Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

pathfinder

AVClub Addicted Member
28 October 2007
1,510
Πικέρμι
αν είναι να μπλέξεις μπλέξου σωστά και μην πάρεις αυτό το μύλο.

αν δε θες να ξοδέψεις λεφτά (αλλά με ανάλογο αποτέλεσμα) πας για Graef 702 -800

Τι διαφορά έχει ο 702 με τον 800 για κάποιον αρχάριο σαν εμένα;
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
στα βήματα και εγκατάσταση, να φανταστείς ο 800 θα παίζει στις πλέον χαμηλές σκάλες!

ο 702 θα χρειαστεί τις ροδέλες του αλλά οκ θα αλέσει...

κατά μέσο όρο θα τους αντέξεις κανά χρόνο μετά θα πεις από μόνος σου ότι θες αναβάθμιση!
 
7 July 2006
451
Ο 702 είναι ο απόλυτα φθηνότερος μύλος για παραγωγή εσπρέσσο. Το εύρος κοπής του όμως είναι αρκετά περιορισμένο και out of the box κόβει εσπρέσσο σχεδόν τέρμα fine.
Για να το διορθώσεις αυτό, πρέπει να τοποθετήσεις κάτω από το κεντρικό μαχαίρι κάτι ροδελίτσες που υπάρχουν μέσα στο κουτί, πράγμα που μετατοπίζει την κοπή περίπου στο μέσο του εύρους.
Το κακό είναι ότι τότε περιορίζεται το πάνω όριο κοπής, δηλαδή το ποσό coarse μπορεί να κόψει ο μύλος και δυστυχώς δεν μπορεί να κόψει αρκετά χοντρά για pour over.
Αν ενδιαφέρεσαι μόνο για εσπρέσσο ο 702 είναι αρκετός, διαφορετικά πας στον 800.


Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

pathfinder

AVClub Addicted Member
28 October 2007
1,510
Πικέρμι
Ο 702 είναι ο απόλυτα φθηνότερος μύλος για παραγωγή εσπρέσσο. Το εύρος κοπής του όμως είναι αρκετά περιορισμένο και out of the box κόβει εσπρέσσο σχεδόν τέρμα fine.
Για να το διορθώσεις αυτό, πρέπει να τοποθετήσεις κάτω από το κεντρικό μαχαίρι κάτι ροδελίτσες που υπάρχουν μέσα στο κουτί, πράγμα που μετατοπίζει την κοπή περίπου στο μέσο του εύρους.
Το κακό είναι ότι τότε περιορίζεται το πάνω όριο κοπής, δηλαδή το ποσό coarse μπορεί να κόψει ο μύλος και δυστυχώς δεν μπορεί να κόψει αρκετά χοντρά για pour over.
Αν ενδιαφέρεσαι μόνο για εσπρέσσο ο 702 είναι αρκετός, διαφορετικά πας στον 800.


Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Όποτε εγώ που θέλω μόνο Espresso μια χαρά θα μου κάνει ο 702; έτσι και άλλιως απο τι διαβάζω θέλει πολλά να μάθεις και να πειραματιστεις και ο χρόνος είναι περιορισμένος. Οπότε για απλό κόψιμο για φρέσκο καφέ καλώς πρέπει να είναι και ο 702.σωστα;
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
ναι και μετά πας σε χειροκίνητο μύλο

απλά να ξέρεις έχει "βήματα" δηλαδή πχ από το 5 πας στο 4 και όχι ενδιάμεσα

είναι συμπαθητικός μύλος απλά έχει όρια...
 

pathfinder

AVClub Addicted Member
28 October 2007
1,510
Πικέρμι
ναι και μετά πας σε χειροκίνητο μύλο

απλά να ξέρεις έχει "βήματα" δηλαδή πχ από το 5 πας στο 4 και όχι ενδιάμεσα

είναι συμπαθητικός μύλος απλά έχει όρια...

Εντάξει δεν νομίζω ότι θα χρειαστώ κάτι παραπάνω. Εδώ και ο καφές που ανοίγω ο αλεσμενο στην αρχή με ικανοποιεί... Μετά άστα...
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Καλημέρα.
05a815f6c83ed52756c6ca67956cc43a.jpg
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

@Βασίλης Α. Μονοποικιλιακός, medium+ ψημένος, taf, brazil essential
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
90,975
Εκεί ψηλά.....
Στην φωτογραφηση καφε υιοθετηστε κανα διαφανο φλυτζανι να βλεπουμε και το υπολοιπο σωμα του καφε.
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Στην φωτογραφηση καφε υιοθετηστε κανα διαφανο φλυτζανι να βλεπουμε και το υπολοιπο σωμα του καφε.
Όσα διάφανα είχα (αυτά με το διπλό τοίχωμα) έσπασαν. Δεν αξίζει τον κόπο να ξαναγοράσω άλλα.
Το σώμα του συγκεκριμένου καφέ είναι πυκνό, σχεδόν σαν σιρόπι. Έχει η μηχανή μου την τάση να βγάζει ristretto τους καφέδες έτσι κι αλλιώς, αλλά ο συγκεκριμένος έχει πυκνό σώμα.
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Εντάξει δεν νομίζω ότι θα χρειαστώ κάτι παραπάνω. Εδώ και ο καφές που ανοίγω ο αλεσμενο στην αρχή με ικανοποιεί... Μετά άστα...
Έτσι νομίζεις τώρα. Έμπλεξες, αλλά δεν έχεις καταλάβει ακόμα πόσο πολύ. :lol:
Για τη μετάβαση από το 5 στο 4 θα αλλάξεις μύλο, απλά δεν είναι ακόμα η ώρα. Ο εσπρέσσο, για να τον ευχαριστηθείς πρέπει να έχεις πετύχει την ρύθμιση πολλών παραμέτρων, ξεκινώντας από το κόψιμο. Αυτό το ανάμεσα στο 4 με 5 στην περίπτωσή σου, είναι η αναζήτηση του sweet spot που θα σου βγάζει ο καφές στο φλυτζάνι αυτή τη τιγρέ κρέμα.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
90,975
Εκεί ψηλά.....
mocha_article.jpg



Eνα απο τα ροφηματα που απολαμβανω εξω ειναι (προτιμω το παγωμενο ακομα και τωρα) η Μοκα frozito του Γρηγορη (στην light εκδοση της με stevia αντι ζαχαρης) με μια δοση espresso arabica.

Επειδη το μιγμα αυτο δεν πωλειται εξω οπως εκεινο της coffee island (coffeeccino που ομως ειναι με ζαχαρη και μου ειναι πολυ γλυκο) ψαχνομαι να δω πως μπορω να φτιαξω μια δικια μου μοκα και επεσα πανω σε αυτην την συνταγη:



Για μια απολαυστική Μόκα, θα χρειαστούμε :

Μια κούπα με χωρητικότητα 300 ml
Έναν espresso lungo
Μια κουταλιά της σούπας κακάο
200 ml γάλα


Πώς ετοιμάζουμε την Μόκα ;

Ετοιμάζουμε τον εσπρέσο και τον τοποθετούμε στην κούπα
Προσθέτουμε το κακάο στον εσπρέσο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι, ώστε να διαλυθεί εντελώς
Σε μια αφρογαλιέρα, ετοιμάζουμε ζεστό αφρόγαλα, και το προσθέτουμε στην κούπα με απαλές κινήσεις
Γαρνίρουμε με λίγη σκόνη κακάο



Συμβουλές για μια λαχταριστή μόκα :

Η Μόκα μπορεί να ετοιμαστεί και με καφέ φίλτρου, αντί για εσπρέσο.
Στον εσπρέσο, το άρωμα του καφέ είναι εντονότερο και κοντράρει έντονα τα αρώματα του κακάου, κάνοντας το ρόφημα πιο ενδιαφέρον.

Είναι καλό να μην το παρακάνουμε με τη ζάχαρη : η συνταγή μας αφορά μόκα «σκέτη», ωστόσο αν η γεύση μας τραβά λίγη ζάχαρη, μπορούμε να την προσθέσουμε, αρκεί να μην καταλήξουμε σε ένα ρόφημα που να θυμίζει σοκολατίνα!
Αν αποφασίσουμε να προσθέσουμε ζάχαρη, σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να προστεθεί στην αρχή, μαζί με το κακάο.

Διαφορετικές ποικιλίες καφέ θα δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα : ένας γλυκόπιοτος και αρωματικός 100% Arabica καφές, όπως ο New York ίσως ταιριάζει περισσότερο με τα αρώματα της σοκολάτας, ενώ από την άλλη πλευρά, η δύναμη και η ένταση ενός χαρμανιού που αποτελείται από 100% Robusta, όπως του Qualita Rossa της Amigos, θα δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα «κόντρα» με τις νότες του κακάο – μπορούμε να πειραματιστούμε μέχρι να βρούμε την Μόκα που μας ταιριάζει.

Οι γαρνιτούρες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πραγματικά αμέτρητες : σαντιγί, κομματάκια σοκολάτας, τριμμένοι ξηροί καρποί, σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας, ακόμα και φλούδα πορτοκαλιού για τους πιο τολμηρούς. Χρησιμοποιούμε ωστόσο τα συνοδευτικά με φειδώ, αν θέλουμε να γευτούμε πραγματικά τον συνδυασμό σοκολάτας και καφέ.

Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε παγωμένη μόκα, μετά το δεύτερο βήμα, της συνταγής χτυπάμε τον ζεστό καφέ με το κακάο με μερικά παγάκια, όπως θα κάναμε αν ετοιμάζαμε φρέντο εσπρέσο, και στη συνέχεια προσθέτουμε κρύο αφρόγαλα.

Υπάρχουν «σπιτικοί» τρόποι να δημιουργήσουμε αφρόγαλο, αλλά ποτέ δε θα είναι τόσο πλούσιο και αφράτο, όσο αν χρησιμοποιήσουμε μια αφρογαλιέρα. Μπορούμε να βρούμε αφρογαλιέρες κατάλληλες για οικιακή χρήση, που δεν πιάνουν ιδιαίτερο όγκο στην κουζίνα, είναι οικονομικές και επιπλέον όμορφα σχεδιασμένες.
Παρόλο που έχει γάλα και κακάο, η μόκα παραμένει κατά βάση ένα ρόφημα πλούσιο σε καφεΐνη – την καταναλώνουμε με μέτρο, δεν την σερβίρουμε σε μικρά παιδιά και αν είμαστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη την αποφεύγουμε κατά τις βραδινές ώρες.
 

pathfinder

AVClub Addicted Member
28 October 2007
1,510
Πικέρμι
Μπορεί να μου πει κάποιος μια απόψη για τον delonghi KG79 που τον εχω βρει σε πολυ καλή τιμή εναντι ενος Graef702 ? Σίγουρα ο Graef702 ειναι καλύτερος απο τι διαβάζω αλλά ο delonghi εχει διαφορα τα μισα λεφτά, και μιας και espresso πινω 1-2 την ημερα αξίζει να δωσω 40 ευρω παραπανω ?
 

agpol07

Senior Member
28 January 2013
362
Δεν τον γνωρίζω τον delonghi.
Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Graef 702 είναι ο πιο φθηνός μύλος για εσπρέσο.. της προκοπής.
 

AccelDrag

Senior Member
23 November 2010
356
Ίσως κάπως άσχετο με το κύριο θέμα του νήματος.
Σχετικά με την αφαλάτωση στις κλασσικές μικρές αυτόματες μηχανές τύπου Nespresso και Dolce Gusto...
Πέραν των κλασσικών κιτ, που γιά την Dolce δεν βρίσκω, υπάρχει κάποιο "ματζούνι";
Χρησιμοποιούν οι γονείς μία, περίπου 6 χρόνια. Νομίζω έχει παρέλθει το διάστημα που έπρεπε να είχε γίνει άμεσα προ πολλού.
 

pathfinder

AVClub Addicted Member
28 October 2007
1,510
Πικέρμι
Δεν τον γνωρίζω τον delonghi.
Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Graef 702 είναι ο πιο φθηνός μύλος για εσπρέσο.. της προκοπής.

Ευχαριστώ, ειδα οτι υπάρχει και ο Graef 800 εχει διαφόρα στην γεύση ? Ειδα οτι εχει πολλές ρυθμίσεις τις οποίες δεν ειμαι και πολύ σιγουρος οτι θα ασχοληθω και πολύ. Αξίζει η διαφορά σε γεύση και ποιότητα μύλου ?
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,035
127.0.0.1
Πρακτικά 2-3 ρυθμίσεις χρησιμοποιώ εγώ που τον έχω.
Και μην νομίζεις τίποτα τρελές αποκλείσεις, η πιο μικρή από την πιο μεγάλη να έχουν 4-5 νούμερα διαφορά.
Βέβαια εγώ δεν κάνω γαλλικό, παίζω μόνο για εσπρέσσο.
Υποθέτω ότι έχουν και άλλες διαφορές εκτός από τις ρυθμίσεις, αν και δεν έχουν και ιδιαίτερη διαφορά στην τιμή.
 

pathfinder

AVClub Addicted Member
28 October 2007
1,510
Πικέρμι
Πρακτικά 2-3 ρυθμίσεις χρησιμοποιώ εγώ που τον έχω.
Και μην νομίζεις τίποτα τρελές αποκλείσεις, η πιο μικρή από την πιο μεγάλη να έχουν 4-5 νούμερα διαφορά.
Βέβαια εγώ δεν κάνω γαλλικό, παίζω μόνο για εσπρέσσο.
Υποθέτω ότι έχουν και άλλες διαφορές εκτός από τις ρυθμίσεις, αν και δεν έχουν και ιδιαίτερη διαφορά στην τιμή.

Ποιον εχεις εσυ δεν καταλάβα...