.
Τον συγκεκριμένο τον είχα χρησιμοποιήσει προκειμένου να στρώσω τα μαχαίρια του μύλου μου, για την ακρίβεια έκοψα 6 κιλά και μετά τα απόλαυσαν στο χώμα οι τριανταφυλλιές της συζύγου..

Τέτοια λαδιλα και όπως λες καρβουνιλα δεν την έχω ξαναδεί. Εννοείται πως για κάποιον ο οποίος πίνει specialty coffee αυτοί οι commercial καφέδες δεν πίνονται.

Σε specialty μετά την πάροδο 1 μήνα από την ημερομηνία ψησίματος, ο καφές έχει αρχίσει να μπαγιατευει. Μετά από 10 μήνες μπορείς να φανταστείς τι θα πιεις...

Σαν συμβουλή σε αυτούς τους καφέδες προσπάθησε να βάζεις έως 16γρ. καφέ και η εκχύλιση να μην ξεπερνάει τα 20-22 δευτερόλεπτα. Αν έχεις και έλεγχο της θερμοκρασίας, μην ξεπεράσεις τους 90 βαθμούς.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk
 

fllynn

New member
27 December 2020
5
Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Τον συγκεκριμένο τον είχα χρησιμοποιήσει προκειμένου να στρώσω τα μαχαίρια του μύλου μου, για την ακρίβεια έκοψα 6 κιλά και μετά τα απόλαυσαν στο χώμα οι τριανταφυλλιές της συζύγου..

Τέτοια λαδιλα και όπως λες καρβουνιλα δεν την έχω ξαναδεί. Εννοείται πως για κάποιον ο οποίος πίνει specialty coffee αυτοί οι commercial καφέδες δεν πίνονται.

Σε specialty μετά την πάροδο 1 μήνα από την ημερομηνία ψησίματος, ο καφές έχει αρχίσει να μπαγιατευει. Μετά από 10 μήνες μπορείς να φανταστείς τι θα πιεις...

Σαν συμβουλή σε αυτούς τους καφέδες προσπάθησε να βάζεις έως 16γρ. καφέ και η εκχύλιση να μην ξεπερνάει τα 20-22 δευτερόλεπτα. Αν έχεις και έλεγχο της θερμοκρασίας, μην ξεπεράσεις τους 90 βαθμούς.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

delongi dedica έχω δεν μπορώ να ρυθμίσω θερμοκρασία, συνεχίζω τα πειράματα τωρα περιμένω έναν Costadoro Arabica Master Club.
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
ναι είναι πολλά τα ερωτήματα, θα χρειαστεί ένα ολόκληρο φόρουμ για όλα αυτά!

στο ερώτημα αν ο καφές-μύλος παίζει ρόλο στο πόσο καλός θα βγει ο καφές, είναι αδύνατο να πάρεις τελικό αποτέλεσμα εάν δεν προμηθεύσεις το σύστημα με την σωστή πρώτη ύλη, που σημαίνει φρέσκος καφές, και κομμένος σε συγκεκριμένο μέγεθος με ομοιομορφία και σωστή κατανομή.

δεν είναι τυχαίο που ξοδεύονται ακόμα και μερικά χιλιάρικα ευρώ απλά για ένα μύλο!

Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά!
 
Last edited by a moderator: